Răspuns pentru CRISTI - Turnu-Severin, F. AS nr. 1022 - "Ajutați-mă cu un tratament pentru tromboflebită”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Deși ați făcut tratament, pe parcursul mai multor ani, cu Heparină și, probabil, anticoa­gulante, problema dvs. a rămas, cel mai probabil, nerezolvată, deoarece acest gen de tratament se referă mai mult la fluidizarea sângelui, stoparea măririi trombilor și prevenirea extinderii aces­tora.
Deși medicamentele anticoagulante, precum Heparina sau Warfarina, sunt în mod specific prescrise pentru tratamentul trombozei venoase profunde, dizolvarea cheagului (cheagurilor) sanguin(e) existent(e) s-ar putea realiza doar cu sub­stan­țe medicamentoase de tipul activatorilor de plas­mi­no­gen, inaccesibile, deocamdată, pe piața autoh­tonă.
Dacă tromboflebita superficială duce rar la com­pli­cații serioase, în cazul trombozei venoase profunde, pe­ricolul principal este posibila mobilizare a unui cheag și deplasarea acestuia, împreună cu fluxul san­guin, către plămâni (embolie pul­mo­nară), situație în care este ne­voie urgentă de aplica­rea unui tra­ta­ment mai agresiv, de fază acută (doze mari de anticoa­gulant admi­nistrat intravenos). O altă compli­ca­ție supărătoare, dar mai puțin pe­riculoasă, este forma­rea unei ob­strucții la nivelul venei (sin­drom postflebitic), care va de­ter­­mina umflarea persistentă a pi­cioa­relor și care poate să se mani­feste după unul sau mai multe epi­soade de tromboză venoasă pro­fundă.
Așa cum spuneam, scopul tera­piei anticoagulante este de a pre­veni formarea altor emboli, în timp ce organismul încearcă să di­zolve trom­bii existenți, însă în cazul persoanelor care pre­zintă sângerări și cărora nu li se poate administra me­dicație anticoagulantă, poate fi necesară inserarea unor filtre la nivelul venei principale a abdomenului, pentru a preveni mobilizarea cheagurilor de la nivelul mem­brelor inferioare către plămâni.
Luând în calcul cele menționate mai sus și ținând cont de posibilele complicații ale tromboflebitei (une­ori fatale), o abordare exclusiv naturistă, fără suportul medicației de sinteză, nu este posibilă. Așa stând lu­crurile, tratamentul naturist complementar al trombo­fle­bitei include următoarele remedii:
* Ginkgo biloba - extractele din această specie au efecte nu numai asupra arteriolelor, ci și asupra capi­la­re­lor venoase și asupra venelor, acționând foarte bine și în complexul afecțiunilor varicoase, în sindromul post-trombotic și în ulcerele varicoase. Recomand spre ad­ministrare (conform prospectului) produsul Ginkgo­phyt, indicat în tulburări ale circulației venoase, tromboze, tromboflebite, sindromul de "picioare grele”.
* Extractul din muguri de plop - are o acțiune electivă pe arterele membrelor inferioare, restabilește cir­culația colaterală și combate tulburările trofice aso­ciate, fiind indicat în tromboflebită și tendință la ma­nifestări tromboembolice. Se administrează con­form prospectului.
Trebuie menționat că aceste două remedii pot fi asociate cu Ginsengul, care inhibă producerea de trom­buși prin stimularea producerii de prostaciclină și re­ducerea trombogenezei. În plus, Ginsengul, în asociere cu Ginkgo biloba, acționează prin reducerea concen­trației plasmatice a fibrinogenului, care reprezintă unul dintre indicii preciși ai riscului tromboemboliei imi­nente.
* Foarte utile în combaterea tromboflebitei sunt și produsele (extracte, gemoderivate, capsule etc.) obți­nute din Scoarță de salcie, Leurdă, ulei de sâmburi de struguri, Coacăz-negru, Sulfină, asociate cu unguente locale din Gălbenele, Tătăneasă, Propolis sau venin de albine. Efectele lor antiagregante plachetare și antitrombotice sunt importante în procesul de vinde­care a tromboflebitelor și în prevenirea recidivelor.
Restricțiile alimentare se referă la produsele din carne, mezeluri, afumături, tutun, alcool și orice tip de prăjeli în ulei, acestea fiind, în general, la originea ris­cului de apariție a tromboflebitei. Pe timpul tratamen­tului, este necesară efectuarea testelor care indică gra­dul de coagulare a sângelui (timpul de sângerare, tim­pul de coagulare, timpul Quick, timpul Howell) pentru a preveni la timp coagularea prea lentă a sângelui. Să auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Doctorul mi-a spus că am lichen plan”
(Răspuns pentru ION - com. Largu, jud. Buzău, F. AS nr. 953)


Tipul de dermatoză ce v-a atins mucoasa bucală, provocând dureri în gât și leziuni leuco­plaziforme lucioase, de culoare alb-opalescentă, se încadrează în cate­goria lichen plan, fiind în general apa­najul vâr­stei adulte. Într-adevăr, erupția de elemente vezi­culare foarte mici, uneori ușor proeminente și care acoperă vizibil limba, are culoare "albi­cioasă”, unii medici apreciind greșit că este Candida albicans. Dacă observați că localizarea este pe mucoasa jugală, cu ramificații precum frunzele de ferigă sau că pe limbă se formează plăci lucioase, cu contur neregulat, sigur diagnosticul de lichen plan bucal este corect. În cazul în care pe buze apar mici plăgi erozive, pruriginoase, evitați situațiile de stres, antibioticele, antimalaricele, contactul cu aurul (verighetă, lănțișor), unele substanțe chimice folosite la developările color, arsenicul etc. Faceți o hemoleucogramă și transmiteți-mi transa­minazele (TGO și TGP), împreună cu glicemia, dia­betul având rol important în declanșarea acestei afecțiuni. Evoluția lichenului bucal poate fi progresivă, în pusee, sau se poate vindeca spontan. Când leziunile ating mucoasa linguală (limba), evoluția poate fi mai prelungită (2-20 ani). Dacă după un tratament de 3 luni nu constatați o remisie com­pletă, faceți un exa­men histo­patologic și urmăriți dacă pe par­tea inte­rioară a obrajilor au apărut leuco­plazii - caz în care trebuie, obliga­toriu, să masticați tablete de Tre-en-en și Carotenoid Complex.
Pe lângă tratamentul alopat pre­scris, clătiți gura, alternativ, cu ceai de sânziene, coada-șori­celu­lui, busuioc și cimbru. Beți zilnic, 3 luni, o cană de ceai din: armu­rariu, rădăcină de păpădie, trifoi roșu, rădăcină de brusture și Gotu Kola. De trei ori pe zi, înainte de masă cu 30 minute, luați 30 ml Gel Aloe Vera Polimax sau suc Tre cu rodie, ceai verde și Acai berry. Multă sănătate!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE -
medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0744/33.04.92, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com


"Am constipație cronică, dar tot mai sper să mă vindec”
(Răspuns pentru CARCOANA ALINA, F. AS nr. 1014)


Stimată doamnă, constipația este un simptom foar­te frecvent întâlnit. Printre manifestările ce o definesc sunt scaune la mai mult de 2-3 zile, scaune dure, ne­voie de ajutor extern pentru a produce scaun. Ea poate fi împărțită în două grupe mari - cea primară și cea secundară. Cauzele pentru constipația primară sunt ade­sea neclare. Pentru constipația secundară, se pot acuza probleme endocrinologice, neurologice, dietă, medicamente. Se pare că suferiți de constipație pri­mară din descrierile date și din faptul că nu a reușit ni­meni să găsească o cauză. Totuși, aceasta rămâne de con­firmat într-o consultație mai amănunțită.
Soluțiile pentru constipație includ:
* Dietă bogată în fibre alimentare, inclusiv legu­me, fructe și multe cereale. Eliminați cofeina (ceaiul ne­gru și cafeaua), alcoolul. Consumul sporit de apă este foarte util.
* Antrenament zilnic - pen­tru oamenii cu pro­grame de viață foarte încărcate sau "haotice”, este bine de găsit un moment al zilei - de pildă dimineața, la prima oră - în care să intrați la toaletă și să rămâneți acolo până când aveți un tranzit. Nu va fi neapărat un succes la început, dar încet, devine un obi­cei pentru organism, care va începe să ceară respec­tarea acestui program.
* Plante medicinale - Aloe vera (în special partea amară, exterioară a frunzelor), rabarbărul și siminichia ajută foarte mult.
* Probiotice - cum ar fi Lactobacillus, ar putea ajuta prin modificarea florei intestinale.
* Acupunctura - în special punctele de pe meridia­nele intestinul gros, stomac.
* Homeopatie - în cazul dvs., trebuie elaborat un re­mediu constituțional, individual. Unele remedii - Au­rum metallicum, Barita car­bonica, Bryona alba, Calca­rea carbonica, Causticum, Lycopodium - sunt cunos­cute pentru efectul asupra constipației.
* Mișcarea fizică este importantă, căci sedentarismul care caracterizează viața modernă este un factor important în producerea constipației.
În cazul dvs., un tratament indivi­dua­lizat, în special ho­meopat, ar fi util, având în vedere lipsa unei cauze evi­dente.

Dr. TIRIL GABRIELA - medic generalist, specialist homeopatie, cabinet Clinica Procardia - Oradea, tel. 0259/43.78.14, e-mail: gabrielatiril@gmail.com

"Doresc să urmez un tratament homeopat pentru spondiloză cervicală și osteofite”
(Răspuns pentru PETRE VIOREL - Râmnicu-Sărat, F. AS nr. 1026)


Bună ziua, într-adevăr, Hecla Lava este medica­men­tul homeopat cel mai indicat pentru afecțiunea pe care o descrieți. Este un remediu cu acțiune prepon­de­rent pe țesutul osos, fiind indicat în: exostoze, neofor­mațiuni (tumori) benigne sau maligne ale țesutului osos, pinteni calcaneeni, exostoze perivertebrale în "cioc de papagal” sau tulburări de den­tiție. Luați Hecla Lava 5CH sau 7CH, câte 5 granule, sublingual, de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de două săptă­mâni, urmate de o săptămână pau­ză, și continuați. Medicamentele ho­meo­pate le găsiți doar în farmaciile de pro­fil. În funcție de alte afecțiuni aso­ciate, se mai pot administra și alte remedii, de exem­plu: Calca­rea fluorica, Oxalicum acidum sau Ruta gra­veo­lensis, dar numai în urma unei consultații homeopate.
Pentru amănunte mă puteți contacta pe adresa de e-mail.