Leacuri de la cititori * De la lume adunate și-napoi la lume date

Cititor Formula AS
Pătrunjelul și bolile de rinichi

După părerea mea, rinichiul este organul central al corpului nostru. Ar trebui să-l curățăm periodic de to­xine, la intervale de câteva luni, și atunci multe alte funcții organice, de exemplu tensiunea arterială, s-ar normaliza de la sine. Această detoxifiere se face cu ceai de pătrunjel și lapte bătut degresat.
Pentru ceai, luați o mână de frunze proaspete cu tot cu codițe, tăiați-le mărunt și puneți-le pe foc, în ju­mă­tate de litru de apă rece. Înfierbântați apa și lăsați-o să fiarbă trei minute. Cu puțin înainte de sfârșitul celor trei minute, adăugați o linguriță rasă de splinuță și încă una de coada-calului (amândouă uscate). Luați vasul de pe foc, acoperiți-l și lăsați să infuzeze zece minute. Apoi strecurați ceaiul și beți-l cu înghițituri mici, neîn­dulcit sau îndulcit cu miere. Cura durează două săptă­mâni și se face cam de trei ori pe an. (E important să cău­tați o coada-calului crescută pe un sol pietros.) Completați această cură cu lapte bătut degresat. Dacă îl tolerați bine, beți o jumătate de litru pe zi, deși ideal ar fi chiar un litru. Cumpărați un produs de bună cali­tate, pentru că altfel riscați să nu obțineți efectul scon­tat. (Ceaiul de pătrunjel nu se recomandă în nefrită, agravează inflamația țesutului renal.)
URSULA TEMPEA, asistentă medicală - Brașov

Micoză la picioare

Se pun la fiert într-o oală 5 litri de apă și când în­cepe apa să fiarbă, se adaugă 10 căpățâni de usturoi pisate cu coajă cu tot, 2 cutii de pelin, 2 cutii de gălbe­nele și 2 cutii de muguri de plop. Se fierb 15 minute, cu capac. Apoi lichidul se filtrează și se pune într-un lighean. Se stă 30 de minute cu picioarele în fiertura care trebuie să fie rece. În lichidul din lighean mai adău­gați un plic de bicarbonat de sodiu și 1 l de oțet de mere. Apa nu se aruncă, se poate folosi de 5 ori. A șa­sea zi se fierb alte plante. După baie, se unge locul cu alifie și se trage un ciorap. Se fac măcar 15 băi. Alifia se prepară din rășină de brad, ceară de albine, pelin, trei-frați-pătați, muguri de plop și propolis. Se topesc ceara și rășina (câte 100 g) pe baie de abur, se adaugă plantele (câte o lingură) și propolisul (o sticluță de tinctură). Se strecoară și se pune în recipiente de sticlă, la rece.
ȘERBAN ION - București

Ten frumos cu ulei sfințit

Am citit în revistă multe întrebări despre problemele de sănătate ale pie­lii, mai ales ale tenului. Eu am găsit un remediu foarte simplu și care nu este costisitor. De mică, am avut pe față niște ciuperci care se vedeau ca niște pete și care se sim­țeau și la atingere, dar nu le-am putut trata cu nimic. În ultimul an, din cauză că m-am îngrășat, am început să fac și bubițe. Am dat cu Nidoflor, cu iod, cu spirt, am luat pastile, dar nu am putut rezolva nimic. Până când mi-a venit ideea să îmi ung fața cu ulei sfințit la Sfântul Maslu. Mă ungeam seara, și deși perna s-a cam îngălbenit, mie au început să îmi treacă toate bubițele, petele, și am observat cum zonele cu ciupercă se usucă. Așa că acum am un ten care este mult mai curat. De aceea, recomand acest ulei pentru toți cei care au probleme cu tenul, bube mari, acnee etc.
Menționez că uleiul de la Sfântul Maslu se pune în mâncare (nu la prăjeli, pentru că este sfințit și nu se poa­te arunca la canal). Eu mi-am făcut o sticluță pe care o țin în frigider și din care beau câte puțin după fiecare masă. O altă sticluță, mai mică, o țin pentru uns locurile dureroase sau rănile. Eu cred că acest ulei poa­te vindeca foarte multe boli. Este important ca uleiul să fie dus la Sfântul Maslu, înaintea începerii celor șapte rugăciuni de sfințire. El se pune pe masa dinainte pregătită în biserică, într-o sticlă cu dopul scos. Este important ca Maslul să fie făcut de cel puțin doi preoți, care să fie de la început îm­pre­ună la slujbă, și ca Maslul să fie făcut co­rect, nu în manieră prescurtată. Pentru un Maslu bun, mergeți la mânăstiri, de exemplu, în București, la Patriarhie, la biserica Sfântul Spiridon Nou, la mânăstirea Radu Vodă, dar și la alte biserici, unde nu se prescurtează slujba. Avantajele acestei Sfinte Taine sunt multe: se iartă păcatele, se vindecă sufletul și trupul, se scot chiar și demonii.
Urez multă sănătate redacției revistei dvs. și cititorilor ei!
ANDREEA - București, e-mail: andreea_neac@yahoo.com

Cum scăpăm de bătături

Pentru bătăturile uscate, se fac băi cu apă fier­binte, în care se adaugă săpun lichid și bi­car­bonat de sodiu, pentru înmuierea pielii înăsprite, apoi se aplică comprese.
* Se taie cu foarfeca 3-4 fire de trifoi cu flori. Se decupează din tifon un pătrat pe care se pun 3 linguri de plantă și colțurile se leagă cu ață. Tamponul se scu­fundă în apă clocotită pentru câteva secunde, se răcește puțin și se aplică pe bătătură.
* Se decupează din lămâie o bucățică de coajă, în așa fel ca să aibă și un strat de miez cu suc, și se pansează pe locul bolnav.
* O bucățică de frunză de aloe tăiată transversal se aplică pe bătătură și se prinde cu leucoplast.
* Terci de cartof crud, dat pe răză­toarea cu orificii mici, se aplică pe bă­tătură și se acoperă cu tifon.
* Bătrânii aplicau pe bătături o bu­cățică de carne proaspătă.
* Un cățel de usturoi mai mare se coace în cenușă fierbinte, se taie în 2 jumătăți pe lungime și se aplică pe locul afectat.
* Coaja uscată de ceapă se mace­rează în oțet, timp de două săptămâni. Se scoate o linguriță de coji, se storc puțin și se aplică pe bătătură un strat de 2-3 mm.
* Pe bătătura du­re­roasă se aplică un amestec preparat din părți egale de gră­sime, de usturoi pisat și pul­bere de cre­tă sau făină de ma­zăre uscată.
* Se aplică pan­sa­mente îmbibate în suc proaspăt din plantele pe care le avem la dis­poziție: laptele-cucu­lui (alior), păpădie, mușcată roșie, pod­bal, iederă, aloe, ceapă verde.
ELENA JOSAN - Vaslui

Alifie minune pentru hemoroizi

Oricât este boala de veche, cu sângerări, se rezolvă din 3-4 ungeri. Se fierbe carne de oaie, se lasă să se răcească și când seul e întărit, se culege cu o lingură. Într-o cratiță, pe foc mic, se pun o lingură seu cu o lingură de sare fină. Se amestecă până se topește. Se ia cratița de pe foc și se mai pune o lingură de petrol. Se lasă la sleit, apoi se unge locul bolnav.

Dureri de șale

Se iau 3 frunze de varză (sunt bune cele mai de lângă pământ, care se usucă). Dacă sunt mari, se spală, se taie nervura groasă de pe mijloc, se așează una peste alta, ca țigla pe casă, se zdrobesc cu bătătorul de carne, să lase apă. Apoi se pun într-o cratiță pe foc mic. Atenție, când este caldă cratița, sunt calde și frunzele. Se pun pe șale, cât se suportă de calde, de seara până dimineața. Se stă în pat, la căldură. Dimineața se scot și locul se spală cu apă călduță. Procedeul se repetă.
LUPU CAROLINA - Reșița

Pentru vindecarea arsurilor

Vă ofer o rețetă foarte eficientă pentru arsuri: 250 g ceară albă, curată, de albine, 1 pachet de unt, 2 lin­guri ulei; se topesc împreună pe foc, du­pă răcire se pune alifia pe o pânză de in, bumbac sau câteva straturi de com­prese sterile și se aplică pe lo­curile afectate. La 12 ore, se schim­bă pan­samentul. Stra­tul de pastă să aibă o grosime de aproxi­mativ 3 mm (ca și untul uns pe pâi­ne!). Să­nătate!
LUCIA COLAN - Cluj-Napoca

Afte bucale

Pe o linguriță se zahăr se pun 8-10 picături de tinctură de propolis și se ține zahărul în gură până se dizolvă. Se administrează de 3-4 ori pe zi. Tratamentul poate fi făcut și preventiv, în lipsa aftelor bucale. De asemenea, poate fi administrat și în afecțiuni ale gâtului. Vă doresc sănătate!
ADRIANA - Ploiești

Scăderea colesterolului

Vă recomand un ceai făcut din ventrilică. Se prepară astfel: o lin­gu­riță cu vârf la 250 ml de apă clo­cotită. Se lasă să stea puțin, apoi se strecoară și se beau 2 cești de ceai pe zi. De asemenea, folosiți în meniul dvs. zilnic usturoi, ceapă, fasole, mazăre verde, mor­covi, țelină și alte alimente bogate în calciu, potasiu și vitamina C. Toate acestea reduc substanțial nivelul de colesterol. Aceeași acțiune o are și uleiul de măsline presat la rece, ca și uleiul de nucă, care se poate bea în fiecare dimineață, pe stomacul gol, o linguriță, după care sugeți o felie de lămâie. Eu, folosind această re­țetă, am ajuns să scad nivelul de colesterol de la 285 la 177. Sănătate!
SALOMIA ȘTEFAN - Sibiu

Fibrom uterin

Aș dori foarte mult să ajut și eu pe unii dintre bol­navii care, cu disperare, apelează la ajutorul dvs. Foarte multe femei se plâng de fibrom uterin. Și eu m-am confruntat cu un fibrom timp de 13 ani. Vă ofer un tratament foarte eficient, care m-a ajutat în totali­tate. Rețeta: rădăcină de tătăneasă de la plafar (circa 300 g) se introduce într-o sticlă de 1 l și se comple­tea­ză cu țuică de casă. Se lasă la macerat timp de apro­ximativ 15 zile, agitându-se din când în când. Apoi se strecoară în altă sticlă curată. Se ia câte o linguriță îna­in­te de masă, de trei ori pe zi, în puțină apă. Trata­mentul se poate repeta. Efectul este 100%. Eu m-am vindecat și mulțumesc lui Dumnezeu.
ANA MUȘAT - Brăila