HILDEGARD VAN BINGEN - Tratamentul bolilor de piele (II)

Gilda Fildan
Ametistul



Indicații terapeutice: umflături, inflamații recente, tendinită, inflamații articulare, chisturi ale țesutului conjunctiv, fibroame de mici dimensiuni, negi.
"Dacă unui om i s-a ivit undeva pe corp o umflă­tură, să umezească o piatră de ametist cu saliva lui și să atingă cu ea tot locul care i s-a umflat, iar um­flătura se va face mai mică și apoi va dispărea”. (Hil­degard)
Cu ametistul umezit cu salivă se masează de mai multe ori pe zi respectiva porțiune de piele. La con­tuzii, hematoame și contracții musculare, durerile ce­dează rapid. Și la negi merită să faceți o încercare. Deseori ei dispar fără a lăsa vreo urmă pe piele. La bursită (o inflamație în zona articulațiilor provocată de traumatisme repetate) se folosește suplimentar și alifia cu pelin, alternativ cu masajele făcute cu piatră de ame­tist. Cu adevărat impresionantă este dispariția chis­turilor ganglionare solide, în urma tratamentului cu ametist. Aici se mai aplică și o cremă cu toporași, masând ușor deasupra chistul.

Uleiul de toporași

Indicații terapeutice: neurodermită.
Rețetă:
1 lingură de flori și frunze de toporași, 500 ml ulei de măsline sau de fenicul.
Florile și frunzele sunt puse în ulei și, fie se lasă să stea la soare timp de zece zile, după care se strecoară, fie se încălzește ule­iul cu prudență, la foc mic, fiind apoi stre­curat.

Sucul de cimișir

Indicații terapeutice: eczeme, erupții cutanate rebele, pecingine.
Rețetă:
1 linguriță de suc de cimișir (Buxus sempervirens) ob­ți­nut în centrifugă, 30 ml tinctură de tran­dafiri, 70 ml suc de lemn-dulce (planta se bagă în centrifugă diluată 1:1 cu apă), 250 ml vin.
Sucul de cimișir, împreună cu tinctura de trandafiri și sucul de lemn-dulce se pun în vin și se încălzesc. Din acest amestec se ia câte un păhărel de lichior, de trei ori pe zi, înainte de masă.
Pentru a trata o eczemă din interiorul organismului spre exterior, se recomandă mai întâi administrarea internă a sucului de cimișir cu tinctură de trandafiri și zeamă de lemn-dulce. După opt zile de tratament in­tern începe terapia propriu-zisă a pielii, întrebuin­țân­du-se un amestec de suc de ci­mișir și ulei de măsline. Cu acest tratament combinat, toxinele sunt împinse din corp către exterior.

Uleiul de măsline cu suc de cimișir

Rețetă: 3 lingurițe suc de cimișir, 4 lingurițe ulei de măsline.
Pielea din jurul erupțiilor cutanate se tamponează ușor cu uleiul de măsline amestecat cu suc de cimișir, apoi se pune deasupra un bandaj. Procedura se repetă de trei ori pe zi.

Comprese cu verbină

Indicații terapeutice: abcese, plăgi purulente, panarițiu, inflamații ale glandelor mamare, fu­run­cule, inflamații infectate ale ganglionilor lim­fatici, Zona Zoster.
Rețetă:
1 lingură de verbină, 250 ml apă.
Verbina se fierbe cam 3 minute în apă, even­tual introdusă într-un săculeț de tifon. Planta cal­dă este pusă pe o fașă sterilă de tifon, iar com­presa se aplică pe rană, pentru cel puțin o oră. După ce s-a uscat, este schimbată de două-trei ori pe zi.
Tratamentul cu verbină vindecă destul de repede inflamațiile, durerile și infecțiile pielii. Chiar și dureroasele vezicule herpetice din Zona Zoster pot fi făcute să dispară în zece zile. Com­presa rămâne pe rană până se usucă și atunci este imediat schimbată.

Comprese cu frunze de dud

Indicații terapeutice: erupții cutanate, mâncărimi provocate de alergie, scabie.
Rețetă:
1 pumn de frunze de dud, 250 ml apă.
Frunzele de dud sunt fierte în apă timp de trei minute, după care se strecoară. Cu acest decoct se spală porțiunile de piele cu mâncărimi. De asemenea, se pot fixa pe rană comprese calde cu frunze de dud umede. Compresele se țin o oră, iar după ce s-au uscat, se schimbă.

Uleiul de mirt

Indicații terapeutice: infecții ale pielii, micoze cu­ta­nate, candida albicans, panarițiu, micoze ale un­ghiilor, psoriazis.

Hildegard menționează mirtul ca remediu pentru psoriazis. Astăzi se preferă varietatea australiană de mirt (Malaleuka alternifolia), din care se obține un ulei eteric cu acțiune deosebit de eficientă contra bacte­riilor, virușilor și ciupercilor. Deoarece este foarte bine tolerat de piele și mucoase, el poate fi aplicat direct pe pielea afectată de psoriazis, fără a-l dilua. Însă trebuie să se renunțe la tratament dacă pielea se înroșește, ceea ce indică o reacție alergică. Este uimitor de obser­vat cum, după puțin timp, pielea se curăță de descua­mări, iar leziunile încep să se vindece. Uleiul de mirt poate face să dispară și puroiul colectat sub piele. Pen­tru aceasta, el se aplică nediluat pe acnee și coșuri. Chiar și diluat în proporție de 1:60, este suficient de pu­ternic pentru a distruge în cinci minute stafilococul auriu, din cauza căruia se formează pu­roiul. Uleiul de mirt și-a dovedit eficiența și în tratarea diverselor tipuri de herpes, de exemplu a herpesului labial sau a celui genital. La acesta din ur­mă, uleiul poate fi ames­tecat cu cremă de toporași: din 1 ml ulei de mirt și 100 g cremă de toporași se pot prepara eventual ovule vagi­nale, care se întrebuin­țează o dată pe zi.

Cura cu semințe de mac

Indicații terapeutice: mâncărime.

Se consumă zilnic 1-3 linguri de semințe de mac. Aceasta se poate face în diferite moduri: semințele sunt adăugate în mâncare, puse în compotul de mere sau folosite la prepararea unei prăjituri cu mac. Sub­stan­țele active conținute în semințele de mac calmează pielea iritată și zgâriată din pricina scărpinatului și fac să dispară senzația de mâncărime.

Vinul cu semințe de puricariță

Indicații terapeutice: alergii, eczeme, mâncărime.
Rețetă:
3 linguri de semințe de puricariță (Pu­licaria vulgaris), 1 l de vin.
Semințele și vinul sunt fierte împreună 3 minute, iar apoi trecute printr-o strecurătoare. Lichidul incolor se păstrează într-o sticlă și se ia din el câte un păhărel de lichior, de trei ori pe zi, înaintea meselor.
Vinul cu semințe de puricariță îndepăr­tea­ză senzația de mâncărime și resoarbe încă din intestin toxinele și alergenii care pot declanșa o eczemă. Și în cazul unor leziuni interne, cum ar fi un esofag inflamat, vinul cu se­min­țe de puricariță s-a dovedit util pentru vin­decarea eventualelor răni și dispariția arsu­rilor chinuitoare din spatele sternului.

Chimenul

Indicații terapeutice: alergii, alergii ali­mentare, intoleranță la produse lactate, în special la brânză.
Se presară 1-3 vârfuri de cuțit de chimen pe sand­viciurile cu brânză, pe ouă sau orice alte proteine față de care manifestăm into­leranță. Folosind chimen, facem să dispară hipersensibilitatea la proteine.

Cimbrișorul

Indicații terapeutice: erupții cutanate, eczeme, acnee, umflături, erupții infectate.

Cimbrișorul este mirodenia clasică pentru pro­ble­mele pielii, care nu trebuie să lipsească din nici o cură. Circulația sângelui la nivelul pielii este acti­vată dacă adă­ugăm 1-3 vârfuri de cuțit de cimbrișor la orice mân­­care, atât la felurile gătite cu carne, cât și la le­gume. Planta dă rezultate deosebit de bune în erup­țiile cutanate. Se mănâncă de două-trei ori pe săptămână sfeclă roșie fiartă, cu un rântaș din făină de grâu spelta, în care punem 1-3 vârfuri de cuțit de cimbrișor.

Alifia cu rostopască

Indicații terapeutice: dermatite de contact, negi, condiloame (tumori benigne ale tegumentelor), țesu­turi aflate în stadiu premalign, eczeme alergice sau bacteriene.
Rețetă:
10 ml tinctură de suc de rostopască, 100 g untură de porc.
Sucul de rostopască este încălzit împreună cu untura de porc - fără a fi ținute mult timp pe foc - apoi sunt amestecate bine, obținându-se din ele o alifie. Cu ea se masează locul afectat, de 1-3 ori pe zi.

Spirtul cu ulei

Indicații terapeutice: dificultăți de cicatrizare a rănilor.

Vindecarea unor leziuni durează în mod normal zece zile, dacă nu este întârziată de infecții, impurități sau medicamente de sinteză. Nu există nici un remediu capabil să scurteze acest interval, în schimb avem la dispoziție rețeta extrem de eficientă a lui Hildegard, ca­re asigură o cicatrizare fără probleme a leziunilor.
Rețetă: 100 ml spirt (alcool de 70°), 30 ml ulei de măsline, 0,5 ml ulei de trandafiri.
Ingredientele se amestecă și se agită. Rana este dez­infectată cu amestecul de spirt și ulei, apoi o com­presă de tifon se îmbibă cu același amestec și se fi­xea­ză pe rană. Pentru rănile mari, se încălzește spirtul cu ulei și se aplică un bandaj cald, care se schimbă de do­uă-trei ori pe zi. Tratamentul durează o săptămână.