Răspuns pentru MIHAI VIRGIL, F. AS nr. 1018 - "Am dureri mari din cauza unei pietre la rinichi”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Luând în calcul spusele dvs. (dureri îngrozitoare, apelarea la serviciul de urgență, inefi­ciența tratamentului medicamentos), consider că rezolvarea problemelor pro­­duse de litiaza renală se îndreaptă spre o abordare de tip chirurgical. În mai toate cazurile întâlnite până în pre­zent, un cal­cul renal care produce obstrucție, in­fec­ție sau durere insupor­tabilă a ne­cesitat îndepărtarea lui prin intervenție chirur­gicală, înainte ca acesta să producă, la trecerea prin ure­ter spre vezica urinară, leziuni permanente ale uro­teliului sau, mai rău, să determine afectarea renală. Aș dori să înțelegeți că intenția mea nu este de a vă îndru­ma, neapărat, spre intervenția chirurgicală clasică, ci, mai degrabă, spre abordarea litia­zei renale prin tehnici de litotriție, care presupun producerea unor unde de șoc care pulverizează cal­culii, per­mițând fragmentelor să fie elimi­nate prin urină. Bineînțeles că, în funcție de tipul, dimensiunea și lo­calizarea calculilor (calcu­lului), se pot practica mai multe tipuri de lito­triție. Astfel, litotriția extra­corpo­reală cu unde de șoc este utilizată, în general, pentru calculi localizați în rinichi sau la capătul supe­rior al ureterului. În mod tipic, un calcul renal începe să se fărâmițeze după 200 până la 400 unde de șoc, putând fi necesare până la 2000 de unde de șoc, în timpul tratamentului.
Litotriția percutantă cu ultrasunete se utilizează în cazul în care un calcul nu poate fi distrus prin metoda extracorporeală și presupune introducerea în rinichi (postincizional) a unui cateter mic și flexibil, prin care o unitate generatoare de ultrasunete aplică undele so­no­re la nivelul rinichiului. Îndepărtarea fragmentelor rezul­tate în urma fragmentării calcului se realizează prin intermediul aceluiași cateter. O metodă asemănă­toare este litotriția endoscopică, care presu­pune tre­cerea prin vezica urinară în ureter a unui mic instru­ment generator de ultra­sunete.
Alte tehnici de fragmentare a calculilor renali în ureter includ litotriția cu laser și litotriția electrohi­draulică, care utilizează electricitate pentru a crea unde de șoc în lichidul din jur. Aceste tehnici sunt utile, în mod particular, în cazul calculilor ureterali inaccesibili prin alte metode de litotriție.
În altă ordine de idei, este important de știut că apariția calculilor renali este frecvent influențată de faptul că urina de­vine prea "concentrată”, iar minera­lele și alte substanțe din ea se precipită sub formă de cristale în interiorul rinichilor. Cauzele care duc la precipitarea sărurilor din urină și la formarea calculilor sunt multiple (ex. hiperactivitatea glandelor paratiroi­diene, defecte tubu­lare renale, boala polichistică re­nală, infecțiile cronice de tract urinar, boli metabo­lice rare), dar este cert că un rol important revine alimen­tației și consumului insu­ficient de apă.
De asemenea, guta, boala inflamatorie intestinală, obstrucția de tract urinar și hipervitaminoza D, coro­bo­rate cu unele excese sau deficite alimentare (exces de sodiu sau carne) pot contribui la formarea calculilor.
Dacă vorbim de un tratament naturist al litiazei renale, deși, repet, în cazul dvs. pare să nu mai fie oportun, acesta trebuie să țină cont de substanțele care alcătuiesc calculii (oxalați, fosfați, urați). În funcție de acest aspect, corectarea modului de alimentație tre­buie să constituie una dintre principalele căi terapeu­tice, la care se adaugă remediile potrivite fiecărui tip de litia­ză. Domeniul este mult prea vast pentru a putea fi lă­mu­rit în câteva rânduri (cei interesați pot solicita infor­mații telefonic) și, de aceea, voi face referire doar la su­plimentele vitaminice și minerale care vă pot ajuta în pre­venirea recidivelor. Astfel, vitamina A (NULL u.i./zi) este utilă în profilaxia oricărui tip de calculoză. Mag­ne­ziul, împreună cu vitamina B6, este utilizat de orga­nism pentru a transforma oxalații în alți compuși, pre­ve­nind astfel formarea calculozei oxalice. Comple­xul vi­taminic B este util pentru prevenirea formării cal­culilor (în special B1 și B6).
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0744/33.04.92, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Am 23 de ani și nu reușesc să mă vindec de sindromul ovarelor polichistice”
(Răspuns pentru ANA, F. AS nr. 1014)


Stimată doamnă, sindromul ova­relor polichistice este frecvent întâlnit și începe adesea odată cu debutul men­struației. Simp­to­mele descrise de dvs. se pot încadra în acest sindrom, in­clusiv menstruația redusă (sub 9 men­struații/an), cicluri de peste 35 zile lungime sau perioade de peste 4 luni fără ciclu. Obezitate, hipertensiune, ficat gras, ten­dință spre diabet tip 2. Între problemele cele mai pre­sante pentru femeile tinere care suferă de această boală sunt hirsutismul (exces de păr, inclusiv pe față) și in­fer­­tilitatea. Abordarea acestei probleme include:
* Homeopatie - Trebuie găsit reme­diul constitu­țional (axat pe individ). Homeopatia va regla starea generală a organismului, într-un mod blând, dar efec­tiv, pe ter­men lung.
* Acupunctura - pe meri­­dia­ne­le rinichi, vezică urinară, plă­mân.
* Dietă și mișcare fizică, pen­tru a reduce greuta­tea. Miș­ca­rea fizică poate fi de ajutor și în con­tro­larea hipertensiunii. Die­ta tre­buie să vizeze reduce­rea cărnii ro­șii, consumați pește și carne albă.
* Plante medicinale - in­clud Saw palmetto (Sere­noa re­pens), util pentru reducerea ex­cesului de testo­ste­­ron, Agnus cas­tus - ajută în reglarea hormonilor ovarieni, iar soia și produsele din soia sunt o sursă bună de fitoestrogen, care ar putea ajuta în echilibrarea menstruației.
* Sportul, practicat la nivelul de înaltă perfor­man­ță, ar putea crește riscul acestei afecțiuni. Există studii care sugerează că sportul de înaltă performanță crește riscul de tulburări menstruale. Calde salutări.

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie, București, tel. 0723/51.07.37

"Am colită. Ce legume și fructe pot consuma?”
(Răspuns pentru ANA, F. AS nr. 1022)


Atunci când o persoană suferă de colită, trebuie să știe că are o dereglare de digestie și fer­mentație la ni­velul colonului. Această boală este în primul rând de­ran­jantă și dureroasă, și nu atât patogenică. Poți să îți faci o listă de alimente pe care nu le tole­rezi, dar în ace­lași timp, poți scăpa de boa­lă odată pentru totdea­una. Este indi­cat să faci o cură de detoxi­fiere a colonu­lui, împreu­nă cu o repopu­lare a florei intesti­nale. Apoi, evită să mă­nânci mult la o singură ma­să, ast­fel în­­cât cantitatea alimen­tară să poată fi digerată. Tre­buie evi­tat com­plet laptele crud. Legat de fructe și legu­me, este bine de știut că acestea trebuie să fie pri­mele mân­cate la o masă, dacă sunt în forma lor crudă. Ele având un timp de digestie mai ra­pid și cu tendință de fer­men­tație, atunci când sunt mân­cate după o masă bo­gată în proteine, stomacul se transformă într-un bu­toi plin cu must. Și clismele sunt indicate în perioada de de­to­­xi­fiere. Cu atenție, boala poate fi vindecată.

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara

"Caut tratamente naturiste pentru varice”
(Răspuns pentru MINA - Arad, F. AS nr. 1015)


Înainte de a da curs cererii dvs. de a vi se indica mijloace naturiste de tratament, vă voi face și une­­le recomandări care pot contribui direct la menți­ne­rea unei circulații venoase în membrele inferioare la valori acceptabile, evitându-se astfel agravarea situa­ției exis­tente. Există profesii care reclamă statul per­ma­­nent în picioare pe parcursul programului de lucru, situație care favorizează apariția varicelor, mai ales pentru per­soanele care au ca moștenire genetică posi­bi­litatea unei asemenea afecțiuni circulatorii. Nu știu dacă este și cazul dvs. Nu mai puțin periculoasă este și poziția genunchiului îndoit, ținut astfel vreme înde­lun­gată (e cazul celor ce stau la birou) și care defa­vori­zează cir­cu­lația sanguină la nivelul picioa­relor. Este evident că o asemenea poziție cu genunchiul îndoit este cea mai frecvent întâlnită în cazul majo­ri­tății pro­fesiunilor, dar și acasă, când se urmăresc ore în șir pro­grame de tele­viziune stând pe scaun. În aceste cazuri este recoman­dabil ca pe cât posibil să se stea cu pi­cioarele întinse și nu îndoite, iar din când în când, să ne ridicăm de pe scaun și să facem câțiva pași.
Fără nici o exagerare, un caz extrem, care reflectă con­secințele celor de mai sus, este apariția în practica medicală a expre­siei "tromboflebita concediului”. Este vor­ba de persoanele care călătoresc mai multe ore cu avionul pe distanțe mari, în timpul unor călătorii turis­tice, stând înghesuite pe fotoliu și cu piciorul îndoit. Ca urmare, pot apărea trom­­­boflebite pe parcursul călă­to­riei, ale căror conse­cin­țe pot fi din cele mai grave, prin deplasarea trom­bu­lui (cheagului) din picior în zo­na plămânilor sau a ini­mii (embolie pulmo­nară sau em­bolie cardiacă).
Răspunzând acum solicitării dvs., vă recomand une­­­le produse realizate pe baze naturiste de firma "Ex­helios” din Timișoa­ra, pe care le veți putea găsi în far­macii sau la maga­zinele de produse naturiste. Este vor­ba în primul rând de unguentele Stimuven Plus Gel sau Stimuven Plus Cremă care au în compoziția lor prin­cipii active din spânz, castan și hamamelis, care valo­ri­fică și amplifică proprietățile de-a dreptul spectacu­loase ale spânzului în afecțiuni de natură circulatorie.
Ambele creme, cu precizarea că gelul are o ab­sorb­ție mai rapidă în piele, au o acțiune venotonică, antiin­fla­­matoare, analgezică, antispastică, antiedema­toasă, astrin­gentă, stimulează circulația capilară, cresc rezis­tența pereților venoși, fortifică și refac funcția venoasă. Sunt indicate pentru varice, tromboflebite, înlătură tensiunea la nivelul picioarelor, reduc senzația de pi­cioare obosite, reduc echimozele și hematoamele, în­tre­țin pereții vasculari și previn apariția recidivelor. În același scop puteți utiliza și Soluția Relaxantă cu spânz, cunoscută în farmacii și sub vechea denumire de "Soluție doctor Boici cu spânz”. Sper ca cele de mai sus să vă fie utile și să vă ajute să evitați o eventuală operație sau sclerozare a venelor.