Răspuns pentru VALERIA POP - Brașov, F. AS nr. 1032 - "Sufăr de candidoză bucală asociată cu stomatită”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Unele specii de ciuperci microscopice din genul Candida pot produce diferite infecții (candidoze, candidomicoze), dar dintre cele peste zece specii de Candida cu­noscute, cea mai frecventă este Candida albicans, întâlnită în mod normal la nivelul cavității bucale, al intestinelor sau organelor genitale. În condiții de scădere a rezistenței organismului la infecții (sistem imunitar slăbit), la copii, bătrâni, în boli cronice, la diabetici ori după tratamente cu antibiotice (cazul dvs.) și hormoni, Candida produ­ce frecvent infecții ale pielii și ale mucoaselor. Foarte neplăcută și supărătoare, prin semnele și simptomele caracteristice (limbă încărcată, albicioasă, gingii roșii, inflamate și dureroase etc.), candidoza bucală se tra­tea­ză, după caz, prin aplicații locale sau pe cale internă cu Stamicin, Nizoral, Nistatin, Clotrimazol, însă de mul­te ori asocierea unui tratament naturist comple­men­tar este indispensabilă și contribuie hotărâtor la o vindecare rapidă. Să ne aducem aminte că, vreme de mulți ani, doar remediile celor care practicau medicina naturistă complementară au oferit un tratament eficient al acestei suferințe comune, dar iritante.
Opțiuni naturiste:
* Plantele antifungice - echinacea, usturoiul, mu­șețelul, balsamul de lămâie, cimbrul, gălbenelele și stimulenții imunității, precum Astragalus și Reishi.
* Este bine să mâncați zilnic o porție de iaurt na­tural pentru a menține echilibrul de bacterii benefice (probiotice) în in­tes­tine, echilibru care poate preveni răspândirea infecției cu Candida.
* Infuzie de gălbenele, mușețel și soc (2 lingurițe la ceașcă, de pa­tru ori pe zi) sau uleiurile esențiale de arbore de ceai, smirnă ori levăn­țică, administrate atât pe cale in­ternă (2-3 picături diluate în apă, de trei ori pe zi), cât și prin realizarea unor soluții (5-6 picături la o ceaș­că de apă) destinate clătirii cavității bucale și gargarismelor.
* Foarte eficientă în comba­terea candidozei bucale (și diges­tive) este Obligeana (pulbere), din care se mestecă și se înghit, zilnic, 2-3 lingurițe, pe parcursul a două săptămâni.
* Din rândul gemoderivatelor, recomand adminis­tra­rea de extract din mlădițe de cimișir, indicat în can­didoze bucale, în asociere cu extractul din mlădițe de afin, indicat în afte bucale și gingivo-stomatite aftoase. Administrarea se face conform prospectului. În privin­ța stomatitei, consecutivă candidozei bucale, trebuie spus că acest gen de afecțiune poate apărea ca infecție banală, prin exacerbarea florei obișnuite, favorizate de tartrul dentar, de iritații produse de nicotină, alcool, unele substanțe chimice, condimente iritante și o igie­nă bucală necorespunzătoare. În altă ordine de idei, sto­matitele infecțioase specifice pot fi produse de viruși (stomatită aftoasă, herpetică) și, ca în cazul dvs. de ciuperci (ex. Oidium albicans). În cazul stomati­telor, regimul alimentar este absolut necesar, astfel că se vor consuma lichide și mâncăruri ușoare, neiritante. Cavitatea bucală se clătește cu infuzie de mușețel, coa­da-calului sau salvie. De asemenea, infuzia de turiță-mare (clătiri ale gurii) este un foarte bun remediu în inflamațiile mucoasei bucale. Alte plante destinate spălăturilor bucale includ gălbenelele, frunzele de zmeur, cuișoarele și mușețelul. Întrucât această afec­țiune este frecvent legată de stres, este important să aveți o dietă bogată în complexul de vitamine B, com­pusă din carne de pui, germeni de grâu, drojdie de bere, legume cu frunze verzi, cereale integrale și pâine integrală. Evitați alimentele care ar putea afecta mucoasa bucală, acestea incluzând mâncărurile foarte sărate, vinetele, murăturile, chili și curry.
Răspândirea aftelor se combate cu ulei esențial sau tinctură de smirnă (analgezică, antiinflamatoare). Adău­gați 2-3 picături de smirnă într-o linguriță de alcool (vodcă, țuică), apoi tamponați direct aftele bucale. În încheiere, țin să precizez că persoanele afectate regulat de stomatită ar trebui să ia o doză zilnică de vitamina A (5000 UI), 200 ml de vitamina E și 10 mg de vitamina B2 (riboflavină). Este util să se administreze zilnic și o tabletă de vitamina C și Zinc. Să auzim numai de bine!

EUGEN GIURGIU - biolog, Alba Iulia, tel 0741/92.88.80

"Nepoțelul meu are hepatită acută de etiologie neprecizată”
(Răspuns pentru DANA FLORENTINA, F. AS nr. 874)


Chistul hidatic hepatic este, de regulă, bine tolerat. Seamănă la palpare cu o tumoră hepatică de formă rotunjită, netedă, nedureroasă. Produce tuse seacă, disp­nee, sughiț, dureri în umărul drept. Totuși, hida­toza hepatică poate da complicații frecvente și grave. Fisurarea chistului în căile biliare se manifestă prin apariția durerilor, a tulburărilor dispeptice și a puseelor de urticarie, iar dacă în căile biliare pătrund fragmente parazitare, apar colica hepatică, angiocolita și icterul. Chistul hidatic se poate rupe spontan sau în urma unui traumatism, deschizându-se în cavitatea peritoneală, când se manifestă fie dramatic (cu sindrom peritoneal și șoc anafilactic), fie evoluează asimptomatic.
Tratamentul medical constă în extragerea chirurgi­cală a chistului. Soluția ideală a inter­venției chirurgicale este extragerea intactă a chistului, evitându-se rein­fec­tarea, prin revărsarea lichidului hi­datic. Chimioterapia este indicată doar bolnavilor inoperabili, celor cu chis­turi multiple localizate într-unul sau mai multe organe și bolnavilor cu re­ci­dive repetate. În cazurile în care s-a produs revărsarea lichidului hidatic în cursul inter­ven­ției chirurgicale, tratamentul medicamentos constă în administrarea de Albendazol, asociat cu Prazi­quan­tel.

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Am 23 de ani și sufăr de keratoză pilară”
(Răspuns pentru ANA, F. AS nr. 939)


Caracterizată prin prezența de mici papule de cu­loarea pielii sau roșii, cu localizare pe brațe, fețele externe ale coap­selor și gam­belor, abdomen etc., keratoza foli­culară (pilară) este o boală cu transmi­tere ereditară, gena responsabilă fiind prezentă la unul din părinți. Fenomenele patologice apar de obicei în copilărie și către vârsta adultului tânăr, manifestân­du-se prin plăci eritematoase și mi­nus­cule papule kera­tozice, uscă­ciune a te­gu­mentelor și senzație de piele aspră la pipăit. Mai frecvent, în a doua copilărie, la unii bolnavi apare keratoza pilară roșie a feței, atin­gând predilect obrajii și zonele din jurul ochilor.
Chiar dacă simptomele nu sunt vizi­bile, afecțiunea se instalează la vârsta de 3-5 ani, mai frecvent la sexul feminin, ameliorându-se la vârsta adultă, dacă s-au urmat cure prelungite cu vitamina A forte (capsule gelatinoase - 50.000 Ui, 1-3 capsule pe zi). Băi cu infuzie din pelin, mărul-lupului, tuia, rostopască, coada-calului - 25 litri apă + 6 litri ceai. În apă, se mai pun două gălbenușuri de ou de găină.
Nu se folosește săpun sau șampon. Ungeți pielea după baie cu Glicerină de amidon - 100 g, Uree - 15 g, pre­parată la farmacie și, facultativ, Hidro­cortizon - 1 g.
Rezultate pe termen lung se obțin folosind retinoizi aromatici -Tre-En-En, Imune, Omega 3 Salmon Plus, cu 8 componente. Consumați alimente bogate în vitamina A. Contactați-mă! Vă doresc multă sănătate!

Centrul de consultanță naturopată "Energy Plus” București, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00

"Am insomnie cronică și am încercat toate somniferele posibile”
(Răspuns pentru FLORIN P. - Caracal, F. AS nr. 1029)


Insomnia este o tulburare a somnului, caracterizată prin adormire dificilă, treziri frecvente sau scurtarea duratei somnului. Insomnia acută durează mai puțin de o lună, iar insomnia cronică durează mai mult de o lună. Efectele pe termen scurt ale insomniei sunt: som­nolența și oboseala pe parcursul zilei, lipsa de con­cen­trare și memorare, iritabilitate. Efectele pe termen lung cuprind: oboseala marcată, depresie, an­xietate, teama de insomnie la venirea nopții, tendința spre supra­alimentare și obezitate, migrene, scăderea imu­nității, apariția bolilor cardio-vasculare, diabet, cancer și, per an­samblu, o scădere a calității vieții. În timpul som­nului sunt realizate multe procese fiziologice (ex.: regenerarea țesuturilor, creșterea imunității și memo­riei, stimularea secreției hormonilor de creștere, deto­xifierea organismului etc.). Din punct de vedere al cau­zelor care au produs-o, insomnia poate fi: primară (apro­ximativ 20% dintre cazuri) sau secundară.
Insomnia primară nu are o cauză cunoscută, iar in­somnia secundară poate fi produsă de boli cardio­vasculare (HTA, angină pectorală, insuficiență cardia­că, apnee de somn), pulmonare (BPOC, astm, insufi­ciență respiratorie), boli psihice (schizofrenie, depre­sie, anxietate), urinări frecvente (diabet zaharat ne­con­trolat, afecțiuni ale prostatei), traumatism cranio-cerebral, durere (cancer, osteoporoză, artrită, refluxul acid gastric), sindrom de picioare neliniștite, substanțe stimulante ale sistemului nervos central (cafea, tutun, alcool), unele medicamente (corticosteroizi, chimiote­rapice etc.), stres, schimbarea fusului orar, lucru pe timpul nopții, menopauză, hipertiroidism etc. Sinte­tizând, se poate spune că tulburările de somn și in­som­nia apar ca urmare a unui dezechilibru între neuro­transmițători (substanțe secretate de neuroni) care induc și mențin somnul și cei stimulatori, care mențin starea de veghe.
Înainte de a începe un tratament adresat insomniei și tulburărilor de somn, trebuie înțelese foarte bine cauzele care le determină. Tratarea insomniei fără a aborda cauza principală nu poate avea succes. O aten­ție foarte mare trebuie acordată co­relării tratamentului natural cu cel alopat, fiindcă unele plante pot creș­te sau reduce efectele medica­men­telor prescrise. De aceea, este abso­lut nece­sar ca programul de tra­ta­ment să fie elaborat de un medic cunos­cător atât al medicinei alo­pate, cât și al fitoterapiei. În cadrul Centrului de Consultanță Naturo­pată Energy Plus, medicii vă oferă o consultanță profesionistă, realizând programe de tratament adaptate particu­lari­tăților fiecărui pacient, ținând cont și de compatibilitatea cu tratamentul alo­pat, dacă acesta există. De asemenea, puteți bene­ficia de o Electroscanare Interstițială (EIS), testare ce evi­den­țiază nivelurile neurotransmițătorilor implicați în mecanismele somnului. Prin testări succesive, se pot evalua rezultatele obținute în urma administrării tra­tamentului complementar, astfel încât să fie adaptat continuu, în funcție de eficacitatea realizată.
În Centrul de Consultanță "Energy Plus” func­țio­nează un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate.