Vara și varicele

Natasa Galche
* Pe timpul verii, când soarele arde necruțător, este foarte important să se acorde o atenție deosebită membrelor inferioare, care duc toată greutatea trupului. Moștenită genetic ori cauzată de sedentarism sau de obezitate, boala venelor varicoase este una dintre afecțiunile care pot crea mari probleme în perioada anotimpului călduros *

La peste 60% dintre suferinzii de varice, boala apare ca urmare a unei predispoziții genetice. Medicii ruși au stabilit că în cazul unui copil ai cărui părinți suferă ambii de varicoză șansele ca la maturitate să se confrunte și el cu aceeași afecțiune sunt de peste 80%. Acești oameni ar trebui să fie ex­trem de atenți, să evite statul în picioare sau chiar pe scaun, timp îndelungat.
Boala se manifestă inițial ca o problemă estetică: apariția pe pi­cioare a unei rețele de vinișoare de culoare roșiatică sau albăstruie. În scurt timp, va apărea senzația de disconfort, de picioare grele, obo­site. Dezvol­tarea varice­lor este de­terminată și influențată de mai mulți factori: greutatea cor­po­rală, lipsa exerciți­ilor fizice, fu­ma­tul, istoricul fami­liei.

Leacuri din popor

Tinctură din salcâm

Peste 4 linguri de flori mărun­țite de sal­câm alb se toarnă 100 de ml de alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat 7-10 zile, după care se fil­trează. Se aplică pe zonele afectate, masând ușor. Tinc­tura ajută la resorbția venelor foarte infla­mate. Acest tratament este benefic și pentru alte afec­țiuni, sciatică sau reu­matism.

Ceaiuri și siropuri

* Din urzici: Peste 2-3 linguri de urzici uscate se toarnă jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă la in­fuzat 30-40 de minute, se strecoară și se bea la o oră și jumătate după masă, câte o treime de ceșcuță, de trei ori pe zi. Un asemenea tratament este mai eficient în fazele de debut al bolii.
* Din coajă de alun: 500 ml de apă se pun la fiert. Când clocotește, se adaugă o lingură de pulbere de scoarță de alun și se fierbe timp de 10 minute. Se bea câte o jumătate de cană, de patru ori pe zi, înainte de ma­să. Este foarte indicat pentru varice, ulcere varicoa­se și hemoroizi.
* Din hamei: O lingură de hamei se macină în râș­nița de cafea. Peste pulberea obținută se toarnă 200 de ml de apă clocotită și se pune din nou la fiert, pe baie de abur, pentru 15 minute. Se bea câte un pahar de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Se poate aplica și extern: un tifon se înmoaie în preparatul din hamei și se pune pe zona afectată, bandajând ușor cu un pansa­ment.

Băi la picioare

La două cești cu apă clocotită, se pun două linguri de pulbere din coajă de salcie albă. Se fierbe, la foc mic, timp de 15-20 de minute. După ce s-a răcorit, se toarnă într-un lighean în care se țin picioa­rele nu mai mult de jumătate de oră. După baie, se pun ciorapi de tricot, strânși pe picior. Așezați-vă în pat, cu picioarele întinse, puțin ridicate pe o pernuță, pentru cel puțin o jumătate de oră.

Cataplasme

* Se ia o foaie de varză albă, se bate ușor, se pre­sează puțin cu un sucitor și se unge pe una din părți cu ulei vegetal. Se aplică pe zona afectată și se banda­jează. Această compresă se ține timp de 24 de ore. Tratamentul se aplică timp de o lună.
* Un cartof măricel se dă pe răzătoarea mare. Pasta obținută se întinde pe piele, în zona varicoasă, într-un strat de un centimetru, și se acoperă cu tifon. Se lasă timp de 4-5 ore, după care cataplasma se înlo­cuiește, sau peste tifon se toarnă suc proaspăt de cartof.
* Frunzele și florile proaspete de pelin se pisează bine într-un mojar. O lingură din pasta obținută se amestecă cu o lingură de lapte acru (de preferință preparat în casă). Se aplică pe locul cu probleme și se acoperă cu un tifon. Tra­ta­mentul se realizează timp de 3-4 zile, se face o pauză de o săptămână, după care se reia.

Pastă din miere și usturoi

250 de grame de ustu­roi pisat se amestecă foarte bine cu 350 de grame de miere lichidă. Pasta se pune într-un borcan închis ermetic și se lasă timp de o săptămână, într-un loc răcoros. Se administrează câte o lingură din preparat de trei ori pe zi, cu 40 de minute înainte de mese, timp de maximum două luni. Are efect și împotriva hemoroizilor.

Tincturi rusești cu vodcă

Aceste tincturi se folosesc în Ru­sia din moși-strămoși, fiind con­siderate un leac deosebit de puternic și eficient pentru formele severe de varicoză sau tromboflebită.
1. Peste 100 de grame de nuc­șoară pisată se toarnă 0,5 litri de vodcă. Se lasă la macerat, agitând sticla zilnic. Se filtrează și se iau câte 20 de picături, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale. Se consumă întreg reci­pientul, după care se face o pauză de zece zile și tratamentul se reia până la vindecare.
2. Peste 50 de grame de flori sau fructe tinere de castan sălbatic se toarnă 0,5 litri de vodcă. Tinctura se toarnă într-un reci­pient din sticlă și se lasă la macerat timp de două săp­tă­mâni, într-un loc călduros și întunecos, agitând sticla zilnic. Se iau câte 30-40 de picături, de 3-4 ori pe zi, timp de 4 săptămâni.

Post cu sucuri sau dietă cu fructe

Doctorul indian H. K. Bakhru, celebru pentru căr­țile sale despre tratamente naturiste, alimentație sănă­toa­să, plante și ierburi de leac, recomandă pacienților săi suferinzi de varicoză ca înaintea tratamentului me­di­camentos propriu-zis să urmeze o dietă alimentară. Aceasta poate fi aleasă de bolnav și constă fie într-un regim de 4-5 zile cu sucuri de fructe și legume, fie într-unul de 7-8 zile, doar de fructe, consumate proas­pete. În timpul dietei, nu se consumă nimic altceva, se beau zilnic minimum doi litri de apă, se evită efortul fizic și fumatul. După dietă, se trece treptat la un regim ali­men­tar echilibrat, cu accent pe cereale, semințe, nuci, legume crude și fructe proas­pete. Din alimentație tre­buie excluse condimentele, alcoolul, cafeaua, ceaiul tare, făina albă de grâu, zahărul alb și dulciurile. În ca­zurile de tromboflebită sau ulcer varicos, doctorul Bakhru recomandă să se consume cât mai multe ră­chițele, afine, cătină și smochine.
Țesuturile moi ale corpului au nevoie de potasiu, și cel mai mare conținut de această substanță minerală se găsește în mierea de albine și în oțetul de mere. Astfel, este indicat să beți zilnic câte patru pahare din urmă­torul sirop: un pahar de apă, două lingurițe de miere, 2 lingurițe de oțet de mere. Cu aceeași compoziție, un­geți-vă pielea în zonele afectate de varice.

Prevenirea varicelor prin gimnastică

Nu stați pe scaun sau în picioare, nemișcați, pentru mult timp! Acesta trebuie să devină un imperativ după care să vă organizați activitățile zilnice. Dacă în timpul zilei trebuie, totuși, să stați pe sca­un, pentru o perioadă lungă, din vreme în vreme, trebuie să efectuați câteva exerciții simple.
1. Stând pe scaun, ridicați pi­cioarele pe vârfurile de­­getelor. Re­petați exercițiul de 10 ori la fiecare oră. A­jută la resta­bi­lirea fluxului de sânge către inimă.
2. Tot așezați, cu genunchii apro­piați, ridicați pi­cioa­rele (gam­bele), formând o linie dreap­tă, de 15 ori.
3. Stând în picioare, întin­deți mâinile către tavan și ridicați-vă pe vârfurile degetelor, cât puteți de mult. Executați exercițiul de 10 ori.
4. Exercițiul următor este bene­fic pentru curățarea vaselor de sân­ge. Ridicați-vă pe vârfuri, în așa fel încât călcâiele să fie la o distanță de podea de 1-2 centimetri, menți­neți poziția pentru 10 secunde și re­veniți pe în­trea­ga talpă. Executați de 30 de ori, apoi fa­ceți o pauză de 10 secun­de și re­petați. Este indicat ca acest exercițiu să se realizeze fără grabă, o dată la două ore.