Vara trece, muzica bună abia începe!

Dana Ene
* Chiar dacă vara a intrat pe ultima sută de metri și multe concedii se apropie de final, vacanța muzicală continuă. Cine n-a prins-o în iunie o poate prinde în august. Pentru fiecare week-end al lunii, există cel puțin o destinație atractivă, unde muzica își face de cap *

Festivalul "Pro Istoria Fest”

La Cetatea Râșnov de lângă Brașov, trupele BUG Ma­­fia și Alternosfera vă așteaptă în perioada 4-5 au­gust, la o nouă manifestare a festivalului "Pro Istoria Fest”.
Este un festival ce a debutat anul trecut, în septem­brie 2011, la Curtea Domnească de la Târgoviște, iar mai apoi, s-a mutat la Cetatea lui Vlad Tepeș de la Poenari și la Cetatea Râșnov. Organizatorii, Asociația Star Education, și-au pus în gând să îmbine istoria cu muzica și să promoveze vechile cetăți istorice româ­nești. Pentru aceasta, au apelat la două genuri diferite de muzică, ambele cu mare succes la publicul tânăr: hip hop și rock alternativ. Iar dacă anul trecut, cele trei evenimente "Pro Istoria Fest” au însumat peste 40.000 de spectatori, anul acesta, numai prima manifestare, de pe 21-22 iulie, de la Cetatea Enisala, din județul Tulcea, a adunat peste 20.000 de oameni.
La Râșnov, puteți călca pe ur­mele vechilor cavaleri teutoni, dar de dansat, dansați pe ritmuri moder­ne, timp de două zile. Sâmbătă, pe 4 august, cetatea va răsuna în ritmuri de hip-hop. Vor urca pe scenă nume sonore ale genului: ca Spike, Ma­xi­milian și Bitză, iar seara va fi în­cheiată de BUG Mafia. Duminică, pe 5 august, va fi rândul rock-ului alternativ să-și adune fanii. Vor concerta: Black Star, Changing Skins, Grimus și Alternosfera. "Ne face o mare plă­cere să revenim la Râșnov... Este una dintre cele mai frumoase cetăți din România și ne bucurăm să con­tribuim și noi, prin Pro Isto­ria Fest, la promovarea ei în rândul publi­cului. Vă așteptăm în număr cât mai mare la concerte!”, a de­clarat Zoli Toth, membru al trupei Sistem, unul dintre orga­nizatorii evenimentului.
Intrarea este liberă, iar pe lista manifestărilor "Pro Istoria Fest” de anul acesta mai sunt cuprinse concerte la: Sarmisegetusa (pe 11-12 august), Cetatea Poenari (18-19 august), Cetatea de Scaun a Sucevei (1-2 sep­tembrie) și Sighișoara (15-16 septembrie).
Puteți găsi mai multe detalii pe www.proistoriafest.ro și pe www.facebook.com/proistoriafest

ARTmania 2012

La Sibiu, în perioada 6-12 august, are loc (așa cum v-ați obișnuit deja) cea de-a șaptea ediție a festivalului ARTmania. Este un festival dedicat artelor, care a cres­cut puțin câte puțin în fiecare an și a devenit din ce în ce mai bogat. Pe străzile vechiului burg transilvan, nu veți fi tratați doar cu muzică, ci și cu expoziții, lansări de carte, workshop-uri și evenimente speciale dedicate artelor frumoase. În ceea ce privește muzica, în cei șase ani de existență, festivalul de la Sibiu a promovat artiști din zona "me­tal”, extinzându-și pe parcurs aria de aco­perire către heavy metal, punk și chiar rock alterna­tiv. Anul acesta, printre invitații din Sibiu se nu­mără: Ed­guy, My Dying Bride, Die Toten Hosen, Poets of The Fall, Delain, Death­stars, Trail of Tears, Epica și Kitsune Art.
Toate eveni­men­tele artistice se vor desfășura în zonele special amenajate din: Piața Mare, Pia­ța Mică și ARTma­­nia Festival Sibiu Arena (Enter­tain­ment & Camping în pădurea Dumbra­va). Bile­tele și abo­na­men­­tele sunt dis­po­nibile în rețeaua Even­­tim și online pe www.eventim.ro. Un abonament costă 150 lei, iar prețul unui bilet pentru o zi (10-11 august) este de 100 lei.

Michel Teló

Pe 19 august, pe malul mării, la Princess Summer Club din Mamaia, va avea loc unul din­tre cele mai fierbinți concerte ale verii, cel al brazilianului Michel Teló.
La cei 31 de ani, Michel a devenit cunoscut pe plan inter­național cu "Ai se eu te pego!” ("Vai dacă te prind!”) - o me­lo­diuță al cărei ritm a încins ini­mile și imaginația a milioane de ado­les­­cente. Cântă de la 6 ani, și la 12 ani și-a întemeiat propria tru­pă muzicală, intitu­lată "Guri”, iar din 1998 până în 2008, a fost lider al formației "Grupo Tradi­ç?o”. Cu toate acestea, Michel nu a reușit să se impună pe piața mu­zicală braziliană de­cât după lansarea primului lui album solo, "Ba­lada Serta­neja”, din 2009. Promotor al sti­lului tradițional ser­ta­­nejo, ca­re s-a dezvol­tat în me­diile rurale braziliene în anii '20, Michel Teló s-a gândit să-l combine cu genul pop, și a ajuns ast­fel, peste noapte, o vedetă cu 18 con­certe în 21 de zile. Chiar acesta este programul lui pen­tru luna august. Brazilia­nul susține un turneu în Europa și are, practic, un concert pe zi - cu o singură excepție: în Ro­mânia va rămâne două zile.
Organizatorii concertului din România au plătit în avans apro­ximativ 250.000 de euro pentru a-l convinge pe starul brazilian și pe cei 25 de instrumentiști ai lui să cânte în această vară pe lito­ralul românesc, iar negocie­rile au durat mai bine de 6 luni.
Maeștrii de ceremonie la con­certul lui Teló vor fi Buzdu­gan și Morar (îndrăgiții prezen­tatori de la Radio Zu). Prețul unui bilet la concert pornește de la 50 lei (Gazon B) și ajunge până la 2400 lei /masă Vip I (1-8 persoane), acesta din urmă având inclusă în preț o sticlă de whisky sau votcă, cu Redbull sau suc de mere. Biletele pot fi achiziționate online pe http:// myticket.ro

Festivalul Peninsula

Peninsula este încă unul dintre festivalurile muzicale cu tradiție de la noi. Se află la cea de-a X-a ediție și va avea loc în pe­rioada 23-26 august 2012, la Târgu Mureș, în veci­nătatea Complexului Week-end. În cele trei zile de fes­ti­val, puteți asculta o mulțime de muzică bună, dar aveți și timp să explorați la pas Ce­ta­tea Medievală din centrul urbei.
În ce privește festivalul, con­certele vor fi extrem de mul­te și variate. Vor încinge scena artiști cu renume ca: Zdob și Zdub, Republic, The Straits, Vița de Vie, moldovenii de la Travka, Mike Godoroja & the Blue Spi­rit, Electric Fence, Vama, New Mo­del Army, N.O.H.A., Ce­dry2k și Carbon, Besh o droM, Ákos, Șuie Paparude, Irie Maffia, Alvin és a Mókusok, Sarmalele Reci, Gojira & Pla­net H, Rehab Nation, ATB, Children of Bo­dom, Josh Gal­lahan, Babylon Circus, Sub­scribe, Shu­kar Collective, Su­botage, Marcian Petrescu & Tre­nul de Noapte, Trooper și mulți alții.
Biletele și abonamentele pentru Festivalul Peninsu­la 2012 sunt disponibile în rețeaua Eventim și online pe www.eventim.ro. Un abonament costă 150 lei, iar biletul pentru o zi 60 lei.