Răspuns pentru CĂLIN ION - Craiova, F. AS nr. 1027 - "Dați-mi sfaturi naturiste pentru angină pectorală de efort”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

În afara predispoziției genetice, la baza unor boli car­dio-vasculare (angină pectorală, in­farct cardiac, hipertensiune arterială) se află o tulburare a metabolismului lipi­delor (ateromatoză), care constă în de­punerea pe pereții interiori ai arterelor a unui depozit gălbui, compus din gră­simi, colesterol, cheaguri de sânge, să­ruri de calciu etc. Depunerea înde­lun­gată de aceste substanțe duce la îngus­tarea calibrului arterelor, apoi, cu timpul, chiar la obs­trucția lor totală. Prin urmare, angina pectorală este rezultatul aterosclerozei, în care arterele sunt îngustate prin depozite de grăsimi, chiar dacă, uneori, ea poate fi rezultatul unui spasm al arterelor coronare. Scăderea fluxului sanguin către inimă, produsă de angina pecto­rală, poate fi parțială și temporară, fără a se constata apariția unor leziuni ale mușchiului cardiac. Alteori, se produce blocajul complet al unei artere cardiace, care poate leza permanent o parte din miocard. În cele mai grave ca­zuri, angina pectorală poate fi un semnal de alarmă pentru un viitor sau un iminent infarct mio­car­dic. Se știe că, în general, angina pec­to­rală este intensificată de efortul fizic (ca în cazul dvs.), cum ar fi urcatul scă­rilor, activitatea sexuală sau exer­cițiile extenuante, temperaturile extre­me, emoțiile (teamă, furie, frustrare). Criza de angină este, practic, rezultatul direct al aportului insuficient de sânge oxigenat la nivelul mușchiului cardiac, fenomen datorat îngustării sau obtu­rării arterelor coronare, incapabile să crească fluxul sanguin cerut de efort. Însă, când crizele apar frecvent și în afara efortului fizic, acestea pot fi, așa cum spuneam, un semnal de alarmă al unui infarct miocardic iminent și ne­cesită tratament de urgență.
Unul dintre primii pași în tratarea anginei pectorale este modificarea fac­torilor care pot declanșa sau agrava afecțiunea. Evi­ta­rea activităților care pot precipita atacul anginos (scă­derea poverii asupra inimii și reducerea nevoilor sale crescute de oxigen), renunțarea la fumat, scăderea în greutate, adoptarea unei diete sărace în grăsimi pot ameliora sau chiar elimina simptomele. Totuși, datorită gravității deosebite a anginei pectorale și a posibilei evoluții către infarctul miocardic, cu toate consecințele lui nefaste, tratamentul medicamentos este indispen­sabil, tipurile de medicamente necesare depinzând de simptomele acuzate de fiecare pacient în parte: Nitro­glicerina, Aspirina, beta-blocantele, blocantele cana­lelor de calciu, hipocolesterolemiantele sunt, de la caz la caz, medicamentele necesare ținerii sub control a episoadelor (crizelor) de angină pectorală.

Tratamente naturiste

În această afecțiune, tratamentele naturiste au un rol secundar, adjuvant tratamentului alopat de bază, și includ remedii cu acțiune coronaro-dilatatoare, anti­trombotică și hipocolesterolemiantă.
* Preparatele din Păducel sunt recunoscute drept foarte eficiente în angina pectorală, prin creșterea flu­xului sanguin coronarian și stimularea unei mai bune contractilități a mușchiului cardiac. Totodată aceste preparate (infuzii, tincturi, capsule etc.) au și o ușoară acțiune vasodilatatoare periferică, scăzând prin aceasta tensiunea arterială, factor agravant al anginei pec­to­rale.
* Ginkgo-biloba - flavonoidele din frunzele plan­tei împiedică oxidarea colesterolului și a trigliceridelor pe pereții arteriali, prevenind ateroamele, având și proprietăți vasodilatatoare și antihipertensive impor­tante în reducerea riscului de infarct. Se administrează 40-60 mg de extract de Ginkgo-biloba (1 capsulă, de trei ori pe zi, în cure de 90 de zile).
* Astragalus - are efect vasodilatator, îmbună­tă­țește aprovizionarea miocardului cu sânge, dimi­nuează frecvența crizelor cardiace. Se fac cure de 2 luni (4-6 capsule pe zi), urmate de 2-3 săptămâni de pauză.
* Coenzima Q10 - crește cantitatea de ATP (ade­nozintrifosfat), împiedică oxidarea colesterolului rău, neutralizează radicalii liberi, stopează evoluția proce­se­lor degenerative, normalizează funcția cardiacă, fiind recomandată în afecțiunile cardio-vasculare, in­clusiv angina pectorală. Recomand utilizarea produ­sului Co­enzima Q10 forte ("Dacia Plant”), conform prospectului.
* Uleiurile presate la rece (măsline, porumb, in, nuci, luminița-nopții), bogate în acizi grași Omega 3, sunt foarte indicate în combaterea depunerilor de ate­rom, prin faptul că reduc valorile colesterolului (LDL colesterol), împiedicând astfel instalarea ischemiei cardiace. Dintre acestea, uleiul de sâmburi de struguri este, cu siguranță, cel mai bun aliment-medicament pentru scăderea și menținerea colesterolului la cote normale.
* Alături de aceste remedii, se mai pot utiliza pro­duse obținute din vâsc, anghinare, afin, lăptișor de mat­că, cătină, miere și scorțișoară, ultimele două având proprietăți cardiotonice remarcabile, dacă se admi­nis­trează împreună.
* În sfârșit, masajul zilnic cu tinctură de Arnică (10 minute) pe zona cordului, în cure de 20 de zile, aduce îmbunătățiri importante în simptomatologia (ate­nuează durerea) bolnavilor de angină pectorală, o suferință care tinde să fie înglobată într-un sindrom mai larg, denumit cardiopatie ischemică. Să auzim nu­mai de bine!

Dr. PURCĂRIȚĂ DACIAN - Centrul de Consultanță naturopată "Primum non Nocere” - Timișoara, e-mail: primum_non_nocere_tm@yahoo.com, tel. 0746/10.17.23

"Fiul meu a fost diagnosticat cu glomerulonefrită cronică anti-MBG”
(Răspuns pentru PIRLECI GABRIELA - Buzău, F. AS nr. 1017)


Glomerulonefritele sunt afecțiuni inflamatorii glo­merulare, cu etiologie multiplă, de mul­te ori necunoscută, manifestate prin proteinurie asociată cu hematu­rie, edeme, hipertensiune arterială, având o evoluție variabilă, cel mai frecvent, spre boală cronică de rinichi stadiul terminal. Tratamentul alopat constă în folosirea de medicamente imunosupresoare (glucocorticoizi, ci­clo­fosfamida, azatioprina sau ciclo­spo­rina) și plasmafereza. În trata­mentul glomerulonefritelor mai pot fi folosite antiinflamatoarele nesteroi­diene, anticoagulantele sau antiagre­gantele plachetare.
Vă recomand următorul trata­ment: Cordyceps - este anticoagulant și nefroprotector în glomerulonefrite și nefrotoxicitate medicamentoasă; Myco Defense - este protector renal; Total Cleanse Kidneys - este deto­xifiant renal, hipotensiv și anti­ede­matos prin efect diuretic; Total Cleanse Uric Acid - este renoprotector și antiinflamator; Serra Plus - este antiinflamator puternic, antiedematos și antifibri­nolitic; Stemulin - este activator de celule stem adulte; Muguri de coacăz negru - se utilizează ca adjuvant în boli autoimune și în stări inflamatorii cronice renale; Mlădițe de ienupăr - se utilizează ca adjuvant în glomerulonefrite și insuficiență renală cu retenție hidrică; Muguri de fag - prezintă efect drenor renal, indicat în nefropatii și nefroangioscleroză; Formula homeopată complexă 10 - asociază remedii cu tropism renal cu efect drenator și trofic, cu un preparat potențat de organ (Renes), ce stimulează toate funcțiile renale; Renol - puternic detoxifiant, antioxidant și regenerant, este indicat în stări inflamatorii cronice renale.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED” Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Am faringită cronică și nici un tratament nu mă ajută”
(Răspuns pentru OPREA ELENA - Dâmbovița, F. AS nr. 1013)


Simptomatologia descrisă de dvs. pledează pentru diagnosticul de faringită cronică (o stare de iritație sau inflamație cronică a mucoasei orofaringiene). Bolna­vul prezintă senzație de uscăciune în faringe, "nod în gât”, tuse seacă, iri­tativă sau tulburări vocale progre­sive. Factorii etiologici locali și generali sunt: insuficiență respiratorie nazală cro­nică, cu respirație de tip bucal, lezarea cronică a mucoasei prin agenți chimici, aerul poluat, încăperi cu aer climatizat, modificări hormonale la menopauză etc. Tratamentul faringitei cronice constă într-o substituție lichidiană din abundență, cu ceaiuri și gargară cu salvie, gălbenele, mușețel și tătăneasă (se prepară o infuzie cu o linguriță din fie­care plantă la 200 ml apă, la care se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat alimentar). Este utilă, de asemenea, apiterapia cu miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit și propolis tablete (Proposept). Se vor evita băuturile carbogazoase, acidulate și alimentele foarte condimentate. Se recomandă aerosoloterapia, în stațiunile balneoclimaterice Ocna Sibiului, Govora, și Călimănești-Căciulata. O metodă comodă și eficace o constituie inhalațiile și pulverizațiile la domiciliu cu Ocnasept, un extract salin natural din opt plante aromatice, care se livrează la comandă (tel./fax: 0269/21.78.61, 0736/93.13.05).
Instilațiile nazale cu soluții uleioase (vitamina A, Rhinoil, ulei de cătină) și vitaminoterapia (A, E și complex B), ajută, de asemenea, la refacerea mucoa­sei.

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie, București, tel. 0723/51.07.37

"Caut tratament naturist pentru ciroză virală”
(Răspuns pentru GEORGE, F. AS nr. 1022)


Infectarea cu virus hepatitic B, D sau chiar și C, poate duce în timp la complicații, de la hepatită cro­nică virală, până la ciroză sau chiar carcinom hepa­tocelular. Din între­barea dvs. nu s-a înțeles foarte bine dacă sunteți doar purtător de virus hepatitic sau aveți deja și ciroză. O persoană cu virus hepatitic, dacă nu are o simptomatologie severă și nu necesită repaus la pat, se poa­te comporta exact ca o persoană normală. Este reco­man­dat să își informeze medicul stomatolog sau la cosmetică că este purtător de virus hepatitic. Este bine să folosească protecție contraceptivă, pentru că boala are predominant transmitere sexuală. Pentru a trata boala prin terapie naturistă, este bine să se consume multe legume și fructe proaspete, netratate, și miere de albine naturală. Se recomandă carote­noizi mulți și vitamina C naturală, alături de Zinc, cu efect de dis­trugere a virușilor. De asemenea, este foarte indicat trata­mentul cu probiotice, ce crește fabricarea inter­feronului în organism. Perioada de tratament este de până la un an, apoi se întreține printr-un regim ali­men­tar adec­vat, fără consum de alcool. Se evită mâncarea hepatotoxică și supraalimentarea.
Vă urez multă sănătate și încredere în vindecarea dvs.