Munții Retezat își așteaptă "Zmeii Ecologiști”

Oana Darie
Agent Green, asociația care de ani de zile se află în linia întâi de apărare a comorii natu­rale din Parcul Național Retezat, organi­zea­ză, începând din vara aceasta, o binevenită serie de ta­bere pentru copii.

Ei își propun să-i transforme pe mi­cuții iubitori de natură în adevărați zmei ecologiști! Pro­­gramul Wild Junior Camp a fost conceput pentru elevii de toate vârstele. Petrecând câte o săptămână în Munții Retezat, ei pot învăța, în etape, să descopere și să protejeze natura la ea acasă. Pentru a afla mai multe despre această inedită oportunitate, am stat de vorbă cu Raluca Nicolae, director de programe Agent Green.

"Orice detaliu din natură poate să fie un univers uimitor pentru un copil”

- Dacă părinții sunt mai greu de scos la o plim­bare, ați avut minunata idee să îi aduceți pe copii în inima unui Parc Național. Care este diferența în­tre o tabără școlară obișnuită și ceea ce propuneți dvs.?

- Diferența este că noi transformăm o tabără edu­ca­­tivă într-o inițiere în poveștile și frumusețea naturii vir­gine. Părinții nu au întotdea­una timpul, răbdarea sau cunoș­tin­țele necesare explorării munte­lui. Noi venim în ajutorul lor și al micuților și ne-am propus să le ară­­tăm îndea­proape cât de extra­or­dinară și de generoasă poate să fie natura cu noi. Fluturii, florile, păsările sau frunzele, orice deta­liu din natură poate să fie un uni­vers uimitor pentru un copil și, dacă ești lângă el să i le arăți, toate astea pot de­veni amin­tiri care să îl hră­neas­că și să îi dea putere pentru toată via­ța. Până la urmă, o astfel de ta­bără ar trebui să fie o lecție de iubire și genero­zi­tate. Da­că o vor de­prin­de copiii, cu sigu­ranță că ceva se va trans­mi­te și la părinții lor, și la prietenii lor. Poate e mult spus, dar încercăm să înmulțim în felul ăsta binele.

- Dar pentru cei ce trăiesc în satele din zona mon­tană, taberele de copii prezintă vreun avantaj?

- Deși pare greu de crezut, prezența pri­chindeilor la poa­le­le Retezatului poate să însemne foarte mult, atât pentru des­tinul Parcului Națio­nal, cât și pentru co­munitățile locale, sate cu oameni extraor­di­nar de curați sufleteș­te și foarte generoși. Ba­­nii pe care îi aduc și îi lasă a­cești copii în zo­nă, mulți-pu­țini, ajută co­mu­ni­tă­țile lo­ca­le să ai­bă ve­ni­turi supli­men­ta­re. Așa ar putea și co­mu­nitatea loca­lă să încea­pă să înțe­leagă ce e eco­tu­rismul - despre care noi le-am tot vor­bit - și cum diferă de turismul industrial. Că nu e nevoie ca ei și Par­cul Na­țio­nal Retezat să se muleze după turiști, ci că turiștii tre­buie să se adapteze la locul pe care vin să-l viziteze. E important pentru noi ca mesajul acesta să ajungă la comunitatea lo­cală: că oa­menii vin în Re­te­zat pentru natura virgină care trebuie păstrată neal­terată, că a­ceas­ta este, de fapt, co­moara din zonă, centrul de inte­res și, eventual, o sur­să impor­tantă de venit pentru ei. În efor­turile noastre de a con­serva și apăra Par­cul Na­țio­nal Rete­zat, avem ne­voie de parte­ne­ria­tul cu oame­­nii care tră­iesc aco­lo, ni-i do­rim aliați în cam­pa­niile de protejare a mediului. Mai departe, așa cum am gândit noi întregul rost al progra­mului Wild Time, din veni­tu­rile pe care ar urma să le avem, vom face cam­pa­nii, cercetare știin­țifică în Rete­zat, vom plăti cursuri de limbi străine pentru ran­ge­­rii din Retezat, cursuri pen­tru a lua atestatul de ghid, cursuri pentru ac­ce­sarea de fonduri pentru eco­turism și agricul­tură e­co­logică și alte activi­tăți de dezvoltare du­ra­bilă pe care de ani de zile le pro­mo­văm în zona Parcu­lui Na­țional Retezat și a Parcu­lui Națio­nal Apu­seni.

Abecedarul ecologiei

- Cum reușiți să îi trans­formați pe copii în "Zmei Ecologiști”? Aveți o for­mulă magică?

- Nu e neapărat o for­mulă magică. Mai degra­bă, un program magic, gândit împreună cu învă­țătorii, ran­­gerii, oamenii de știință din zonă. În total, sunt trei etape care se parcurg în ani dife­riți, îmbinând atelierele de lu­cru cu incursiunile în na­tu­ră. Prima etapă - pe care am numit-o "Ecologist cu busolă” - este nivelul la care copiii învață "abece­da­­rul ecologiei”: cum sunt co­nectate toate speciile de plante și de animale din na­tu­ră. Ei vizionează fil­me eco-educative și apoi parti­cipă la excursii în na­tură, pentru identifi­carea spe­ciilor "vedetă” proas­păt în­vă­țate. Îi însoțim în dru­me­ții pe poteci te­matice, există și un mini-curs de "foto-safari”. Fi­rește, sunt și jocuri de orientare în natură, cu harta și bu­sola, și o incur­siu­ne până la 1500 de metri altitudine. Nu uităm nici de obiec­tivele istorice din împrejurimi, de la Sarmizege­tusa și Ceta­tea Colț, din romanul lui Jules Verne, până la castelul Corvinilor. Se vor vizita gos­podării locale, mici ferme agricole cu plante culti­vate și animale domes­tice, iar în ultima seară, facem împreună, ca pe vre­­muri, un magnific foc de tabără. Odată inițiat, micu­țul ecologist cu busolă poate deveni, în anul urmă­tor, "Ecologist convins”, începând cu un curs de căță­ra­re, incursiuni în păduri virgine și desci­frarea urmelor de animale sălbatice. În acest al doilea an, ei trec la ur­mă­torul nivel, fac un curs foto avansat și vizitea­ză Geo­parcul Dinozaurilor Pitici și Rezervația de Zim­bri de la Ha­țeg. Un mo­ment deosebit e desco­pe­­rirea de co­mori, folosind GPS-ul, dar și incursiunile în zona alpină, folosind cursurile râurilor, sunt o aven­tură în sine. Tot în acest modul, ei învață cum se mon­tează/ demon­tează cor­tul și cum pot organiza o vacanță la cam­­ping. În ultima zi a acestei etape, doritorii pot face o dru­me­ție în zona alpină, până la 2000 de metri alti­tudine, iar seara îi așteaptă un foc de tabără pe cinste! Iar ca să ajungă "Zmei Ecologiști”, cei ce au mai răz­­bit un an școlar cu note bune la știin­țele naturii și nu numai vor putea deveni "paparazzi” discreți pentru spe­cii rare de plante și animale. Spec­ta­culosul acestei etape e călă­toria spre centrul pămân­tului (speo­logie), în care îi ducem să viziteze peșteri de o fru­musețe ine­ga­labilă, cum numai în Retezat există. Tot la această eta­pă, ei deprind cunoștințe și aptitudini practice de alpinism și meteorologie. Și ca să arate că sunt într-ade­­văr zmei, vizităm la final la­curile glaciare și cu­cerim un vârf mai înalt de 2500 de me­­tri! Nu în ultimul rând, zmeii - sperăm noi - vor de­veni cerce­tași, capabili odată întorși acasă să con­vin­gă în­treg cartierul să păs­treze cu­ră­țenia și să recicle­ze din dra­­goste pentru na­tură.

"Îi așteptăm cu drag pe toți copiii, oricât de mici și oricât de mari!”

- Sună atât de bine, încât cred că și părinții ar vrea să participe la o ase­menea aventură! Când se desfășoară aceste tabere?

- Cele mai multe activi­tăți le facem în special vara, deși o parte din ele sunt con­cepute și pentru primăvară și toamnă. Unele dintre ac­tivi­tăți sunt realizabile chiar și iarna, când în plus se ada­u­­gă taberele de ski/ snow­­board, ski-ul de tură, sania trasă de cai și de­pla­sarea cu "snow shoes”, pen­tru iden­tificarea urmelor lăsate de animalele sălbatice în natu­ră. Pentru taberele de peste vară, noi îi informăm pe pă­rinți care este echipa­mentul obligatoriu. Atât în tabere cât și în excursii, co­piii tre­buie să încalțe ghete sau bocanci și să aibă cu ei pele­rină de ploaie, șapcă și cremă de soa­re. Pentru ta­bere, de­sigur, nu trebuie să lipsească hai­nele mai groa­se pentru serile răcoroase de vară și lan­ter­na fron­ta­lă. Fru­musețea acestor acti­vități - de fapt, a aces­tui gen de turism mon­tan - este că ex­pe­riența diferă în func­ție de sezon. Abordarea, pregăti­rea și echi­pamen­tul tre­buie adaptate la tem­pe­raturile și con­di­țiile me­teo. E impor­tant ca micuții să înțeleagă mun­tele ca pe un foarte creativ organism viu... eu așa l-am simțit de fiecare dată când cercetarea m-a adus pe-aici... Mun­tele are o imensă creativitate, e nesfârșit de darnic în ex­perien­țele și întâlnirile pe care ți le oferă. Imagi­nează-ți cel mai tare joc "de-a v-ați ascun­selea” din viața ta și mai imaginează-ți apoi că la jocul ăsta con­tribuie o imensă echipă, care nu numai că nu se oprește din joacă vreodată, dar în care intră în joc alți și alți co-echipieri, mereu surprinzători, mereu inven­tivi. E greu de de­scris, dar pentru mine cam asta e sen­zația. Și mă bucur acum că există în programul nostru aceste tabere, mă bucur pentru că de mult îmi doresc să îm­păr­tășesc sen­za­ția asta de stare de joacă a mun­te­lui, de copi­lă­rie, pe care am trăit-o în toți anii ăș­tia de când mi­litez pen­tru cau­za Par­cului Rete­zat. Dacă pă­rin­ții vor să ni se ală­ture în acest joc uriaș care este natu­ra, sunt bi­ne­ve­niți. Îi aș­tep­tăm cu drag pe toți co­piii, ori­­cât de mici și oricât de mari!

Foto: WILD TIME

Raluca Nico­lae poate fi contactată la 0751/177.466 sau pe adresa de e-mail raluca.nicolae@wildtime.ro