ZEOLITUL * Adevăruri științifice nerostite în oncologie

Dr. Cristina Aosan
Un mineral în avangarda luptei cu cancerul

O civilizație supra-chimizată

Se aproximează că în mediul înconjurător al civi­lizației industriale există astăzi circa 60.000 de sub­stanțe diferite, cifră în care nu sunt incluse pesticidele, substanțele farmaceutice și aditivii alimentari. În fie­care an, aproximativ 1.000 de substanțe noi sunt create și introduse în mediul ambiant (Prof. Dr. Doc. Petre Raicu). Unele dintre aceste substanțe pot induce aberații (mu­­tații) la nivelul ce­lu­lei umane, modi­fi­când ADN-ul. Ele se nu­mesc mutagene și mul­te sunt carcino­ge­ne, adică produc boala cea mai temută a civi­li­za­ției noastre, cance­rul. Din acest motiv, s-a pus pe plan mon­dial, încă din 1972, pro­ble­ma testării ge­ne­­tice a substanțelor chimice nou sinteti­za­te, cu care omul vi­ne în contact sub di­verse forme. Totuși, de atunci și până azi, incidența cancerului a crescut cu peste 100%... Excluzând eredi­tatea din ecuația bolii canceroase, multe din cauzele ei pot fi sintetizate într-o grupare cheie: intoxicare, in­festare, iradiere. Toxine ali­mentare ori habituale direc­te și indirecte, toxine din poluare, otrăviri profesionale ori accidentale, para­zitoze, viroze și micoze cronice, radiații, toate converg spre același mecanism mutagen, care provoacă can­cerul.

Explicații științifice nerostite

Primele observații asupra etiologiei cancerului sunt menționate în 1775, când Dr. Percival Pott leagă can­cerul tegumentului scrotului de munca de hornar. Contactul direct cu funinginea și gudroanele din hai­nele impregante la lucru induce acest tip de cancer pro­fesional. În 1914, Th. Bovari lansează ipoteza "mu­tației somatice” în apariția bolii canceroase. Cal­cule estimative apreciază că la un individ adult în fiecare secundă, în cursul procesului normal de auto-rege­nerare, se divid 4 milioane de celule. Se știe că în faza de diviziune celulele sunt mai sensibile, iar expunerea la factori nocivi poate cauza cu ușurință aberații cro­mozomiale. Așadar, se consideră că sub acțiunea noxelor apar zilnic în organismul uman circa un milion de celule mutante (Prof. Dr. Ion Chiricuță). Din feri­cire, la majoritatea indivizilor cu un aparat imunitar competent, aceste celule care poartă mutații genetice și sunt candidate la cancerizare sunt înlătu­rate "din fașă”. Prin urmare, deși agentul cancerigen afectează un număr mare de celule, totuși, numai una singură, care a scăpat de sub controlul imunității, reu­șește să for­meze tumora. În interiorul tumorii se mai desfășoară un lucru periculos, dar prea puțin cunoscut. Apare un proces micro-evoluționar care generează în perma­nență variante celulare noi. Unele linii celulare mor, dar altele supraviețuiesc și pot dezvolta linii re­zis­tente la chimio-terapie, radio-terapie. Este un me­canism de "autoapărare” propriu tumorii, similar cu cel prin care microbii devin rezistenți la antibiotice. În plus, s-a dovedit în laboratoare, încă din 1982, că frag­mente din nucleul celulelor canceroa­se, purtând in­formație onco­genă, se pot insera în nucleul celulelor sănătoase, transfor­mându-le și pe acestea în ce­lule tumorale. Procesul a fost denumit transfecție, de către cercetători. Tot din anii '80 se știa că celulele can­ceroase produc niște sub­stan­țe care funcțio­nează ca factori de creștere. Aceste substanțe stimulează înmul­țirea celulelor tumorale, dar pot acționa la fel și asupra ce­lulelor sănătoase, care pot deveni maligne. Feno­menele descrise mai sus dezvăluie niște adevăruri tul­burătoare. Cancerul se poate propaga la distanță, nu doar prin migrarea de celule, dar și prin intermediul componentelor circulante ale acestora. Totodată, tu­mora constituie un pericol nu numai cât timp este în viață, dar chiar și după ce a fost omorâtă. Din celulele bolnave distruse se vor deversa în corp toate compo­nen­tele lor, devenind oncogene pentru celulele norma­le. Cu cât se distrug în timp scurt un număr mai mare de celule tumorale, cu atât se vor împrăștia în circula­ția sanguină mai multe oncogene, care de fapt întrețin fenomenul canceros în organismul respectiv.
Deși aceste lucruri s-au descoperit în lumea știin­țifică de zeci de ani, totuși nimic nu s-a schimbat în abordarea terapeutică convențională a cancerului. În institutele de oncologie din întreaga lume se tratează încă la fel ca acum 100 de ani. Deși sunt mereu lăudate medicamente și aparate noi, toate servesc aceleiași reguli învechite "arde, otrăvește, taie tumora”, fără să se țină cont de faptul că, prin acestea, fenomenul can­ceros este de fapt întreținut în organismul bolnav.

Eficiență(?) medicală în combaterea cancerului

De mai bine de 100 de ani, de când se face sta­tis­tică în oncologie, medicina a rămas practic blocată în jurul aceleiași cifre de 18% ca șanse de vindecare pen­tru pacienții cu cancere, indiferent de tip și stadiu, urmăriți timp de cinci ani. Potrivit lui Vincent De Vita, în 2008, pe plan mon­dial, s-au înregistrat 12,7 milioa­ne de cazuri noi de cancer. În același an, au murit 7,6 milioane. În țările dezvoltate, unul din trei oameni moare de cancer, înainte de 60 de ani. Româ­nia anului 1930 ocupa locul ultim, din 36 de țări euro­pene din punctul de vedere al ratei mortalității prin cancer, cu 41,9 decese la 100.000 de locuitori pe an. Cifra mor­talității crește până la 47,9/ 100.000 locuitori în doar 9 ani, din 1930 până în 1939. Pentru ca în 2008, conform Euro­stat, România să ajungă pe locul 11 din 30 de țări euro­pene, cu cifre care au urcat la 246 pentru bărbați și 128 pen­tru femei.

Ce ar fi de făcut?

Dacă simpla distrugere a tumorii se dovedește cu argu­mente științifice a fi păguboasă, devine evident că se impune o altă abordare a cancerului. În fapt, tumora este doar o manifestare a bolii, și nu boala în sine. Vor­bim despre un amplu fenomen canceros care apare și se manifestă într-un întreg reprezentat de organismul uman, din care face parte organul inițial cancerizat. Ar trebui tratată nu numai o manifestare, și nici doar boa­la, ci pacientul în întregime, privindu-l integrat în am­bientul său. Moral și argumentat științific ar fi mai eficient dacă s-ar încerca reconvertirea către normal a ceea ce s-a îmbolnăvit. Să apli­căm și pentru celulă ceea ce facem pentru om: dacă este bol­nav, încercăm să îl vinde­căm, nu să-l omorâm. Cu atât mai mult cu cât se știe că unele tumori pot regresa spontan, până la dispariție; de exemplu, carcinomul renal, neuroblas­tomul, coriocarcinomul și chiar agresivul melanom malign. Trebuie doar ca organismul, cu niște ajutoare eficiente, să fie pus în condițiile optime, în care func­țiile lui să se exercite pe de-a întregul. După cum spu­ne psalmistul, "suntem cu puțin mai prejos decât înge­rii”... De altminteri, ideea reconvertirii la normalitate a celulelor cance­roase reprezintă cea mai nouă viziune în lumea avan­gardistă științifică, enunțată în epige­ne­tică (Prof. Eberhardt Bengsch).

O altă abordare în tratamentul cancerului

În experiența mea practică de clinician, am încercat ca tratamente oncologice și hematologice felurite re­medii. Cu un succes relativ. În general, este necesar să se utilizeze mai multe combinații de plante, mine­rale și produse apicole, pentru a obține un efect bun și rapid. Sunt frământări și probleme pentru care am găsit de acum șapte ani, într-o bună măsură, răspuns, într-un produs simplu și eficient de care am aflat prin străini. În august 2005, am fost invitată împreună cu soțul meu la Belgrad, într-un schimb de experiență în tratamen­tul naturist al cancerului. Am mers acolo încrezătoare în forțele mele. Tocmai ce tratasem un pacient cu cancer sublingual cu prindere mandibulară, supus radioterapiei. Un om căruia i se dăduse o speranță de viață de 2%. El era considerat vindecat și avea analize de sânge cu valori la limitele superioare ale unui om sănătos. Eram foarte curioasă să aflu ce-mi pot spune nou confrații sârbi. Cu ui­mire și bucurie, am putut să văd fișele unor bolnavi on­cologici care au fost în faze avansate de boală și care au supraviețuit. Am văzut pa­cienți care mergeau singuri cu mașina la ședințele de chimio-terapie și care se în­torceau apoi la serviciu... Lu­­cru care devine imposi­bil în condițiile considerate nor­male pentru chimio- sau radio-terapie. După trei ani de muncă cu produsele lor, am înțeles care era cheia suc­­cesului: zeolitul.
Despre zeolit se vorbeș­te mult în mass-media, dar se spune prea puțin. La fa­cultă­țile de chimie din țară, se de­pun semestrial două-trei teze de doctorat pe tema zeoliți­lor. Azi i se re­cunosc mai bine de 40 de utilizări diferi­te. De ce am ținut să leg toa­te aceste ches­tiuni: sub­stanțe muta­gene pe de o parte, cu zeo­litul pe de altă parte? Pen­­tru că zeolitul este una dintre cheile care le poate regla.

Cum funcționează zeolitul?

"Secretul” eficienței spectaculoase a zeolitului con­stă nu atât în compoziția chimică, cât în aranjamentul spațial al componentelor sale. Ele formează o rețea complicată de cavități și canale cu dimensiuni micro­scopice, care se constituie într-o adevărată capcană pentru substanțele toxice. Sunt adsorbite atât lichide, cât și solide sau gazoase de prisos. Este dovedită capa­citatea chelatoare față de metalele grele. Este capabil de a lega și elimina mercur, cadmiu, plumb, zinc, cu­pru, parțial cromul și altele. Elimină radionuclizi pre­cum pe cei de stronțiu, cesiu, cobalt, cadmiu și crom. Gaze cu efect toxic, dioxidul de carbon și amo­niacul. Alte toxine, ca cele organo-fosforice utili­zate în insec­ticide, și aflatoxinele produse de unele ciuperci.
Partea cea mai mare din zeolitul ingerat rămâne în tubul digestiv și îl străbate de la un capăt până la celă­lalt. Pe parcurs, absoarbe toxinele purtate de sânge și le elimină odată cu fecalele. Care sunt dimensiunile eficienței? Să facem un mic calcul. Un om de 70 kg are aproximativ 5,8 l sânge. Prin vasele intestinului circulă 1,4 litri sânge/minut. Adică, în circa 4 minute, tot sângele său a trecut pe la nivelul tubului digestiv. Pe de altă parte, durata procesului de digestie este con­siderată statistic de 3 ore. Atât i-ar trebui și zeolitului ingerat ca să străbată tubul digestiv între cele două capete. Ei bine, dacă în 4 minute tot sângele unui om trece prin vasele tubului digestiv, înseamnă că în cele 3 ore se fac 45 de asemenea treceri complete. Așadar este suficient timp în care zeolitul să extragă nume­roase toxine. Toxinele mobilizate din depozite se vor elimina și pe alte căi depurative, în principal rinichiul și pielea. De aceea, urina poate avea o colorație nefi­rească și un miros mai urât, iar uneori apar transpirații în timpul administrării. Știind acestea, ne dăm seama că în cazul persoanelor cu un grad mare de intoxicare, cum sunt și pacienții cu cancere, nu este suficientă o sin­gură administrare pe zi. O posologie corectă im­pune 2 până la 4 prize pe zi, în funcție de situație.

Radioprotecție

Zeolitul elimină acele componente oncogene ale celulelor tumorale care se deversează în sânge, după distrugerea lor în masă, prin radioterapie. Pe unele le poate adsorbi direct, dar acționează și indirect, prin menținerea funcțiilor sistemului imunitar.
Excepția de la cele prezentate mai sus este radio­terapia metabolică, care este însă foarte rar aplicată. Aceasta constă în ingerarea de fluide ce conțin izotopi radioactivi, cu tropism pentru anumite țesuturi. Exem­plu: administrarea de Stronțiu 89 în cancerul de pros­tată, atunci când apar determinări secundare osoa­se multiple. Pe durata acestui tip de tratament se reco­mandă a nu se folosi zeolit.

Chemoprotecție

Prin aceleași mecanisme funcționează zeolitul și în cazul administrării de citostatice. Doar că în această situație metoda de lucru trebuie să fie puțin diferită. Che­moterapicele sunt transportate spre tumoră de către sânge. Ele își exercită acțiunile antitumorale doar pe durata a câteva ore de la administrare, cât timp au con­centrație maximă în sânge. Ulterior scade concen­trația lor și nu mai au acțiune antitumorală eficientă, dar vor continua să manifeste efecte adverse. Unele citostatice sunt depistabile în țesuturi și după câteva luni de la administrare (ex. cisplatin). Zeolitul extrage din sânge chemotoxinele, scăzându-le concentrația. Ca să nu scadă eficiența citostaticelor, trebuie doar să nu fie prezent în tubul digestiv concomitent cu concen­trația lor maximă. Aceasta presupune să nu se admi­nistreze cu 3 ore înainte de citostatic și nici în urmă­toarele 10-12 ore. Dar în afara acestei perioade, pre­zența lui devine imperioasă, spre a curăța toxinele care nu mai sunt eficiente împotriva tumorii, în schimb slăbesc un organism deja măcinat de boală. Elimină și resturile celulelor tumorale dezintegrate, împreună cu componentele lor oncogene.
De fapt, atât în radioterapie, cât și în chemoterapie, zeolitul este un bun colaborator întru eliminarea tumo­rii dintr-un organism pe care îl și ajută ca, în loc să piar­dă din vitalitate, să și-o conserve.

Alte utilități ale zeolitului în oncologie

* Se știe că în general pacienții cu acest gen de pro­­bleme slăbesc vizibil. Un adaos de zeolit corespun­ză­tor la 1% din hrana zilnică va conduce de regulă la încetinirea și chiar stoparea fenomenului.
* Tulburările gastrice și de motricitate intestinală, uneori asociate cu infecții microbiene intestinale, sunt alte neplăceri instalate în cursul tratamentelor conven­ționale oncologice. Zeolitul are o acțiune anti-acidă fără a perturba efectul enzimelor din sucul gastric. Este util în tratarea gastritelor, a refluxurilor gastro-esofa­giene și chiar a ulcerelor. Totodată, absoarbe și elimină microbii și toxinele acestora. Ca mijloc complementar zeolitului, recomandăm maceratul la rece de obli­geană, cu efect mult mai bun decât tinctura și compri­matele din pulberea aceleiași plante.
* De foarte multe ori pa­cienții cu probleme onco­lo­gice ajung să aibă complicații renale, care pot merge până la nevoia stringentă de dializă. Atunci când viața ajunge să depindă de mașina salvării care te duce perio­dic la un aparat ce îți purifică sângele, ea poate deveni un calvar. De aceea, un ajutor în curățarea sân­gelui este binevenit, iar zeolitul funcționează ca un fil­tru al acestuia la nivelul tubului digestiv. Foarte im­por­tantă pentru pacienții he­mo­dializați este buna sa capa­citate de a neutraliza amonia­cul.
* La nivelul scheletului, zeolitul stimulează creș­terea și diferențierea celulelor normale osoase. În cabi­net îl utilizez cu bune rezultate pentru tratarea osteo­porozei, combinat cu propolisul, lăptișorul de matcă și ceaiul de pir.
* O bună măsură de protecție și un mijloc eficient de tratament în oncologie este utilizarea zeolitului o lungă perioadă de timp. Adică, din momentul în care s-a pus diagnosticul, atât înainte, în timpul, cât și după tratamentul alopat, pentru toate motivele dezbătute mai înainte. În funcție de starea pacientului și terapia aplicată, se recomandă 2-3 administrări pe zi a câte 1-2 lingurițe de ceai umplute "la ras”, pe stomacul gol. Preferăm utilizarea sub formă de pulbere, întrucât capsu­lele și comprimatele aduc cu ele diverși exci­pienți (lianți, gelatine proteice, coloranți, conservanți, ...), substanțe care nu își au rost în condiționarea unui supliment natural monomaterial și neperisabil. Și, cum cel mai simplu este să prevenim în loc de a trata, tre­buie să ne gândim la acele persoane sănătoase, care ar putea ajunge pacienți oncologici, datorită expunerii cronice la toxicitate diversă. Sub raport profesional, men­ționăm cu deosebire pe acei care lucrează în agri­cultura modernă (pesticide, insecticide), în industriile chimice, minerit. O altă categorie este personalul me­dical din secțiile de radiologie și radioterapie, la care se știe că apar mutații cromozomiale. În aceste situații, ar fi utilă administrarea câte 5 zile pe săptămână a 1 lin­guriță rasă de pulbere, de 1-2 ori pe zi, în funcție de severitatea expunerii și greutate.

Etică și marketing

Zeolitul nu este un panaceu! Nu e piatră minune! El este o resursă valoroasă, cu multiple și demonstrate utilități. Există zeoliți naturali, dar și zeoliți sintetici. Cei sintetici au aplicații strict industriale. În scop tera­peutic se folosesc doar zeoliți naturali. Menționăm fap­tul că zeolitul, fiind un mineral, este un nonsens să i se atribuie eticheta "bio”, care e aplicabilă doar pro­duselor vegetale, animale și derivatelor lor. Utilizat ca supliment nutrițional, merită toată atenția lumii știin­țifice românești, cu atât mai mult cu cât în țară avem depozite de zeolit, iar aplicațiile lui în medicină sunt încă timide. Când se folosește drept remediu natural unic are efecte benefice. Dacă se asociază cu alte re­me­dii cu care conlucrează bine (ex. propolisul, în cazul oncologiei), efectele pot fi mai rapide și mai ample, chiar la doze mai mici. Despre beneficiile zeolitului se pot spune încă multe lucruri, dar pe acestea poate le vom dezvolta cu altă ocazie.
Să sperăm că medicina convențională va putea co­la­bora cu medicina naturistă în beneficiul pacienților, chiar dacă nu sunt încă pe deplin cunoscute mecanis­mele de producere ale unor fenomene benefice, dar care se manifestă evident și repetabil. Așa cum nici focul și nici curentul electric nu sunt complet înțelese de către cercetători, dar totuși sunt unanim acceptate și folosite. Pe de altă parte însă, este necesar ca și în aria terapiilor naturiste să existe specialiști care să stăpâ­neas­că domeniul, metoda și limbajul medical. În ab­sența acestora nu poate exista o punte de legătură între cele două părți ale aceluiași domeniu, acela al sănă­tății. Apreciez că în acest caz concret, al zeolitului, șapte ani de muncă și studiu clinic pot îndreptăți pre­zentarea unor aprecieri rezultate dintr-o experiență rea­lă. Mai mult, atunci când în media se face o promovare greșită a unui remediu care poate fi o speranță de viață pentru bolnavii de cancer, și nu numai, mulți ar consi­dera o datorie să facă niște precizări clarificatoare.
Revenind la perspectiva frumoasă furnizată de epi­genetică, de a aborda cancerul pe direcția reconvertirii către normal a celulelor îmbolnăvite, constatăm că zeo­litul dispune de mecanisme care ne îndreptățesc să îl considerăm unul dintre acele ajutoare de care orga­nis­mul uman are nevoie, spre a-și putea folosi forțele proprii pe această cale.

(Un zeolit de bună calitate, împreună cu sfaturile ne­cesare utilizării lui găsiți la Melidava, tel.: 0740/20.50.40, 0768/19.29.39 sau 0256/200.105, melidava@gmail.com, www.melidava.ro Persoanele peste 60 de ani beneficiază de reduceri în cadrul unui program social.)