Răspuns pentru GEORGIANA COSTINEL - Bârlad, F. AS nr. 1024 - "Fiul meu are antigen de hepatită B”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Pentru o mai bună înțelegere a situației în care se gă­sește fiul dvs., trebuie mai întâi fă­cute unele precizări. Astfel, prezența în ser a antigenului B indică fie o infecție actuală cu virus de tip B, fie o infecție dobândită în trecut, fapt ce înseamnă că pacientul nu este vindecat complet și, în același timp, este și purtător de virus. Acest antigen apare în sânge cu una-două săptămâni înainte ca primele simp­­tome ale hepatitei să poată fi observate, consti­tuind, de altfel, un test de diagnosticare precoce. Tot în hepatita cu virus B, se pot evidenția în sânge și anti­corpi contra antigenului B, care per­sistă multe săptă­mâni, chiar dacă, de obicei, antigenul B dispare din sân­ge după trei-patru săptămâni conse­cutive episoa­delor icterice. În altă ordine de idei, trebuie știut că hepa­tita B este o formă mai gravă de in­fecție virală hepatică, comparativ cu hepatita vi­rală A. Semnele și simp­to­mele sunt, în mare, la fel cu acelea din hepatita A, dar această patologie poate fi mai severă și de durată mai mare, exis­tând și o posibilitate mai mare de afectare a parenchimului hepatic. Totodată, hepatita virală B este o patologie foarte contagioasă, virusul fiind transmis frecvent prin contact sexual, ace și seringi contaminate, salivă și prin produsele de sânge. Chiar dacă unii bolnavi (pur­tători) infectați cu virus nu prezintă vreun semn sau simptom al bolii, sunt to­tuși capabili să transmită viru­sul. Cu toate acestea, aspectul pozitiv și îmbucurător este că aproape toți indivizii care sunt sănătoși înainte de a contacta hepatita virală B, își revin după boală în 4-5 luni, fără ca aceasta să se cronicizeze.
În privința biopsiei hepatice, propusă de medicul curant, trebuie știut că această procedură este utilă în evaluarea bolilor hepatice, inclusiv hepatite, ciroză sau tumori. Motivele de îngrijorare în privința ei sunt neîn­temeiate, deoarece procedura se efectuează sub anes­tezie locală (preferabil cu ghidaj ecografic), iar discon­fortul post-procedural este rar întâlnit. Chiar și în cazul în care se confirmă existența unui proces patologic evolutiv, multiplele posibilități terapeutice disponibile, atât alopate (Interferon, Ribavirină, Lamivudină), cât și naturiste au capacitatea de a ține situația sub control, atât prin ameliorarea semnelor și simptomelor, cât și prin prevenirea cicatrizării hepatice (ciroză) sau redu­cerea nivelurilor virale din fluidele organismului. Nu­meroase remedii naturiste (Interferonat, Fluxxtem hepatic, Tonic hepatic, Livecom etc.) dețin proprietăți terapeutice remarcabile - hepatoprotectoare, antihe­patotoxice, regenerative, antivirale - capabile să com­pleteze în mod fericit tratamenul alopat, specific for­melor de hepatită virală (A, B, C). Spre exemplu, pro­du­sul PROLIV (promovat de Plethico Pharmaceu­ticals LTD) este extrem de eficient împotriva virusului hepati­tic B (previne multiplicarea virală la nivelul fica­tului), stimulând totodată regenerarea hepatocitelor și restau­rarea normalității clinice și biochimice a ficatu­lui. În plus, este de câteva ori mai activ decât Silima­rina și induce reversia acetaminofenei (agent care afectează ficatul). Pentru lămuriri suplimentare, con­tac­tați-mă telefonic! Să auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Am boala Lyme și nu o pot ameliora”
(Răspuns pentru ALEXANDRA CORK, F. AS nr. 943)


Borrelioza Lyme este o boală infla­matorie transmi­să prin căpușe, care prin mușcătură dă un tablou clinic carac­terizat printr-o erup­ție eritematoasă migratoare, frisoa­ne și febră. După săp­tămâni, luni sau ani mai târziu, spiro­chetele agentului etiologic "Borrelia Burgdorferi” pot dezvolta anomalii neu­rologice, cardiace (miocardită), polineuro­me­ningită și anomalii articulare (artrită, oligoar­trită), prin afectarea lichidului si­novial.
Testul "Elisa” și puncția articu­lară confirmă diag­nosticul. Trata­men­tul alopat (cel puțin 4 săptă­mâni) cu Binotal (Amoxicilină), Ceftriaxon sau Rocefin se face nu­mai la indicația medicului. Trata­mentul cu venin de albine se poate face deoarece albinele nu pot fi infec­tate cu bacterii sau viruși, și nici nu intră în contact cu căpușe. Nu ați specificat dacă urmați trata­ment cu Tetraciclină sau Penicilină, medicamente foarte efi­ciente a­proa­­pe în toate cazurile, dacă aveți probleme cu splina sau dacă aveți stări de oboseală, cefalee, mialgii, insuficiență re­nală - afecțiuni întâr­ziate dato­rate bolii Lyme.

Tratamentul naturist sub în­drumarea unui terapeut cuprin­de produse ce conțin Astaxan­tin, cel mai puter­nic antioxidant din lume, Imune Green Gold, Colos­trum Prime Life, Gol­den­seal Root, Olive Leaf - cu rol antibacterian, antiviral și imu­nostimulator. Multă să­nătate!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED” Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Băiețelul meu suferă de alergii de tot felul”
(Răspuns pentru CORINA, F. AS nr. 1016)


În vestul Europei, în ultimii 10 ani, prevalența ast­mului și a rinitei alergice a crescut de 3-5 ori, alergia la polen afectând 15-20% din populație. Cauza cea mai frecventă de rinită alergică perenă este expunerea la praful de acarieni și la alergeni de origine animală (câini, pisici, animale de companie). Rinita alergică este o boală imună ereditară, cu manifestări specifice la nivelul mucoasei nazale: obstrucție nazală cu sen­zație de nas înfundat, rinoree seroasă (nasul curge con­tinuu), strănut în salve, prurit nazal, hipo­anos­mie (pier­derea mirosului), tuse provocată de se­cre­țiile nazale care se scurg în faringe, cefalee, afec­tarea con­junctivelor cu lăcrimare abundentă și dureri oculare. Astmul bronșic (asociat rinitei alergice) se caracte­ri­zează prin crize repetitive de tuse și dispnee șuie­rătoare (wheezing), provocate de obstrucția bronși­că generalizată (edem, spasm și dopuri de mucus). Pe primul loc în planul terapeutic al rinitei alergice complicate cu astm bronșic se află carența alergenică, aceasta însemnând evitarea alergenilor din apropierea pacientului: polenul, praful de casă, mucegai, pene și fulgi, plante și animale de casă. Vă recomand urmă­toarea schiță de tratament:
* Dimineața și seara, după mâncare, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu o soluție salină (NULL lingură sare gemă la 1 litru apă călduță), sau soluții ste­rile din apă de mare (Rhinomer, Nazomer, Steri­mar).
* 10 zile ședințe de aerosoli cu câte o fiolă flixo­tide nebules 0,5 mg, diluată în 10 ml ser fiziologic.
* Inhalații și pulverizații cu Ocnasept (aerosol salin natural) în aerul din încăperi, în special deasupra patului unde dormiți, în vederea optimizării microcli­matului ambiental și îndepărtării alergenilor din aerul respirat.
* Tratamentul fondului atopic-alergic și al crizelor de dispnee prin: hiposensibilizare, administrare de antihistaminice orale, antileucotriene, beta-agoniști, xantine, glucocorticoizi și simpaticomimetice, numai sub strictă supraveghere a medicului curant (ghidurile NICE/BTS).
* Completarea tratamentului alopat cu extract din coacăz negru și ceai de trei-frați-pătați, 2 căni pe zi.
* Terapie cu ultraviolete, doze eritem, în câmpuri toracice, la 2 zile interval, și aerosoloterapie salină în stațiunile balneoclimaterice Ocna Sibiului, Govora, Bazna.
* Ionizări endonazale cu sol. de calciu 1% sau hiposulfit.
* Obstrucțiile importante ale foselor nazale (hipertrofia vegetațiilor adenoi­die­ne, a cornetelor, deviația de sept, poli­poza nazală) asociate rinitei alergice beneficiază de adenoidectomie, mucoto­mie, septo­plastie și chirurgie endoscopică a sinusurilor parana­zale.