Povești de iubire cu miros de vară

Redactia
Floarea-soarelui

Dintre două flori mari și galbene de floarea-soa­re­lui, cu mișcări stângace și lipsite de orice fel de na­tu­ralețe, se ivesc doi ochi verzi. Sunt ochii cei verzi ai omu­lui pe care îl iubesc de ceva timp, pe care îi pri­vesc acum parcă pentru prima dată. Suntem în vacanță, în drum spre mare, și am oprit puțin mașina pe mar­ginea drumului, eu să iau niște aer și să mă mai dez­morțesc, iar el să-mi culeagă niște flori.
De sus, de pe un dâmb aflat pe marginea șoselei, mă uit la tricoul lui, care din cauza arșiței s-a lipit de piele, la cele două mâini puternice de bărbat care se luptă pentru mine cu un lan întreg de flori, de parcă ar fi un erou pe câmpul de luptă, la zâmbetul lui, cât jumătate de soare, și îl iubesc parcă și mai mult. Se apleacă nervos, supărat ca un copil, că florile nu i se supun la prima atingere, le prinde tulpinile cu ambele mâini, le smulge frunzele și, după fiecare reușită, ri­dică floarea deasupra capului și mi-o dedică, ca pe cea mai mare declarație de dragoste.
Îi spun în gând, uitându-mă la el, că e cel mai fru­mos lucru care mi s-a întâmplat în viață, că el, cu tot ce e bun, îmi dă un sens, că trecutul dispare când sun­tem împreună, iar timpul încremenește pentru noi, amân­doi. N-aș avea niciodată curajul să îi spun toate gândurile astea, față în față, privindu-l în ochi, poate din frică, fiindcă din cauza emoției, precis nu mi-aș gă­si niciodată toate cuvintele, dar văzându-l cum se lup­tă cu soarele și cu cerul pentru mine, închid ochii și îi spun așa:
”Dragul meu Constantin,
E vară și tu știi prea bine că vara mă face întot­deauna să-mi deschid sufletul. Vara e altfel față de ce­lelalte anotimpuri, e mare, e caldă și neobișnuită. Iar­na te iubesc încet, te iubesc mult, trimițând câte puțin din dragostea mea în fiecare fulg de nea. Primăvara, când îți asortezi ochii cu verdele de pretutindeni, te iubesc repede, iar toamna, la început de septembrie, îmi place să te iubesc cuminte, strângându-te în brațe așa cum nu o fac în nicio lună din an.
Însă vara te iubesc total, fără limite, te iubesc profund și intens, te iubesc cu fiecare gând, cu fiecare atin­gere, te iubesc cu inima și cu mâinile, cu ochii și cu sufletul, în toată grămada de secunde care formea­ză o vară. Vara, dragul meu, aș putea să merg până la capătul lumii, doar să-ți spun că tu ești omul care mă face fericită. Vara mi-ești drag și-mi umplu zilele doar cu gândul că voi ajunge seara să te revăd. Vara te învăț pe de rost, îți studiez gesturile gră­bite, obrajii puțin prinși de soare, mâi­nile frumoase și pieptul pe care îl scoți mereu în față, și le adun pe toate ca să-mi ajungă mai apoi, ca o merinde pen­tru suflet, până în anul următor.
Vara te iubesc în fiecare dimineață, când ești ursuz și buimac, te iubesc când ești vesel și ți se luminează, dintr-o dată, privirea, când ești obosit și tă­cut, când râzi frumos, când nu știi că ai cei mai frumoși ochi din lume.
Vara îți iubesc buzele, care spun cele mai frumoase povești, îți iubesc gân­du­rile și mintea.
Dacă ai ști, dragul meu, măcar pen­tru o secundă, că zilele mele, că viața mea toată, cu bune și rele, că întregul meu univers sunt mai curate și mai lu­minoase de când te-am văzut prima dată...
Dacă ai ști, dragul meu, că vara nu mi-ar trebui nimic în afară de tine și mi-ar fi de-ajuns...”.
Deschid ochii, arșița s-a mai do­mo­lit, iar un vânt dulceag îmi adie prin păr. În fața mea e un buchet mare de floarea-soarelui. E atât de mare, încât dincolo de el se văd doar două mâini de bărbat, iar deasupra, doi ochi verzi.
Mi-l întinde și-mi spune șoptit: ”Dacă ai ști, draga mea...”.
ANCA SIMION

La cules de ciuperci

Pe copiii de la oraș îi vezi imediat pe drumul prăfos al unui sat. Îți dai seama după hainele lor, după jocuri și bicicletele sclipicioase, că sunt veniți în vizită la țară. Își caută prieteni printre localnici și vor să desco­pere cât mai multe locuri în timp scurt. Vacanța de vară o fi ea lungă, dar nimeni nu se amăgește că ar fi vreun sac fără fund.
Cred că eram în școala primară când am stat cel mai mult la Te­lești, un sat de pe malul Bistriței, din Gorj. Nu aveam probleme de adaptare. Cu vecinii un­chiului și mătușii mă înțelegeam de minune, încă din vacanțele trecute. Hoină­ream pe dealuri cât era ziua de lun­gă. Ne dădeam întâlnire la buturugă. Încălecam toți patru pe trunchiul gros de copac și ne făceam pla­nuri pen­tru o zi întreagă: mergeam la baie, la pes­cuit, fă­ceam concurs de cățărat în mărul sălbatic și înalt de pe culme, culegeam măcriș, pe care îl ronțăiam ca niș­te capre, sau buchete imense de flori de câmp.
Ca să ajungem la apă să facem baie, aveam de par­curs vreun kilometru. Nu ne întâlneam cu prea mulți oa­meni în drumul nostru. Cele cinci case prin dreptul cărora treceam păreau părăsite. Fie nu mai locuia ni­meni acolo, fie oamenii erau plecați la mun­că. Uneori, mai vedeam mișcare și câte o ma­și­nă cu număr de București, oprită în dreptul vre­unei porți părăginite, semn că veneau în con­cedii familiile de la oraș, care moște­ni­seră casele.
Într-o după-amiază, m-am întors de la Bis­trița și le-am spus unchiului și mătușii că în fața casei de lângă tanti Anica a oprit o mașină roșie. Știau a cui e. Chiar în seara aia le-am făcut o vizită celor veniți de curând la casa părintească. Erau bucureșteni. Doamna blon­dă ne-a pupat pe toți trei, a scos un pe­pene imens pe masa de afară, se învârtea ca un titirez și nu mai știa cu ce să ne servească. Când mătușa mea a întrebat-o de Rodin, ea a urcat în fugă treptele casei și a ieșit însoțită de un băiat șaten, cu niște ochi albaștri ca ai mamei lui. Am evaluat situația și mi-am dat seama că trebuie să fie cu vreo patru ani mai mare decât mine. Pentru o fetiță de 9-10 ani, o diferență de patru ani părea colosală.
M-am uitat la el cu coada ochiului. Mă făcusem mică de tot, în scaun, și rămăsesem cu bucata de pepene în gură, nemestecată. Nu puteam nici s-o scuip, nici s-o înghit. S-au făcut prezentările. Vorba vine, nu cred că am putut să fac vreun gest de salut. Dar el nu părea să fi băgat de seamă. Și-a tras imediat un scaun lângă mine și am început să vorbim. Nu mă întrebați ce, probabil despre școală, despre unde e apa mai bună de scăldat în vara aia...
Mi s-a dezlegat, totuși, limba, și i-am povestit pe unde hoinăream cu prietenii mei și ce cărți îmi luasem de citit, că fusesem la cules de mure și că adunasem câteva găleți (găsiserăm, evident, mult mai puține). Mi-amintesc atât de bine cum îmi bătea inima și cum aș fi inventat orice ca să-l impresionez pe băiatul de lângă mine. Ca să fiu sigură că nu visez, mă mai uitam din când în când la bolta de viță de vie de deasupra noastră și la stelele care de abia se zăreau prin desișul ei. Chipurile celorlați dispăruseră, doar masa era la locul ei. Când Rodin mi-a promis că a doua zi dimi­nea­ță mergem după ciuperci, nu mai rămăseserăm de­cât noi pe fața pământului.
În noaptea aceea n-am închis ochii. Nici nu se lu­mi­­nase bine de ziuă și cocoșii încă dormeau în post, când eram deja îmbrăcată în salopeta mea gri, de velur, de care eram tare mândră. Coșul de paie cu pachețelul cu mâncare mă așteptau lângă ușă. Aș fi zburat până la poar­tă, să-l văd din nou pe Rodin. Mi se părea că nu-mi mai aduc aminte cum arată. De când ne despăr­ți­­­serăm, trecuse o veșnicie. Mă aștepta deja. Nu era sin­­­gur, venise cu un prieten. Dar nu conta. Cu ochii roșii de nesomn și cu toți fluturii adunați la mine în sto­mac, m-am ținut după ei. Oricât de greu mi-ar fi fost, nu trebuia cu nici un chip să rămân în urmă. Ni­mic nu îmi stătea în cale. Nici roua rece care îmi udase tenișii, nici mărăcinii prin care tre­cu­serăm și în care ne zgâriaserăm picioarele. Mă uitam tot timpul la el și nu după ciuperci. Trebuie să fi fost foarte cara­ghioa­să. De altfel, spre prânz, când trebuia să ne în­toar­cem acasă, Rodin a descoperit și el că aveam coșul aproape gol. A zâm­bit și m-am topit încă o dată. Băieții au ales din recolta lor ciupercile cu pălăriile cele mai mari și catifelate și mi le-au dat mie. Am făcut un ul­tim popas. Ne-am așezat pe iarbă și, din greșeală, ne-am atins mâinile. Atunci mi-am dorit să nu ne mai întoar­cem niciodată acasă și să trăim până la adânci bătrâneți în pădurea aceea umbroasă. Firește, nu s-a întâmplat așa. Dar pot să spun, cu mâna pe inimă, că satul acela pră­fos n-a mai strălucit niciodată ca atunci când mă tre­zeam cu gândul la băiatul acela cu ochii albaștri, care locuia în casa veche, de piatră. A pălit ușor-ușor, așa cum s-a mătuit și amorul meu pentru cel cu care am cules ciuperci, într-o dimineață de august.
ANA MARIA SANDU