Cum să supraviețuiești unei despărțiri? - "Important e să scapi de ură”

Adina Bran
- Cu dr. psiholog NORICA POPA-FISCHER, despre chinurile despărțirii în dragoste și cum pot fi ținute în frâu -

- De cele mai multe ori, atunci când o căsnicie eșu­ează, unuia dintre parteneri îi vine extrem de greu să-l lase pe celălalt să plece.

- Despărțirea este grea pentru oricine, mai ales dacă nu e de acord cu ea. Prin caracterul ei definitiv, ireversibil, despărțirea se asea­mă­nă cumva cu moartea, deoarece îți pierzi par­tenerul pentru totdeauna. De aceea, la fel ca după dece­sul unei per­soane apropiate, și aici este nevoie să lupți cu durerea provocată de o pierdere irecu­perabilă. Aceasta înseamnă să re­me­morezi atât perioadele bune, cât și cele marcate de con­flicte. Și să te întrebi: "Ce a fost bun în relația noas­tră?”. Dar și: "Ce anume a provocat ruptu­ra?”.

- Pe lângă despărțire, mai intervine și noua iubire a fostului partener, care ar putea fi vinovată pentru dezastrul conjugal...

- Dacă rămâi la această culpabilizare sim­plistă a unei persoane terțe, blochezi clari­ficarea cu parte­nerul, dar toto­dată și cu sine. Trebuie să con­știentizăm faptul că, în multe privințe, sun­tem niște necunoscuți, chiar și pentru noi înșine. Omul care s-a îndră­gos­tit de alt­cineva este ade­sea luat prin sur­prindere de ceea ce i s-a întâm­plat. Tocmai de aici trebuie să por­nești și să-ți pui în­trebarea: din ce cauză s-a produs ruptura? Ce ți-a lipsit ție? Ce ne-a lipsit nouă? Ce n-a func­­ționat? Întrebările acestea sunt de folos pentru a te despărți mai ușor de tre­cut. De cele mai multe ori, trădarea nu are cauze clare, vezi pe cineva care îți fură mințile, patima și sentimentele nu mai pot fi ținute în frâu și totul s-a termi­nat. Nu e neapărat nevoie ca noua iu­bită sau noul iubit să fie mai buni sau mai frumoși decât par­tenerul de-acasă. E de-ajuns că sunt "noi”, că adre­nalina funcțio­nează din nou. Când rup­tura celui de lângă tine vine prin­tr-o îndrăgos­tire ce nu poate fi stăpânită, tre­­buie să o ac­cepți. Nu ești tu de vină. Ori­cât de per­fect ți-a fost comporta­mentul în cu­plu, el nu concurează euforia unei iu­biri luate de la început. Singura so­luție este ac­cep­tarea. La urma-ur­mei, între a fi înșe­lat, pentru a sal­va căs­nicia, și o rup­­tură pe față, ulti­ma este de preferat. Doare, dar îți re­câștigi li­bertatea.

- O despărțire dă însă naștere la te­meri ce ridică obstacole în ca­lea unei eva­luări obiective a si­tuației.

- Uneori avem de-a face chiar cu o pa­nică existen­țială. Par­tenerul a dis­pă­rut brusc, ai în față un viitor nesigur, te vezi dintr-o dată amenințată de singurătate sau porți răs­pun­de­rea creșterii unor copii, even­­tual te con­frunți cu pro­bleme financiare. Aban­do­nul ge­­ne­­rea­ză în sufle­tul nostru temeri care ne îm­piedică să ve­dem limpede adevărul. Deseori ne agățăm de speranța că noua iubire a fost doar o greșeală și că parte­nerul se va în­toarce la noi în­tr-o bună zi. Însă, în ma­joritatea ca­zurilor, aceasta e o iluzie.

- Totuși, câteodată speranța este între­ți­nută de par­tener, care, în ciuda trădării, dă semnale repetate de atașa­ment.

- Desigur. Cei care-și părăsesc partenerul au de fapt sentimente contradictorii. Ei pleacă dintr-o familie pe care au iubit-o sau continuă s-o iubească. De aceea, ma­ni­festările de afecțiune sunt pe deplin normale. Pe de altă par­te, sem­nalele lor sunt greșit înțelese de cei pă­răsiți, care confundă afecțiu­nea cu dragostea, ali­mentându-și spe­ranța. Ce-i drept, sunt legate între ele, dar fiecare semnifică altceva. Or, câtă vreme te cram­ponezi de această speranță, întârzii să-ți iei viața în propriile mâini și ratezi o mare șansă.

- Despărțirea poate fi o șansă?

- Da, căci dintr-o viață împlinită fac parte și cri­zele. Des­trămarea unui cuplu înseamnă o criză exis­ten­țială pro­fun­dă. Care, în același timp, ne dă șansa de a ne con­centra asupra propriei persoane. Îndeosebi fe­me­ile au tendința de a se de­fini exclusiv prin parte­ne­rul lor, ducând o viață ce nu le apar­ține, a cărei cârmă au cedat-o omului de alături. Din mo­mentul când sun­tem singure, ne putem stabili noi re­pere. Ne putem în­treba: "Ce este important pentru mine? Ce vreau să fac cu viața mea?”. Dacă doresc, pot să-mi re­direcționez to­tal viața. Și consider că aceasta este o mare șan­să.

- Înainte de a gândi atât de pozitiv, trebuie să fi detașat emoțional de partener. Cum să scapi de această depen­dență?

- Esențială este eliberarea de ură - atât contra par­te­ne­rului care ne-a părăsit, cât și a persoanei pe care o acuzăm că ni l-a luat. Ura nu ne permite să ne liniș­tim, ne face să des­picăm neîncetat firul în patru, să arun­căm toată vina pe umerii altuia și ne împiedică să ne regăsim.

- Dar când înverșunarea și furia și disperarea ne co­pleșesc...

- Atunci trebuie să exteriorizăm aceste emoții explozive. Să stăm de vor­bă cu prie­tenii, cu familia, la nevoie cu un psi­holog. Însă cel mai bine este să vor­­bim cu parte­ne­rul. Îi putem spune fă­ră reținere cât de mâ­nioase, de rănite și de îndurerate sun­tem - însă ar fi bine să ne abținem de la cul­pabi­lizări agresive, căci acestea nu duc la nimic. Mai impor­tant este să ne amin­tim ce a fost fru­mos în căsnicia noas­tră și ce ne-a îmbogățit sufletește. Evo­ca­rea face parte din efortul de redo­bândire a echilibrului după pier­derea cuiva drag. Să ne în­trebăm: "Ce am prețuit eu la acest om? Ce a însuflețit el în mine?”.

- Asta nu înrăutățește și mai mult situația?

- Există pericolul de a ne idea­liza partenerul. Gândul că va tre­bui să trăim mai departe fără el ne poate amplifica te­me­rile. Numai dacă vom con­ști­entiza și vom pre­țui ce a re­prezentat el pentru noi și ce a adăugat la zestrea noastră su­fle­tească - eventual, că ne-a aju­tat să de­venim mai ferme, mai curajoase, mai răbdătoare sau mai tolerante - vom avea sentimentul că anii trăiți alături de el n-au fost o investiție fali­mentară. Căci aces­­te însușiri, odată câștigate, ne vor ră­mâne. Iar pe ele putem cons­trui în continuare.

- N-ar fi mai simplu să-l evităm pe partenerul care ne-a părăsit?

- La început, o asemenea între­ru­pere a contactelor ne poate fi de folos, ca să ne de­tașăm. Însă cine vrea să scape de ură și de frustrare, cine dorește să se despartă amiabil trebuie să dialogheze. Mai ales acolo unde există și copii. Căci, chiar dacă drumurile noastre se despart, calitatea de părinți nu ne-o vom pierde nicio­dată.

- Cât durează desprinderea de fostul partener?

- Aici nu dispunem de termene general valabile, nu putem vorbi de luni sau de ani. Merge mai repede atunci când ne împăcăm cu noua stare de lucruri sau când în viața noastră apare cineva. Trebuie să-ți spui: "Asta e! Nu-mi place, dar trebuie să accept”. Iar apoi, îți iei viața în pro­priile mâini, în loc să persiști în pasivitate, nutrind speranțe nemărturisite. Dacă se va întâmpla ca partenerul să revină în­tr-o zi, va fi nevoie să-ți cercetezi inima: "Ce simt în clipa asta, îl mai vreau?”. Căci nu vei mai fi aceeași, criza te-a matu­ri­zat. Astfel încât vei avea un as­cendent asupra lui, în cazul când te vei hotărî să începi o nouă relație cu el.