Energie cu alimente

Gilda Fildan
* Pentru a duce cu bine la capăt o zi de muncă, e foarte important ce băgăm în stomac. Alimentele ne dau, dar ne și fură energie. Dacă știm să le alegem, ele ne vor fi buni tovarăși de drum *

Planificați-vă cu consecvență pauze de luat masa. Durata lor minimă ar trebui să fie de 15 minute. Dacă faptul că vă întrerupeți activitatea vă provoacă mustrări de conștiință, spuneți-vă că, pur și simplu, lucrurile nu vor merge bine, fără o asemenea reîncărcare a bateriilor.

Mâncare - și nimic altceva

Când aveți mai multe preocupări simultan, stresul se amplifică. Nu mâncați niciodată la masa de scris, în fața televizorului sau citind ziarul. În timpul mesei, lăsați deoparte îndeletnicirile curente, lepădați-le și din minte, și străduiți-vă să vă concentrați în totalitate asupra a ceea ce aveți în farfurie. Chiar și de o mică gustare veți profita mai mult, dacă vă propuneți în mod deliberat s-o savurați în tihnă, lenevind cinci minute și lăsând privirea să rătăcească fără țintă.

Faceți provizii

La sfârșitul săptămânii, întocmiți-vă o listă și cum­părați tot ce vă trebuie, astfel încât necesitățile dvs. să fie acoperite pentru o săptămână întreagă. Așa nu vă veți mai bate capul în fiecare dimineață cu o senzație de gol în stomac și glicemia scăzută, întrebându-vă ce v-ați putea pregăti de mâncare.

Nu săriți peste micul dejun

Luați neapărat micul dejun! Altfel, mai devreme sau mai târziu, vă va ajunge din urmă o foame de lup, care se va repercuta asupra psihicului și a capacității dvs. de concentrare. Ideal ar fi un müsli cu fructe ori câteva felii de pâine din făină integrală cu șuncă slabă și brânză, deoarece fibrele dau o senzație durabilă de sațietate și în plus trimit în sânge o cantitate aprecia­bilă de triptofan, aminoacidul esențial care vă creează o stare de bine.

"Material de construcție” pentru sandviciuri

E plicticos să puneți zi de zi numai brânză și meze­luri pe pâine. Procurați-vă o serie de alimente, din care puteți face combinații diverse: diferite feluri de pâine (eventual feliată, ca să meargă mai repede) sau lipie din făină de grâu. Adăugați pătrunjel, mărar ori alte verdețuri proaspete, semințe germinate, salată ver­de, castraveți, roșii, ceapă, ardei, alte legume la borcan ori cumpărate din piață. Apoi, piept de curcan, șuncă, somon afumat, parmezan, ouă fierte tari, poate niște portocale sau mango. Iar dacă vreți să ungeți pâinea cu ceva picant, folosiți pesto, un sos italienesc (ce con­ține, printre altele, semințe de pin, usturoi, busuioc și ulei de măsline - se găsește în comerț), muștar, pastă de tomate. Încercați telemea de capră cu felii de măr, miere cu rozmarin sau cașcaval cu pere și nuci.

Porția de prospețime

Când mâncați la restaurant ori în pauza de masă la serviciu, aveți grijă ca meniul să includă de fiecare dată o componentă proaspătă, oricât de mică - puțină salată, un suc de fructe natural, o garnitură de legume sau un măr, mâncat la desert.

Aveți voie puțin dulce

Fiindcă după-amiaza vă pierdeți elanul, vă puteți permite să gustați ceva dulce, căci așa veți obține un aport de triptofan, din care organismul produce seroto­nină, hormonul bunei dispoziții.

Hrană lichidă pentru nervi

Beți suficiente lichide (unii cred că se hidratează, con­sumând cantități enorme de cafea!). Cine bea prea puțin va avea dureri de cap și dificultăți de concen­trare. Se recomandă, în primul rând, apă plată, ceaiuri de plante și sucuri diluate de fructe. Preocu­pa­ți-vă de varietate și în alegerea lichidelor. Cum ar fi, de pildă, un suc diluat de coacăze ori de grepfruit roșu? Altă va­riantă delicioasă: preparați-vă o infuzie mare din ceai verde sau ce plante preferați și, după ce s-a răcit, adău­gați-i felii subțiri de lămâie obișnuită sau verde, niște mentă sau roiniță, și păstrați-o în frigider. Aceasta va fi baza, pe care apoi o puteți amesteca di­rect în pahar, cu puțin suc de fructe ori apă minerală carbogazoasă.

Stresul nu face casă bună cu dieta

Când treceți printr-o perioadă stresantă, nu vă im­puneți tocmai atunci și o dietă. Când încordarea atin­ge cote prea ridicate, organismul se dezechili­brea­ză rapid, nervii scapă de sub control și se obține efectul contrar, adică omul cedează tentației de a mânca mai mult decât are nevoie. De aceea, menajați-vă, nu vă supuneți unei asceze inutile și nu vă pedepsiți cu prea multă asprime dacă v-a crescut puțin greutatea.

Seara e timpul să vă bucurați

În cazul când știți că dimineața veți fi presați de timp, pregătiți-vă de seara merindele pentru ziua ur­mătoare. Încercați ca, în vreme ce tăiați alimentele, să participați cu toate simțurile la ceea ce faceți și, în felul acesta, munca dvs. se va transforma într-un exercițiu de meditație cu efect relaxant: mirosiți verdețurile proas­pe­te, pândiți cu urechea zgomotul făcut de cuțit - și bu­curați-vă, încă de pe acum, că mâine vă veți de­lec­ta cu bucate gustoase, care vă fac bine. Fiți pre­zenți în toate momentele vieții, aceasta este ecuația fericirii.

Rezerva de sos

Pentru ca salata dvs. să fie gata cât ai clipi, vă puteți prepara o cantitate mai mare de sos, din care veți avea permanent o rezervă. Vă oferim o rețetă: 40 ml ulei de măsline, 40 ml oțet balsamic, 80 ml apă, 2 lingurițe de muștar (nu foarte iute), 3 lingurițe de ceapă roșie, tăiată mărunt, 1 linguriță de pătrunjel tocat, 2 lingurițe de zahăr, 1 linguriță de sare, 2 lin­gurițe de miere, un strop de smântână, puțin piper negru, proaspăt măcinat.
Puneți totul într-un borcan cu capac, agitați-l bine și veți avea un sos care va rezista la frigider timp de mai multe zile. Și salata o puteți pregăti dinainte: o spălați, îndepărtați apa prin tamponare cu un șervet, și o păstrați în frigider, pusă în pungi termoizolante.

Meditație cu biscuiți

Dacă la un moment dat băgați de seamă că sunteți suprasolicitați în asemenea măsură încât vă este greu să mai gândiți limpede, trageți frâna de sigu­ranță. O meditație scurtă vă va ajuta să vă liniștiți. Iată trei variante posibile: mușcați pe rând zimții de pe mar­ginea unui biscuit și mestecați-l pe fiecare în parte, fără grabă; în timp ce mâncați o roșie, încercați să-i prindeți semincioarele între dinți și să le zdrobiți; băgați în gură o bucățică de ciocolată și așteptați cu răbdare să se topească.