Apatie electorală

Ciprian Rus
Printre atâtea și atâtea stricăciuni, cei 50 de ani de socialism nu doar că au atrofiat de tot simțul de proprietate al românului mediu, dar - descoperim cu tristețe, pe zi ce trece - și sim­țul comunitar, fără de care, sub ame­nin­țarea dictaturii, mai că se putea în comunism, dar nu-i deloc bi­ne în demo­cra­ție.

Lipsurile aces­tea se văd cel mai bine acum, în plină cam­pa­nie pentru alegerile locale, când în joc sunt tocmai banii noștri și toc­mai in­te­resele noastre, di­rec­te și per­so­nale. E o apatie și în București, și în marile orașe, nu mai vorbim de cele mici și de co­mune, de par­că în joc ar fi primăria Ere­va­nului, și nu buna gospodărire a sectoarelor și a orașelor în care trăim! Toată lumea pare împăcată cu starea de fapt, ca și cum, deși țara scârțâie sub criză din toate în­che­ieturile, prin orașele și sa­tele României ar curge lapte și miere. Ca și cum aco­lo un­de se duc mare parte din im­pozitele fie­căruia dintre noi nu ar fi nimic de ches­tio­nat, nimic de lămurit, nimic de îmbunătățit. Și, ca și cum, de vreme ce-i avem ca obiect al urii noastre „antenistice” de zi cu zi pe Bă­sescu, Boc și Udrea - nume grele! - nu ne mai co­borâm până într-acolo încât să-l tragem nițel la rost și pe alde primarul în funcție din loca­li­tatea noastră...
Rod al unui rușinos aranjament trans­par­tinic, uninominalul într-un singur tur a tăiat din start minima apetență pentru bătălia po­litică. Cu rare excepții, primarii în funcție sunt pe cale să își prelungească mandatele cu încă 4 ani. Și - strigător la Cer! - o fac defilând tac­­ticos, tocmai cu roadele propriei lor incom­pe­tențe și coruptibilități: asfaltări de străzi, po­duri, podețe, pasaje și stadioane, toate ne sunt pre­zentate cu aerul semeț și împăcat al cti­to­rilor de pe vechile mânăstiri. Ce dacă res­pec­tivele obiective sunt realizate din bani publici, adică din banii votanților, ce dacă facturile au fost umflate, ce dacă în locul unui bulevard refăcut, la infinit, din vară în vară, putea fi construit un parking ori o grădiniță, ce dacă în locul unui bazin într-un sat fără copii ori în locul unui stadion dintr-un oraș cu echipă de fotbal fără performanțe putea fi ridicat un mare spital?
Nu există un veritabil dialog comunitar, nu există o reală dispută electorală, totul e regie, și pe fluturașii electorali, și la mitinguri, și la emi­siunile televizate, unde unii candidați au tu­peul să refuze confruntarea cu contra­can­di­dații! Iar tot acest vid de comunicare e umplut cu proiecte fantasmagorice: autostrăzi sus­pen­date, tuneluri pe sub centrele orașelor, Dis­neylanduri, parcuri IT, mii și mii de locuri de muncă, scoase toate, parcă, din jobenul vre­unui prestidigitator mediocru din semi­fi­nalele de la "Românii au talent”. Până la vii­toarele ale­geri, peste toate aceste aberații se vor mai turna câteva straturi de asfalt, se va mai pune o placă de marmură sau de rigips și se va da cu un strat de vopsea în culoarea partidului la pu­tere. Invariabil, din 4 în 4 ani, la alegerile lo­cale, România se întoarce cu capul spre trecut, ad­­mirând cu prosternație ceva ce, de fapt, i se cu­vine de drept. Ceva ce putea fi făcut și mai bi­ne, și mai ieftin, și mai repede. Ne mul­țu­mim cu puțin și ni se dă puțin. Puțin, dar scump!