Curățarea ficatului, a sângelui și a limfei

Ciprian Rus
Detoxifierea, o necesitate a omului modern (II)

* Curățarea organismului de toxine, pentru a fi completă și corect realizată, trebuie să parcurgă 3 etape principale. Se începe cu curățarea colonului, care este principala poartă de eliminare a materiilor reziduale din organism, se continuă cu detoxifierea ficatului, organul cheie în metabolizarea și neutralizarea substanțelor toxice pe care le ingerăm, și apoi cu purificarea sângelui și a limfei, care transportă aceste substanțe în întregul corp *

CURĂȚAREA FICATULUI

În primul text publicat în "Formula AS”, v-am vor­bit despre debutul detoxifierii, care se face prin cură­țarea colonului. A doua etapă este curățarea ficatului. Conform datelor oferite de Food and Drug Adminis­tration, suntem expuși zilnic unui număr de 70.000 de substanțe chimice diferite, de la cosmetice și deter­genți, la medicamente, la poluarea din aer și apă, la adi­tivii din alimente. Toate aceste substanțe chimice ajun­se în organism afec­tează în mod direct fica­tul, or­ga­nul cheie respon­sabil de metabo­li­zarea și eliminarea lor. Con­­se­cința în timp este apa­riția stărilor de obo­seală, lipsa de energie, chiar senza­ții de sfârșeală, ame­țeli, migre­ne și dureri de cap, limbă încărcată, miros urât al respirației, digestie difi­cilă, balonări și gaze de fermentație în exces, alergii, culoarea gălbui palidă a pielii, apariția de pete maronii (de "bătrânețe”) pe față sau mâini, pri­vire obo­sită, precum și congestia perma­nentă a albului ochilor ("ochii roșii”). Chiar dacă anali­zele de labo­rator ies bine, este necesară o cură de de­toxifiere a fica­tului pen­tru a preveni instalarea unor dezechilibre și boli pre­cum intoxicațiile hepatice, fi­catul gras, hepa­titele, con­sti­pația, depunerile de grăsi­me sub formă de lipoame, xantelasma (depunere găl­buie în colțul ochi­lor), obe­zitatea, dislipidemiile, tulbu­rările cardio-vas­culare și multe altele. La fel ca și colo­nul, curățarea fi­catului se poate realiza eficient cu aju­torul unui com­plex din plan­te medicinale realizat în depar­tamentul de cerce­tare de la Fares, care are acțiune de protecție și re­ge­ne­rare a celulelor hepatice, de îm­bunătățire a func­ției anti­toxice a ficatului. Vă prezen­tăm în continuare compoziția și eficiența lui.

Ce este și cum acționează complexul na­tu­ral din plante medicinale pentru purifi­carea ficatului?

Rețeta Fares

Ingrediente: fructe de armurariu, rădăcină de păpădie, fructe de cătină, fructe de schinduf, fruc­te de fenicul, sulfină, Shiitake, iască, rădă­cină de lemn-dulce, fructe de măceș.
Mecanismele prin care acționează plantele din acest complex natural sunt multiple:
* hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare, anti­he­pato­toxice - conferite de armurariu, care inhibă intra­rea toxinelor în celula hepatică și împiedică alterarea membranei hepatocitare. Sulfina stimulează refacerea țesuturilor prin înlocuirea celor distruse cu altele iden­tice, nou formate morfofuncțional, și prin aceasta regenerează țesutul hepatic.
* decongestive și antiinflamatoare hepatice. Mai multe studii clinice au constatat că silimarina din armu­rariu și glicirizina din lemnul-dulce au redus nivelurile de enzime hepatice la pacienți cu hepatită cronică.
* coleretic-colagoge - păpădia, schinduful și feni­culul stimulează secreția și eliminarea de bilă în intestin, combat balonarea și durerile colicative.
* hipocolesterolemiante - păpădia și ciuperca Shiitake reduc biosinteza de colesterol în organism, sti­mulează buna funcționare a ficatului și a vezicii biliare, favorizând digestia grăsimilor.
* antioxidante - cătina, măceșele, armurariul, Shiitake previn degradarea celulelor prin proprietățile lor de a neutraliza radicalii liberi.
* imunostimulatoare. Încă din 1980, mai multe teste efectuate în 16 clinici din Japonia au investigat eficiența ciupercii Shiitake asupra hepatitei B și C. Unui număr de 40 de pacienți cu hepatită B cronică li s-au administrat 6 grame de Shiitake, timp de 4 luni. Toți pacienții au înregistrat dispariția simptomelor de hepatita B, iar la 15 dintre ei, virusul a fost inac­tivat. De ase­menea, iasca, conform mai multor stu­dii recente, prezintă un puternic efect anti­viral, antibacterian și imuno­stimulent.
* nutritive și tonice generale - aduce aminoacizi (Shiitake, iască, schinduf) și vitamine (cătină, măceșe) necesare bunei funcționări a ficatului.
Mod de administrare:
Se iau câte 1-2 linguri de 2 ori pe zi cu iaurt, suc de fructe sau apă, de preferință dimineața și seara, pe stomacul gol. Durata unei cure este de 2-3 luni.

CURĂȚAREA SÂNGELUI ȘI A LIMFEI

Toxinele absorbite de la nivelul tubului digestiv trec în limfă și în sânge, circulând apoi în întregul corp. Ele se pot acumula la nivelul pielii, în articulații, în ficat sau splină, determinând boli cutanate precum urticarie, acnee, eczeme, psoriazis, afecțiuni hepatosplenice, gută etc. Sângele transportă substanțele reziduale pro­duse în timpul metabolismului către rinichi, de unde sunt eliminate prin urină. Sistemul limfatic, o rețea com­plexă, formată din ganglioni, glande, vase și capi­lare limfatice, funcționează ca un filtru care înlătură celulele moarte, microbii, diversele toxine, dar în ace­lași timp produce macrofage și limfocite, celule de apă­rare a organismului. Acumularea în exces a rezi­duurilor în corpul nostru afectează funcționarea nor­mală a sistemului limfatic și conduce în timp la slăbirea imu­nității, creșterea în greutate și la instalarea unor afec­țiuni grave, precum limfedem, limfangioame. De­toxi­fierea periodică a sângelui și a limfei este, prin ur­mare, foarte importantă, și se poate realiza eficient cu ajutorul unui alt complex din plante medicinale, rea­lizat de spe­cialiștii de la Fares.

Ce este și cum acționează complexul na­tural din plante medicinale pentru purificarea sângelui și a limfei?

Rețeta Fares

Ingrediente: rădăcină de brusture, urzică, rădă­cină de cicoare, rădăcină de păpădie, trei-frați-pătați, sânziene, lipicioasă, rocoină, flori de soc, coada-șori­celului, ventrilică.

Beneficii ale utilizării:

* Detoxifierea sângelui și a limfei - rădăcina de brusture și cea de cicoa­re purifică sângele, fiind atât depurative, cât și trofice și pro­tec­toare asupra pielii; sânzie­nele, lipicioasa și rocoina sunt plante care curăță în mod par­­ti­cular limfa, îmbună­tă­țind circulația sangui­nă și lim­fa­tică, reduc congestia limfatică și ajută în caz de umflare a gan­glionilor, amig­dalelor, dar are efecte benefice și asupra mastozei fibrochistice.
* Îmbunătățirea stării pie­lii - rădă­cina de brusture are ac­țiune antimicrobiană și anti­fun­gică, calmantă și antipru­ri­ginoasă la nivelul pielii, fiind utilă alături de cicoa­re, păpădie, sân­ziene în afecțiunile cutanate (der­matite, seboree, acnee, furunculoză, psoriazis, im­pe­­tigo, alo­pecie).
* Previne îmbătrânirea prematură a pielii prin efectul antioxidant - ventrilica conține o mare canti­tate de principii active cu rol antioxidant, fiind mai puternică decât orzul verde în lupta contra radicalilor liberi care atacă membranele celulare.
* Susținerea sistemului imunitar. Funcționarea normală a ganglionilor limfatici și buna circulație a lichidului limfatic formează baza sistemului imunitar.
* Ajută eliminarea recțiilor alergice prin acțiu­nea directă antialergică a plantelor: trei-frați-pătați și coada-șoricelului, împreună cu plantele depurative (rădăcină de brusture, cicoare și urzică).
* Elimină mirosul neplăcut al corpului. Absorbția în fluxul sanguin a unor substanțe rezultate în urma procesului digestiei de la nivelul intestinului (indoli, scatoli, amoniac, amino-etil-mercaptanul) este respon­sa­bilă de mirosul greu al corpului și al produșilor rezi­duali (urină, fecale, transpirație). Aceste substanțe sunt eliminate cu ajutorul complexului Curățarea Sângelui.
* Ajută eliminarea edemelor, reduce retenția de apă prin acțiunea diuretică a rădăcinii de brusture, păpădie și cicoare, a sânzienelor, urzicii și a florilor de soc.
* Contribuie la reducerea durerilor articulare din reumatism și gută. Inflamația articulațiilor poate fi cauzată de precipitarea microcristalelor de urat de sodiu și formarea unor cristale care dau dureri foarte intense, ca și în cazul gutei. Acești urați pot fi însă eliminați din organism, pe cale renală, prin stimularea diurezei de către plantele din Complexul Curățarea Sângelui.
Mod de administrare:
Se iau cate 1-2 linguri, de 2-3 ori pe zi, cu iaurt, suc de fructe, miere sau apă, de preferință cu o jumatate de oră înainte de masă. Durata unei cure este de 2-3 luni.

Bine de știut!

* În prima săptămână este posibil să observați că urina și scaunul au un miros puternic, sau o culoare mai închisă, iar transpirația este mai abundentă, semn că dezintoxicarea organismului a început.
* Sfatul doctorului: nu vă speriați, continuați cura, aceste simptome vor dispărea după ce marea parte a toxinelor vor fi evacuate! În timpul curei de deto­xifiere, nu uitați să consumați cel puțin 2 litri de lichide pe parcursul zilei, pentru a ajuta drenarea substanțelor care trebuie eliminate! Pentru potențarea efectului de purificare, vă recomand să folosiți 2-3 căni de ceai Curățarea sângelui.

CURĂȚAREA ORGANISMULUI
complex din plante medicinale și argilă

Este un alt produs marca Fares, dedicat persoanelor care au alergii și afecțiuni cutanate însoțite de con­stipa­ție cronică, sau celor ca­re nu suferă de anumite boli, dar țin la sănătatea lor și doresc să facă preventiv o cură de puri­ficare.
Rețeta Fares
Ingrediente: rădăcină de brusture, rădăcină de păpă­die, ar­gilă verde, frunze de senna, urzică, flori de soc, lucernă, trei-frați-pătați, rădăcină de lemn-dulce, fructe de soc, volbură, sânziene, rădăcină de cicoare, fructe de cardamom, fructe de chimion, cui­șoare, rizomi de ghimbir, ulei esențial de grapefruit.
Acest produs absoarbe gazele și substanțele toxice ingerate sau rezultate în urma metabolismului, prin intermediul argilei și a lucernei, favorizează eliminarea produșilor reziduali din colon (prin senna, fructe de soc, volbura și lemn-dulce), ajută buna funcționare a fi­catului și a vezicii biliare (păpădie, lemn-dulce, ci­coa­re), stimulează diureza și eliminarea uraților din orga­nism (brusture, păpădie, sânziene, urzică), reduce reac­țiile alergice (trei-frați-pătați), îmbunătățește di­ges­tia (cardamom, ghimbir, cuișoare), îndepăr­tea­­ză paraziții intestinali (senna, cuișoare, ghimbir).
Mod de folosire: Se administrează 1-3 linguri, de 2 ori pe zi, cu iaurt, suc de fructe sau apă, de preferință dimineața și seara, pe stomacul gol. Pentru eficiență ma­ximă, se recomandă consumul zil­nic a cel puțin 2 litri de lichide. Durata unei cure este de 1-2 luni.

medic specialist medicină de familie, cu competență în apifitoterapie