HILDEGARD VAN BINGEN - Tratamente pentru reumatism și gută (I)

Gilda Fildan
Reumatismul este o cumplită "boală endemi­că”, de care suferă milioane de oameni, mulți dintre ei aflându-se în faza cronică, deci nevindecabilă.

În cheie simbolică, reumatismul poate fi considerat un răspuns al organismului la de­sen­sibilizarea societății contemporane, generată de obsesia performanței și a succesului, de stresul perma­nent și excesele alimentare ce constau mai ales în consumul exagerat de carne, brânzeturi grase, ouă și lactate. Aceasta încarcă țesutul conjunctiv cu toxi­ne.Vasele de sânge, nervii, mușchii și articulațiile își pierd elasticitatea, se deformează și se sclerozează.
La data când a trăit Hildegard van Bingen, terme­nul "reumatism” nu exista încă. Până în secolul XVIII, afecțiunea a fost denumită "catar”. Hildegard are lim­ba­jul său propriu și prezintă în tratatele ei medicale peste o sută de remedii antireumatice, însoțindu-le cu o descriere a simptomelor pe care bolnavii ar trebui să le observe la ei înșiși. E vorba de dureri chinuitoare în articulații, mușchi, nervi, tendoa­ne și ligamente, care uneori pot să se inflameze, să tros­nească ori să sufere o luxație. În deplin acord cu con­cluziile științifice din zilele noastre, Hildegard ex­plică reumatismul printr-o tulburare a metabolis­mului.
La reumatici, procesele naturale de re­glare ale țesu­tului conjunctiv sunt blocate de reziduuri nocive și toxine, astfel încât în interiorul articulațiilor și în țesu­tul con­junctiv apar infiltrate - așa-numiții noduli reu­ma­tici. Când aceste depozite de otrăvuri sunt supraîn­cărcate, ele se curăță printr-o deversare a substanțelor toxice, care poate declanșa pusee dureroase, din timp în timp, sau în condiții meteorologice defavorabile, sufe­rinzilor de reumatism (frig sau ume­zeală).
Substanțele nocive reprezintă cauza propriu-zisă a reumatismului. Printre ele se numără nu numai toxi­nele bacteriene (pro­venite de la streptococi), ci și efec­tele dăunătoare ale plom­belor de amal­gam, ale medi­camentelor de sinteză sau acelea deloc neglijabile ale erorilor de alimentație. Pe lângă aceasta, cauzele bolii trebuie căutate nu numai în depășirea limitelor la mâncare și băutură, ci și într-un mod de viață dezor­donat, cu prea mult stres și tot felul de afecte negative, cum ar fi nerăbdarea, frica și mânia, care pot agrava reumatismul.

Tratamentul reumatismului prin metodele lui Hildegard

Reumatismul nu este un fenomen local, ci un rău care cuprinde omul în întregime, nu numai trupul, ci și sufletul. De aceea, înainte de toate, organismul trebuie curățat de reziduuri, detoxifiat și regenerat. Aceasta necesită atât din partea pacientului, cât și a terapeutului foarte multă grijă, perseverență și răbdare, precum și renunțarea la toate medicamentele chimice care îm­piedică vindecarea. Pentru a fi încununată de succes, o terapie antireumatică trebuie să ia în considerare toți acești factori. În încheiere, vom reaminti cele șase reguli de viață formulate de Hildegard, reinterpretate în cheie modernă.
1. Alegeți cu precădere leacuri naturale din farma­cia lui Dumnezeu.
2. Urmați o dietă specială pentru reumatism, bazată pe grâul spelta, fructe și legume.
3. Asigurați-vă un raport judicios între somn și veghe.
4. Înlăturați perfecționismul și stresul prin rela­xare, meditație și rugăciune, ca și prin activități crea­tive și distracție.
5. Curățați țesutul conjunctiv prin luare de sânge, ventuze, fumigații cu peliniță, saună și băi.
6. Purificați-vă sufletul de trăiri și atitudini ce dau naștere reumatismului, ca mânia, stresul și duri­tă­țile nepotrivite, înlocuindu-le cu răbdare, compa­siu­ne și dorința de a vă depăși egoismul și a vă schim­­ba.
Dacă medicina clasică privește reumatismul ca pe o boală incurabilă și se mulțumește să-i amelio­re­ze simptomele întrebuințând în acest scop medi­ca­mente chimice, medicina lui Hilde­gard ne pune la dispoziție peste 100 de remedii natu­rale. Pe cele mai importante vi le prezentăm în con­tinuare.

Dureri reumatice, curățarea umorilor

Elixirul cu lintiță

10 g piper alb, 5 g rădăcină de ghimbir, 45 g scor­țișoară, 3 ml tinctură de salvie, 7 ml tinctură de fenicul și 70 ml miere lichidă se fierb într-un litru de vin alb. Totul se filtrează prin: 20 g lintiță, 40 g sclipeți, 40 g muștar-de-câmp, 20 g sân­ziene.
Se iau zilnic 1 păhărel de li­chior (16 ml) înainte de micul de­jun și 1 pă­hărel de lichior înainte de culcare - în total, 3 litri în două luni. Lintița este o alterna­tivă sa­lu­­tară la trata­mentul cu antibio­tice, deoarece rea­lizează o sti­mu­lare ne­specifică a siste­mului imu­ni­tar, crescând capacitatea natu­ra­lă de autoapărare a organismului.

Eliminarea reziduurilor nocive

Vinul cu pelin

Pelinul se culege atunci când luna e în creștere, în lu­nile mai-iunie. Se storc 40 ml suc din frunzele proas­pete. Se încălzește 1 litru de vin cu 150 g miere și, când a ajuns la tempe­ratura de fierbere, se toarnă înăuntru sucul de pelin și se ia imediat de pe foc. Se strecoară și se păstrează în sticle curate.
Se ia din două în două zile câte 1 păhărel de lichior (20 ml), înainte de micul dejun. Cura du­rează din mai până în octombrie.

Reumatism, prevenirea reumatismului, artrită, scăderea nivelului ridicat de acid uric

Cura de gutui

"Mâncată crudă, poama aurie a gutuiului nu face rău nici bolnavului, nici omului sănătos, însă fiartă sau coaptă le priește foarte mult amândurora. Reuma­ticul să mănânce cât de des acest fruct fiert sau copt și îl va curăța de reumatism, astfel că nu va avea nici simțurile amorțite (scleroză cere­bra­lă), nici mădula­rele strâmbe (artroză deforman­tă), nici nu va fi neaju­torat. Iar cine scuipă multă salivă, să mănânce adesea fructul gutuiului fiert sau copt și îl va usca pe dinăun­tru și îi va împu­țina saliva”.
Orice pacient care se tratează după metoda lui Hildegard ar trebui să folosească lunile de toamnă pen­tru a face o cură de gutui. * Gutui tăiate în bu­căți, ca merele. * Compot de gutui, fierte 20 de minute în apă sau vin. * Prăjitură cu gutui, din cocă fragedă coaptă la cuptor, la fel ca prăjitura cu mere. * Gem de gutui și pâi­ne cu gutui, în care se pot pune la frământat migda­le și rădăcină de gal­gan (ghimbir chinezesc). * Pâinea cu gutui, un fel de chec, este un desert al lui Hildegard, care poate fi mân­cat cu plăcere nu numai de Crăciun, ci oricând în tim­pul anului.

Dureri reumatice (și profilaxie), calmarea durerilor, tulburări ale circulației locale

Brâul din blană de bursuc

"Blana bursucului are în sine o mare putere. Fă-ți din ea un brâu, încinge-te cu el de-a dreptul pe piele și orice boală din tine se domolește, așa cum o vijelie mare se preschimbă într-o adiere molcomă și liniștită, iar câtă vreme îl porți, nu se va prinde de tine nici o mo­limă. Căci puterea bursucului, care îi îmbibă blana, aproape că se aseamănă cu oțelul. Când stă lipită de pielea cuiva, o pătrunde, după cum oțelul străpunge fierul și nu îngăduie ca o boală să pună stăpânire pe om”.
Perii bursucului asigură un micromasaj al pielii și activează circulația locală, ast­fel încât substanțele care pro­voacă dureri în articulații și în țesutul conjunctiv pot fi eva­cua­te. Procedeul s-a dovedit efi­cient în înlăturarea durerilor la artroze, artrite și crize de sciatică.

Umori rele, febră reumatică, gută provocată de excesul de acid uric

Vinul cu scorțișoară

"Copacul de la care vine scor­ți­șoara este foarte fierbin­te și are puteri mari. Fierbin­țeala sa e atât de puter­nică, încât nu lasă umezeala să urce în el. Când cine­va mănâncă deseori scorțișoară, ea îi mic­­șorează umorile rele și dă naș­tere la umori sănă­toase. De aceea, dacă un om este chinuit de gută sau are febră zil­nic, de trei zile și de patru zile (malarie), să ia un vas făcut din oțel, să toarne în el vin bun, să pună în acest vin frunze și lemn luate de la arborele de scorți­șoară, câtă vreme mai au sevă în ele, apoi să-l lase pe foc, ca să fiarbă. Să-l bea cald și de mai multe ori și se va vindeca”.
În lipsa frunzelor, este bună și fier­tura de scoarță în vin. Un be­țișor de scorțișoară se fierbe timp de 3 mi­nute într-un sfert de litru de vin, după care se stre­coară și se bea.
Vinul de scorțișoară a dat rezultate și la puseurile repetate de febră - așa-numita febră de trei zile sau de patru zile - așa cum se întâmplă în ma­larie, dar și în numeroase infecții virale. De asemenea, vinul cu scor­țișoară este un remediu excelent în com­ba­terea umo­rilor rele.

Dureri provocate de gută, Parkinson, tremurul membrelor, artroză, artrită, degetele de la mâini și picioare deformate de gută, reumatism de focar

Pulbere combinată cu semințe de țelină

60 g pulbere din semințe de țelină, 20 g pulbere de virnanț, 15 g pulbere de nucșoară, 10 g pulbere de cui­șoare, 5 g strugurel. Din pulberea combinată indicată mai sus se ia o linguriță pe pâine unsă cu gem de gutui și se mestecă bine, înainte de a înghiți. Când durerile sunt mari, procedeul se repetă de trei ori pe zi.
Atât gutuile, cât și semințele de țelină reduc nivelul acidului uric. Durerile cedează în scurt timp, cel mai târziu după opt zile. În caz contrar, înseamnă că nu aci­dul uric este cauza bolii. Cura durează între 6 și 8 săp­tămâni. Degetele afectate de gută se vindecă după un tratament mai îndelungat. La dureri puternice, se ia câte o lin­guriță de trei ori pe zi, apoi două lingurițe pe zi timp de două săptămâni și la sfârșit o linguriță pe zi până la dispariția durerilor. Când ele revin (criză de gută), se administrează iarăși trei lingurițe pe zi.