Primii oameni pe Marte: "MARS ONE”

Redactia
Etapele proiectul "Mars One”, deocamdată doar pe hârtie, sună astfel: în ianuarie 2016, trimi­te­rea pe pla­neta Marte a unei nave pentru aprovizionare; în 2018, tri­miterea unui echipaj de roboți; până în 2021, cons­truirea a două blocuri de locuințe cu sisteme de utilități proprii. În afară de acestea, proiectul pre­supune pla­sarea a doi sateliți pe orbita lui Marte, care să permită contactul permanent al astronauților cu co­legii de pe Terra.

Abia după ce sistemele de alimentare de pe stație vor funcționa fără probleme, în septembrie 2022, este prevăzută trimiterea a patru oameni pe Mar­te, unde aceștia ar urma să ajungă în 2023 și să rămână timp de doi ani, până la înlocuirea lor de către alți patru "coloniști”.
Ideea îi aparține lui Bas Landsdorp, un om de afa­ceri olandez, care are sprijinul unui important savant, com­patriot cu el, fizicianul Nobel Gerard't Hooft, laureat al premiului Nobel. Costurile sunt estimate de Landsdorp la doar șase miliarde de dolari. Cine să crea­dă, când un singur zbor Curiosity spre Marte a costat 2,5 mi­liarde. De-aici, scepticismul lumii știin­țifice și nu nu­mai. Landsdorp s-a gândit însă la o sursă de amor­tizare a acestor costuri cu totul originală: drep­tu­rile de trans­misie TV. Drepturi care s-au ridicat la cinci miliarde de dolari pentru Jocurile Olimpice de luna trecută.
Nu este însă vorba numai de costuri, ci și de tehno­logia necesară pentru aventura "Mars One”. Landsdorp s-a adresat firmei Space X, a miliardarului american Elon Musk, poducătoarea navetei "Dragon”, care a re­ușit anul acesta alimentarea automată a Stației Spațiale Internaționale. Următorul pas este adaptarea navetei pentru transportul a șapte astronauți. Tot Space X ar trebui să furnizeze o rachetă capabilă să transpor­te, cu costuri minime, încărcături de mai multe tone în spațiu. Alte probleme sunt protecția astronauților îm­potriva radiațiilor cosmice din timpul exploziilor so­lare, care sunt, la ora actuală, printre cauzele cele mai obișnuite ale îmbolnăvirilor de cancer. În fine, partea cea mai pro­ble­matică este viața pe Marte. Înaintea oa­menilor, vor ajun­ge acolo casele modulare, care vor tre­bui să per­mi­tă primilor coloniști să își amenajeze o "lo­cuință” de 50 de metri pătrați. Firma ILC Dover constru­iește, ce-i drept, costume spa­țiale și airbaguri care au rezistat până acum, dar este o întrebare dacă ele vor putea consti­tui un cămin durabil, în condițiile vitrege de pe planeta aflată cu cel puțin 55,75 milioane de kilometri mai aproape de Soare decât noi. Aici, locuitorii ar trebui să își procure hrana cultivând legume pe mici su­prafețe de grădină. Ce legume se aclimatizează pe Marte? Pentru a răspunde la această întrebare, Lands­dorp se bazează pe cunoș­tin­țele unei firme olan­deze, PlantLab, care folosește LED-uri (niște lămpi cu con­sum mic) pentru foto­sin­teza plantelor. În ce pri­vește energia, ea va fi asigurată, în viziunea lui Landsdorp, exclusiv pe baza ce­lu­lelor solare, dar ar fi nevoie de baterii extrem de pu­ternice, pentru a supraviețui în noaptea marțiană, cu durata de 48 de ore.
Problemele colonizării planetei Marte nu sunt însă doar tehnice. Astronautul german Ulrich Walter eva­luează riscurile de eșec, ca fiind mult mai mari decât în cazul expedițiilor navetei Shuttle. "Să ne imaginăm numai cum vom privi neputincioși la moartea acelor oameni, în fața camerelor de luat vederi”. Un alt punct de vedere, al teologului Dieter Hattrup, profesor la uni­ver­sitatea Paderborn, vorbește despre martiri. "Se cu­nosc martiri care și-au dat viața pentru un scop moral înalt, dar de ce ar fi cucerirea planetei Marte un scop moral?”. Dar Lansdorp rămâne pe baricade. După lansarea oficială a înscrierilor pentru misiune, el a fost pur și simplu asaltat de cereri. Selecția celor pa­tru viitori marțieni va fi realizată de psihologi. Nu se știe dacă vor fi aleși co­lo­niști de ambele sexe, dar până și optimistul Landsdorp le recomandă primilor pionieri să nu facă copii pe Marte, dezvoltarea fătului fiind o ne­cunoscută în condițiile de gravitație redusă și de lip­să a asistenței medicale.
Bas Lansdorp (n. 1977) este un tânăr inginer care pâ­nă în 2008 s-a ocupat de proiectarea de centrale eo­liene. A abandonat în plină glorie pro­iec­tul, în mo­­mentul când s-a ivit idea unei misiuni pe Mar­te, trans­formată în show media. A început să lu­creze la pro­­iectul "Mars One” în ianuarie 2011, îm­preună cu Arno Wielders. "Planul s-a dezvoltat foarte mult de când l-am lansat, și oricine aude acum despre el este uimit de realismul nostru”, spune Landsdorp, un afacerist în­năs­cut.
TUDOR LAVRIC