HILDEGARD VAN BINGEN - Tratamentul bolilor de piele (I)

Gilda Fildan
Nicăieri nu-și lasă amprenta mai clar stilul de viață, influențele mediului, mișcările minții și ale sufletului, condițiile climatice, alimen­ta­ția, precum și suferințele trupești, decât pe piele.

Într-o măsură mai mare ca toate celelalte organe, pielea este înainte de toate o oglindă extrem de sensibilă a sufle­tu­lui, în care se pot reflecta nerăbdarea, temerile, mâ­nia, înverșunarea, invidia, tristețea, dar și bucuria, iubi­rea și compasiunea. Limbajul pielii oferă cunoscă­to­ri­lor po­si­bilitatea unei pătrunderi - de o profunzime uni­că - în psihicul uman. Atâta vreme cât omul se află în armo­nie cu sine și cu lumea, totul este în ordine. Dar când în stra­turile mai adânci ale subcon­știentului clo­co­tesc patimi, ele pot izbucni la suprafață, străpungând pielea - ca lava unui vulcan în erupție scoarța terestră - și trans­formând-o într-un infern incandescent. Efec­tele se exteriorizează sub forma bolilor de piele, ecze­me, pru­rit, urticarie, vezicule herpetice, mâncărimi in­su­porta­bile ce determină bolnavul să se scarpine vio­lent, până la autoagresiune și autodistrugere, ca în lu­pusul eri­te­ma­tos. Abia atunci când aceste mesaje ale su­fle­tu­lui sunt conștientizate și înțelese, ele își dez­vă­luie tai­nele și indică, în sfârșit, calea către vindecarea bo­lilor de piele.

Tratarea pielii după Hildegard van Bingen

Hildegard afirmă cu tărie că pielea și mucoasa gas­trointestinală trebuie privite mereu ca o unitate. De aceea, pentru a se obține o vindecare completă, de tip ho­­listic, este necesar ca, în toate afec­țiunile pielii, să se facă și o curățare a intestinului, deoarece 90% dintre bolile de piele își au punctul de plecare în intestin. Struc­tura florei intestinale evi­dențiază limpede conflic­tele sufletești care se oglindesc în mucoasa intesti­nală și pe piele. Pe lângă procesele psihice, Hildegard con­sideră, de ase­menea, responsabile pentru apariția boli­lor de piele toxinele provenite din excesele alimentare și consumul abu­ziv de alcool, ca și disfuncțiile hepa­tice, tulburările metabo­lice și dere­glările hormonale.

Cum apar bolile de piele?

Hildegard își îndreaptă cu precădere atenția asupra a trei factori care, în concepția ei, se află la originea de­zechilibrelor intervenite în organism.
1. Bolile de piele sunt o con­secință a substanțelor to­­xice produse de consumul exa­gerat de mâncare și bău­tură - îndeosebi de alimente cum sunt carnea, gră­simile și dulciurile.
2. Disfuncțiile hepatice determinate de agresivitate, de accesele de furie și înverșunare.
3. Dereglarea secrețiilor hormonale provocate de excesele sexuale.

Măsuri terapeutice generale contra bolilor de piele

Procedurile enumerate mai jos s-au dovedit eficien­te în combaterea suferințelor pielii.
* Luarea de sânge.
* Identificarea cauzelor sufletești ce au declanșat boala, prin ținerea unui post alimentar regulat. Con­struirea unui sistem psihic de autoapărare.
* Ameliorarea problemelor digestive printr-o dietă bazată în principal pe grâu spelta, sfeclă roșie și cim­brișor.
* Îndepărtarea toxinelor cu ceai de salvie și de găl­benele (pentru detoxifiere) și infuzie de urzici (pentru stimularea funcționării rinichilor).
* Detoxifierea ficatului cu ceai de lavandă, vin de dude și elixir de năvalnic.
* Protecție contra unor factori naturali agresivi: caniculă, îngheț, vânt puternic și umiditate accentuată a aerului.
* Alimentație dietetică.

Șase reguli de aur în terapia bolilor de piele

În spirit holistic, este necesar ca tratarea afecțiu­nilor pielii să se facă respectând cele șase reguli de viață stabilite de Hildegard.

1. Întrebuințați de preferință leacurile naturale din farmacia lui Dumnezeu

În medicina lui Hildegard, ne stau la dispoziție aproape trei sute de remedii naturale.

2. Folosiți alimentele drept medicamente

Toate alimentele pe care Hildegard van Bingen le con­sideră, fără rezerve, bune, au un efect profilactic, re­­generator și vitalizant, ca și o acțiune terapeutică asupra pielii. Alimentele deosebit de bune pentru piele sunt grâul spelta, castanele comestibile, sfecla roșie și feniculul.

3. Stabilizați-vă ciclul somn-veghe pentru regene­rarea nervilor suprasolicitați

Somnul natural este remediul optim pentru un sistem nervos obosit și, în același timp, condiția indis­pensabilă pen­tru o stare bună de sănătate, în special a pielii.

4. Puneți mișcarea și repaosul într-un raport judicios

Mersul pe jos, alergările, săriturile și dansul sunt ideale pentru dezvoltarea completă a tuturor organelor noastre de simț. Hildegard van Bingen spune că al cincilea simț - cel tactil - își are sediul principal în la­bele picioarelor. Reflexologia modernă confirmă faptul că, prin presiunea exer­citată asupra zonelor reflexo­ge­ne aflate în tălpi, se pot influența starea organelor in­terne, contracturile musculare, chiar și pro­blemele pielii.

5. Asigurați eliminarea reziduurilor nocive din corp

Potrivit unui principiu al medi­cinei din vechime, vindecarea poate începe abia după ce toxinele au fost expulzate: "Qui bene purgat, bene curat” ("Se vindecă bine cine are o purgație bună”).
Pe lângă luarea de sânge și post, ca metode de eva­cuare a toxinelor, există încă trei terapii benefice pielii.

Ventuzele

Ventuzele eliberează țesutul con­junctiv de rezi­duurile sale și de sub­stanțele care provoacă dureri. Pielea este crestată cu o lanțetă, iar apoi sub­stanțele toxice sunt aspirate în pa­harul de sticlă, golit de aer. Ven­tuzele sunt foarte eficiente când avem pro­bleme cu spatele, cu articu­lațiile și tendoanele, cu nervul sciatic și vari­cele.

Sauna

Nu este de mirare că Hildegard reco­mandă sauna pentru eliminarea mâniei și a nerăbdării, odată cu trans­pirația, prin pie­le. Efectul va fi și mai puternic dacă vom picura pe piatra încinsă un decoct de cas­tane co­mes­tibile. Vom deveni mai blânzi și mai răb­dă­tori și vom preveni apariția reumatis­mu­lui.

Fizioterapia

Ca o completare a psihoterapiei prac­ticate de Hildegard, s-a dovedit deosebit de utilă și fi­zioterapia, ca un demers tera­peutic prin intermediul pielii. Regre­tul pentru atitudinile greșite, primul pas spre recupe­rare, trebuie să pătrundă prin piele - în sensul cel mai propriu al cuvântului. Masajele blânde cu peria repre­zintă o metodă bună de a ne căli fizic, dar și de a trans­mite excitația nervoasă prin piele către organe - și ast­fel de a ne purifica prin piele și sufletul. Aceste căi re­fle­xogene psiho-fizice au căpătat denu­mirea de "zone Head”, după neurologul britanic H. Head (1861-1940).

6. Stabilizați-vă capacitatea de autoapărare psihică

O măsură judicioasă în toate privințele, bucuria și mulțumirea sunt forțe benefice, tămăduitoare pentru sufletul nostru. Încercați să dobândiți echilibru psihic, perseverență și răbdare. Atunci și pielea dvs. va fi fru­moasă, mai puțin vulnerabilă și gata să reacționeze. Căci, după cum am mai spus, pielea este o oglindă a sufletului. Bolile de piele sunt generate de un com­portament deviant, conflictual. De aceea, înainte de a administra remedii specifice pentru alinarea suferin­țelor fizice, trebuie rezolvate în primul rând frămân­tările lăuntrice.

Leacuri pentru piele, după Hildegard van Bingen

Comprese cu semințe de in

Indicații terapeutice: eczeme, neurodermită, ecze­me umede, piele cu răni și fisuri, dificultăți de vinde­care a plăgilor, inclusiv la arsuri.
Rețetă: 3 linguri de semințe de in se fierb timp de 3 minute într-un litru de apă, după care se strecoară. Se înmoaie în de­coct o pânză curată de in. Această pânză îmbibată în lichid se pune caldă pe rană, pentru cel puțin o oră, iar când s-a uscat, se schimbă. La nevoie, pro­cedura se repetă de trei ori pe zi, până la vindecarea plăgii.
Chiar la cele mai grave arsuri, aceas­tă compresă îndepărtează bucățile de piele arsă, astfel încât rana se vindecă fără a se forma cicatrice.

Ceai de coada-șoricelului

Indicații terapeutice: eczeme, plăgi, răni, infecții.
Rețetă: 1 lingură de frunze de coada-șoricelului, 3 vâr­furi de cuțit de pul­bere de frunze de coada-șori­ce­lului, 250 ml apă.
Frunzele și pulberea de coada-șo­ricelului se acope­ră cu apă clo­cotită și se lasă să infuzeze circa 3 minute, după care ceaiul se strecoa­ră și se bea cu înghițituri mici.
Dintre leacurile lui Hildegard, coa­da-șoricelului este cel mai bun remediu pentru vindecarea rănilor și se adminis­trează intern, sub formă de ceai, deve­nind mai concentrat prin adăugarea a 3 vârfuri de cuțit de pul­­bere din frunze uscate. La interven­țiile chirurgicale, s-a dovedit că se poate evita infectarea rănilor bând acest ceai în scop pro­filactic, trei zile înainte de operație și zece zile după aceea. În de­curs de zece zile, rănile se vindecă fără complicații.

Comprese cu coada-șoricelului

Rețetă: 1 lingură de frunze de coada-șoricelului, 250 ml apă.
Frunzele se fierb 3 minute în apă și se pun umede pe rană, deasupra unui bandaj. Se schimbă, îndată ce bandajul s-a uscat. Când plaga începe să se vindece, frunzele de coada-șorice­lului pot fi aplicate direct pe ea, fixate cu bandajul.
Cu această metodă se vindecă și cele mai grave răni infectate. Astfel pot fi eliminați chiar și germenii rezis­tenți la antibiotice. Compresa ajută și în cazuri dispe­rate, ca de pildă acela al unei paciente tratate fără rezul­tat, cu diverse antibiotice, timp de șase săptămâni, în­tr-o clinică universitară, după amputarea unui picior. Rana s-a vindecat după un tratament de zece zile cu coada-șoricelului.

Continuare în numărul viitor