MIRABELA DAUER - "Viața mea e frumoasă și fericită”

Ines Hristea
JURNAL DE VACANȚĂ

- Am trecut de jumătatea lui august și natura în­cepe să "bată” a toamnă. Unde v-ați încărcat ba­te­riile pentru sezonul care urmează? În străinătate, în țară, la mare, la munte, în penumbra din dor­mitor?

- Răspunsul e unul singur: am ales marea. Marea, marea și iar marea! Pentru că o iubesc nespus! Din­totdeauna am iubit marea. Nu soarele, nu nisipul, nu atmosfera estivală, ci marea, apa. Ador întinderea ei, culoarea ei care se împletește din mii de nuanțe, felul în care pare să izbucnească din ovalul cerului și felul în care vine să se abandoneze fără teamă pe nisip. Mă liniștește susurul ei leneș, din zilele toride, și mă fascinează mugetul ei născut din tumultul valurilor înspumate.

- Sunteți la mare și acum, când vorbim. Ce vedeți dimineața când trageți draperia ferestrei?

- Grădina hotelului. Niciodată nu mi-a plăcut să stau ca toată lumea, în camere cu vedere spre mare. Mă îmbăt cu priveliștea mării când stau pe plajă. În rest, îmi place să văd verdeață. Așa că mereu cer ca­mere cu vedere spre grădină. Iar grădina acestui hotel este foarte frumoasă. Totul e de un verde viu, punctat de petele de culoare ale florilor, care sunt de toate so­iurile: și mai mari, și mai mici, și mai avântate către soare, și mai timide... Un fel de rai în miniatură.

- Cum e atmosfera pe litoral? Mai este marea o destinație de vis a vacanței?

- Nu e chiar atât de cald ca în București, iar aerul e mai respirabil. Dar oricum ar fi fost, mie îmi place aici, la marea noastră cea Neagră, fiindcă e o atmos­feră specială, fiindcă e lume multă... Eu iubesc oa­menii, îmi place să văd oamenii, îmi place să fiu cu oa­menii, nu am fițe de artistă, nu fac opinie separată și nici nu mă ascund cu pălăria trasă pe ochi și cu ochelari de soare negri. Asta, deși sunt conștientă că nu toți cei care se pre­umblă pe-aici sau pe-aiurea, prin țară, pot fi calificați ca "oameni”, în adevăratul sens al cuvântului. Mulți dintre ei se comportă ne­ci­vi­lizat, vorbesc tare, la­să gunoaie pe plajă, au o atitudine agresivă, adre­sează injurii cu atâta larghețe de parcă ar face complimente... Nu mai continui, căci toate as­tea mă umplu de amă­răciune și orice in­divid educat și cu bun simț știe ce în­seam­nă să nu fii om. Doar că mă întreb, retoric, desigur, și fără a dori să intru într-o dezbatere pu­blică: de unde atâta duș­mănie și ură în noi, de unde atâta proastă creș­tere...? Repet, întrebările me­le sunt retorice, căci nu știu cine ar putea să-mi ofere un răspuns concret. Pâ­nă una-alta, asist cu durere la înco­ro­na­rea kitschului ca va­loa­re supremă. Și mă gândesc cu groa­­ză la ce va urma... Mi-e teamă pentru noi toți, nu pentru mine, personal. Eu am colțul meu de rai, căsuța în care m-am mutat în afara Bucureștiului, și acolo îmi trăiesc viața așa cum consider eu: în bună cuviință și cu respect față de tot ceea ce mă înconjoară, fie că e vorba de oa­meni, de animale sau de natură. Îmi văd de grădina mea, care e ceva mai mărișoară decât aceea pe care o aveam înainte, dar la fel de plină de flori... În schimb, acum mi-am permis să-mi cons­truiesc și-un mic iaz, la care au dat buzna toate bros­cuțele de prin zonă. (râde) Îmi văd de cei trei căței, care acum sunt și mai fericiți, fiindcă au mai mult spațiu la dispoziție unde să se joace... Îmi văd de prietenii mei, puțini la număr, dar buni... Asta e viața mea și e o viață fru­moasă și fericită!

- De ani de zile, marea înseamnă pentru dvs., și viață scenică, spectacole muzicale. Profesia și va­canța fac casă bună?

- Da, în primul rând, fiindcă starea de vacanță e o stare pe care ți-o creezi tu însuți, e o stare inte­rioa­ră, iar, în al doilea rând, pentru că locul în care cânt eu este atât de minunat, încât nu am impresia că merg acolo din obligație, ci merg, pur și simplu, din plă­cere. E un loc minunat, atât ca bucurie a ochiului - căci, estetic vor­bind, e superb -, cât și ca bucurie a su­­fletului - fiindcă oamenii de aici sunt absolut spe­ciali, sunt niște oameni buni, săritori, generoși, cum rar se mai în­tâlnesc azi.

- Și cum se numește oaza dumneavoastră de bucu­rie?

- Cireșica. E un hotel în Olimp.

- Să înțeleg, așadar, că atunci când vă priviți în oglindă, vedeți un chip bucuros și destins, în acord cu libertatea verii și a vacanței?

- Da. Pentru că eu mă simt ca fiind cel mai fe­ricit om de pe planetă. De ce? Fiindcă sunt să­nă­toasă, fiindcă atunci când deschid ochii di­mi­neața văd, văd albastrul cerului și verdele co­­pa­cilor, fiindcă aud, aud ciripitul pă­­să­relelor... Pen­tru că mă pot bucura de­plin de viața a­ceasta pe care mi-a dă­ru­it-o Dum­nezeu. Și asta e cel mai im­por­tant! Și-atunci cum să nu fiu fe­ricită?! Nu-mi do­resc nimic altceva decât ca Dum­nezeu să mă țină în con­tinuare sănătoasă. Că restul fac eu...