Ultimul "călcător” de oase: VIOREL BUTNARU

Florentin Popa
- Osteopat -

Pe drumul credinței

1975 - dimineața unei zile călduroase de august. În satul Grumăzești este forfotă mare. Îmbrăcate în hainele bune, cu baticuri cernite pe păr, femeile adună în buchete imense cele mai frumoase flori din grădini. Cu coșuri de răchită pline de bucate alese, familii în­tregi se îndreaptă apoi spre Mânăstirea Agapia Veche, pentru slujba de Sfânta Ma­­­ria, celebrată cu pio­șe­nie de toți moldovenii. Chiar dacă până acolo sunt 23 de km, ocoliți prin Târgu Neamț, nici soarele arzător și nici oboseala picioarelor nu-i opresc de pe calea cre­dinței. Printre ei, Viorel Con­ stan­ tin Butnaru - un licean timid de 15 ani, cu mare drag față de călugări și de Dumne­zeu. De mic, mama sa l-a dus la biserică și i-a dezvă­ luit tainele rugăciunii, apropiindu-l de Dum­nezeu și de oa­menii necăjiți. Acum, băiatul abia așteaptă frumoasa slujbă de la Agapia și întâlnirea cu părintele Elefterie, un mare duhovnic cunoscut și cău­tat pentru harul său, dar și pentru puterile sale vinde­cătoare. Nu l-a mai văzut până acum, dar toată lumea vorbește despre el... Chiar cu o seară îna­ in­ te, mama sa îi po­vestea: "Părintele tămă­duiește suflete prin nesfâr­ șita putere a rugăciunii, iar tru­purile bolnave le îngrijește cu învăță­ turile de la Școala Medicală din Adriano­pole, pe care a făcut-o demult, prin 1930. Călcă­ tura părintelui, cu piciorul gol pe trupul bolnav, îndreaptă oase și dezțepenește înche­ ieturile blocate! Chiar și oameni țintuiți la pat de ani de zile, aduși pe pătură la sfânta mânăstire, au plecat acasă pe pi­cioarele lor, de la părintele Elefte­rie... Și le mai pre­pară suferinzilor licori din plante de leac, cu­ le­ ­ se cu mâna lui, întor­cându-i din boală. O să-l cunoști, e extraordinar părin­ te­ le! Ai ce învăța de la el!”.
...Slujba e pe sfârșite, mulțimea murmură rugă­ciu­nea într-un glas: "Preasfântă Născătoare de Dumne­zeu, binecuvântează-ne pe noi, păcătoșii...”.
Clopotele bat să spargă cerul, oamenii se ridi­că din genunchi, dau ocol bisericii și se în­ dreaptă liniș­tiți către preoții mânăstirii, să primească binecuvân­tarea. Tânărul Constantin sărută crucea și mâna preo­tului, face o metanie mare, până la pământ, apoi, în timp ce mulțimea merge la trapeză, el pornește curios spre chilia părin­ telui Elefterie.

Ucenicul "călcător”

În spațiul mic, mobilat modest, părintele este în­con­jurat de oameni cu probleme de sănătate. Afară, alți credincioși își așteaptă rândul. E cald, părintele a mai îmbătrânit (avea vreo 70 de ani atunci) și nu mai poate trata atât de mulți bolnavi, ca pe vremuri. Se uită prin mulțime, iar când îl vede pe Viorel, numai ce-i zice: "Hai frate, vino încoace! Tratează-l tu pe omul acela, că eu sunt obosit, nu mai pot!”. Apoi îi spune cum să proce­ deze, cum să-i tragă oasele bolnavului, care avea probleme cu mijlocul și coloa­ na vertebrală. Manevrele viguroase ale tânărului, cu mâna și cu pi­cio­rul, fac adevărate minuni: în câteva clipe, omul se ri­dică de jos și zice că nu-l mai doare nimic!
Și azi își amintește Viorel Butnaru acel prim suc­ces, acea bucurie a tămăduirii, care avea să-i umple sufletul apoi ani în șir, până azi... "Pe moment, am rămas surprins, pentru că nu mi se părea ceva așa de simplu! Nu-mi venea să cred că-i luasem durerile acelui om! Tot atunci mi-a mai dat părintele un caz. Mi-a spus unde să-l apăs, cum să-i frec oasele bol­nave cu călcâiul. Apăs, frec puțin și mă sperii când aud trosniturile de oase... Părintele îmi face semn cu mâna să continuu și în două-trei minute îl fac și pe acela bine. Se mișca deja cu ușurință și-și putea roti brațele! Văzând că mă descurc, îmi spune părintele: «Să vii mai des la mine, că ai îndemâ­nare!». De obicei, când părintele era singur, de­bloca doar sinusurile și coloana cervicală, pentru spon­diloză - altceva nu mai putea să facă. Iar pentru manevrele fizice îi trebuia forță, nu numai tehnică”.
Viorel Butnaru și-a desăvârșit teh­ nicile osteopate sub îndrumarea părin­ telui Elefterie, iar după trecerea lui în neființă a continuat, ca o promisiune neros­ tită, să-i trateze pe credincioșii sosiți la Agapia. "Timp de 15 ani, numai asta am făcut. În fiecare sâmbătă și duminică, dar și în sărbătorile reli­gioase, eram nelip­sit de la Agapia. Și tare-mi plăcea să-i fac bine pe oa­meni!”

În zbuciumul Capitalei

În 1991, la 31 de ani, Viorel Butnaru a venit în Bu­curești, unde era mai tot timpul solicitat pentru trata­mente. "Am lucrat prima dată la Spitalul Chris­tiana, împreună cu doctorul Pavel Chirilă, dar nu mă des­cur­cam cu banii, iar când terminam programul trebuia să mă duc acasă la un bolnav sau altul, să fac și eu un ban, să am de chirie, de mâncare etc. Îmi era tare greu, pentru că nu cunoșteam Bucureștiul, dar încet-încet m-am obișnuit. Văzând că tot mai multă lume mă solicită, am făcut cursuri de masaj și kine­toterapie, ca să fiu recunoscut oficial. Practic, meseria eu deja o știam, dar trebuia să am acoperire, să fie totul în re­gulă. Din toată suita de tehnici învățate de la părintele Elefterie, eu am ales osteopatia, pentru că rezultatele sunt spectaculoase. N-aș avea răbdare să-i dau cea­iuri unui bolnav pentru luni de zile și să aștept să văd dacă se face bine, să-l țin sub observație. Osteopatia rezolvă cauzele problemelor schele­ tice și are efecte imediate. Rezul­ tatele se văd pe loc. Vine omul în cârje la tine și pleacă pe picioare! Cum să nu fii mulțumit? Așa că mi-am scos autori­ zație și am început să lucrez pe cont propriu”...

Diagnostic "la secundă”

Dar experiența lui Viorel Butnaru nu constă doar în ma­nipu­larea terapeutică, în acea "călcă­tură” binefăcătoare... "Pot diagnostica dintr-o pri­vire bolnavul, după poziția corpului, atunci când intră în cabinet. Îi văd poziția umerilor, da­că stă aplecat în față, dacă are coloa­na puțin strâmbă... Îmi dau seama dacă e lom­ bosciatică, cifoză sau scolioză... După atâ­ția ani, mi-e sufi­cient să-l pri­vesc și-mi dau seama exact ce are. Dacă-mi spune că simte dureri în picior, mă inte­resează până unde coboară durerea, dacă apare an­te­rior sau posterior, ce simte (furni­ cături, amor­țeli) și cât de intense sunt aceste senzații. Așa pot să-mi dau seama ce discuri ale coloanei sunt afectate. După atâția ani de experiență, după ce am văzut mii de RMN-uri, pot să-mi dau seama imediat... Uneori, proble­mele bolnavului sunt mult mai com­plexe. De obicei, când vine ci­ne­va la mine, îi fac o verificare generală - îl pal­pez din talpă până la coloana cer­vicală. Chiar dacă îmi spune că îl doa­­re doar mijlocul, eu îl veri­fic peste tot, pentru că sigur mai descopăr și alte proble­me.”

Boli cu leac de călcătură

Incredibil, dar osteopatia se adre­sează unei arii foarte largi de afecțiuni. Viorel Butnaru ne explică: "Cele mai bune rezul­tate se văd în spondiloze, indi­ferent de vâr­sta bolna­ vului. Spondiloza apare ca ur­ma­re a unor mici depuneri de calciu, în anumite locuri ale coloanei - de regulă, în zona cervicală și lombară. Dacă nu faci nimic pentru a înlătura aceste depuneri, se transformă în ciocuri și după aceea încep neca­zurile, pentru că pot atinge nervii! Prin manevrele pe care le fac, rup aceste depuneri, care se macină și se resorb. Spon­diloza este boala secolului - munca se­den­tară și lipsa de mișcare favorizează apariția bolii. Țăranii mai fac și ei spondiloză, dar mai rar, fiindcă ei sunt în con­ti­nuă mișcare.
Și în cifoză sunt rezultate foarte bune, dar trata­mentul este condiționat de vârstă - la 80 de ani nu se mai poate îndrepta coloana! Până pe la 50 de ani, se îndreaptă văzând cu ochii. În timp ce medicina clasică se chinuie cu tot felul de corsete, cu operații, simple manevre de osteopatie pot rezolva rapid această pro­blemă...
Scolioza, dacă gradul de curbură al coloanei nu este prea mare, se poate trata la fel de ușor. Uneori, tratamentul scoliozei merge mai greu din cauza mus­ cu­ laturii slăbite. Degeaba îndrept eu coloana, dacă musculatura spatelui este mai slabă într-o parte, co­loana se curbează din nou. La cifoză, musculatura fiind sime­ trică, în momentul când s-a îndreptat, așa rămâne! De exemplu, am rezolvat o cifoză de circa 40 de grade într-o singură ședință la un tânăr de 18 ani! Nici bolna­ vului, dar nici doctorilor nu le venea să creadă, când și-a făcut o nouă radiografie. La tineri, în special, se rezolvă mult mai rapid. Odată cu înain­tarea în vârstă, apare și osteoporoza, eu trebuie să fac manevrele mult mai ușor, mai cu grijă, iar rezultatele nu mai sunt așa de spectaculoase.
Problemele musculare sunt cauzate de obicei de inflamații apărute în urma unei traume - se deran­jează un disc la coloană sau apare o altă problemă, iar reacția de apărare a organismului contractă mus­cu­latura, ca să protejeze zona. În momentul în care elimini cauza mecanică, localizată la coloană, dispare imediat și inflamația.
Osteopatia dă rezultate foarte bune și în sciatică, torticolis, sinuzite, dureri de cap, migrene rebele, amigdalite, chiar și în ocluzie intestinală!
Gonartrozele și coxartrozele se pot rezolva numai în primele două faze. Când e distrus de tot cartilajul, nu se mai poate face nimic. De obicei, în aceste boli apare o subluxație și din această cauză se tocește, se distruge cartilajul. Asta se întâmplă la genunchi și la articulațiile șoldului. Am avut pacienți în faza a doua cu gonartroză care se simt foarte bine după osteopatie, merg pe picioarele lor, fără dureri!
Osteopatia merge foarte bine și la bolile din zona lombară - discopatii, lum­bago, lombosciatică, hernii de disc. Există însă și un procent de 3% din pacienți care nu răspund la manevrele de osteopatie. M-am tot gândit care să fie cauza și mi-am dat seama că anu­mite persoane trebuie să treacă mai întâi pe la preot. Dacă respectivul i-a făcut rău cuiva, Dumnezeu i-a dat o povară, să sufere și el, să nu mai facă lucruri rele altă dată. Bolnavul zice: «Mă duc la Butnaru și mă face bine, n-o să mai am probleme!». Dar nu e chiar așa... Fiindcă Dumnezeu vindecă, nu eu - aia e pro­blema! Asta trebuie să înțeleagă oamenii - să fie mai buni și să aibă credință, că Dumnezeu îi ajută apoi în toate! Eu mă străduiesc, dar nu reușesc întotdeauna, atunci când sufletul unui om e împovărat de păcate. De exemplu, am avut un boxer în tratament, cu hernie de disc. Venea la mine, îi făceam manevre osteopatice și nu îl mai durea nimic. Dar a doua zi mă suna să-mi spună că iar îl doare. Îi făceam tratament a doua zi, nu îl mai durea... A treia zi iarăși îl durea - și tot așa... Atunci, mi-am dat seama că ceva nu-i în regulă și i-am zis să meargă la un preot să se spovedească. M-a sunat după aceea să-mi comunice că nu mai are pro­ble­me - după ce a vorbit cu preotul, i-a dispărut dure­rea ca din senin. Asta e, dacă nu vrea Dumnezeu...”.
Totuși, nu întotdeauna reușita tratamentului depin­de de îndemânarea terapeutului Viorel Butnaru. "Nu contează cât de veche sau cât de mare este hernia de disc. Poate să fie o hernie foarte mică și să nu răs­pundă la manevre, iar una foarte mare să meargă din prima. Într-un singur caz nu se pot face manevre os­teo­­patice la hernia de disc: când este rupt un fragment de disc. Când scrie pe RMN că un fragment este rupt, n-am cum să-l mai ajut pe bolnav. O minune ar trebui să se întâmple să se lipească fragmentul acela de disc, să nu atingă un nerv!
Tratamentul merge bine și la entorse, fiindcă de obicei sunt însoțite de luxații. Dar după aceea, dacă bolnavul nu-și pune un ghips sau măcar o fașă rigidă, care să fixeze încheietura, nu rezolvă nimic. Tendoa­nele fiind solicitate la maximum, degeaba îi aranjez eu încheietura, pentru că ele trebuie să se refacă.
Chiar și unele pareze se pot rezolva din prima șe­dință, dacă sunt de cauză mecanică - un accident de mașina, o traumă etc. Dacă parezele sunt cauzate de un accident vascular cerebral, din păcate, nu se poate face nimic”.

Coloana vertebrală și durerile trupului

Puțină lume știe că problemele coloanei se oglin­desc în întregul organism, luând de multe ori forma unor boli cronice, situate la organele interne. Viorel Butnaru a descoperit în practică acest lucru și de multe ori acționează în funcție de simptomele pacien­tului. "Afectarea coloanei vertebrale dă de multe ori pro­bleme la distanță, la care nici nu te gândești că ar fi posibile. Subluxația primelor două vertebre afectea­ză capul, a următoarelor trei afectează gâtul, tiroida și amigdalele, a următoarelor trei afectează brațele - și tot așa... Când lucrez la o hernie de disc cervicală, după tratament, mulți bolnavi îmi spun că aud mai bine, văd mai bine! Astfel mi-am dat eu seama cât de importantă este coloana vertebrală pentru întregul organism! Puțini medici știu că vertebra 5 toracală afec­tează inima. Mulți pacienți se duc la control la cardiologie și li se spune că inima e în regulă. Dar ei simt continuu o gheară, o înțepătură care-i chinuie! Atunci când le aranjez coloana, imediat dispar înțepăturile din zona pieptului, care se manifestă și asupra mâinii stângi - simptome specifice cardiopatiei ischemice. Iar exemplele afectărilor organice cauzate de coloană pot continua. Astfel, oamenii pot avea pro­bleme cu stomacul, zona genitală, circu­ lația sângelui în picioare, circulația din zona renală etc. Afectarea vertebrei C7 poate determina apariția unei pareze de mână, a unei dureri musculare, a unei dureri de umăr - iar cu cât e mai gravă problema, cu atât mai mult co­boară durerea în trup. Vedeți, așadar, că degeaba tratezi omul, dacă nu-i explici ce are de făcut în conti­nuare, ca să nu mai aibă aceleași probleme. Și atunci, îi explic: nu ai voie să te miști brusc, n-ai voie să cari greutăți, n-ai voie să stai în frig...”.
La "minunile” pe care le poate face pentru trupurile bolnave, prin numai câteva manevre bine gândite, pre­țul terapiei pare derizoriu. "Am stabilit un preț acce­sibil, pentru ca orice om, cât o fi el de amărât, să poa­tă da, o dată pe lună, 50 lei pentru sănătate”.
***
La final, trebuie să vă declar că n-am scăpat de o călcătură zdravănă pe coloană și nici de câteva "tros­ni­turi” de gât (la care - când le-am auzit - m-am spe­riat puțin, chiar dacă nu m-a durut nimic!)... Însă ime­diat după aceea, mi-am dat seama cât bine mi-a făcut. Înțepeneala cauzată de aerul condiționat a dispărut ca prin farmec și am plecat de la cabinet "zburând”!


D-l VIOREL BUTNARU își desfășoară activitatea în cabinetul din str. G-ral Henri Mathias Berthelot nr. 86, sector 1, București. Pentru programări, puteți suna la tel. 0722/73.71.86, după ora 17.30.