O vară fără probleme

Rodica Demian
* Să lenevești pe plajă, la soare, să înoți în neștire, în mare, să faci o masă la iarbă verde... Doamne, cât ar fi de frumos! Dar nu știu cum se întâmplă, că tocmai în lunile de vacanță ale verii, una din trei femei și unul din șase bărbați se plâng de dureri de cap, provocate de temperaturile în exces, de stări de rău, de probleme cu inima și cu rinichii. Dar, deși statisticile sunt alarmiste, există, totuși, soluții de ieșit la liman. Iată câteva dintre ele *

Dureri de cap provocate de căldură

Cel mai adesea, cauza se află în lipsa lichidelor. Regula de fier: la temperaturi de peste 30 de grade, se bea cel puțin un litru de apă la 25 kg greutate corp. Adică: peste 50 kg - doi litri, peste 75 de kilograme - trei litri. Cine nu poate bea atâta apă să apeleze la ceaiuri de plante și sucuri de fructe neîndulcite.

Cum vă protejați

* Gimnastică tradițională chinezească

Cu degetele arătător și mijlociu de la mâna dreaptă, apăsați centimetru de centimetru, de la mijlocul frunții, de-a lungul cărării din păr, către ceafă. Apoi faceți același lucru cu degetele de la ambele mâini, pornind de-a lungul sprâncenelor către tâmple, apoi în jos către gât și de la gât, lateral, către umeri.
Mod de aplicare: Se practică de două-trei ori pe zi.

* Farmacia din cămară

Curățați un măr de coajă, tăiați-l în opt și scoa­teți-i sâmburii. Să­rați ușor fie­care bucată, cu puțină sare de mare.
Mod de folosire: se mănâncă în fie­care dimineață, pe stomacul gol, 4 bu­căți, iar la ora 11, alte patru. Mestecați-le încet.
Când să mergeți la medic: dacă în pofida măsurilor pe care le luați durerile de cap se agravea­ză, fiind însoțite de amețeli și tulburări de vedere.


INFLAMAȚII ALE CĂILOR URINARE

Se produc cel mai des prin bacterii (E.coli), viruși sau ciuperci, care proliferează când afară e cald. De vină poate să fie și sistemul imunitar, care nu mai poate să blocheze atacatorii.

Cum vă protejați

* Leacurile lui Hildegard

Supranumite și "aurul roșu al nor­dului”, fructele de merișor con­țin sub­stanțe foarte puternice, care împie­dică lo­calizarea bacteriilor E.coli pe căile urinare.
Mod de folosire: se mănâncă zilnic 2-3 pumni de fructe confiate. Se găsesc la toate magazinele de tip supermarket. * Alternativ, se pot consuma 6-7 lingurițe de gem de merișor.

* Ulei aromat

Uleiul esențial de oregano, luat pe miere, diminea­ța și seara, are un efect extrem de puternic împotriva E.coli. Se pun 2-3 picături (e foarte puternic) într-o linguriță de miere. Se ține puțin în gură, pentru ca aro­ma să pătrundă treptat în corp. Apoi se înghite.
Când să mergeți la medic: dacă apar du­reri la urinat (arsuri).


DIAREE

Majoritatea oamenilor se infectează prin alimente (legume și fructe insuficient spălate), dar și prin con­tactul cu bacteriile de pe clanțele ușilor, barele de sus­ținere din mijloacele de transport. De aceea: spălați-vă cât mai des pe mâini.

Cum vă protejați

* Ayurveda

Frunzele de măslin conțin o substanță cu efect de antibiotic, care întărește flora intestinală. Rețeta: se pune o cană de apă la fiert, iar înainte să dea în clocot, se pun în ea o linguriță de frun­ze uscate și fărâmițate de măs­lin. Se dau în 2-3 clocote, apoi se lasă 5 minute la infu­zat. Se stre­coară. Se bea, even­tual, cu puțin adaos de miere și câteva picături de lămâie.
Mod de administrare: se bea 1 cană înainte de culcare.

* Medicina celtică

Socul regularizează funcția intestinelor, dato­rită uleiurilor eterice pe care le conține. Se fierb 2 minute 8-10 frunze de soc, într-o cană de apă.
Mod de administrare: se bea dimineața 1 cană.
Când să mergeți la medic: dacă diareea durează mai mult de trei zile.

HERPES PE BUZE

De vină este un virus care "locuiește” în organis­mul a 88 de oameni din 100. El este "trezit” datorită stresului, a unei alergii, dar mai ales prin excesul de soare și apă sărată (mare).

Cum vă protejați

* Farmacia din cămară

Vinul roșu are însușiri anti-oxidante care pot opri dezvoltarea unui herpes. Noroc!
Mod de administrare: ungeți-vă bu­zele de trei ori pe zi cu vin roșu. (Și cea­iul verde are același efect.)
Pasta de dinți, aplicată pe locul unde se simte că va izbucni herpesul, are și ea, câteodată, efect. Dar cel mai sigur este propolisul. Tamponați-vă de mai multe ori buza cu tinctură pusă pe un bețișor cu vată.
Când să mergeți la medic: dacă herpesul iz­bucnește, totuși, și este însoțit de dureri și tempe­ratură.

INFECȚIE VAGINALĂ

Cauza: flora vaginală, extrem de sensibilă, se de­reglează datorită stresului verii, iar numărul bacteriilor care o formează scade. Altă cauză sunt infecțiile luate de la bazinele de înot, insuficient igienizate.

Cum vă protejați

* Leacuri cu plante

Aloe Vera are o acțiune pu­ternică antibacteriană și antivi­rală. Înmuiați un tampon de uz vaginal în gel de aloe vera (de la farmacie) și introduceți-l în vagin. Același efect îl au și tampoanele înmuiate în iaurt natural (nu pasteurizat). Refac flora vaginală.
Mod de folosire: 7 nopți la rând se introduce câte un tampon și se lasă până dimineața.
Când să mergeți la medic: dacă în ciuda măsurilor luate, infecția se permanentizează.

RĂU DE CĂLĂTORIE

Zborul cu avionul, autostrăzile lungi, șoselele cu curbe, parcurse cu mașina, tangajul vapoarelor - toate astea pot provoca rău de călătorie, manifestat cu grea­ță, amețeli și tulburări de auz.

Cum vă protejați

* Ayurveda

10 felii subțiri de ghimbir proas­­păt se opă­resc cu o cană de apă. Se lasă la infuzat 5 minute, se stre­coa­­ră, se adau­gă pu­țină miere și câteva pi­cături de lămâie.
Mod de administrare: se beau trei pahare pe zi, cu trei săptă­mâni înainte de efectua­rea călătoriei.

* Acupresură

Întindeți un braț, cu palma întoarsă în sus. Pe partea interioară a lui, lângă în­cheietură, se văd două artere. Între ele, la o lățime de două degete deasupra locului unde se în­doa­ie pal­ma, se află punctul pe care trebuie să apăsați.
Mod de folosire: cu degetul mare al celeilalte mâini, masați ușor punctul respectiv 3-5 minute. Apoi schimbați brațele.
Când să mergeți la medic: în caz că greața și amețelile durează.

PROBLEME LEGATE DE CIRCULAȚIA SÂNGELUI

Temperaturile ridicate produc modificări ale pre­siu­nii sângelui. De vină este adesea și lipsa de lichide suficiente în corp.

Cum vă protejați

* Cura Kneipp

Circulația sângelui poate fi ușor corectată prin căl­carea apei, vreme de 30 de secunde, în cadă. Apa să fie atât de rece cât curge prin conductă și să ajungă până peste glezne. În plus: spălări ale trunchiului, mai întâi cu apă călduță, apoi cu apă tot mai rece.
Mod de folosire: se face o dată pe zi, vreme de trei luni, pentru a nu avea nici un fel de probleme cu cir­culația sângelui, peste vară.

* Tinctura de păducel

În cazul când sunteți plecați în vacanță și nu aveți unde vă prepara infuzia de păducel, luați de la far­macie o sticluță de tinctură de păducel (numai "Dacia Plant”). Se ia de trei ori pe zi, înainte de masă, câte un căpăcel diluat în puțină apă. Nu există paznic mai bun pentru inimă decât pă­ducelul.
Mod de folosire: ori de câte ori aveți nevoie. Orice jenă în zona inimii dispare în timp scurt.
Când să mergeți la medic: în cazul când aveți dureri permanente în zona inimii și stări de amețeală și slăbiciune.

ALERGIE LA SOARE

Poate să apară ca urmare a unei reacții chimice pro­vocate de cremele anti-solare, ca urmare a admi­nistră­rii de antibiotice, de preparate din sunătoare sau cal­mante.

Cum vă protejați


* Yoga

Practicați respirația alternativă, numită "Auloma Viloma”. Cu degetul mare, apăsați pe nara dreaptă și respirați pe nara stângă, cât numărați până la 4. Faceți la fel apăsând nara stângă, apoi blocați-vă vreme de 4 secunde ambele nări, după care eliberați-o pe dreapta și expirați prin ea 4 secunde. Repetați exercițiul invers, începând cu nara stângă.
Mod de efectuare: se face în fiecare zi, de 3-5 ori, repetând exercițiul de trei ori.

* Homeopatie

Medicamentul NATRIUM CHLORATUM D12 pro­tejează de reacțiile dureroase provocate de razele prea puternice ale soarelui.
Mod de administrare: 3 săptămâni, de 2 ori pe zi, câte 5 granule.
Când să mergeți la medic: dacă alergia continuă și mâncărimile devin insuportabile.