Dragostea, internetul și telefonul mobil

Adina Bran
NU ACUM, IUBITO!

- Avem 178 de prieteni pe Facebook, suntem înconjurați de aparate, ținem mobilul și laptopul permanent la îndemână, rămânem mereu on-line, mereu în priză, nu ne scapă nimic. Dar ce efect are această conectare permanentă cu alții asupra relațiilor noastre? Cum se poate reuși în dragoste, în vremurile când oamenii sunt atât de ocupați? -

Câteva cazuri

Prietena mea Silvia s-a dus cu noul ei iubit la Paris, pentru un sfârșit de săptămână prelungit: "Stăteam împreună într-o cafenea cu terasă, dar el nu vorbea cu mine, ci posta pe Facebook că stă cu mine într-o ca­fenea cu terasă, la Paris”. O altă prietenă, Maria, se ascunde la toaletă ca să-și verifice pe furiș e-mail-urile, când iese cu prietenii în oraș: "Trebuie să fiu la curent cu ce se mai întâmplă”.
Sunt situații ce par normale în ziua de azi. 60% din­tre europeni obiș­nuiesc să răspundă la e-mail-uri dimi­neața, încă înainte să se dea jos din pat. Din doi func­ționari, unul își citește e-mail-u­rile în concediu. În rețeaua Facebook sunt 500 de mi­lioane de oameni, din care ju­mătate intră pe site-ul lor în fie­care zi. 43% dintre utili­zatori vizio­nea­ză filme porno pe Internet. Un an­gajat obiș­nuit alternează programele pe com­puterul său în medie de 36 de ori pe oră. Mai mult de 75% sunt aproape toată ziua on-line. Așa tră­im. Dar ce se întâmplă cu viața noastră?

Computerul pune stăpânire pe viața noastră

Jurnalistul american Matt Richtel, la­u­reat al pre­miului Pulitzer, s-a do­cu­men­tat pentru a-și da seama în ce mod ne influențează comporta­men­tul apa­ra­­tele electronice. Într-un interviu recent, el explică de ce tehnologia modernă a co­mu­nicării creează de­pen­dență: "Avem o senzație plăcută, atunci când smart­phone-ul nostru ne informează că am primit un e-mail. Acest semnal de­clanșează un proces neurologic simplu, apare secreția de dopamină, un hormon al fe­ricirii, care însă nu ne pro­cură satisfacție decât pentru puțin timp. În con­secință, ne verificăm aparatele cu o frec­vență bolnă­vicioasă”. Computerul pune stăpânire pe viața noas­tră, acaparându-ne atenția. Informațiile venite prin el s-au multiplicat în ultimii ani cu o viteză amețitoare. Apar în cele mai neaștep­tate momente. Nu le pasă dacă dor­mim ori stăm la un pahar de vin cu prietenii. Se bagă între noi, nechemate. iPhone-ul, e-mail-ul și Facebook-ul ne complică enorm viața. Vrem totul. Și vrem totul si­multan. Fa­cem totul si­mul­tan. Avem copii și în același timp o pro­fesie pre­ten­țioa­să, care ne pro­mite succesul. Prin rețeaua de so­cia­lizare ne facem prie­­teni și stabilim contacte cu oa­meni care, în­tr-o bu­nă zi, ne-ar putea fi de fo­los. Valorifi­căm la ma­xi­mum fiecare mi­nut liber. Do­rim să facem im­presie bună celor din jur. Iar un tele­fon pri­mit de la serviciu devine mai important decât un mic de­jun luat îm­preună cu partenerul. "Nu acum, iubito”. E naiv cine cre­de că așa ceva nu ne afec­tează relațiile.

...dar nici fără el nu putem

Există, desigur, și o parte bună: viața noastră modernă prezintă multe avantaje și nu e lipsită de un anume farmec. E plăcut ca uneori, seara, când le­nevești pe canapea, să primești un SMS: "Te aș­teaptă o bere rece” - și atunci pleci, spontan, să bei o bere cu prietenii. Te bucuri că ai o muncă interesantă și o iu­bită. Adevărat, e o relație la distanță, ceea ce câteodată nu e tocmai simplu, dar câtă vreme lucrurile merg, e bine. Și multe forme de manifestare au devenit posi­bile numai datorită mijloacelor moderne de comu­ni­care ce ne stau la dispoziție. Prin Facebook și Twitter ne putem organiza atât în sfera pri­vată, cât și pe plan politic. Să recunoaștem că ducem o viață bună. Fiindcă trăim în libertate, fiindcă avem posibilitatea de a ne hotărî singuri soarta, așa cum gene­ra­țiile dinaintea noastră n-au putut s-o facă.
De aceea, nu e nevoie să desființăm complet perturbările, să le reducem la tăcere printr-o apăsare de buton. Dar nici nu trebuie să le permitem să ne înghită viața. Pentru asta, e necesar să le identifi­căm și să le înțelegem.

Prima perturbare: nevoia exagerată de atenție

În fiecare dintre noi se ascunde un "rege Soare”. Ne desfătăm cu atenția ce ni se acordă. Vrem să fim importanți. Ne vine atât de greu să ignorăm "intrușii” pentru că, de fapt, ne sim­țim flatați. Iată, cineva se gândește la noi. Și ne caută chiar acum, în această clipă. Ne înviorăm brusc. De pildă, un telefon al șefului, în ziua mea liberă: evident că am să-i răspund. Cu atât mai mult, dacă partenerul se află lângă mine. Apelul e o dovadă clară că nimic nu merge acolo în lipsa mea. Cine nu s-ar făli?
Atenția echivalează cu o cotație la bursă. Avem nevoie de ea, deoarece suntem ființe sociale. Cineva care e trecut cu vederea nu valorează nimic. Și din acest motiv sunt așa de îndrăgite comunitățile virtuale de tip Facebook sau Twitter. Cine nu se bucură să vadă degetul ridicat în semn de triumf, după o postare bună? Punem fotografia câinelui nostru pe site și-i întrebăm pe ceilalți ce părere au despre el; primim aplauze, fiindcă am obținut ultimul bilet de avion la un zbor foarte aglomerat; lansăm invitații pentru ziua noastră de naștere și pe urmă schimbăm între noi comentarii despre felul cum a decurs petrecerea. E un joc de unde obținem confirmarea de care avem nevoie. Nu numai starurilor li se măsoară box-office-ul. Cine face o postare sau trimite un SMS și nu primește imediat un răspuns se gândește: "Nu sunt destul de important”.
Matt Richtel a scris o povestire tulburătoare, intitulată "Vineri”, care arată clar cât de dependenți sunt oamenii de atenția ce li se acordă. Un adolescent de 16 ani, aflat la volanul unei mașini, moare într-un accident rutier. Conducătoarea celuilalt vehicul tasta un SMS pe telefonul ei mobil, în loc să fie atentă la trafic. Tatăl băiatului este el însuși un utilizator împătimit al celularului. Nici după constatarea morții fiului său nu era capabil să lase telefonul să sune, în timp ce conducea mașina. Pur și simplu, a trebuit neapărat să răspundă. Acum, înainte de a urca în mașină, îl închide în portbagaj. "Așadar, există două modalități de a aborda perturbarea”, spune Matt Richtel: "Vă puteți disciplina. Însă e greu. Sau puneți aparatul într-un loc inaccesibil”.
Înainte exista o regulă ce trebuia respectată: nu se telefonează la șase seara (cina), la opt (știrile la tele­vizor) și după zece (culcarea). Odată cu flexibilizarea stilului nostru de viață interdicțiile au dispărut, însă nu și reflexul nostru condiționat. "Reacționăm la su­netul telefonului aidoma câinelui lui Pavlov”, ob­servă specialiștii.
Matt Richtel a făcut un experiment în centrul orașului New York: a cerut unui clovn să pedaleze pe un monociclu - vehiculul cu o singură roată între­buin­țat de acrobați la circ - și să treacă pe lângă oa­meni care vorbeau la telefonul mobil, atât de aproape, încât ar fi putut să-i atingă. 75% dintre aceștia nici n-au remarcat prezența clovnului.

A doua perturbare: lipsa de măsură

O cunoaștem bine cu toții. Avem întâlnire cu ea dis-de-dimineață, în metrou, de fiecare dată când ma­ne­vrăm iPhone-ul, ca să intrăm pe site-ul nostru de Face­book și să vedem ce am pierdut în seara precedentă. Alții au făcut jogging. Au fost să danseze. Și ia te uită! O prietenă are o relație nouă. Grozav, ne spunem în gând, s-a îndrăgostit iarăși. În schimb, noi am stat cu partenerul la televizor. În adâncul sufletului, ne roade ceva. Pentru că știm că, undeva în lume, există o alternativă mai capti­vantă la viața dusă de noi. Sau, cel puțin, pare să fie.
O bună ilustrare a lip­sei de măsură o re­pre­zintă bursele de par­te­neri din rețea. Nu e ni­mic deosebit să găsești astfel un par­te­ner. Deo­sebit es­te doar fap­tul că nu toți cei înre­gistrați acolo ar avea mo­tive să caute. Ai un prie­ten, relația du­rează deja de câteva luni, vă potriviți bine. Acum ai putea să-ți ștergi anunțul, însă n-o faci. Poate că n-ai să răs­punzi la mesaje. Vrei nu­mai să vezi cine se inte­resează de tine. Și continuă să te urmărească senti­mentul că, undeva, în lume, există cineva cu care te-ai potrivi mai bine. Nu e un sentiment și atât. Căci, fără îndoială că, în lumea asta mare și largă, va fi trăind pe undeva un om mai afectuos ori mai deschis decât partenerul nostru, mai vesel ori mai serios, mai slab ori mai gras - care știe să asculte mai bine, arată mai bine, face dragoste mai bine ori se pricepe să se poarte mai bine cu copiii.
Întotdeauna a fost așa, desigur. Dar niciodată până acum oferta n-a fost atât de abundentă. Niciodată până acum n-a fost atât de simplu să cunoști alte persoane. Astăzi, suntem cu toții legați între noi. Lumea e com­pactată, distanțele s-au micșorat, toate ne stau la în­demână. Însă pierdem din vedere faptul că, în felul acesta, libertatea însăși de­vine o obsesie: obsesia de a lua totul în stăpânire, de a fi prezent pretutindeni. Nu ne îngă­duim să ne mai tragem sufle­tul. Trebuie să fim tot timpul ocupați cu ceva. "Proiect” este cuvântul cel mai des folosit în ziua de azi. Se va găsi un "proiect” care să umple până și ultimul spațiu gol al vieții noastre. Această per­tur­bare o luăm cu noi și o introducem în relația noastră. Partenerul tre­buie să răspundă tuturor exi­gențelor pe care le-am putea avea. Trebuie să se poată mă­sura cu toți, să fie Făt Frumos sau nu e omul care ne trebuie. În cartea sa, "Sfârșitul iu­birii”, sociologul Sven Hillen­kamp recomandă ca soluție căsă­toria rațională. Nu sună foarte sexy, într-ade­văr, dar s-ar putea ca el să aibă dreptate. Căci autorul nu se referă aici la uniunea ma­trimonială din interes, prac­ticată în secolele trecute. Ne îndeamnă doar să-l ale­gem pe acela (ori să ră­mâ­nem lângă acela) cu care ne simțim bine, în loc s-o luăm mereu de la capăt, cu alte pasiuni. Și să ne abținem de la comparații. Pentru că, într-o vreme când suntem asaltați de atâtea perturbări, avem nevoie de un cuib liniștit, unde să ne putem odihni.

A treia perturbare: evaziunea

Ne transpunem în alte lumi, care n-au nimic de-a face cu existența noastră reală. Ne uităm la filme por­no, bărbații mult mai des decât femeile (deocam­dată, raportul e de trei la unu). Vrem să uităm tot ce ne înconjoară. În principiu, nu greșim. Cu condiția să fim siguri că vom găsi drumul înapoi.
S-o spunem de la bun început: evadările sunt per­mise. Ele îmbogățesc relațiile. Și n-au nici o legătură cu viața noastră în doi. Afirmația rămâne valabilă și pentru filmele porno. Universul fanteziilor erotice există independent de iubirea fizică reală, ca un palier independent al sexualității umane. La fel de adevărat este însă și următorul fapt: tot ce noi percepem și gân­dim, trăim și simțim lasă urme. Dacă ne vom alimenta creierul mereu și mereu cu imagini ale unei lumi de­formate, ireale, în ca­re ne războim cu monștri sau pri­vim femei cu sâni monstruoși cum fac sex, psihicul nostru va avea de suferit. Eva­da­rea în universurile pa­ralele porno este pri­mejdioasă, mai ales fi­ind­că e teribil de sim­plă. Fiindcă această lu­me ne stă în permanență la dispo­ziție, chiar și pe calcu­latorul de la locul de muncă. Și fiindcă totul e așa de comod: n-avem de discutat cu nimeni și nu suntem obligați să ne purtăm în așa fel încât să facem pe cineva să se simtă bine. "Bărbații sunt deosebit de vulne­ra­bili”, apre­ciază spe­cia­liștii. "Însă cu cât pri­vesc mai mult, cu atât le scade atracția fa­ță de partenera lor. De­pen­denții nu mai iz­butesc să se excite, fără un stimul exte­rior”. Iar femeile ajung să se con­sidere vinovate pentru această evadare a băr­baților în porno­grafie. Ele cred că nu sunt destul de frumoase ori destul de tinere. Și înce­pe nebunia operațiilor estetice.
Cum putem reuși în dragoste? Nu există nici o lege, nici o instanță superioară care să decidă ce ar fi potrivit pentru per­soana și viața noastră. Granițele și prio­ritățile trebuie să le stabilim singuri și să le ne­gociem cu partenerul. Dacă am învățat cum să folosim tehnica modernă în avan­tajul nostru, la fel trebuie să învățăm și cum să i ne sus­tragem la mo­men­tul oportun - atunci când vrem asta. Înainte de a fi prea târziu.
Joachim R. Hö­flich, un specialist a­us­triac în co­mu­ni­cații, a ches­tionat acum câțiva ani un grup de tineri în legă­tură cu modul cum își întrebuin­țează telefo­nul mo­bil. La data respec­tivă, ei prefe­rau să piardă o oră, făcând drumul înapoi pâ­nă acasă, dacă ui­ta­seră să-și ia te­lefonul, decât să petreacă seara fără el. Astăzi, aceiași ti­neri, între timp ajunși la vârsta de 25 de ani, spun că în unele seri își lasă deliberat mobilul aca­să. Pornind de la acest exemplu Höflich genera­lizează, vorbind despre un trend al abstinenței, nu numai în ceea ce pri­vește utilizarea tehnologiei mo­derne de comunicații, ci și în alte do­menii, cum ar fi deprin­derile noas­tre alimen­tare: mai puțină carne, mai multe legu­me. Începem să hotărâm în mod con­știent ce ne face bine. Așa și trebuie. Căci în viitor per­tur­bările vor fi și mai numeroase.

Iubirea cere exclusivitate

Cum poate reuși iubirea în vremuri pline de per­tur­bări? Răspunsul la această întrebare este unul banal. Atât de banal, încât nici unul din specialiști nu-l con­testă. Renunțare, abținere și necesitatea de a petrece mai mult timp împreună cu partenerul. Însă trebuie să fie un timp de calitate, adică nu numai unul între­buin­țat pentru cumpărături, discuții de rutină sau televizor, ci un timp care să ne aparțină în exclusivitate nouă și partenerului. Să fim cu toată ființa aici și acum, doar pentru noi, doar pentru parte­nerul nos­tru. "Ni se pare di­ficil. Dar pentru un sen­timent mai bun al co­mu­niunii, este efectiv nece­sar să învățăm din nou cum să ne con­cen­trăm asupra unui singur lu­cru”, subliniază spe­cia­­liștii. Iar pentru a­ceasta, nu ni se cere un efort spe­cial. Întâl­nirile eficiente nu consumă foarte mult timp. Un exemplu eloc­vent în acest sens îl constituie "contopirea în îm­brățișare”, re­co­man­dată de psihologi. Este o îmbrățișare plină de iu­bire, intensă, con­cen­tra­tă, cu mult contact cor­poral. Tre­buie să-l sim­­țim pe celălalt și ni­mic altceva din jur să nu ne mai intereseze. "Du­rea­ză do­uă-trei minute. Însă poate fi o întâlnire incre­dibil de intimă, ce cre­ea­ză un sentiment ex­traor­dinar de apro­piere”.
La fel de eficientă poate fi și comunicarea la dis­tanță, atunci când telefonul mobil se trans­formă dintr-un instru­ment profesional într-unul ce servește legă­tu­rilor sufletești. Prin intermediul lui, trans­mi­tem ceva prețios: aten­ție. Simțim prezența ce­luilalt. Ia naștere o nouă apropiere. Indiferent unde ne-am afla, rela­țiile noas­tre ne însoțesc. Putem observa acest lucru pretu­tindeni, în metrou, într-o cafenea. Vedem oameni cu telefonul în mână, citind un SMS și zâmbind. Fiindcă acele câteva cuvinte le arată: există cineva care se gândește la mine, suntem împreună, aici.