Raspuns pentru GEORGE P. - Bucuresti, F. AS nr. 1015 - "Doresc un tratament naturist post-operatoriu pentru o tumora la vezica urinara"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Fara indoiala ca tumorile vezicii urinare, atat cele benigne, cat si cele maligne, trebuie abor­date cu maxima seriozitate, chiar daca, momentan, s-ar parea ca interventia chi­rurgicala (probabil rezectie endosco­pi­ca transuretrala) a inlaturat (aparent) toata masa tumorala. Desi tumorile vezicii uri­nare sunt, din punct de vedere histologic, in general tumori de tip urotelial (in cazul carora adenocarcinoamele sunt rare), mergand de la forma bine diferentiata (tip papilom benign) pana la forma nediferentiata, metastazele sunt frecvente si ating mai ales ficatul, osul sau plamanii.
In functie de tipul histologic al tumorii, evolutia comporta riscul unei recidive locale sau la distanta (me­tastaze ganglionare sau viscerale), caz in care este necesara o supraveghere mai generala (ecografie si scanner abdominal, scintigrafie osoasa, determinarea VSH, radiografie pulmonara etc.).
La modul general, indicatiile de tratament, in afara de mijloacele chi­rurgicale, presupun, uneori, chi­mio­terapie si radioterapie. Astfel, pentru tumorile super­ficiale si de grad histologic scazut, in caz de ne­cesitate, se practica chimioterapia locala constand in instilatii vezicale cu BCG (bacil Calmette-Guérin). In caz de afectare mai severa (tu­mori metastazate), chimioterapia are as­pect general si utilizeaza Me­trotre­xatul, Vincristina sau Adri­amy­cina (Dexorubicina), fiind in­cadrata, de obicei, de cistectomie totala si radio­terapie.
Trebuie retinut ca beneficiul aces­­tei metode tera­peutice nu este, de obicei, permanent, astfel incat pot aparea noi tumori la aproxi­mativ 60% din cei cu cancer de vezi­ca. De aceea un tratament na­turist, in post-operator, este esen­tial, chiar daca uneori trebuie ur­mat pe tot par­cur­sul vietii, fara a exclude, totusi, nece­sitatea evaluarii cistoscopice la fiecare 3-6 luni, timp indelungat, sau efectuarea de teste imagistice si sanguine (markeri tu­mo­rali) perio­dice, pentru a verifi­ca posibilele recu­ren­te sau determi­nari secundare (me­tastaze). Un astfel de tratament, ba­zat pe principii na­tu­riste capabile de a lup­ta si con­tra­cara efectele cance­rului, trebuie structu­rat pe cateva coordonate esentiale. In principiu, aceste coordonate constau in furnizarea de suficiente enzime defensive, capabile sa distruga inve­lisul proteic din jurul celulelor canceroase, bariera ce nu permite agen­tilor imunitari sa le distruga (ex. pa­payna din frunzele si fructele de Papaya), furnizarea de suficienta vitami­na B17 (nitri­lo­zid), mentinerea unui sistem imunitar sa­natos si com­­petent, prin admi­nistrarea unor supli­men­te nutri­tio­nale bogate in vita­mina A, unele dintre vitaminele comple­xului B, vita­minele C, E, seleniul, man­­ganul, cuprul, zincul, calciul si aminoacizii esen­tiali. La acest capitol se pot utiliza produse complexe precum Ci­tonat, Flux­xtem, Imuno­stim, Fluxxtem Cito­help etc.
In plus, regimul alimentar trebuie sa contina obli­gatoriu cantitati mari de minerale, agenti antiinfla­ma­tori (ex. Omega 3, Boswelia) si antioxidanti naturali (le­gume si fructe proaspete).
In sfarsit, echilibrarea pH-ului din organism (obli­gatoriu trebuie sa fie alcalin) constituie un obiectiv foar­te important, stiut fiind faptul ca celulele cance­roase nu pot creste si nu se pot multiplica sau raspandi in mediul alcalin. Pentru lamuriri suplimentare, con­tactati-ma telefonic!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Am un nivel foarte scazut de neutrofile"
(Raspuns pentru MARINA ZARA, F. AS nr. 955)


Reducerea numarului de neutrofile granulocitare din sange se poate datora unor infectii bacteriene sau virale, tumori ale maduvei osoase, anemiei aplastice cu producerea deficitara de eritrocite, leucemiei acute produse de radiatii diverse, factori genetici sau intoxi­catii cu benzen.
Chimioterapia, radioterapia, diferiti agenti infec­tiosi (virusul Epstein Barr, citomegalovirus) sau agra­nu­locitoza (situatie in care maduva osoasa este afectata de substante toxice chimice din mediul inconjurator sau existente in casa - naftalina, spray-uri, dero, aceto­na), medicamentele - pot constitui alti factori cauza­tori ai deficientei de celule neutrofile.
Persoanelor atinse de agranulo­citoza li se vor ad­mi­nistra antibiotice si, cand este nece­sar, transfuzii de celule albe. In cazul in care dupa un tratament naturist neutro­filele nu se incadreaza in parametri (53-68% sau 2,54-7,48% x 103/mm3), se im­pune sa faceti o biopsie a maduvei osoase, prelevata din creasta iliaca an­terioara, posterioara sau din stern.
Aceasta va indica, in urma examinarii, cauza insu­fi­cientei medulare, caz in care se recomanda tratament de sustinere si regim neutropenic.
Transplantul medular, folosind o maduva compati­bila, este cel mai bun tratament, dar daca nu este posibil, se va apela la "celule stem olimpic". Nu ne­glijati boala. Luati legatura si cu un microbiolog. Evi­tati in­jectiile intramusculare. Abordati o dieta hi­per­calorica pe o perioada de 6 luni, fara salate verzi. Va rog sa re­ve­niti cu hemoleucograma completa sau sa-mi comu­ni­cati numarul de leucocite. Atentie! Daca aces­tea ating valoarea 100x109/l pot forma trombi in pla­man, creier sau inima (leucostaza). Tratamentul natu­rist, la indicatia unui terapeut, va cuprinde: Tien Hsien Liquid, Anticancerlin, Réishi, Shiitake Maitake, Myco Defense, Imune Gold Green. Tabletele se vor adminis­tra cu ceai combinat din: urzica, coada-sori­celului, papadie, salvie, schinel si sulfina. Timp de 6 luni, evitati consumul de fructe si sucuri acrisoare, zeama de varza, muraturi, bors, bauturi carbogazoase, ciorbe acrite. Consumati supe de praz si legume, sfecla rosie si 1 l pe zi compot de pere. Multa sanatate!

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timisoara

"Am stare subfebrila fara sa-i stiu cauza"
(Raspuns pentru GABRIELA IONESCU, F. AS nr. 1004)


Dat fiind pericolul real pe care il reprezinta starile subfebrile, care denota un focar de infectie puter­nic instalat in corp, va recomand sa solicitati medicului dvs. de familie o trimitere pentru internare in Spitalul Judetean, care dispune de mijloacele necesare depistarii acestuia (diverse specialitati me­dicale si posibilitatea unor analize si investigatii mai complexe, care in cazul dvs. nu au putut fi efec­tua­te ambulator in mod satisfacator).
Pana la depistarea focarului de infec­tie si stabilirea unui tratament competent eficient, veti acorda o deosebita atentie masurarii zilnice a temperaturii corpului, cu precizarea ca pentru inregistrarea unor temperaturi exacte este necesara tinerea termometrului timp mai indelun­gat, respectiv, pana la 15 minute. Va do­resc multa sanatate!

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Ajutati un baietel de 1 an si 4 luni sa se vindece de bronsita astmatiforma"
(Raspuns pentru CRISTIAN PLESEA, F. AS nr. 1016)


In cazul baietelului dvs., medicul specialist ORL si medicul pediatru vor investiga un eventual deficit imu­nitar fiziologic, o dischinezie ciliara primitiva, prezen­ta vegetatiilor adenoide (polipi) sau a unei malformatii velo-palatine a sugarului. Infectiile acute ale cailor res­piratorii superioare ale sugarului si copilului mic induc un sindrom de obstructie nazala, la care se adauga disp­neea (respiratie dificila), fiind aso­ciate sau urmate frecvent de aparitia unor com­plicatii bronhopulmonare, oti­ce, diges­tive sau chiar stari toxicosep­tice. Agentii patogeni sunt grupati frec­vent in colonii, la nivelul amigdalelor, al vegetatiilor adenoidiene hipertrofiate, constituind un factor de obstructie na­zala si o sursa de infectie. Profilaxia si tratamentul in­fectiilor de cai respiratorii la sugar si copilul mic con­stau in:
* Aspiratii nazale de 2-3 ori pe zi, urmate de insti­latii cu ser fiziologic si/sau apa de mare sterila tip Na­zomer, Sterimar, Rhinomer (cate 2-3 picaturi in fiecare nara).
* Ocnasept (aerosol salin 100% natural), pulve­rizari cu 20-30 pufuri deasupra patului si in camera copilului, in vederea optimizarii microclimatului am­biental si indepartarii alergenilor.
* Mentinerea unei igiene normale a aerului res­pi­rat si a permeabilitatii foselor nazale, cu o res­pi­ratie na­zala corecta sunt conditii obligatorii in vederea suc­cesului terapeutic.
* 10 zile de aerosoli, cu cate o fiola hidrocortizon 25 mg sau flixotide nebules 0,5 mg, diluata in 10 ml ser fiziologic.
* Administrarea de antiinflamatoare, antialergice, mucolitice, bronhodilatatoare, polivitamine si prepa­rate de calciu, la recomandarea medicului.
* Tratamentul cu antibiotice este indicat numai in pusee acute, la recomandarea medicului si dupa efec­tua­rea examenului bacteriologic din exudatul farin­gian/ secretia nazala/ sau sputa.
* Este benefica cura cu aerosoli in statiunile bal­neoclimaterice: Ocna Sibiului, Govora, Bazna.

Dr. NICOLETA RUS - specialist reflexoterapie - Carei, Satu-Mare, tel. 0728/18.09.85

"Am chinuri de neimaginat de cand am intrat fortat in menopauza"
(Raspuns pentru VIORICA BADESCU - Timisoara, F. AS nr. 509)


La un moment dat in viata, fiecare femeie trebuie sa faca fata schimbarilor intervenite odata cu varsta. Menopauza reprezinta o perioada in general intre 45 si 55 de ani, caracterizata prin oprirea ciclului menstrual. Printre consecintele acestui fenomen se numara si scaderea productiei de hormoni sexuali feminini, adica de estrogen si progesteron, insotita de simptome neplacute, cum ar fi: bufeurile, transpiratia abundenta si modificarile psi­hologice, depresii, iritare, insomnii, stari de oboseala.
In timpul menopauzei, femeile devin mult mai sensibile in fata unor afectiuni cronice, aceasta fiind perioada in care se declanseaza cu precadere boli ca: diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica si osteoporoza.
Simptomele neplacute ale menopauzei pot fi insa contracarate si prin alte metode care protejeaza toto­data organismul impotriva unor boli. Cea mai eficienta metoda se bazeaza pe respectarea unei diete corespun­zatoare, care sa cuprinda si plante medicinale, alaturi de exercitii fizice regulate si relaxare. Administrarea de Calciu si vitamina C este foarte utila, mai ales pen­tru protectia oaselor, avand in vedere ca aceste doua elemente lipsesc foarte adesea din alimentatia noastra. Alte minerale obligatorii sunt magneziul, bromul, cromul si zincul. Antioxidantii precum vitaminele A, C si E, beta-carotenul si seleniul sunt, si ele, de mare folos si pentru prevenirea cancerului. Coada-calului inta­reste oasele si ajuta la eliminarea apei din orga­nism. Angelica sinensis exercita o actiune protec­toare impotriva infectiilor bacteriene si a micozelor si inta­reste musculatura uterului; Ginsengul siberian stimu­leaza capacitatile fizice si psihice, diminueaza simp­tomele neplacute determinate de deficienta hor­monilor sexuali feminini si contribuie la prevenirea cancerului. Glycyrrhiza glabra ajuta la combaterea starilor depre­sive, intareste sistemul imunitar si are efect protector asupra ficatului. Cnicus benedictus stimuleaza secretia de progesteron prin actiunea sa asupra glandei hipo­fizare, ameliorand astfel nepla­cerile menopauzei. Si, in final, Vitex, o planta utilizata de multa vreme, pentru alinarea durerilor menstruale. Toti acesti agenti activi, vitamine, minerale si extracte din plante me­dicinale se gasesc intr-un singur produs numit Meno­pausal For­mula.
Noni este un alt produs foarte bun pentru amelio­rarea simptomelor menopauzei, deoarece contine sero­to­nina, scopoletina - cu rol in combaterea anxietatii, depresiei, tulburari obsesivo-fobice, tulburari de somn, durere, migrene, controlul apetitului si al compor­ta­mentului sexual.
De asemenea, recomand stimularea punctelor re­fle­xogene ale glandei hipofize, plexului solar, coloanei lombo-sacrale, unde este si uterul (in apropiere), si ovarele.