Cum să slăbim fără să ne primejduim sănătatea?

Cititor Formula AS
REGIMUL RUSESC

Dietele axate pe înfometare nu mai sunt la modă. Cine mai dorește în zilele noastre să-și tortureze organismul săptămâni în­tregi, să fie nervos, agitat și să doarmă rău, numai pen­tru ca într-o bună zi să se sature de diete și să mănânce așa de mult, încât să pună la loc kilogramele înlăturate cu atâta efort?! Mai ales acum, vara, când suntem în­conjurați de atâtea bunătăți ispititoare care ne fac cu ochiul, trezind în noi dorința de a ne bucura de viață.
Dietele axate pe înfometare nu mai sunt la modă. Cine mai dorește în zilele noastre să-și tortureze organismul săptămâni în­tregi, să fie nervos, agitat și să doarmă rău, numai pen­tru ca într-o bună zi să se sature de diete și să mănânce așa de mult, încât să pună la loc kilogramele înlăturate cu atâta efort?! Mai ales acum, vara, când suntem în­conjurați de atâtea bunătăți ispititoare care ne fac cu ochiul, trezind în noi dorința de a ne bucura de viață.
Specialiștii au constatat că lipsa de albumine, vita­mine, minerale și fibre pe care se bazează dietele de slă­bire prin înfometare se răsfrânge într-un mod demn de plâns asupra sănătății noastre, perturbând activitatea organelor digestive, în special a intestinelor. Astfel că ne punem întrebarea: cum să slăbim fără să ne primej­duim sănătatea?
Dietologii ruși, mai apropiați de natură decât omo­logii lor europeni, propun diete cu puține calorii (nu mai mult de 1200 kcal/zi), pe baza alimentației lacto-vegetariene bogate în vitamine, minerale și fibre, com­binată cu puțină carne și pește.
Fibrele ajută la digestie, activează arderea grăsi­mi­lor, întețesc activitatea intestinelor, ajutându-le să se purifice, stabilizează nivelul zahărului din sânge, pre­lun­gind astfel starea de sațietate și scăzând pofta de mân­­care. Tot ele au un rol important în normalizarea învelișului de microfloră intestinală și în distrugerea și eliminarea celulelor bolnave și bătrâne, purifică orga­nismul de toxine.
Urmând o asemenea dietă, nu doar veți slăbi 2-3 kg în fiecare lună, dar reglând peristaltismul intestinal, veți scăpa de balonări și de halenă, te­nul dvs. va căpăta o culoare sănătoasă și veți avea un somn liniștit și o stare sufletească mai bună. Organis­mul purificat va în­cepe să lucreze la capacitate maxi­mă, asimilând toate sub­stan­țele nutritive necesare.
Iată un regim standard, propus de ei:

Micul dejun

Luni: 1/2 grapefruit presărat cu scorțișoară; o bucățică de brânză de vaci; o felie de pâine de secară; ceai sau cafea, îndulcite cu miere sau zaharină.
Marți: cremă de fructe - un kiwi, o banană de mărime potrivită, 1/2 pahar de 200 ml de zmeură și 200 ml de iaurt fără conservanți se mixează până se formea­ză o masă omogenă. O chiflă din făină integrală.
Miercuri: 100 g căpșuni presărate cu un înlocui­tor de zahăr, 2 felii de pâine din făină de grâu ameste­cată cu tărâțe, 200 ml suc proaspăt de portocale.
Joi: 30 g fulgi de ovăz cu lapte degresat; o piersică proaspătă; cafea îndulcită cu miere sau zaharină.
Vineri: salată din fructe proaspete (pere, mere, zmeură, coacăze, piersici), amestecate cu 100 ml iaurt fără conservanți; o chiflă din făină integrală, cafea cu lapte.
Sâmbătă: o felie de pâine unsă cu 25 g brânză de vaci și cu felii de roșie presărate cu pătrunjel sau țelină tăiate mărunt; ceai îndulcit cu miere.
Duminică: o felie de jambon fără grăsime; o roșie; 100 g de ananas proaspăt sau din compot; o chiflă din făină integrală; un pahar cu lapte cald.

PRÂNZUL

Luni: supă-piure din legume; 100 g piept de găină fiert; salată din grâu încol­țit, cu morcov proaspăt, cu puțin ulei de po­rumb și cu semințe de susan, floarea-soa­relui sau de dovleac presărate deasupra.
Marți: bulion din carne de vită cu le­gume și cu crutoane. Salată din avocado, o roșie, un castravete și frunze de salată, stro­pite cu zeamă proaspăt stoarsă de lămâie și cu puțin ulei de măsline. O piersică proas­pătă.
Miercuri: bulion de găină cu o chiflă din secară. Un grătar din piept de pasăre; salată dintr-un castravete și varză cu puțin ulei și cu zeamă de lămâie. 200 ml suc de mere.
Joi: supă rece (un compot mai dens) din fructe uscate. 2-3 cartofi fierți, ames­tecați cu o conservă de ton; brân­ză de vaci, degresată, ro­șie, porumb. 5-6 prune proas­pete.
Vineri: ghiveci din do­vlecei, pătlăgică vânătă și roșii, preparat cu ulei de măsline. Înainte de a fi servit, ghiveciul se presară cu pătrunjel. O chi­flă din făină integrală.
Sâmbătă: supă din peș­te și legume. O chiflă de se­ca­ră. 100 g de ficat de vită înă­bușit, garnisit cu o sfeclă roșie fiartă, amestecată cu maioneză degresată, presărată cu verdea­ță. 200 ml de suc de roșii.
Duminică: ciorbă de legume cu borș din tărâțe dreasă cu o lingură de smântână degresată și cu verdea­ță; o chiflă din făină integrală. 100 g pește gătit la cuptor cu garnitură de fasole (verde sau boabe) fiartă și frunze de salată. 2 mere.

ORA 16

(pot fi alese după dorință)

* 200 ml ceai din plante îndulcit cu miere și o chiflă de secară.
* Un piure proaspăt pre­parat din fructe și iaurt fără conservanți.
* 50 g de brânză sau caș­caval cu o salată din fructe proaspete.
* O tartină dintr-o felie de pâine din făină integrală, cu frunze de salată și bucă­țele de avocado. 200 ml suc proaspăt preparat din por­to­cale.
* O felie de pâine din făină integrală prăjită, brân­ză de vaci degresată; o jumătate de ba­nană; 200 ml de lapte cald.
* Fulgi de ovăz fără za­hăr, cu iaurt degresat și fără con­servanți.
* Cremă de fructe: 70 g căpșuni, 100 ml iaurt fără conservanți și o linguriță de miere se mixează până rezultă o masă omogenă. În paharul cu cremă de fructe se pun 2-3 cubulețe de gheață.

CINA

Luni: Un terci din ovăz și lapte degresat, garnisit cu fructe proaspete sau uscate. 200 ml lapte bătut.
Marți: 100 g pește fript; un cartof fiert cu coajă, 100 g de dovlecei căliți cu ulei de măsline; o chiflă de secară; ceai cu miere.
Miercuri: 100 g carne fiartă de găină și 50 g de orez nedecorticat fiert; salată din legume proaspete; 200 ml lapte cald.
Joi: o farfurie de terci din porumb (mămăligă) cu o linguriță de miere, presărată cu semințe de susan, floarea-soarelui sau de dovleac; o bucățică de brânză sau cașcaval; 200 ml lapte bătut.
Vineri: 2-3 mere coapte în cuptor, cu adaos de iaurt fără conservanți; o bucățică de brânză, brânză topită sau cașcaval; o chiflă din secară; ceai cu miere sau cu zaharină.
Sâmbătă: 150 g ficat înăbușit în ulei de măsline, cu 2 cartofi fierți sau copți și cu 2 roșii; 200 ml suc de roșii.
Duminică: 150 g pește la cuptor; salată din varză proaspătă și măsline, stropită cu zeamă de lămâie; o chiflă din făină integrală; un kiwi; ceai îndulcit cu miere sau zaharină.

3 sfaturi esențiale pentru intestine sănătoase

1. În fiecare dimineață, beți pe stomacul gol câte 200 ml de apă plată și mâncați un măr cu tot cu coajă, un kiwi sau câteva prune.
2. Consumați zilnic cel puțin 2 litri de apă. O mică deshidratare este capabilă să provoace con­stipație, și așa destul de frecventă la persoanele care urmează o dietă.
3. Faceți cât mai multă mișcare! Activitatea sistemului digestiv nu se va îmbunătăți dacă veți sta toată ziua pe scaun și nu vă veți mișca suficient. Faceți zilnic o plimbare de 30 de minute, seara, când e mai răcoare.