Dreptate pentru Boc

Ciprian Rus
S-au găsit mulți care să-l sfătuiască să nu candideze.

Că locul lui e de-acum la Bucu­rești, în politica mare, că nu se face să coboare de la înalta demnitate de premier, la corvoada de primar, chiar dacă urbea de scaun e Clujul, capitala istorică a Transil­vaniei! Destui au fost interesați să-i bage asta în cap. Pentru că, în ciuda erodării cotei sale de încredere, după ani de gu­vernare și după scan­da­lurile de corupție care au ur­mat în primăria pe care a lă­sat-o pentru a veni la Bucu­rești, Emil Boc ră­mâ­nea un poli­tician pericu­los, greu de bă­tut, chiar și pe un val ge­neral de anti­patie, îndreptată spre fosta guvernare porto­calie. Alții, pur și simplu, nu au înțeles de ce își mai riscă bruma de putere, când se vedea cu ochiul liber că rechinii din PDL abia aștep­tau să-și rupă gâtul, pentru a-l debarca de­fi­nitiv din fruntea partidului. Iar pentru alții, era incredibil faptul că alesese lupta politi­că, în loc să-și fi negociat din timp, încă de pe când era premier, un loc căl­duț, pe un­de­va, poate chiar în fruntea Universității "Babeș-Bolyai”, unde alege­ri­le pentru rec­to­rat s-au desfășurat nu de mult timp.
După ce a încasat de unul singur costu­rile guvernării, căci Traian Băsescu oricum nu mai candidează la președinție, iar Vasile Blaga, Adrian Videanu și Radu Berceanu s-au retras din linia întâi a bătăliei politice, Emil Boc a fost singurul "greu” din PDL care și-a riscat reputația, în cel mai compli­cat moment pentru partidul său. Boc și-a asumat, însă, can­didatura, și a făcut-o - fără să schimbe porto­caliul de pe afișele elec­to­rale în vernil, așa cum au făcut alți can­di­dați PD-L-iști, la alege­rile locale. Iar lumea a apreciat asta: fap­tul că a avut curaj să-i privească în ochi pe clujenii lui, faptul că și-a riscat poziția politică prin candidatura sa și faptul că nu s-a dezis la greu de culo­rile partidului său.
Rezultatul general al PD-L la alegerile locale este unul slab, deși previzibil. Dar nu la fel ar fi fost dacă, precum Boc, și ceilalți oa­meni de forță ai fostului partid de guver­nământ ar fi candidat în orașele în care s-au lansat în politică. După cum la fel de ade­vă­rat este și faptul că Boc ar fi avut mai puține șanse să recâștige Clujul dacă îm­potriva lui ar fi candidat personalități precum Ioan Rus, sau Vasile Dâncu. Re­zultatul neaștep­tat, pentru mulți, și, în egală măsură, foarte blamat, al votului de la Cluj, e un semnal că oamenii s-au săturat să li se mimeze lupta electorală, că vor să aleagă dintre candidați cu anvergură și cu experiență politică, nu marionete ale unor interese obscure, veniți de la București sau de aiurea. În vreme ce în întreaga țară, alegerile locale au fost un simulacru menit să conserve fabuloasa putere transpartinică a baronilor locali, pe care nu i-a deranjat nimeni cu vreo candi­datură-surpriză, în vreme ce Bucureștiul a fost cedat fără luptă, sector cu sector, USL-ului, la Cluj, un om și-a pus în joc întreaga ca­rieră politică, la 46 de ani... Emil Boc merită această victorie. Curajul și combati­vitatea noului pri­mar al Clujului lipsesc cu desăvârșire clasei noastre politice, crescută în coconul călduț al studiourilor TV.