Roșia Montană și ministrul economiei

Ion Longin Popescu
De necrezut, dar în guvernul Ponta, guvernul spe­ranței de salvare a Roșiei Montane, a fost introdus pe căi oculte (sau nu?) cel mai înrăit sus­ți­nător al pro­iec­tu­lui minier din Apuseni, liberalul Da­niel Chi­țoiu, mi­nis­trul economiei. Vorbind verzi și uscate, în totală necu­noș­tință de cauză, el face un lobby de tip Băsescu, incriminat, anterior, chiar de liderul PSD.

Un lobby politic pentru un proiect privat de minerit, cel mai controversat de la afa­cerea Skoda încoace (afacere din 1930, de dotare cu arma­ment a armatei, care a ținut multă vre­me pagina întâi a ziarelor). Dacă societatea civilă, Aca­demia Ro­mână, ASE, ICOMOS, Ad Astra, ARA și alte orga­nizații im­portante, naționale și interna­-țio­nale, care se opun cu ar­gumente solide proiectului Roșia Montană, se lup­tă de peste 15 ani cu malversa­țiu­nile unei com­pa­nii trans­ocea­nice; dacă justiția a sancționat în re­petate rân­duri, prin sentințe definitive, ilegalitățile autorităților lo­cale și ale unor ministere; dacă întreaga opinie publică se opune înstrăinării au­rului și argintului țării și dacă ac­tualii guvernanți au ajuns la putere tocmai prin opu­nerea la pro­iectul ex­ploa­tării cu cianuri de la Roșia Mon­tană, se pune în­trebarea: cum își per­mite un ministru libe­ral de ul­timă oră, apărut pe fir­ma­mentul po­liticii înalte, să de­clare public, fără tremur în glas, că "Proiectul Roșia Mon­tană va demara până la sfârșitul anului"? Pe ce s-a bazat când a făcut o astfel de declarație, adresată direct bur­sei din Toronto (acți­unile Gabriel au crescut instan­taneu, de la 1,50, la 2,25 dolari)? Ale cui interese le apără domnul Chițoiu? S-a gândit vreo clipă că vorbele lui contrazic unul din punctele care a adus PSD-ul la guvernare? Ba, ministrul Chițoiu a mers încă și mai de­parte, ame­nin­țându-i cu strămu­ta­rea for­țată pe ro­șienii care refuză să-și vândă pro­prie­tățile. Strămutare, chi­purile, pentru "in­teres național”. De când e de interes național un pro­iect privat de mi­nerit, în care sta­tul deține efectiv, la această oră, doar 0,6% din ac­țiuni?!

Alburnus Maior cere demiterea ministrului economiei

Revoltată de situația creată, Asociația Alburnus Ma­ior din Roșia Montană i-a adresat o scrisoare des­chisă pre­mie­rului Ponta, în care-i cere demiterea ministrului eco­no­miei: "Contrar do­rin­ței dvs. de a prezenta un Program de Gu­­vernare clar și un cabinet unit, mi­nis­trul economiei, Da­niel Chițoiu, dove­deș­te fie un plan guvernamental contrar declarațiilor electorale ale Guvernului Ponta, fie o filieră PNL a lobby-ului RMGC-ist în Guvern, chiar mai puter­nică decât do­rința prim-ministrului României. Acest nou demers de lobby contravine în mod evident afir­­ma­­țiilor dvs., potrivit cărora lobby-ul politic trebuie să în­ce­teze, iar evaluarea impactului de mediu trebuie realizată cu transparență totală. Rolul de avocat al proiectului minier a fost momentan transferat de la președintele Tra­ian Băsescu, la un membru al ca­bi­netului dvs. Acest lucru este cu atât mai grav, cu cât dom­nia sa se antepronunță ast­­fel asupra unor ches­tiuni care nu au parcurs o proce­du­ră de evaluare. Gravitatea declarațiilor ministrului economiei tre­buie imediat sancționată prin demiterea sa, mai ales că întreaga dvs. credibilitate depinde de acest act. Vă solicităm să acționați cu responsabilitate, să respectați angajamentele asumate și să arătați conti­nui­tate în propriile afirmații și decizii”, se spune în res­pec­tiva scrisoare deschisă. Declarațiile lui Daniel Chițoiu agită și mai tare apele atât de învolburate ale facerii no­ului executiv al României, născând, în loc de încredere în noul guvern, suspiciuni.