Cu toate pânzele sus, spre vremuri de altădată

Dana Ene
Vacanță la muzeu

Vara se apropie de final, iar dacă anul acesta nu v-ați îmbarcat pe marea corabie a va­can­ței, noi vă propunem câ­teva călătorii... în timp. Nu costă mult, și tot ce trebuie să luați în bagaj este puțină imaginație. În ultima vre­me, muzeele noastre s-au ambiționat și s-au trezit la viață, și în loc să intre în vacanța de vară, se întrec în organi­zarea de evenimente. Dacă sunteți din București, din Sibiu sau din Iași, nu refuzați invitațiile care vi se oferă. Muzeele: ASTRA - Sibiu, Muzeul Național al Țăranului Român și Mu­zeul Național de Istorie a României din București, precum și Muzeul Et­nogra­fic al Moldovei (Iași) vă așteaptă să vă îmbarcați pentru călătorii în vremuri de aur ale istoriei, care nu se vor mai repeta niciodată.

"O vară ca la țară, în Dumbrava Sibiului”

Până pe 30 septembrie, în Dumbrava Sibiu­lui se desfășoară un program menit să pună în valoare patri­mo­niul inestimabil al muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA. Frumoasele case țără­nești, um­brite de arborii din Dumbravă, au prins viață în această vară, căci grajdurile și cotețele le-au fost popu­late cu găini, curci, oi și chiar un măgar. Au fost construite o fierărie funcțională, capabilă să găzduiască ateliere, două cuptoare de olar; un sistem tradițional de gătit cu plită și cuptor, precum și două vetre, toate fiind folosite în cadrul unor demonstrații practice și ateliere.
Meșterii populari sunt prezenți în fiecare săptămână în muzeu, cu standuri de prezen­tare, completate de de­mon­stra­ții practice. Sunt or­ganizate ateliere de olă­rit, de fierărie, de gas­tronomie tradi­țio­na­lă, de păpuși, de instru­mente muzicale, de pictură pe sticlă, pictu­ră pe lemn, brodat, țe­sut și altele. Nu a fost uitat nici fol­clorul ro­mâ­nesc. Aleile muzeu­lui sunt străbătute de cupluri de dansatori, acompaniați de lăutari, care fac și demonstrații de joc tradi­țional, în zilele de sfârșit de săptămână. Vă mai stau la dispoziție și ghizi în costume tradițio­nale, ce vor juca rolul de gazdă în di­verse zone din muzeu, prezentând tra­see tematice, ce gru­pea­ză obiec­tivele de maxim inte­res.
Pe 18-19 august puteți să vedeți: un atelier de măști tra­diționale (la Gospo­dăria atelier de dogari din Nereju); două ateliere de pictură pe sticlă și un atelier de țesut, cusut și împletit, la Troița din Sibiel.
Dacă nu sunteți din Sibiu și nu puteți să ajungeți să vizitați Mu­zeul ASTRA, puteți face un tur virtual pe internet: muzeul astra.ro.

Ada Kaleh. Insula din suflet

Până pe 19 august 2012, între orele 10-18, în Sala Foaier a Muzeului Național al Țăranului Român, mai puteți viziona expoziția Ada Kaleh. Insula din suflet. Istoria minusculei, dar atât de romanticei insu­le de pe Dunăre, din aval de Orșova veche, este dramatică. A fost înghițită de apele învolburate ale fluviului, la începutul anilor '70, odată cu terminarea construcției Hidrocentralei Porțile de Fier I. Odată cu ea, s-a scu­fun­dat o bucată din istoria interbelică a României, tră­gând la fund casele învelite în olane, cu ciș­melele, cafenelele și prăvăliile cu acadele și sugiuc, și spulbe­rând comunitatea de lo­calnici turci, neîn­tre­cuți artiști ai cafelei cu scor­ți­șoară și cu cai­mac.
"Dacă ar mai exis­ta o insulă ca aceea, aș lăsa totul și m-aș muta pe ea”, spunea Ali Tu­naligil, un turc năs­cut la Ada Kaleh și stabilit la Istanbul, în filmul docu­mentar al regizorului Ismet Ara­san - "Ada Kaleh Sto­ries” (Turcia, 2009).
Povestea insulei ofe­­­rită de muzeul bu­cureștean s-a con­struit pas cu pas, din fotografii, din arhivele perso­nale ale foștilor insulari, din cărți poștale și ilustrate, din hărți vechi și din rela­tările așa de nostalgice ale locuitorilor insulei. Obiecte salvate de pe Ada Ka­leh, dar și altele, cu valoare de simbol, întregesc un tablou pitoresc și senti­mental, considerat de supra­viețuitori un paradis pămân­tesc.
Expoziția face parte din­tr-un pro­iect finanțat de AFCN și va fi deschisă ulterior și la Muzeul de Isto­rie Națională și Arheologie Constanța (14-28 septembrie 2012) și la Muzeul Regiunii Por­­ților de Fier din Drobeta-Turnu Severin (9-31 octom­brie 2012). Intrarea este li­beră.

"Copilăria de altădată, la țară”

O altă vacanță imaginară "la țară” vă propune și Muzeul Național de Istorie a Ro­mâ­niei, în sediul din Calea Victoriei nr.12, Bu­curești, unde până pe 2 septem­brie a.c., este găzduită expoziția temporară "Copilă­ria de altădată, la țară”. Sunt pre­zentate jucării de la sat, impresionante prin modes­tia materia­lului din care au fost rea­lizate, prin simplitatea și ingeniozitatea celor care le-au meșterit. Veți admira ju­cării care au aparținut deopotrivă copiilor români, sași și secui, din satele Transilvaniei, Moldovei și Mun­teniei.
Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti” (București), Mu­zeul Național Secuiesc (Sf. Gheorghe), Complexul Național Muzeal ASTRA (Sibiu), Muzeul de Etnogra­fie Brașov, Complexul Muzeal Județean Neamț (Piatra-Neamț), Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Pra­hova (Ploiești) și Asociația Muzeul Jucăriilor (Bucu­rești) și reunește obiecte deosebite din patrimoniul acestora. Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00.

"Linguri, linguroaie și polonice”

Chiar dacă nu sunteți mari mâncăi, sunteți așteptați de data aceasta la Iași, tot până pe 2 septembrie, la vernisajul expo­zi­ției "Linguri, lin­gu­roaie și po­lo­nice din patrimo­niul Muzeului Et­nografic al Mol­do­vei”.
Aici sunt scoa­se din lada de zes­tre cu peste 400 de tacâmuri tradi­țio­nale din lemn, aflate în colecția Muzeului Etno­gra­fic al Moldo­vei, aproximativ 150 de piese reprezentative. Prin intermediul lor, mu­zeografii ieșeni vor să-i învețe pe curioși aspecte din viața cotidiană a comunităților arhaice. Nu este vorba doar de măiestria pusă în crearea unor linguri și lingu­roaie ce au străbătut secolele, ci și de menirea lor as­cun­să, de magia ce le era atribuită, în apărarea omului și a locului de influența spiritelor nefaste.
Expoziția a fost deschisă publicului spre vizitare la Muzeul Unirii din strada Lăpușneanu nr. 14, în 2 august și se va încheia pe 2 septembrie a.c.