Răspuns pentru MAGDALENA DOGĂREL - Brașov, F. AS nr. 1016 - "Sora mea are scleroză multiplă”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Ținând cont de faptul că scleroza multiplă este o boală cronică, potențial debilitantă, ce afectează sistemul nervos central (creie­rul, nervii optici, măduva spinală), în care există dovezi puternice care indică și o componentă autoimună, trata­mentul presupune, în primul rând, me­dicația alopată (indispensabilă) cores­punzătoare formei de manifestare și stadiului evo­lutiv.
Astfel, dacă episoadele acute sunt blânde sau rare, consilierea și observarea evoluției pot fi suficiente, însă dacă aveți o formă cu recăderi frecvente, reduce­rea intensității viitoarelor atacuri, încetinirea evoluției bolii și ameliorarea simptomelor impun abordarea tratamentului medicamentos.
În principal, medicamentele prescrise pentru înce­tinirea evoluției bolii cuprind:
* Beta-interferon. Interferonul beta 1b și interfero­nul beta 1a sunt copii modificate genetic ale proteine­lor existente în mod normal în organism, care ajută în lupta contra infecției virale și reglează răspunsul imun. Beta-interferonul se utilizează în ca­zul persoanelor care prezintă ata­curi severe, în special celor care nu se remit complet după episoadele acu­te. De asemenea, acest tratament poate fi folosit în cazul pacienților cu multiple leziuni observate pe imaginile de rezonanță magnetică nucleară, chiar în absența unor noi simptome de activitate a bolii.
* Glatiramer-acetat este o alter­nativă a tratamentului cu beta-inter­feron, pentru cei ce prezintă forma de recădere-remisiune a sclerozei multiple. Medicamentul acționează prin blocarea atacului sistemului imunitar asupra mielinei și este la fel de eficient ca beta-interferonul în ame­liorarea atacurilor de scleroză multiplă.
* Mitoxantrone - acest agent chimioterapic se utilizează atunci când interferonul sau glatiramer-acetatul nu au avut efect. Acționează prin suprimarea celulelor imunitare care distrug țesutul de mielină și se administrează sub formă de perfuzie venoasă, o dată la 3 luni.
* Corticosteroizii - se utilizează adesea în cure scurte, oral sau intravenos, pentru reducerea inflama­ției țesutului nervos și pentru a scurta durata episoa­delor acute, însă folosirea prelungită a acestor medi­camente nu este recomandată, deoarece ea nu este de folos pe termen lung și poate duce la apariția efectelor adverse de tipul osteoporozei sau hipertensiunii arte­riale.
O serie de alte medicamente pot fi folosite pentru rigiditatea musculară, durerea, depresia și problemele de incontinență urinară asociate sclerozei multiple. Alte medicamente, de tipul azathioprinei și metho­tre­xatului, supresează sistemul imun și pot astfel încetini evoluția bolii în anumite cazuri.
Tratamentul naturist al sclerozei în plăci este com­plex și presupune o schemă terapeutică din care nu pot lipsi Ginsengul (pentru o mai bună coordonare a mișcărilor, reducerea crizelor dureroase și a tulbură­rilor de vedere), Lemnul-dulce (înlocuitor al corticoi­zilor de sinteză), gemoderivatele, obținute din muguri de smochin și muguri de nuc, uleiurile de in, cătină și cânepă, drojdia de bere (cu concentrație bogată în vitamine din complexul B și Seleniu), extractele de afin și coacăz negru (importante pentru aportul mare de antioxidanți). În plus, se mai pot utiliza ulei sau tinctură de cimbru și rozmarin (pentru masarea mem­brelor afectate) sau terapia cu înțepături de albină, în scopul recuperării capacităților motorii și de coor­donare.
În ultimul timp au apărut abordări terapeutice noi, atât alopate (plasmafereza, imunoglobulina intrave­noasă etc.), cât și naturiste. În cadrul terapiilor natu­riste, prind teren remediile bazate pe potențatori de celule stem, având la bază administrarea de Lăptișor de matcă (crud) în miere, asociată cu antioxidanți și imunomodulatori puternici, cum sunt ginsengul (chi­ne­zesc și siberian), Harpagophytum (Gheara diavo­lului), alegele Chlorella și AFA.
Pentru informații suplimentare, contactați-mă tele­fonic! Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0744/33.04.92, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Sora mea are scleroză multiplă”
(Răspuns pentru MAGDALENA DOGĂREL - Brașov, F. AS nr. 1016)


Stimată doamnă, scleroza multiplă este o tulburare a cărei cauză este necunoscută, deși unele ipoteze există, cum ar fi virusurile. Este mai frecvent întâlnită la femei, la rasa albă, la oamenii între 20-45 de ani, cei ce locuiesc în zone cum ar fi Europa, partea sudică a Canadei și partea nordică a SUA. Din experiență per­sonală, am observat că bolnavii cu scleroză multiplă au suferit una sau o serie de episoade traumatizante la nivelul emoțional, adesea în copilărie și pe care încă nu le-au depășit. Aceasta îi "încreme­nește” în trecut, la nivelul subcon­știen­tului, căci între timp, s-au împă­cat aparent cu persoana/ evenimentul care a provocat această tulburare.
Soluțiile pe care vi le sugerez in­clud:
* Homeopatie - bazată pe remedii constituționale, individualizate. Pentru unele episoade acute/subacute, cum ar fi de pareză, vă recomand: Causticum, Gelsemium și Lathyrus sativa, iar Granite, pentru episoade de lipsă de putere.
* Acupunctură - folosind meridianele Rinichi, Stomac, Ficat, în principal, precum și punctele locale, după caz.
* Consiliere psihologică - pentru a descoperi și a rezolva conflictul interior care a produs tulburarea. Atunci când pacientul a descoperit cauza interioară, poate fi sfătuit cum ar putea, în final, să o rezolve, ceea ce va fi de mare ajutor în procesul de vindecare.
* Uleiuri - uleiul de pește, deși pare banal, va fi de mult ajutor în regene­rarea sistemului nervos. Uleiul de ricin este, de asemenea, considerat bun.
* Dieta trebuie să elimine grăsimile de origine animală (exceptând uleiul de pește). Se recomandă folosirea uleiuri­lor vegetale, multe legume și fructe (spriji­nă energia ficatului), dacă se poate și alge marine, pești (sprijină ri­nichiul). De evitat alcoolul și fumatul. Cafeaua în cantități foarte mici ar putea fi de folos, având în vedere studiile care arată un posibil efect benefic al ei în bolile Alzheimer și Parkinson.
* Fizioterapia și gimnastica - ajută la menținerea tonusului muscular și la încetinirea procesului de degenerare.
* Plante medicinale: Aloe Vera, Calendula (gălbe­nele), Trei-frați-pătați (printre altele).
* Masaj - ar putea fi bun pentru mușchi, dar și pentru relaxare.
Pentru orice tratament naturist abordat, trebuie rea­lizat faptul că răbdarea este esențială. Calde salu­tări!

Dr. PURCĂRIȚĂ DACIAN - Centrul de Consultanță naturopată, diagnostic și tratament medicină naturistă "Primum non Nocere” - Timișoara, e-mail: primum_non_nocere_tm@yahoo.com, tel. 0746/10.17.23

"Ajutați un băiat de 22 de ani care are cancer osos”
(Răspuns pentru LENUȚA ROMAN, F. AS nr. 1017)


Formele cele mai des întâlnite ale cancerului osos sunt: osteosarcomul, sarcomul Ewing și condrosar­comul. Cu cât este depistat mai repede, cu atât can­cerul poate fi mai ușor combătut și șansele de supra­viețuire sunt mai mari. Printre tratamentele cancerului osos se numără chirurgia, aceasta realizându-se printr-o operație ce are ca scop îndepărtarea țesutului afectat, împreună cu zona sănătoasă care îl înconjoară (în trecut era folosită chiar și amputația, în cazul în care boala era localizată la nivelul membre­lor). Alte metode de combatere ar mai fi ra­dio­tera­pia, ce implică tratarea cu fasci­cule cu energie puternică, sau chimiote­rapia, aceasta având la bază utilizarea de medicamente ce distrug celulele cu capa­citate rapidă de a se divide.
Produse adjuvante în tratamentul neo­­plasmului osos sunt:
* Catavit - este un medicament utilizat pentru tratarea cancerului. Blochează anumite enzime spe­cifice celulei canceroase.
* Thien Hsien Liquid - favorizează inhibarea tu­morilor în toate stadiile de evoluție (inițiere, de­clan­șare și proliferare).
* AHCC plus NCA plus Beta Glucan - stimulează producerea de factor de necroză tumorală, declanșează apoptoza celulelor tumorale.
* IP6 - complementar în terapiile antitumorale, ajută la activarea celulelor natural ucigașe (NK), cu rol cheie în sistemul imunitar; induce apoptoza celule­lor tumorale, inhibarea proliferării tumorilor și a dez­vol­tării metastazelor, favorizează diferențierea celule­lor normale.
* Resveratrol - determină inducerea apoptozei celulelor tumorale, stimulează proteina Bax inductoare a apoptozei, produce activarea genelor supresoare tumorale p53 și p21.
* Acid elagic - este un compus fenolic care inhi­bă multiplicarea celulelor canceroase și totodată previne apariția și dezvoltarea celulelor canceroase la persoa­nele cu predispoziție pentru cancer.
* Indole-3 Supreme - activează genele oncosu­pre­soare p53 și p21 pentru refacerea ADN-ului și indu­cerea apoptozei celulelor cu modificări genetice po­tențial maligne.

Dr. TIRIL GABRIELA - medic generalist, specialist homeopatie, cabinet Clinica Procardia - Oradea, tel. 0259/43.78.14, e-mail: gabrielatiril@gmail.com

"Caut tratament naturist pentru tremor esențial”
(Răspuns pentru TANȚA - Pitești, F. AS nr. 1021)


Pentru această afecțiune puteți urma un tratament combinat - alopat și homeopat. Dintre medicamentele alopate se recomandă betablocante, de exemplu Propanolol, dacă nu sunt contraindicații, sau un antiepileptic. În paralel, puteți urma un tratament homeopat de lungă durată (cel puțin 3 luni) cu: Gelsemium 30CH, zilnic 5 granule sublingual, timp de 5 zile pe săptămână, de luni până vineri, alternând săptămâna următoare cu Argentum Nitricum 30CH, același mod de administrare. De asemenea, puteți urma o cură cu produse apicole; miere de salcâm combinată cu tinctură de propolis și polen (conțin multe vitamine din complexul B, care ajută la regenerarea fibrelor nervoase), cel puțin 2 luni.
Vă doresc sănătate. Pentru amănunte legate de tratament, mă puteți contacta pe adresa de e-mail sau la telefon.