România s-a săturat de scandal

Ciprian Rus
Curtea Constituțională a pus capăt marți, după o tergiversare nejustificată, în raport cu logica de­ciziei finale, uriașului scandal legat de încercarea de de­mitere a președintelui Traian Băsescu.

Au fost unele dintre cele mai sinistre săptă­mâni traversate de România post-de­cem­bristă; doar fierbințeala mo­men­tului ne ascunde acum adevăratele con­secințe ale crizei politice de la Bucu­rești. Leul, in­di­catorul cel mai sensibil la evoluția socie­tății românești din această vară, a dat mici semne de însănătoșire imediat după ce mediul economic a intuit în­cotro se înclină balanța la Curtea Consti­tu­țio­nală. Verdictul de marți a fost și el bine întâmpinat de mo­neda națională, dar bancherii și analiștii economici in­de­pendenți s-au grăbit să atragă atenția că simpla pu­nere în aplicare a deciziei Curții nu e suficientă pentru ca economia să își revină. Dacă zgomotul politic va con­ti­nua să persiste, așa cum dau de înțeles reacțiile insti­ga­toare de după verdict, atunci ușoara apreciere a leului, sus­ținută puternic de Banca Națională, se va pier­de în foar­te scurt timp.
Apropierea alegerilor parlamentare nu e, însă, câtuși de puțin un prilej de acalmie. Tocmai de aceea, lunile care urmează vor reprezenta un veritabil test de respon­sabilitate pentru principalii actori politici. Traian Băsescu are șansa să se lepede, într-un final, de imaginea de tip conflictual și răzbunător și să propună un model pentru o coabitare pe care premierul însuși și-a asumat-o în presa occidentală. La rândul său, redevenit exponentul numărul 1 al coaliției după plecarea lui Crin Antonescu de la Co­troceni, Victor Ponta trebuie să reflecteze serios la rapor­turile sale cu propriul partid (zguduite de criza creată în jurul organizării Referendumului și de demisia lui Ioan Rus din Guvern), dar și cu partenerii de coaliție din USL. Dacă luna decembrie îl prinde pe Traian Băsescu la Președinție, un eventual nou mandat de premier al lui Ponta va trece prin mâinile acestuia! Prin urmare, coabi­tarea dintre cei doi adversari politici trebuie privită nea­părat și din această perspectivă. În fine, Crin Antonescu a ieșit cel mai șifonat din tot acest scandal. Arțăgos, me­reu în pragul crizei de nervi, într-un permanent război mon­dial - nu i-a scăpat nimic, de la Departamentul de Stat American, la Angela Merkel, și de la Mark Gi­ten­stein, la Ma­nuel Barroso -, Antonescu a arătat opiniei pu­blice o imagine total neadecvată în raport cu fotoliul la care visează. Atacat de platformele liberale girate de apropiați ai lui Traian Băsescu și confruntat cu o criză de identitate, pe care măsurile economice vizate de exe­cu­tivul lui Pon­ta nu vor face decât să o adâncească, PNL joacă o carte riscantă, căci o rupere intempestivă a USL ar fi fatală parti­dului.
Lupta politică din ultimul an a făcut deja numeroase victime: demisia lui Boc și retragerea Elenei Udrea, căderea lui Ungureanu, demisia lui Ioan Rus... Următorul care va cădea va fi un nume mare; războiul a fost prea dur ca să nu să întâmple astfel. Va cădea, cel mai pro­ba­bil, cel care nu își va însuși la timp învățămintele nebu­niei din ultimele luni. România e sătulă de scandal până peste cap și știe foarte bine, de-acum, cu cine are de-a fa­ce. Presiunea economică va fi tot mai mare, iar dema­go­gia de talk-show va fi acoperită tot mai greu. Cei care vor juca pe cartea normalității și a dialogului vor fi marii câș­tigători. Iar calculele de azi s-ar putea să nu se potri­vească cu cele din decembrie. Referendumul recent, lan­sat cu surle, cu trâmbițe și cu sondaje exaltate, tocmai a demonstrat-o.