MAGNEZIUL ORGANIC - mineralul vieții

Ilie Tudor
* Dacă în clipa aceasta sunteți vii și puteți citi rândurile de față, întâmplarea se datorează și acestui mineral care face posibilă desfășurarea simultană a peste 300 de procese vitale în organism. Și tot el este cel care vă echilibrează sistemul nervos, vă face mai rezistenți la stres, vă menține rezistența oaselor, vă protejează de infarct, de diabet și de zeci de alte boli. Să aflăm împreună cum putem folosi pentru sănătatea noastră acest element cu adevărat vital! *

Magneziul este un metal alcalin, identificat pentru prima oară în anul 1755, de către savantul englez Joseph Black. Inițial, descoperirea sa a părut a fi strict de domeniul chimiei și al fizicii, prea puține corelații făcându-se între acest metal oarecum ciudat, care ardea cu flacără intensă și era mult mai ușor decât aluminiul, și lumea vie. Apoi, s-a descoperit că, de fapt, existența vieții pe Pământ, așa cum o cunoaștem astăzi, se datorează acestui mine­ral. Aceasta, pentru că magneziul este prezent în fie­care frunză și în fiecare fir de iarbă, fiind un com­ponent esențial al clorofilei din plante și fiind, ca atare, indispensabil hrănirii acestora. De fapt, structura clo­ro­filei din plante este aproape perfect identică cu cea a hemoglobinei din sângele uman, singura diferență fiind aceea că hemoglobina conține un atom de fier, în timp ce clorofila conține un atom de magneziu. Parte in­tegrantă a sângelui vegetal, magneziul are atât de mul­te alte funcții în organismul plantelor și al animalelor, încât nu ne-ar ajunge spațiul acestui ar­ticol să le enumerăm. Le vom cu­noaș­te în cele ce urmează pe cele mai im­por­tante, referitoare la corpul ome­nesc.

Rolul magneziului în corpul uman

Organismul nostru conține în medie 25 de grame din acest metal alcalin, dis­tribuit astfel: jumătate din această canti­tate intră în componența oaselor, un sfert din această cantitate este parte in­te­grantă din structura mușchilor, restul magneziului împărțindu-se între ficat, inimă, rinichi și plasmă. O cantitate apa­rent insignifiantă de magneziu intră în sânge, unde are un rol extrem de important, ajutând la procesarea zaharurilor, grăsimilor și proteinelor pe care le consu­măm, intervenind în activitățile enzimatice, în excita­bilitatea neuromusculară, în coagularea sângelui etc. În absența acestui mineral constitutiv, organismul va intra efectiv în colaps, după o perioadă de timp. Dar înainte însă să se instaleze colapsul, organismul are grijă să ne atragă atenția că ne lipsește acest mineral. Totul este să înțelegem limbajul propriului nostru corp, care prezintă niște simptome destul de precise, atunci când magneziul este deficitar.

Deficitul de magneziu în organism

Aportul zilnic de magneziu necesar organismului este de 300-500 mg, pe care, în mod normal, ar trebui să îl asimilăm din hrana noastră cea de toate zilele. Din păcate, alimentele zilelor noastre sunt foarte rafinate, obținute printr-o agricultură chimizată și modificată genetic, așa încât, adesea, acest mineral ajunge să ne lipsească, iar simptomele nu întârzie să apară. Primul care ne atrage atenția despre lipsa magneziului este sis­temul nervos - apar durerile de cap, meteosen­sibili­tatea, senzația de oboseală, crampele musculare. A­tunci când suntem mai vulnerabili din punct de vedere emoțional, lipsa magneziului se manifestă și prin an­xietate, atacuri de panică, nervozitate și un compor­tament agitat. Dacă deficitul de magneziu se accen­tuează, apar stările de greață și vomă, insomnia, stările de agitație psihică, urmate de oboseală foarte puter­nică, iar alături de atacurile de panică și de anxie­tate, pot apărea și simptome precum frica de spații deschise, frica de aglomerație, de întuneric etc. Lipsa magneziului din organism afectează și sistemul nervos periferic, lucru manifestat prin amorțirea mâinilor și picioarelor, adaptarea difi­cilă la frig. Cel mai periculos este deficitul de mag­neziu pentru cardiaci, la care bătăile inimii devin neregulate, capacitatea de efort scade, ten­siunea arterială devine oscilantă, crescând riscul de infarct miocardic și de accident vascular. Ade­seori, lipsa magneziului din organism, coro­bo­rată cu stresul și oboseala, poate duce și la schim­­bări incredibile de comportament: persoa­nele care de obicei sunt relaxate, tonice și încrezătoare de­vin tensionate, instabile și pesimiste. De multe ori apar și modificări de comportament alimentar, cum ar fi pofta de mâncare nocturnă sau pofta nebună de cio­co­lată. La femei, pot apărea schimbări ale ciclului men­strual, care devine neregulat, cu crampe puternice și sângerări prelungite. La bărbați este afectată, pe ter­men lung, fertilitatea și secreția de testosteron.

Diferența dintre magneziul organic și alte forme de magneziu

Adăugați la simptomele deficiențelor mai sus des­crise faptul că magneziul este deficitar la una din nouă persoane testate și veți înțelege de ce există o adevă­rată foame a oamenilor moderni pentru acest element constitutiv. Așa că magneziul a fost transformat rapid în medicament, el fiind obținut atât prin procese de sinteză, cât și prin extracție na­turală. Diferența între magneziul de sinteză și cel organic este însă mare, în primul rând din punctul de vedere al eficienței terapeu­tice.
Magneziul de sinte­ză este obținut ca produs secun­dar în procesele industriale de obți­ne­re a unor metale, urmat de pro­cesare chimică ulterioară pen­tru a-l face comestibil, fiind mai greu utilizat de organism și nea­vând decât o parte dintre efectele tera­peutice ale magneziului natural.
Magneziul natu­ral este extras de orga­nism din alimentele proas­pete, din apele mine­rale și din su­plimente obți­nute din apa mării, unde este prezent în diferite forme și combinat cu alte substanțe nutritive, care îi dau efectele benefice asupra sistemului nervos, cardiac, di­gestiv etc. În terapie, s-a observat că magne­ziul admi­nis­trat din surse naturale este mult mai efici­ent, mai ales pe termen lung, decât magneziul luat din pastilele de sinteză. Să cunoaștem, în continuare, mai detaliat de unde putem obține magneziul necesar sănă­tății.

Surse de magneziu pentru organism

Căutarea unei surse sa­tisfă­cătoa­re din acest mine­ral în formă orga­nică este un demers ce preo­cupă nume­roa­se echipe de specialiști, după ce studiile făcute pe zeci de mii de oa­meni au arătat că lipsa de mag­neziu este foarte răspân­dită. Prin­cipalele surse care au fost iden­tificate sunt: alimentele obținute prin me­tode ecolo­gice, apa mine­rală bogată în magneziu, supli­men­tele cu magneziu organic.

Magneziul organic din alimente

Spuneam la începutul acestui ar­ti­col că magneziul este o com­po­nen­tă esențială a clorofilei. Ca ata­re, tot ceea ce este verde, viu și... comestibil va fi și foarte bogat în magneziu. Campioanele conținutului de magneziu sunt urzicile, spanacul, fasolea verde, broc­coli și zarzava­turile (leuștean, mărar, țelină etc.). Apoi, cantități însemnate din acest mineral conțin și nucile, arahidele, semințele de floarea soarelui și de bostan, precum și coaja unor cereale (orz, ovăz, grâu), dar și grâul sau soia germinată.
Conform părerii medicilor care au studiat meta­bo­lizarea acestui mineral, necesarul zilnic de magneziu nu poate fi asimilat dintr-un singur fel de mâncare. Mâncând o mare varietate de mâncăruri, incluzând cinci feluri de fructe și legume zilnic și multe cereale, se poate asigura doza adecvată de magneziu. În schimb, cantitatea de magneziu conținută în alimentele prelu­crate este incredibil de mică. Făina albă de grâu, de exem­plu, nu mai conține nici 10% din magneziul pe care bobul de grâu întreg îl conține. Spanacul fiert pier­de peste 50% din conținutul său inițial din acest oligoelement.

Apele minerale cu magneziu

Apa este o sursă destul de bună de magneziu, dar cantitatea în care găsim acest mineral diferă în funcție de tipul apei. De regulă, apa potabilă din marile orașe, care este obținută din ape de suprafață filtrate și tratate, este foarte săracă în magneziu. În schimb, unele ape din comerțul nostru, cum ar fi Vâlcele, Borsec, Tuș­nad, Biborțeni, Vatra Dornei (este vorba de apa îmbu­teliată sub marca Aqua Carpatica, extrasă din munții Călimani), sunt bogate în acest element, alcătuind așa-numita grupă a apelor magneziene. Consumul zilnic al acestor ape aduce 15-25% din necesarul de magne­ziu al organismului.

Capsulele cu magneziu de sinteză

Le găsim în farmacii, cu diverse denumiri și în diverse asocieri cu vitamine și cu alte minerale de sinteză. De regulă, aceste capsule conțin lactat sau aspartat de magneziu, care sunt substanțe cu toxicitate redusă în doze mici, dar ale căror efecte benefice asu­pra sănătății sunt mult mai reduse față de magneziul natural, produs în laboratoarele plantelor verzi sau al mărilor și oceanelor. Mai mult, magneziul de sinteză, nefiind asociat cu bogăția de nutrienți din organismele vii, are efecte de echilibrare nervoasă, cardiacă și me­ta­bolică mult mai reduse. Grav este că adesea se vinde un magneziu așa-zis natural și denumit astfel, deși în realitate este vorba doar de niște săruri de sinteză, asociate cu câteva vitamine (și ele de sinteză), care în nici un caz nu au efectele adevăratului magneziu natural, organic, despre care vom vorbi în continuare.

Capsulele cu magneziu organic

Sunt preparate dintr-un magneziu natural, obținut din apa mării, de unde se extrage prin filtrări succe­sive. Ceea ce rezultă este un adevărat cocktail ce con­ține diferite forme chimice ale acestui mineral (oxid, clorură, sulfat, carbonat și hidroxid de magne­ziu), amestecate exact în proporțiile lăsate de Dum­nezeu în apa mărilor și a oceanelor. Pentru a deveni viu sau, cu alte cuvinte, organic, magneziul marin este amestecat și cu un alt produs 100% natural remarcabil: drojdia de bere, a cărei "armată" impresionantă de vitamine din complexul B fac magneziul asimilabil și îi dau calită­țile terapeutice scontate.
De regulă, o capsulă conține 100 mg de magneziu, doza zilnică recomandată pentru un adult fiind de apro­ximativ 300 mg pentru femei și 400 mg pentru băr­bați. Femeile însărcinate sau care alăptează vor lua câte 400 mg de magneziu organic pe zi, copiii între 4-9 ani vor lua 100 mg, iar cei peste 9 ani vor lua 200 mg. În perioada pubertății, necesarul de magneziu crește, pentru a putea susține procesele de dezvoltare a oaselor și musculaturii, ajungând la apro­ximativ 400 mg. Sportivii de performanță, persoanele care efec­tuea­ză munci grele, care transpiră mult sau iau medica­mente diuretice ori laxative vor lua câte 500 mg de magneziu.

Tratamente interne cu magneziu organic

* Diabet - câte 100 mg de magneziu organic, administrat înaintea micului dejun, a prânzu­lui și a cinei, previne și ameliorează eficient diabetul. La persoanele la care boala deja s-a instalat, acest mineral stimulează producția de insulină din pancreas, mărește sensibilitatea organismului la insulină și stabilizează glicemia, prevenind apariția crizelor de hipo- sau hi­per­glicemie și ajutând la reducerea dozei de medi­ca­mente. De asemenea, magneziul organic pre­vine apa­riția complicațiilor cardiovasculare ale diabetului, cum ar fi arterita obliterantă, nefropatia diabetică, retino­patia diabetică etc. Efectul suplimen­telor cu magneziu organic sunt mult amplificate dacă pacientul are și o dietă cu multe alimente ce conțin acest mineral, adică bogată în verdețuri cum ar fi spanacul, salata verde, frunzele de păpădie, andivele, țelina și pătrunjelul verde, mărarul, leușteanul.
* Tromboflebită, tromboze în general - într-un studiu făcut pe 42 de pacienți cu tromboză, pacienților le-a fost administrat un supliment de 400 mg de mag­neziu pe parcusul fiecărei zile, în paralel cu medicația clasică. După trei luni, s-a observat la grupul care a luat suplimentul cu magneziu o creștere a eficienței medicamentelor antitrombotice, deși dozele nu au fost mărite față de grupul martor și nu au apărut nici modi­ficări speciale în alimentație. De asemenea, s-a remar­cat la cei care consumă mari cantități de magneziu organic o reducere semnificativă a recidivelor trombo­flebitei.
* Meteosensibilitate, tulburări de somn, nervo­zitate - se țin cure de 60-90 de zile, timp în care se iau câte 300-400 mg de magneziu organic. În paralel, se consumă alimente bogate în vitamine din complexul B și vitamina E, care potențează acțiunea acestui ele­ment, cum ar fi uleiul presat la rece, de măsline și de floarea-soarelui, nucile, cătina, drojdia de bere, soia nemodificată genetic. Cu ajutorul acestui tratament, se îmbunătățește gradat echilibrul psiho-emoțional, pa­cientul devenind mai puțin reactiv la unii factori per­tur­batori, cum ar fi câmpurile de presiune joasă, feno­menele meteo extreme, succesiunea anotimpurilor etc. Persoanele care locuiesc în marile aglomerații urbane vor deveni într-o anumită măsură imune la factori cum ar fi poluarea fonică, poluarea mediatică, iluminatul nocturn excesiv.
* Concentrare dificilă - se administrează magne­ziul organic în combi­nație cu complexul vitaminic B din drojdia de bere. Acest tandem este aproape infaili­bil în amplifi­carea capacității de concentrare, permi­țând desfă­șurarea unor activități intelec­tuale cum ar fi învă­țarea, rezolvarea problemelor logice sau creația, pe o durată mai îndelungată, cu mai puțină oboseală și cu un ran­dament mult mai bun. Tra­tamentul s-a do­ve­dit valabil și în cazul copiilor cu sindromul defici­tului de atenție (ADHD), la fel ca și în cazul unei afec­țiuni mai grave, despre care vom vorbi în cele ce urmează.
* Adjuvant în autism - același tandem dintre mag­neziul organic și vitaminele din complexul B (în spe­cial piridoxina - B6) s-a dovedit a fi un ajutor neaștep­tat de bun în unele cazuri de copii cu autism. Cercetă­torii susțin că efectul benefic al magneziului în această afecțiune, altfel atât de greu de tratat, se datorează in­ter­venției acestui mineral în metabolismul dopaminei, o substanță pe care organismul o folosește pentru trans­­miterea informației la nivelul creierului. Se țin cure cu o durată de 6 luni, timp în care se administrează câte 1-2 capsule din acest mineral, com­binat cu drojdie de bere.
* Sarcină - se administrează magneziul organic, câte 400 mg pe zi, pe tot timpul sarcinii. Spe­cialiștii recomandă acest supli­ment natural atât pentru dezvol­tarea normală a foetusului, cât și pentru prevenirea avortului spon­tan și a nașterii premature, care sunt mult mai frecvente la femeile care au un deficit de magneziu. În plus, administrarea acestui mineral constitutiv ajută la prevenirea unor boli ale ma­mei, cum ar fi: hipertensiunea, osteoporoza, cariile dentare. De asemenea, administrarea magne­ziului crește rezis­tența la durere, fiind o bună pregătire pentru travaliu.
* Alăptare - se ține același tratament prezentat mai sus, pen­tru îmbunătățirea calității lapte­lui, dar și pentru prevenirea de­mineralizării organismului ma­mei.
* Infertilitate la bărbați - magneziul este unul din cele mai importante elemente care se gă­sesc în com­poziția spermei. În combinație cu aminoacizii esen­țiali din drojdie, administrarea acestui element crește atât canti­tatea cât și calitatea spermei se­cretate. Se țin cure de 6 luni, timp în care se iau câte 4 capsule de magneziu organic pe zi. În pa­ralel, se poate administra și sele­niul organic, un oligoelement care crește concentrația de spermato­zoizi din spermă și îmbunătățește motilitatea acestora.
* Osteoporoză - studiile clinice arată că mai multe cure cu magneziu organic, ținute câte 4-6 luni fiecare, ajută la stoparea pierderii de substanță osoasă, conducând în unele cazuri chiar la îmbunătățirea densității osoase. Se ține un tratament în care se administrează câte 400 mg de magneziu orga­nic zilnic, în asociere cu vitamine din complexul B, precum și cu alimente bogate în fibre vegetale, cum ar fi: varza crudă, rădăcinoasele nepreparate termic, cerealele integrale, andivele, frunzele de păpădie, sala­ta verde. Carnea și preparatele din carne sunt interzise, la fel ca și zahărul, prăjelile sau cafeaua.
* Tulburări de ciclu menstrual - în cazul ciclului abundent, cu crampe puternice, se iau câte 400-500 mg de magneziu pe zi, până la sfârșitul menstrei. Acest mineral administrat zilnic va reduce crampele și spas­mele abdominale, va ajuta la o asimilare mai bună a fierului, astfel încât organismul să se refacă mai rapid după hemoragia menstruală. De asemenea, magneziul va îmbunătăți și starea psihică, ameliorând stările de neliniște, irascibilitate, depresie etc.
* Cură de slăbire - nu este foarte mult îmbună­tățită ca eficiență prin administrarea de magneziu orga­nic, dar în schimb o va face mai sănătoasă. Aceas­ta, deoarece magneziul previne tulburările grave de sănă­tate care pot apărea mai ales în timpul regimurilor alimentare drastice sau al consumului prelungit de laxative ori de diuretice. Astfel, trei-patru capsule din acest mineral, luate zilnic, stabilizează ritmul cardiac și tensiunea arterială, previn constipația și tulburările digestive. De asemenea, magneziul asigură și o anu­mită formă de protecție psiho-emoțională, prevenind apariția unor tulburări de tip anxios sau depresiv, foarte frecvente în regimurile de înfometare.
* Crampe musculare - se ține o cură de o lună cu magneziu organic, din care se iau câte 400 mg pe zi. Acesta ajută și la asimilarea mult mai bună a calciului, optimizând astfel transmiterea impulsurilor nervoase, având efect antispastic direct.
* Alcoolism - pentru a ajuta la eliberarea de aceas­tă dependență și pentru a ameliora unele boli psihice și somatice asociate, se recomandă cura cu magneziu organic, din care se iau câte 400 mg zilnic. Pe timpul tratamentului cu magneziu, este interzis consumul de alcool, în caz contrar ficatul deja slăbit și cu anumite modificări patologice al alcoolicului putând fi afectat negativ de suplimentarea magneziului.

Precauții și contraindicații

Supradozarea magneziului poate produce diaree, oboseală și iritabilitate. Administrarea suplimentelor de magneziu la persoanele care consumă zilnic alcool și care suferă deja de hepatită alcoolică poate avea efecte nefaste asupra ficatului.

Magneziul organic și bolile cardiovasculare

Mai ales vara, când prin transpirație organismul pierde foarte mult magneziu, cardiacii resimt cel mai puternic lipsa acestui element. În absența magne­ziului, inima începe să bată tot mai neregulat, cres­când riscul de infarct. De asemenea, în lipsa magne­ziului cresc valorile colesterolului și trigliceridelor, care vor începe să formeze pe vasele de sânge plăci de aterom, ce vor accentua problemele cardiace. În schimb, prin suplimentarea cantității zilnice de mag­neziu, s-a observat la cardiaci o îmbunătățire a stării generale de sănătate. Două studii făcute în Statele Unite au arătat că și în cazul pacienților care nu pre­zentau un deficit de magneziu la analize suplimen­tarea cu 300-450 de miligrame a cantității zilnice de magneziu ingerat a condus la rărirea crizelor cardiace dureroase, a crescut capacitatea de efort și de adaptare a inimii la variațiile de temperatură și de presiune.
Se recomandă curele cu o durată de șase luni, timp în care se iau 3-4 capsule de magneziu organic zilnic, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de a mânca. Efectele sunt potențate și de o dietă bogată în potasiu, pe care îl găsim în mere, pere, banane, cartofi sau salată verde.

Magneziul organic și tulburările psihice

Mai multe studii realizate de cercetători din Statele Unite și Europa au arătat că adesea, la persoanele care au deficiențe de magneziu, apar unele dezechilibre psi­ho-emoționale. Astfel, chiar și în cazul unei carențe mo­de­rate a acestui mineral, apar simptome severe, cum ar fi: instabilitatea psihică (trecerea rapidă de la o emoție la alta, de la o atitudine la alta), stările frecvente de neli­niș­te sau de iritabilitate, meteosensibilitatea. La per­soanele mai vulnerabile, dacă lipsa de magneziu este core­lată și cu un stres ceva mai puternic, apar stări de teamă fără un motiv aparent, se activează fobii, apar ata­curile de panică, insomniile. Studiile au arătat că și în episoadele depresive severe sau în crizele de schizofrenie apare, foarte frecvent, o carență de magneziu. La copiii care au o deficiență de magneziu, dezvoltarea mentală și emoțională este întârziată, putând apărea chiar retarduri foarte severe.
Interesant este că, prin administrarea sistematică a magneziului și prin refacerea deficitului din organism al acestuia simptomele psihice se îmbunătățesc într-un timp destul de scurt, de ordinul zilelor sau al săptămânilor. De aceea, în unele țări, administrarea de magneziu este chiar o procedură medicală standard pentru pacienții cu sin­droame anxios-depresive, cu atacuri de panică sau chiar cu manifestări psihotice (schizofrenie, paranoia). Cum acționează magneziul într-o paletă atât de largă de tulbu­rări psihice? Savanții nu au decât răspunsuri parțiale, dar este demonstrat că prin înlăturarea deficitului de magne­ziu se îmbunătățește transmiterea impulsurilor nervoase, crește rezistența organismului la unele neurotoxine, cum ar fi alcoolul, îndulcitorii sintetici sau drogurile. Mai mult, s-a demonstrat că suplimentele de magneziu cresc chiar rezistența la stresul indus de mediu, de exemplu de zgomotele puternice, de căldura sau de frigul excesiv.