Din misterele naturii - IUBIRILE SECRETE ALE FLORILOR

Andrei Cheran
- Sute de ani, științei i-a fost greu să accepte similitudinile psihologice dintre plante, animale și oameni. Cum să recunoști că un elefant care plânge lângă trupul mort al puiului său suferă și are sentimente omenești, sau că florile ademenesc fluturii și albinele ca niște veritabile curtezane? Astăzi, nimeni nu se mai îndoiește de comportamentul uman al plantelor și animalelor, o dovadă că lumea vie e făcută după același tipar. Vă propunem o incursiune într-un univers fabulos, care ține, uneori, de domeniul irealului -

Sexualitatea florilor

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, un german pe nume Sprengel descoperea că florile nu au fost create de Dumnezeu pentru oameni, ci pentru insecte. Floarea și insecta sunt perfect adaptate una la cealaltă. Floarea își oferă nectarul și un aliment bogat în proteine, po­lenul. Insecta îi asigură supraviețuirea, transportând po­lenul de la o floare la al­ta, permițând astfel fe­cun­darea.
Biologia sexuală a flo­rilor este de o varietate sur­prinzătoare, imposibil de rezumat în câteva rân­duri. Găsim flori-mascul și flori-femelă pe aceeași plantă sau pe plante di­ferite. Există chiar flori hermafrodite, care se fe­cundează ele însele, re­zul­tatul fiind uneori fe­ricit, alteori apărând un spe­cimen inferior. Pe scurt, nu solu­țiile sunt ce­le care le lipsesc flo­ri­lor pentru a se în­mulți. Dar în cele mai multe ca­zuri, polenul trebuie dus de la o floare la alta și, în 90% dintre cazuri, acest lucru este făcut de către insec­te.
Aceste lucruri sunt știute încă din vechime. De exem­plu, asirienii ști­au cum să ajute natura. Scu­turând florile-mascul ale unui curmal peste flo­rile-femelă, ob­țineau niș­te recolte la care nici nu puteau visa în con­dițiile oferite de către natură.
Dar nu asta a des­co­perit Sprengel, ci exis­ten­ța mij­loacelor de seduc­ție, aproape umană, asu­pra insectelor. Astfel, glan­­dele ce produc necta­rul sunt semnalizate gra­ție unei rețele de dis­pozi­ti­ve foarte diverse. Une­ori este vorba despre punc­te, alteori despre linii convergente sau pete de culoare con­trastând puternic cu nuanța de bază a florii. Această sem­nalizare numită "a mierii” a fost obiectul unor stu­dii aprofundate, mai ales în țările germanice și an­glo-sa­xone.
În Franța, Gaston Bonnier, un botanist repu­tat, a încercat la începutul anilor 1900 să distru­gă ideea că pot exista astfel de relații între regnul animal și cel ve­getal. Expe­riențele sale, une­ori interpretate în mod gre­șit, par foarte naive în zilele noastre și sunt din fericire contrazise de lucrările foarte multor savanți cunoscuți. De curând, mai multe specii de flori au fost fotografiate cu unde ultravio­lete, iar pe fo­tografii au apărut niște sisteme de sem­na­lizare de-a dreptul... erotice. Așa s-a înțeles felul în care o in­sectă poleniza­toare re­marcă floarea.

Ceea ce noi nu putem vedea

Oamenii de știință știu cum văd albinele. O echipă de cer­ce­tători nemți și austrieci a studiat mult timp aceas­tă pro­blemă. Ele nu văd culoarea roșie, au astig­matism, sunt mioape, dar per­cep ultravio­letele drept o cu­loare com­plementară a verde­lui. Astfel, semnalele ultravio­lete ale flo­rilor sunt percepute de către albine, în timp ce noi nu le ve­dem. De aceea, se poate spune că floa­rea a fost făcută pentru insectă, nu pentru om. În afară de acest sistem optic, mai există, de asemenea, un dis­pozitiv de miro­suri, dintre care noi nu cunoaștem decât extrem de puține.

Amanți neobișnuiți

Există anumite specii de orhidee, care au niște pro­prietăți uluitoare. Să luăm de exemplu specia "ophrys”, a cărei fecundare este făcută tot de către insecte. Dar aces­te plante nu au nectar pentru a-i atrage pe vi­zita­tori. Ele trebuie așadar să folosească alt procedeu de atracție. Iată de ce aceste flori se folosesc de "seducția” lor, provocând excitarea se­xua­lă a masculilor unor anu­mite specii de himenoptere. Aceștia se comportă cu floa­rea ca și cum ar fi vorba des­pre o fe­melă din specia lor. În timpul acestor acuplări "nelegitime” este asigurat transportul polenului.
Diferitele specii de orhi­dee nu atrag de fiecare dată ace­leași in­secte, iar proce­de­ele de seduc­ție variază în mod considerabil. În orice caz, stimularea se bazează pe mai multe simțuri: mirosul, vederea, atin­gerea. Florile de ophrys emit niște mirosuri foarte apro­piate de cele se­cre­tate de glandele hime­nop­terelor fe­mele. Dar există anu­mite cazuri când plantele degajă par­fumuri poli­valen­te. Astfel, ele își sporesc con­si­derabil șansa de a fi "vizi­tate” și de a se reproduce.
Stimularea vizuală joacă de asemenea un rol foarte im­­portant. Chiar și pentru ochiul omenesc mai puțin avi­­zat, florile de ophrys amin­­­tesc de aspectul unor in­­­secte mari. O mare parte din­tre aceste lucruri sunt cu­nos­cute de destul de mult timp, dar ele nu au fost con­firmate de­cât de curând, de către un naturalist suedez, Bertil Kullenberg, primul care a scos în evidență rolul stimu­lărilor tactile. Floarea de ophrys posedă niște zo­ne netede și altele mai piloase, mai mult sau mai puțin dezvoltate, a căror structură reproduce într-o ma­nieră foarte exactă partea dorsală a femelelor de hime­nop­tere. În mod incredibil, uneori și temperatura florii este cu mai mult de zece grade peste cea a mediului încon­jurător, constituind pentru insectă un factor de atracție suplimentar. Până la urmă, lucrurile se petrec așa: hi­me­nopterele-masculi, care își caută hrana, trec din în­tâmplare pe lângă aceste flori și sunt imediat atrași, în mod ire­zis­tibil, de către mirosul identic cu cel al fe­melelor din specia lor, pe care îl cunosc din instinct. Flo­rile, a căror for­mă și culoare seamănă în mod ciudat cu alura ge­nerală a unei himenoptere, sunt ușor de re­perat. Insecta se așează atunci pe una dintre ele și, ghi­dată de către pilozitatea florii, al cărei desen evocă con­tu­rurile im­primate în sistemul său nervos, încearcă să se acupleze. În timpul acestei tentative, polenul se fi­xea­ză pe corpul ei și, la viitoarea "aventură”, pole­ni­zarea va fi realizată. Așa se desfășoară lucrurile timp de câteva zile, până în momentul în care femelele de­pun ouă. Atunci masculii își pă­răsesc amantele vege­ta­le și fac curte cu la fel de multă pasiune femelelor le­gi­time.

Capcane diabolice

Există un grup de vegetale care au fascinat din­totdeauna: plantele carnivore. Ele constituie elementul-șoc al arsenalului autorilor de science-fiction. Cu toate acestea, romancierii și desenatorii au făcut aproape de fiecare dată aceeași greșeală. De cele mai multe ori, ei atribuie florii rolul de "canibal” și de fiecare dată ve­dem nefericita victimă dispărând într-o încrengătură de petale tentaculare. Dar dacă aceste plante mănâncă car­­ne, nu o fac din pur masochism. Cele patru sute cinci­­zeci de specii cunoscute sunt întâlnite pe terenu­rile cele mai diverse cu putință, dar de fiecare dată s-a constatat la fața locului o carență de fosfați și de nitrați la nivelul solului. În aceste condiții, pentru a supra­vie­țui, florile nu au decât o singură soluție: să mănânce ființe care po­sedă aceste substanțe vitale. Pentru a mânca, trebuie să vânezi, iar vegetalul nu se poate baza decât pe pro­priile sale capcane pentru a-și surprinde prada.
Astfel, există trei feluri de capcane. În primul rând, este cea cu lipici, apoi cea care imită la perfecție capca­nele pentru lupi, când două maxilare de oțel prind victi­ma. În sfârșit, mai există groapa mascată, în care cade insecta condamnată. De fiecare dată este pus în aplicare un mare număr de mijloace pentru a atrage victima, în general o insectă, dar uneori chiar un animal de talie mai mică.
O plantă cu tulpina lipicioasă, "roua soarelui”, posedă structuri în formă de perle, strălucitoare și foar­te atractive. Insectele se apropie, se lipesc, iar frunzele le digeră încet-încet. Capcanele "cu balamale” sunt construite prin intermediul unor frunze modificate, care seamănă foarte bine cu floarea, păcălind astfel orice specie de insectă. Dintre toate capcanele, groapa ascunsă este cea mai periculoasă. Este vorba despre un cornet umplut pe un sfert sau pe o treime cu un lichid trans­parent, care este o secreție pe bază de zahăr. Cor­netul este făcut în așa fel încât provoacă căderea în li­chidul care nu iartă. El conține niște substanțe spe­ciale, care fac înotul victimei imposibil, precum și al­tele, digestive, care efectuează o dizolvare lentă. Există anu­mite specii de plante care se hrănesc în acest fel și cu vietăți mult mai mari ca insec­tele, cum ar fi șoare­cii și chiar păsările. Enzimele acestor plante sunt foarte pu­ternice, dar din cauză că sunt di­luate, acțiunea lor este lentă, iar ago­nia celor prinși în aces­te cap­ca­ne diabolice poate dura mult timp.

Laboratoare de psihologie vegetală?

În exemplele de mai sus, am pu­tut vedea cum plantele utili­zează la maxim insectele. În cazul polenizării, floarea plătește în schimb pentru serviciul primit. Ea își oferă polenul, nec­tarul, ba chiar far­me­cele. În cazul plan­telor car­ni­vore, insec­ta nu mai are ni­mic de așteptat, decât moar­tea. Totuși, în am­bele ca­zuri, pro­ce­deele de se­duc­ție și de atracție se asea­mă­nă. Totul se pe­tre­ce ca și cum planta ar ști ceea ce o atrage pe insectă.
A trecut de mult vremea când oa­menii de știință re­fuzau să crea­dă în cunoștințele impli­cite ale ani­ma­lelor. Faptul că un pui de găină se poate as­cunde la iuțeală, când vede doar umbra unei pă­sări de pradă, părea o mi­nune greu de cre­zut cândva. A fost ne­voie de mulți ani și de multe cercetări pentru a demonstra asta.
Iată-ne, așadar, în fața unei alte enig­me. Cea a posi­bi­li­tății unei analogii cu omul, în sânul lu­mii vegetale. Mai poate fi negată psi­ho­logia vegetală? Cum să nu­mim altfel decât "psihologie”, acest com­por­tament uman, care ne fasci­nea­ză din ce în ce mai mult, pe măsură ce ne dăm sea­ma că în lumea animală și ve­getală există, fără în­do­ială, forme de gândire și de simțire paralele cu ale noas­tre?

Suplimente de anchetă
Dragoste între șoareci și flori


Se pare că între gusturile olfactive ale oamenilor și animalelor există numeroase asemănări, deși mires­me­le diferă, uneori, radical. E cazul șoarecilor de câmp, din nordul Africii, atât de înnebuniți după mirosul unui arbore, încât se năpustesc în florile lui, fecundându-le. Cunoscut sub numele de "arborele cu cârnați”, fiindcă fructele lui seamănă, într-adevăr, cu niște cârnați afu­mați, el are niște flori mari, de culoare întunecată, al căror miros seamănă izbitor cu cel al organelor genitale ale femelelor-șoarece. O asemănare ex­trem de excitantă, care îi face pe frații lui Jerry să se năpustească asupra lor.

Bondarii și trandafirii din plastic

Acum mai bine de zece ani, Mannimes, un tânăr naturalist britanic, își publica studiile asupra "măr­cilor de miere” și comportamentul bondarilor. În împreju­rimile Oxfordului, el observase colonii de bondari care intrau în niște cuști mari, realizate de el, în care se afla o mare varietate de flori sintetice, ce imitau florile naturale doar parțial. Ei bine, bon­darii le vizitau cu mare plăcere, deși erau din ma­terial plas­tic. În felul acesta, Mannimes a aflat ca­rac­­te­ris­ti­cile esențiale ale florii care îi atrag pe bon­dari. Printre altele, el a ob­servat că puse în prezența unui disc de cu­loare uni­formă, insectele aveau ten­dința să ateri­zeze pe mar­ginea lui. Deci, departe de polen și de nectar, dacă fa­cem com­parația cu o floare reală. Din contră, dacă exis­tă pe disc structuri ase­mă­nătoare cu "ghidul mie­rii”, linii convergente sau serii de puncte mici, ori struc­turi amintind de zonele erogene, bon­darul ateri­zează fără să ezite în centrul florii sintetice.

Cactusul din Arizona

Unele plante nu înfloresc decât noaptea. În vastul deșert care acoperă o parte a statului mexican So­no­ra, se găsește un cactus a cărui floare magnifică în­flo­rește în timpul nopților de primăvară. Ea nu are cum să treacă neobservată, pentru că parfumul ei poate fi simțit de la peste treizeci de metri și un singur cactus poate avea peste treizeci de flori deschise. Motivul acestui "atac olfactiv în forță” este simplu. Tre­buie atrași po­le­nizatorii, și ce ar putea fi mai in­dicat decât un miros pu­ternic, în noaptea în care culorile și for­me­le atră­gă­toare nu servesc la nimic? În acest caz, este vorba des­pre a seduce fluturii de noapte, de a-i atra­ge cu ori­ce preț, pentru că floarea, înflorită în tim­pul nop­ții, va fi moartă la răsărit, sterilă - dacă flu­tu­rele nu va ve­ni la ea. În schimb, va fi plină de pro­mi­siu­­nile unui fruct minunat, dacă a reușit să-și atragă pețitorii cu aripi.