Răspuns pentru EMMA, F. AS nr. 713 - "Am fost diagnosticat cu HPV și displazie moderată a colului uterin”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Stimată doamnă,
Privind situația prin prisma diagnosticului stabilit (displazie) de medicul specialist și, mai ales, prin decizia acestuia de a practica rezecția segmentului afectat, problema dvs. tinde să capete un caracter neliniș­titor. Spun acest lucru deoarece, pe baza depistării prin frotiu cervico-va­ginal, urmat de biopsie (confirmarea diagnosticului), se conturează existența unei patologii specifice colului uterin, încadrată în clasa III spre IV, pe o scară de clasificare de la I la V și caracterizată prin infecție sau iritație cronică (suspiciune de leziune precanceroasă) cu HPV (Papilloma virus) și displazie cervicală. Datorită ca­racterului traumatizant și infirmizant al unei posibile intervenții chirurgicale, care poate genera, postope­rator, complicații (fistule urinare, stenoze uretrale), vă înțeleg nehotărârea privind abordarea unei asemenea conduite terapeutice. Fără intenția de a vă determina să acceptați intervenția chirurgicală propusă, țin să precizez că riscul alunecării spre un grad superior de malignizare (cancer de col uterin) este prezent și foarte posibil. De aceea, sunt de părere că o astfel de rezolvare nu trebuie eliminată din start. Pe de altă parte, exact așa cum bine intuiți, uneori, rezolvarea aces­tui tip de afecțiune poate veni și din sfera remediilor oferite de medicina naturistă. Venind în întâmpinarea solicitării dvs., recomand următoa­rea schemă de tratament.
Combaterea și neutralizarea infecției virale (HPV)
* Tinctură de gălbenele - com­po­ziția bogată în triterpene, flavo­noi­de, uleiuri esențiale, acizi feno­lici și caroteni face din această plantă un antidot re­dutabil în infecțiile virale, fiind totodată un bun tonic uterin cu proprietăți antitumorale atestate științific.
Se administrează 1 linguriță tinctură diluată în 100 ml apă fiartă și răcită, de trei ori pe zi, pe parcursul a 4-6 săptămâni.
* Echinacea - cu acțiune imunostimulatoare, an­tivirală, indicată în infecții acute și cronice, stări de imu­nodeficiență. Această plantă crește valorile inter­feronului și interleukinei, stimulând fagocitoza și dez­voltând un puternic efect antiviral și imunostimulator. Se poate administra ca în cazul tincturii de gălbenele sau 1-2 capsule pe zi. În cazul infecțiilor recurente poa­te fi administrată 6-8 săptămâni, cu o pauză de 1 săptămână între ele.
Un pronunțat caracter antiviral regăsim la scor­țișoară, cuișoare și pătrunjel, care nu trebuie să lip­sească din alimentația dvs. curentă.
Tratamentul displaziei
* În asemenea situații se utilizează cu real succes alcoolatura de tuia - 3 lingurițe de trei ori pe zi, în cure de 3 săptămâni urmate de 1 săptămână pauză, du­pă care se poate relua.
* Irigații vaginale cu decoct de mărul-lupului - 2 lingurițe pulbere din plantă la 500 ml apă. Se efec­tuează acest procedeu seara, cu 1-2 ore înainte de culcare.
* Sucul de sfeclă-albă - puternic solvent tumoral, cu impact favorabil deosebit în tratamentul displa­ziilor. Se administrează în combinație cu sucul de morcov, în părți egale, în doze de 200-300 ml zilnic.
* Aplicații cu tincturi de rostopască - cu ajutorul unui tampon de vată îmbibat în tinctură se fac aplicații seara, înainte de culcare, pe parcursul a 3-4 săptămâni, până la dispariția simptomelor și stabilizarea efectelor terapeutice.
* Suplimente nutriționale - Omega 3, 6, 9 - acizii grași esențiali de tip Omega sunt componente im­portante pentru multe funcții fiziologice, metabolice și trofice, constituind suportul prostaglandinelor (imu­nitate) calmând spasmele uterine și susținând refacerea țesuturilor și mucoaselor. În termeni biologici, un acid gras esențial este cel care trebuie suplimentat în dietă, deoarece nu poate fi produs în organismul uman și, fără el, pe termen lung sănătatea nu poate fi menținută.
* Zinc Citrate - Scăderea concentrației de zinc la nivel celular induce slăbirea funcțiilor imunitare. Acti­vând și combinând peste 200 de enzime (catali­zatori indispensabili) reglează desfășurarea proceselor nor­male din organism, implementând codul genetic, pen­tru o mare varietate de metabolisme, men­ținând orga­nismul sănătos când este asigurat în cantitate optimă. Doza recomandată este de 1 tabletă de 50 mg/zi. Tre­buie avută în vedere suplimentarea orga­nismului cu vitamine din categoria antioxidanților - A, C și E, recunoscute pentru proprietățile lor pro­tectoare, imu­no­stimulatoare și regeneratoare la nivelul țesuturilor, mucoaselor și organelor afectate de agre­siunea radica­lilor liberi. Țineți-mă la curent (telefonic) cu evoluția afecțiunii, pentru a putea interveni la nevoie cu alte soluții și remedii terapeutice. Să auzim numai de bine!

"Bunica mea are cancer de piele în zona nasului”
(Răspuns pentru MARIA D. - Lipova, F. AS nr. 716)


Luând în considerare descrierea făcută de dvs. la rubrica "Cititorii întreabă”, mă tem că ne confruntăm cu o afecțiune neoplazică destul de rară în cadrul can­cerelor cutanate epiteliale, și anume, epiteliomul spi­nocelular, dezvoltat pe o leziune precanceroasă (epi­der­modisplazia veruciformă) netratată. Este vorba de o tumoră burjonată, ulcerată, sângerândă și indurată, a cărei evoluție este mai rapidă și mai gravă decât a epi­teliomului bazocelular cu care se aseamănă până la un anumit stadiu. Dacă epiteliomul ba­zocelular are o evo­luție strict lo­calizată, fără adenopatii sau me­ta­staze, cel spinocelular este caracte­rizat tocmai prin acest gen de mani­fes­tare; extensie locală, metastaze regionale și ganglionare. Deoarece exereza chi­rurgicală completă nu poate fi practicată (decizia medicului dvs.), rezolvarea acestui caz trebuie realizată prin remedii care țin de sfera medicinei natu­riste. În acest sens, vă propun abordarea urmă­toarei scheme de tratament:
* Cremă ALDARA - produs care se procură din farmacii con­ți­nutul de Imiquimod al aces­tei cre­me produce o reacție imunitară cu impact direct asu­pra celulelor can­ceroase, nea­fec­tând și țesutul cola­teral. Ad­minis­trarea se face con­form prospectului însoțitor.
* Alcoolatură de tuia - se fac zilnic tamponări și badijonări (2-3 reprize) pe zona afectată, cu ajuto­rul unor tampoane de vată. Virtuțile antitumorale ale aces­tei plante au fost demonstrate în diverse patologii neo­plazice, cât și în tratarea cu succes a verucilor, papi­loamelor, condiloamelor și po­lipilor.
* Tincturi de arnică, rostopască și propolis - Se realizează un amestec format din câte 10 picături tinc­tură din fiecare plantă, cu care se vor efectua cataplas­me zilnice (2-3 ore). Este foarte important ca după îndepărtarea cataplasmei locul afectat să se usuce în aer liber. Tratamentul durează până la dispariția masei tumorale. Stimularea răspunsului imunitar se efectuea­ză prin administrarea de produse deja consacrate ca: Septilin, Echinacea, Aloe Vera, Cantastim, vitaminele A, C, E.
* Fosfatul de Fier - componentă a tratamentelor Schübler, ajută organismul să formeze anticorpi spe­cifici și să distrugă factorii patogeni (ex. Papilloma virus) care pot determina apariția unei recidive.
Sper ca sfaturile mele să vă fie de un real folos pen­tru depășirea cu succes a situației în care se găsește bu­nica dvs. Să auzim numai de bine!

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara

"Băiețelul meu suferă de alergii de tot felul”
(Răspuns pentru CORINA, F. AS nr. 1016)


Vă înțeleg preocuparea, pe deplin justificată, de a căuta alte soluții de vindecare a băiețelului dvs., evi­tân­­du-se administrarea permanentă și timp îndelungat a unor medicamente cu efecte negative asupra organis­mului copilului. Tocmai pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine calea de urmat, mă voi referi în cele de mai jos la cele două mari categorii de tratamente aplicate în practica medicală, și anume cele simpto­matice (care tratează simptomele, efectele bolii, aju­tând bolnavul să-și reducă astfel suferințele, dar care nu vindecă boa­la) și tratamentele etiologice (care tra­tează etiologia, cauza bolii, vindecând-o și eliminând astfel definitiv efectele, simptomele ei). După cum ați observat, în na­tură există o mare varietate de substanțe iritante, denu­mite alergeni, la care majoritatea oame­nilor nu reac­ționează.
Există însă persoane care, fie din cauze genetice, moștenite, fie din cauza unor răceli întreținute sau repe­tate, manifestă sensibilitate deosebită față de unii alergeni, printre care și polenul, de care ați amintit dvs.
Ca urmare a inspirării polenului, organismul caută să se apere și produce o substanță denumită histamină. Aceasta, la rândul ei, creează o stare de agitație, obli­gând creierul să comande oprirea alergenului, declan­șând spasme bronșice, care blochează intrarea polenu­lui, dar și a aerului, producând astfel sufocarea bolna­vului, respectiv criza de astm broșnic. Tratamentele simp­tomatice aplicate în acest caz sunt de două cate­gorii. Una din ele este reprezentată de medicamentele antihistaminice, care blochează producerea histaminei de către organism și astfel criza de astm nu se mai produce, dar boala în sine nu se vindecă. Cea de a doua categorie de medicamente sunt medicamentele bron­ho­dilatatoare, administrate fie sub formă de tablete, fie sub forma unor spray-uri care, utilizate în timpul crizei de astm, dilată bronhiile, eliberând respirația, dar, în esență, nu vindecă nici ele boala.
Medicul de medicină generală nu are posibilitatea efectuării unor determinări alergologice și, în conse­cință, recomandă tratamentele simptomatice (antihista­mi­nice sau bronhodilatatoare), reducând suferința bol­na­vului, dar obligându-l la aceste tratamente timp în­de­lungat, fără a-l vindeca definitiv. Tratamentul etio­logic, care tratează cauza bolii, vindecând-o definitiv, poate fi stabilit numai de către medicul spe­cialist aler­golog, la care va trebui să apelați și dvs. pentru aflarea, cu precizie, a alergenului sau alergenilor care declan­șează crizele de care suferă băiețelul dvs. (este posibilă exis­tența și altor alergeni în afară de polen).
După aceste determinări (teste) de spe­cialitate, vi se va indica un tratament de desensibilizare a organis­mu­lui copilului la acești alergeni, asemănător unui vac­­cin, dar care se apli­că timp mai îndelungat. El con­stă în injectarea, la început diluată și apoi normală, a unor doze din ce în ce mai mari de alergeni, prin in­jec­ții succesive, stabi­lite pe baza unei scheme precise de tratament. Va tre­bui să faceți efortul de a ajunge la un medic specialist alergolog. Vă doresc succes deplin!