Remedii de vară cu mușețel

Ilie Tudor
Nu vă lăsați înșelați de apa­rențe! Blândul mușețel, cu florile sale mici și cu mireas­ma sa amărui-înviorătoare, este, în realitate, un remediu foarte pu­ternic.

Folosit extern, este unul din cele mai puternice antialer­gi­ce, cicatrizante și antiinflamatoare naturale, având un efect vindecător excepțional, cu condiția să fie folosit cu știință. Iată în continuare câteva leacuri pentru uz ex­tern, împrumutate din medicina populară româ­nească:

Aromatizarea cu mușețel

Pentru a face această aplicație, trebuie să culegem câteva mâini de mușețel chiar acum, în mijloc de iunie, în­tr-o zi uscată, caldă, și cu mult soare, când planta secretă din belșug uleiurile aromate care îi dau mirosul specific. Imediat după culegere, florile (fără tulpini) se întind pe o hârtie curată, în camera în care dormim, care pentru câteva zile va fi plină de mireasma plantei. Dată de uleiurile volatile evaporate în timpul uscării, ele vor acționa direct la nivelul sistemului nervos, atunci când le inspirăm, având un efect calmant psihic și ușor se­dativ. De fapt, fără a se cunoaște finele mecanisme bio­chimice prin care acționează această plantă, în popor se știa că uscarea florilor de mușețel în odaia de dormit are câteva efecte vindecătoare excepționale:
* previne apariția coșmarurilor la copii, dându-le un somn liniștit cu vise frumoase
* liniștește somnul agitat al adulților, făcându-l mai odihnitor și trezirea mai ușoară
* ușurează respirația celor cu bronșită și astm, lucru explicat prin faptul că uleiul volatil al plantei are efecte antispastice și diminuează sensibilitatea alergică.
În popor se credea chiar că mirosul mușețelului alun­­gă ispitele și duhurile necurate, curățind sufletul și min­tea de gândurile negre, dar și de poftele rele. Fetelor de măritat li se punea mu­șe­țel în cameră, dar și în apa de scăl­dat, pentru a fi "cu­minți și vred­­nice”, iar sugarilor li se punea o mâ­nă de flori în scăl­dătoare, ca să nu plângă noap­tea și să fie liniștiți.

Plămădeală de mușețel

Se umple o sticlă cu flori de mușețel uscate și mă­run­țite, apoi se toarnă ra­chiu ta­re sau alcool ali­mentar, până ce florile sunt acoperite com­plet, apoi se închide ermetic recipientul. Se lasă să mace­reze vreme de două-trei săp­tămâni, apoi se fil­trează li­chidul prin tifon, obținân­du-se un extract gal­ben-ver­zui la cu­loare și parfu­mat. Acest pre­parat era un re­me­diu de urgență în medicina populară românească. Iată câteva din aplicațiile sale:
* Zgârieturile și rănile se curăță și se dezinfectează cu plămădeală de mușețel în rachiu, pentru a grăbi vindecarea și a preveni infecțiile.
* Înțepăturile de insecte - după extragerea acului, se tratează cu o compresă umezită din abundență cu această plămădeală, care se ține vreme de 3-4 ceasuri pe zona afectată. Această aplicație va preveni infec­tarea, diminuând totodată reacția alergică și edemul.
* Arsurile se tratează în primă instanță cu extractul de mușețel în alcool, pentru a preveni infecțiile, iar din a doua zi se folosește cataplasma de mușețel, despre care vom vorbi în continuare:

Cataplasma cu mușețel

O mână de flori de mușețel mărunțite se lasă timp de 1-2 ore să se înmoaie în apă caldă (NULL-50 de grade Celsius). Se storc apoi, se învelesc într-un tifon și se aplică pe zona afectată, unde se lasă vreme de 1-2 ore. Este un remediu pe cât de simplu, pe atât de puternic. Iată câteva dintre aplicațiile medicale ale cataplasmei cu mușețel:
* Alergia cutanată este - dacă ne e permisă sin­tagma - specialitatea principală a acestei plante, unică în felul său, care are proprietatea excepțională de a bloca acțiunea histaminei, diminuând inflamația și edemul, precum și senzația de mâncărime specifică alergiilor cutanate. Încă de la primele semne de alergie, cataplas­ma se pune pe locul afectat, ținându-se vreme de 60 de minute, după care pielea se lasă să se usuce la aer.
* Arsurile pe piele, atunci când sunt de gravitate mică și medie, răspund foarte bine la tratamentul cu mușețel. Mai întâi se face o dezinfecție cu plămădeală, apoi se pune cataplasma cu mușețel, care va activa epi­telizarea și vindecarea arsurii. Pe arsurile care au ten­dința de a deveni cheloide se pune o compresă cu tinc­tură de flori de mușețel și de arnică, amestecate în pro­porții egale.
* Durerile articulare sunt alinate de o cataplasmă caldă cu flori de mușețel, pusă pe zona afectată. Peste cataplasmă se pune o sticlă cu apă fierbinte, pentru a menține temperatura.
* Tenul iritat, înroșit se tratează eficient cu cata­plasme cu mușețel ținute zilnic, vreme de jumătate de oră, pe zona afectată. Mușețelul are puternice efecte antialergice și antiinflamatoare.
* Expunerea excesivă la radiații ultraviolete poate fi extrem de periculoasă, mai ales pentru persoanele cu ten deschis și predispuse la apariția alunițelor. Pentru a alina arsura solară și a preveni eventuale procese de malignizare ale leziunilor, se aplică pe zonele afectate o ca­taplasmă cu flori de mușețel și rădăcină de tătă­neasă, ames­te­cate în pro­porții egale. Am­be­le plan­te sunt cicatrizante și anti­tumorale.

Uleiul de mușețel

În jumătate de litru de ulei de măsline, sau ulei de susan, se pun 10 linguri de flori de mușețel, uscate și mărunțite nu foarte fin. Se lasă ames­tecul să mace­reze la soare vre­me de 2 săptămâni, după care se filtrează, iar preparatul ob­ținut se trage într-o sticlă în­chisă la culoare, care se păs­trează în locuri întu­necoase și reci. Acest ulei are atât efecte terapeutice cât și cosmetice, putând fi folosit în următoa­rele si­tuații:
* Arsurile solare ușoare - sunt foarte eficient tra­tate cu uleiul de mușețel, care calmează rapid usturimea și mâncărimea, ajută la vindecarea micilor leziuni ale pielii. În arsurile cu mâncărimi și usturimi foarte puter­nice, pielea afectată se spală cu o soluție de doi litri de apă, în care se pun 40 de grame de bicarbonat, apoi se lasă pielea să se usuce și se aplică la final uleiul de mușețel.
* Pielea uscată de dușurile frecvente, de apa de mare sau de vânt devine din nou fină și catifelată, dacă se aplică în fiecare seară ulei de mușețel. Uleiul se întinde cu mișcări ușoare, gen mângâiere, pe tot corpul, pentru a intra în straturile profunde ale pielii.
* Eczemele alergice cronicizate cedează în timp, dacă sunt masate zilnic cu ulei de mușețel. În paralel cu tratamentul extern, se face o cură internă cu infuzie combinată de mușețel și de trei-frați-pătați (NULL lingurițe din fiecare la litru), din care se beau 3-4 căni pe zi. Tra­tamentul durează 2-3 luni.