LEACURI DE LA CITITORI

Cititor Formula AS
- De la lume adunate si-napoi la lume date -

Cum luptam cu capusele

Sunt o cititoare fidela a revistei dvs. si avand in vedere ca este un subiect foarte actual si cu posibile urmari dintre cele mai neplacute, cel legat de consecin­tele muscaturilor de capuse, imi permit sa va dau un sfat pe care mama mea il stie si il aplica din copilarie. Cand s-a constatat prezenta capusei pe piele, se unge zona usor cu ulei de floarea-soarelui alimentar si se lasa cateva minute pana iese singura. In cazul in care nu a iesit dupa aproximativ 10-15 minute, se trage cu mare atentie, avand grija sa fie extras capul, care este cel mai daunator. Pentru a fi siguri de acest lucru, se poa­­te pune capusa pe o hartie alba si cu o lupa se va ve­dea daca este intreaga. Se procedeaza la fel si pentru cazul in care persoana a rupt capusa si capul a ramas in piele. Din acel moment, nu mai este nici un pericol pen­­tru persoana muscata. Sa dea Dumnezeu sa fie de folos tuturor persoanelor care au aceasta problema. Multumesc.
MARIA - Ramnicu Valcea

Preparat pentru REUMATISM

Faceti o solutie dupa urmatorul procedeu: 1 l alcool medicinal, 1/4 kg ardei iute tocat marunt, 1/4 kg cas­tane salbatice tocate sau zdrobite, 100 g frunze de lean­dru tocate, sare de Bazna (3 linguri), Terpinol (o lingura). Se pun toate la un loc si se lasa la macerat trei saptamani. Se filtreaza printr-un tifon si se pastreaza intr-un vas inchis. Se unge locul dureros, apoi se infa­soara cu o flanea sau molton. Se recomanda si ceaiul din frunze si muguri de salcie (20 g la o cana). Se beau 2-3 cani pe zi. In perioada trata­men­tului se vor evita frigul si umezeala. Ali­men­tatia sa fie bogata in zarzavaturi si fructe.
Tratarea artritelor:
Se dau prin masina de tocat 4-5 cartofi cruzi, din care sa rezulte un terci. Se fierb 4-5 cepe si 100 g seminte de in. Se amesteca si se pun intr-o manusa veche, cu un deget. Manusa cu con­ti­nutul celor de mai sus se foloseste drept com­presa si se pune pe locul afectat. Compresa se tine toata noaptea. Bolnavul, daca nu merge la serviciu, poate continua tratamentul si ziua, pana cand rezultatele vor fi cele asteptate.
BALAN VASILE - B-dul 1 Decembrie nr. 276, sector 3, Bucuresti

Astm bronsic

1. Cojile de la 20 nuci uscate se fierb cu 1 litru apa si 1 kg zahar, pana ce lichidul din vas scade la jumatate. Siropul rezultat se strecoara, se pune in sticle, se nume­roteaza sticla cu 1, iar cojile se pastreaza.
2. In continuare, peste cojile folosite se toarna 1/2 litru apa si 1/2 kg zahar si se fierb din nou pana ramane jumatate din lichid. Se toarna in sticla cu nr. 2, iar cojile se pastreaza.
3. In acelasi vas, peste cojile folosite, se pun 1/4 litru apa si 1/4 kg zahar si se fierb pana ramane juma­tate. Siropul se pune in sticla nr. 3.
Sticlele cu sirop se pastreaza la frigider. Se administreaza 3 linguri sirop zilnic, cate una dupa fiecare masa. Se incepe cu siropul din sticla cu nr. 1, se continua cu 2, apoi cu 3, pana ce se termina intreaga cantitate de sirop.
Cura cu acest sirop da ameliorari de lunga du­rata. Se reia atunci cand este pericol de repetare a crizelor.
Invatatoare pensionara NITU FLORICA - Dambovita

Ulcer varicos

Reteta de mai jos ii apartine regretatului Popa Valeriu, si a dat rezultate foarte bune celor care au preparat-o si au aplicat-o corect:
* Trei pumni de frunze de scaiete (Centaurea Benedicta) se fierb intr-un litru de vin rosu de tara 15 minute, dupa care se adauga putina faina de grau, amestecand tot timpul cu o spatula, pana cand compozitia ajunge la consistenta unui un­guent. Aceasta se pune pe ulcere (zonele bolnave), de doua ori pe zi, cate 3-4 ore.
fitoterapeut ing. BOGDAN VICTOR

Reteta contra ascitei (apa in abdomen)

In cazul ascitei, cel mai important lucru este eliminarea apei din abdomen. Acest lucru se face mai usor decat cu ajutorul seringii, cu ajutorul urmatorului tratament naturist:
* Se va face un ceai din coaja de radacina de soc sau de crengi. Se vor taia radacini si se curata de coaja. Se spala bine, apoi se maruntesc. In cazul in care se doreste sa se folo­seasca crengi, acestea se vor lua dintre crengile ti­ne­re, pana la 1,5-2 cm grosime. Se spala bine, se curata de coaja. Cea mai buna este partea alba din interior. Se vor folosi 4 linguri de coaja de crengi sau de radacini. Acestea se vor pune in 500 ml apa. Se mai pune o radacina de patrunjel mai mare, taiata bucatele mici. Se fierbe totul pe foc mic pana ce apa s-a redus la jumatate. Se strecoara. Se con­suma dupa urmatoarea schema: lichidul obtinut se imparte in trei. Dimineata, la trezire, se va consuma o parte, a doua parte se va consuma la 30 minute dupa masa de pranz. Seara, dupa ma­sa, se va con­suma restul. A doua zi proce­deul se reia. In ziua a treia, se vor consuma di­mineata 2 portii, la trezire, si dupa masa de pranz, restul. In ziua a 4-a si urma­toarele, se va con­suma intreaga cantitate imediat dupa trezi­re. Se va face acest lucru pe toata perioa­da in care mai exista lichid. In plus:
* Dimineata se va consuma o lingurita de pe­trol lampant, dupa ce a fost baut ceaiul de soc.
In cazul in care exista constipatie, se va consu­ma in fiecare seara cate o lingura de ulei.
* Se pot face, de asemenea, bai cu iedera sau ienupar.
EUGEN GIURGIU - Alba Iulia

Pinteni calcanei

* Daca aveti pinteni calcanei nu va operati, veti schiopata un an de zile. Va propun urma­toarele: cum­parati din piata un burete vegetal spongios (lufar), taiati o bucata din el, aproape cat lati­mea talpii, coaseti acea bucata pe soseta in locul sco­biturii talpii. (Puteti pune doua bucati, daca suportati.) Purtati tampoanele pana dispar durerile. Sotul meu s-a vindecat cu acest procedeu. De 20 de ani nu au mai aparut durerile.

Ficat greu

* Daca ati mancat ceva gras, sau nu v-a cazut ceva bine, nu luati medicamente, veti ingreuna si mai mult fica­tul. Radeti 2-3 mere pe razatoarea mica, presarati 1 lingurita de zahar, lasati-le 1-2 minute sa se topeasca za­harul. Daca merele sunt prea dulci, stropiti-le cu zea­ma de lamaie. Mancati-le incet.
MUNTEANU MARIA - Liv. Vulturului nr. 16, ap. 2, Brasov

Leac contra eczemelor

Nu stiu daca este cuiva de folos. In copilarie (4-5 ani) am suferit de o eczema (ciuperca) pe cap. Mi-a cazut tot parul si ramasese o plaga (zgaiba) care supura. S-au cheltuit multi bani pe vremea aceea (anul 1936). Nu se stiau prea mul­te intr-ale eczemelor. M-am vindecat cu sfatul unei batrane care, vazandu-ma cum eram, a sfa­tuit-o pe mama sa fiarba apa (2-3 litri de apa) si cand clocoteste, sa puna o mana buna de suna­toa­re, floare cu frunze si tulpini bine maruntite. Se lasa cam 1-2 minute, se ia de pe foc si se tine va­sul acoperit pana ce lichidul devine caldut. In fie­care zi, ma spalam cu fiertura de sunatoare (proas­pat facuta), si nu ma stergeam, ci lasam sa mi se usuce la soare (era in iulie-august). Dupa 3-4 sap­ta­mani, locul s-a vindecat si au iesit perisorii ca la o pe­rie. De atunci, nu m-am mai spalat pe cap decat cu apa si sapun de casa, ma clatesc cu ceai sau zeama de la ur­zici, sau in ultima apa, pun putin otet de mere. Une­ori, in loc de sapun - bat un ou-doua cu totul, si inainte de spalare, intind pe cap peste tot, frictionand usor. Stau asa 15-20 minute si ma spal fara sapun. In nici un caz nu folosesc altceva. Ma clatesc cu ceea ce am scris mai sus.
Va multumesc pentru tot ceea ce scrieti in aceasta revista si va doresc din tot sufletul multe bucurii si realizari.
AURELIA SPRINCEANA - str. Closca nr. 11, bl. 41, ap. 14, Alba Iulia

Ciroza, cancer hepatic

Preparati un ceai de pedicuta, dintr-o lingurita buna de planta la 200 ml apa. Pedicuta nu se fierbe, ci cand clo­coteste apa introduceti pedicuta, acoperiti vasul si la­sati sa stea 15 minute. Beti un ceai dimineata, pe sto­macul gol, inainte de micul dejun cu 30-40 de minute. Se bea un singur ceai pe zi, inghititura cu inghititura. Se poate indulci cu putina miere. In caz de ciroza hepa­tica sau cancer hepatic, se pot bea si doua ceaiuri pe zi. Aceasta planta miraculoasa a salvat-o pe sotia mea, du­pa o hepatita cronica. Acum mananca de toate, e ope­ra­ta de 5 luni, la Targu Mures. Pe parcurs, sa va ad­unati din natura, vara, pedicuta. Este din belsug peste tot.
Va doresc multa sanatate!
SANGEREAN ARISTOTEL - Hunedoara