Portretul Regelui la tinerețe

Ciprian Rus
* Retras, taciturn și timid - așa l-a creionat istoria oficială a ultimei jumătăți de secol pe Regele Mihai, împrumutându-i tânărului suveran din anii '40, câteva din atributele senectuții sale ulterioare. La 20 de ani, Mihai I era însă cu totul altfel: tandru în intimitatea familiei, pasionat de mașini și avioane, bun camarad și un personaj foarte popular în vacanțele pe care le petrecea, departe de agitația Bucureștiului, la Bulci și la Săvârșin, în Țara Zarandului. "Formula AS” a întregit, din imagini de colecție necunoscute publicului și din mărturiile bătrânilor din Bulci, un portret inedit al tânărului Rege al României *

Regele văzduhului

Era o zi însorită, de sărbătoare, în plină vară. Porumbul era deja mărișor. Tot satul se odihnea, numai copiii ieșiseră la joacă, de cum se zvântase roua. Se strânseseră, ca de obicei, în porum­biștea din spatele castelului baronu­lui Mocioni. Cei mai mari s-au dus să se scalde în apele Mureșului, la doi pași de locul de joacă, iar cei mai mici au încins o "v-ați ascunsa” risi­pindu-se care încotro, unii prin pă­du­ricile din preajma râului, alții prin porumbiște, alții pe după biserică, ori pe după crucile vechi din cimitir. Apoi s-a așezat liniște mare, fiecare pândind mișcările celorlalți. Deo­dată, ca din senin, liniștea jocului a fost spartă de un huruit infernal. Rând pe rând, copiii și-au părăsit ascunzișurile privind spre cer, la ma­șinăria fabuloasă ce cobora în cer­curi largi și lente spre islaz. Nea Iosif Zaicu din Bulci avea 12 ani pe atunci, în vara lui '43. Mai auzise de la cei mai mari despre avioane, dar era prima dată când vedea unul cu-ade­vărat. Un avion ușor, cu elice și cu două rânduri de aripi, mari și late. Cu gura căs­cată la elicea care încă se învârtea, la minute bune după aterizare, nici n-a văzut când au co­borât cei doi ocupanți ai avionului. Până să se dumi­rească, pilotul plecase deja, dar celălalt domn, un tânăr impozant, de o eleganță desăvârșită, cu sacou croit militărește și cu pantalonii bufanți prinși în jambiere negre, se oprise în fața copiilor. Și-l aduce perfect aminte: frizură im­pe­cabilă, dată într-o parte, ochelari mari de soare, dar mai ales tonul familiar cu care li se adresase puștanilor, ca și cum ar fi fost prietenii lui de joacă dintotdeauna. "E Măria Sa, Regele Mihai!”, l-a înghiontit unul din­tre copiii mai mari. N-avea să uite niciodată momentul acela, mai ales că domnul cel frumos le dăduse bom­boane de ciocolată, un gest pe care Regele avea să-l repete mereu, ori de câte ori pilotul îi întâlnea pe copiii din Bulci, care abia așteptau să audă huruitul avionu­lui, pentru a da fuga pe aero­portul improvizat pe isla­zul de lângă castelul familiei Mo­cioni.
Lumea din Bulci era obișnuită să aibă în sat oaspeți aleși. Cu mult înainte de apariția spectaculoasă a lui Mihai I, la bordul avionului său de pilotaj, celebrul compozitor Franz Liszt și mitropolitul Andrei Șaguna îi onoraseră, deja, cu prezența pe stăpânii vestitului castel din sat. După întregirea României, când noul locatar, baronul Antoniu Mocioni, devenise mare maes­tru de vânătoare al Casei Regale, Carol al II-lea și alte personaje de prim rang ale vieții politice aveau să fie văzute adesea la Bulci. Dar, chiar și așa, prezența tonică a tânărului Rege Mihai și exotismul pasiunilor sale pentru zbor și automobilism, ca și felul său natural de a fi - departe de pompa eclatantă a lui Carol al II-lea și de morga morocănoasă a altor invitați - le-au intrat definitiv la suflet oamenilor din Bulci. Un Rege tânăr și vrednic, cu buzunarele pline de bomboane de ciocolată, de care te poți apropia și care stă să te as­culte, privindu-te vesel prin ochelarii de soare!

Farmecul discret al unui castel

Descendent al unei bogate familii de aromâni din Moscopole, Antoniu Mocioni, pro­prietarul somptuo­sului castel de la Bulci și acționar majoritar la so­cie­tatea care deținea castelul de la Săvârșin, avea repu­tația unei gaz­de perfecte. Extins și renovat în primul deceniu al secolului XX, castelul de la Bulci arăta magnific în anii '30-'40. Învăluit în iederă verde și înconjurat de un parc den­dro­logic, decupat parcă din ilustra­țiile cărților de poveste, cas­telul nu era cu nimic mai prejos, în privința confortului, decât Pe­leșul sau Pelișorul. Gustul lui Mo­cioni fermeca la tot pasul. Dar, mai mult chiar decât farmecul caste­lului Mocioni, Bulciul, satul în care era așezat, avea ceva spe­cial. Așezat în lunca Mure­șului, cu case rânduite cuminte, de o par­te și de al­ta a dru­mu­lui, Bul­­ciul pria de minune vacanțelor mai-ma­rilor vremii ori întâlni­rilor ferite ale acestora. O oază de liniște și de discreție, departe de tumultul pestriț al Bucureștiului și Pele­șu­lui, în mijlocul unui sat cu oa­meni cumsecade.
Dinspre halta Vărădia nu poți ajunge la Bulci decât dacă mergi 2 kilometri pe jos, prin câmp, iar apoi treci Mureșul cu brodul, o plută legată pe-un odgon. Dacă te duci pe drumul de asfalt dintre Deva și Arad, în dreptul dome­niu­lui de la Săvârșin, treci șosea­ua și mai ai de parcurs 20 de ki­lometri. Reputația de refugiu per­fect, ca și relația de apropiere cu Antoniu Mocioni, i-au făcut pe membrii Casei Regale să devină, cu timpul, oaspeți obișnuiți ai cas­telului de la Bulci, o glorie azi pierdută, de care mai știu doar bă­trânii trecuți de 80 de ani. De­șertăciunea anilor comuniști a izo­lat locul și l-a împins în ruină, o imagine dureroasă suprapusă peste strălucirea trecutului.

În paradisul Zarandului

Regele Mihai nu a prins Bul­ciul pe vremea lui Antoniu Mo­cioni. Magnatul bănățean s-a stins din viață subit, la numai 62 de ani. Singur, fără moșteni­tori, Antoniu Mocioni se asigurase, însă, din vreme, ca vasta sa avere să rămână pe mâini bune. Așa se face că îl înfiase pe Ionel Stârcea, un tâ­năr de 16 ani, cu e­du­cație aleasă, urmaș al unei nu mai puțin bogate și nobile fa­milii bucovinene. Agil și cultivat, cu studii în Litere la Cambridge, Ionel a devenit, în 1942, unul dintre cei mai bo­gați tineri din Ro­mânia interbelică și unul dintre cei mai influenți apro­piați ai tânărului Rege Mihai I, al cărui secretar per­sonal a fost, înainte de a ajunge, în foarte scurt timp, mare maestru de vânătoare, respectiv mareșal al Curții Regale.
Prietenia cu Ionel Mocioni-Stârcea l-a apropiat pe tânărul Rege Mihai de Bulci. Imediat ce s-a instalat la castel și a schimbat regulile locului după propriul gust, noul stăpân i-a invitat pe domeniul său pe Regina-ma­mă Elena și pe Regele Mihai, cărora le-a pregătit apar­tamente speciale, demne de oaspeți de spiță regală. Mihai se îndrăgostește la prima vedere de Munții Za­randului, atât de potriviți pentru raidurile aeriene și pentru raliurile auto care îl pasionau încă de pe atunci. "Ai, ai, ce ture mai făcea pe aici Regele!!! Venea la Bulci cu mașinile sale, jeep-urile Willys, folosite de armata americană. Avea două: pe când cel condus de Rege era în Bulci, mâncând pământul, celălalt abia dacă era prin Birchiș.... Tot satul stătea și se minuna când trecea Regele la volan. Când ajungea aici, în parc, unde pe jos era piatră mică, rotundă, Regele pu­nea întotdeauna frâne bruște, de zburau pietrele cât colo după el!”, povestește cu ochii umeziți de emoție nea Iosif Zaicu.
Tot bătând zona în lung și în lat, Regele descoperă podul care leagă Săvârșinul de Valea Mare, pe care îl găsește numai bun să treacă pe sub el cu avionul în spec­taculoasele lupinguri aeriene în care tocmai se per­fecționa. La Vărădia era deja un mic aeroport, iar islazul de lângă castelul Mocioni de la Bulci era și el bun pentru aterizări și decolări. Totul se potrivea, ca într-un vis, cu ce își dorea Regele pentru zilele sale de recreere. Mihai era atras și de liniștea specială a Bul­ciu­lui, de oamenii lui simpli și prietenoși. Văzân­du-l atât de impresionat de sat și de împrejurimile lui, Ionel Mocioni-Stârcea i-a oferit lui Mihai I - se spune că pe o sumă aproape modică, drept mulțumire pentru dem­ni­tățile pe care le deținea la curtea regală - reședința de la Săvârșin, situa­tă nu departe de castelul de la Bulci, de cealaltă parte a Mu­re­șului. Familia regală reme­mo­rează și acum, pe pagina sa oficială de Internet, pri­mele impresii legate de vizitele la Bulci și Săvârșin. "Familia Regală a îndrăgit numaidecât locul de la poalele Munților Zarandului, pentru oamenii din îm­pre­jurimi, peisajele sale pitorești și atmosfera caldă”, se amintește în motivația care a dus la achiziționarea de către Regele Mihai a domeniului de la Săvârșin.

Tandrețea regăsită

După cumpărarea Săvârșinului, Mihai și Regina-mamă Elena aveau să-și petreacă adesea vacanțele în Țara Zarandului. "Deși avea de-acum propriul său castel, familiei regale îi plăcea să stea mai mult la Bulci. Castelul de aici era deosebit de primitor, iar Mihai și Elena se simțeau foarte bine în anturajul lui Ionel Stârcea și al soției sale, Bielle”, povestește La­dislau Heleport, viceprimarul comunei Bata, care în­globează satul Bulci. "Laci” Heleport e mare amator de istorie, și gazda unui superb muzeu etnografic al zonei Bulciului. La loc de cinste stă un superb album cu imagini de colecție din intimitatea zilelor petrecute de tânărul Rege Mihai în castelul de la Bulci. Sunt poze rare, majoritatea inedite, care provin nu de la Casa Regală, ci de la urmașii din Marea Britanie ai lui Ionel Mocioni-Stârcea. Departe de atmosfera proto­co­lară a Bucureștiului și a Peleșului, departe de întreg tumultul recesiunii și al războiului care cuprinseseră țara încă dinainte de începutul domniei sale, Mihai ne apare cu totul altfel decât în biografiile și istoriile ofi­ciale. Într-una dintre imagini, aflat la volanului super­bului său jeep american, pufăie mulțumit dintr-o țiga­retă, înainte să pornească în trombă, cu mașina, cum îi era obiceiul. Pe bancheta din spate stau doi importanți oficiali cu rang militar, semn că sejurul său în para­di­sul de la Bulci tocmai se sfârșea. În alte imagini, dim­potrivă, e surprins în deplin exercițiu al pasiunii sale pentru motoare. În mijlocul pădurii, undeva în împre­jurimile Bulciului, alături de Ionel Stârcea și de fru­moa­sa lui soție, Bielle, Mihai se străduiește să-și scoa­tă la liman mașina de teren împotmolită în noroi. E îmbrăcat la patru ace, într-o cămașă albă, cu cravată, dar nu se sfiește să pună mâna pe scule și să intre sub jeep.
În cele mai multe dintre imagini, Regele apare nedespărțit de mama sa, Elena. E la mijloc o tandrețe ce nu avea cum să scape nici măcar obiectivului rece al aparatului de fotografiat. Se strâng în brațe de fie­care dată când fotograful se oprește asupra lor, încer­când parcă să răzbune, prin efuziunile lor atât de fățișe, cei 10 ani de separare forțată, dictată de Carol al II-lea după divorțul de Elena și revenirea la tron, alături de amanta sa, cealaltă Elena, Lupescu. Din 1930 până în 1940, Mihai, pe atunci un copil, apoi un adolescent, nu avea voie să își viziteze mama, exilată la Florența, decât de două ori pe an! Revenirea Elenei în România, în 1940, alături de fiul său, proaspăt urcat pe tron, avea să-i fie de mare ajutor lui Mihai în momentele de restriște în care a condus țara.
"Regelui Mihai și Reginei Elena le-a plăcut mult aici, îi vedeam adesea plimbându-se împreună, doar ei doi, prin împrejurimile castelului, nestingheriți de ni­meni. Se sfătuiau, se înțelegeau foarte bine, din câte ne părea nouă”, povestește nea Iosif, care a copilărit pes­te gard de castelul Mocioni, unde se afla casa părinților săi. Privește cu nostalgie peste gard, inspirând intens parfumul florilor din parcul de altădată. "Dimineața cân­tau păsările, mirosea a iarbă, te trezeai ca în para­dis. Era o splendoare de grădină, «Franța Parc» îi ziceau îngrijitorii de la castel. Totul în jur era plin de parfum și de culoare, totul era aranjat și tuns la milimetru, nimic nu era lăsat la voia întâm­plării! Cum să nu le placă Regelui și Reginei-mamă?”.

Regele fără escortă

Pe distinsa Regină Elena, nea Iosif avea să o cunoască îndeaproape, într-o vară când, impre­sio­­nată de vocile copiilor care învățau de zor cân­­tecele pentru serbarea de început de an șco­lar, a ținut să asiste la repetițiile elevilor din Bulci. "Cas­telul era vizavi de școală, iar geamul era deschis și dânsa ne-a auzit cântând. A venit cu da­mele de onoare. Ce țin și acum minte sunt co­lie­rele mari, minunate, de mărgele pe care le avea la gât. Era foarte frumoasă, foarte elegan­tă în ținută, cred că pe dânsa o moștenise Regele Mihai”, își amintește nea Iosif. "Lumea are im­presia că Regele era un personaj taciturn, rece, închis în sine. Așa am tot citit prin reviste, că am și colecție de «Magazin Istoric». Dar să știți că noi l-am cunoscut altfel. Era, cum să vă spun, un om foarte popular. Foarte popular, ăsta e cu­vântul! Vorbea tot timpul cu oamenii despre cum merge treaba, juca popice cu prietenii lui, dar și cu țăranii din sat, îi plăceau mult împre­jurimile, stătea ore în șir și făcea fotografii, avea un aparat cum nu se mai pomenise în vremea aceea! Cel mai adesea îl găseai la brod, acolo unde erau și bivolii care trăgeau vagonetele cu lemn adus din munte, de pe moșia lui Mocioni-Stârcea. Asta îi plăcea cel mai mult: să fo­to­grafieze bivolii când se îmbăiau în Mureș”, rememorează, ca și cum ar developa el însuși un set de fotografii vechi, nea Iosif Zaicu. E un om citit și limpede în gândire, grijuliu la amănunte, atent să te vadă notând ce spune, pen­tru că el "despre Rege nu spune decât ce o văzut cu ochii lui”.
"Aici, în spatele cămi­nu­lui cultural, era o popică­rie. Iar Regele venea și juca popice cu țăranii din Bulci. La popice ne lăsa și pe noi, ăștia mici, să ne uităm, stă­team cu toții roată, că era loc destul. Regele stătea prin­tre noi, așa, fără nici o escortă. La început, îl înso­țiseră prin Bulci cei din gar­da cu coifuri - frumoși erau! - dar apoi venea aici fără santinele. Tot așa, la început, când o văzut că jandarmii erau tot după el prin sat, le-o spus că nu are nevoie de ei, că la ce să îl păzească printre oamenii din Bulci?”, spune nea Iosif.
Sătenii din Bulci îl pro­vocau pe Mihai la pariu: dacă pierd, dau ei de băut din țuica lor, dacă pierde Regele, dă el de băut bere, că se dusese vestea că la cas­tel Regele avea bere, ceva ce nu-și permiteau sătenii la vremea aceea. Iar țăranii erau foarte impre­sionați de faptul că Regele nu se sfia să guste din țuica lor, așa cum o treceau ei, cu glaja, de la unul la altul. Ba mai mult, adesea, ca să caute prilej să le facă cinste cu o bere, Regele se lăsa bătut la popice. Era un om foarte prietenos și de o absolută delicatețe.

Bela și Regele

Dintre toți țăranii din Bulci, cel mai drag îi era Regelui de Bela, bro­darul satului, care îl trecea peste apă cu pluta. El îl ajuta mereu pe Al­teța Sa să-și treacă jeep-urile pes­te Mureș, când venea de la Să­vârșin, în vizită la Ionel Mocioni-Stârcea. Prima întâlnire dintre Bela și Rege a rămas până azi în fol­clo­rul satului. Toată lumea o știe, dar "vicele” Laci Heleport o povestește cu cel mai mult farmec, ca pe-un banc bun. "Bela, că­ruia îi cam plăcea băutura, era un tip căpos, n-aveai cum să-i schimbi voia, oricât de grăbit erai să treci Mureșul. Iar când se punea pe mâncat, apăi chiar că nu-l mai puteai deranja nici în ruptul capului! Așteptai după el, și pace! Și, într-o bună zi, ce să vezi, vine Regele la Săvârșin și vrea să treacă Mureșul cu brodul la Bulci. Bela era în cabana lui, mânca, iar Mihai strigă după el, ce­rând să-l treacă peste apă. Broda­rul, un pic pilit, nu vedea cu cine vorbește și-i strigă din ușă: «Auzi, omule, pe mine nici Regele, dacă vine să-l trec cu brodul, nu mă ridi­că de la masă până nu gat din blid!». De peste Mureș, Regele i-a urat poftă bună și i-a spus că nu-i nici un bai, că așteaptă. Și a aștep­tat, ca un om de rând, până când Bela s-a sinchisit să vină. Apoi, vă dați seama ce surpriză pe bietul Bela când a dat taman peste Rege! Și-a cerut scuze, s-a rugat iertare, dar nu era Mihai omul care să pună lucruri din astea la suflet. S-a împrietenit cu Bela și chiar i-a promis, la insistențele brodarului, să-l ia cu avionul când mai vine la Bulci”, se amuză Ladislau Heleport, anticipând dezvățul pe care Regele i-l pregătea amicului Bela. "Prima dată când a mai ajuns cu avionul la Bulci, direct la Bela s-a dus Regele Mihai. «Gata ești de zbor, bade Bela?». Bela, care era șprițuit și atunci, că el peste tot avea sticle cu ceva tărie, și în cabană, și la el, și în brod, se ținea tare că vrea să zboare. L-a luat cu el Mihai, cum îi promisese, apoi să te ții bine ce acrobații a făcut Regele cu Bela la bord. Când a aterizat, abia se mai ținea pe picioare brodarul nostru! S-a jurat de față cu tot satul că el în avion n-a mai călca câte zile o avea...”, povestește râzând viceprimarul din Bata.
Nu mult după povestea cu avio­nul, Regele i-a pregătit o nouă mare surpriză prietenului său. Într-o zi, Bela ieșise pe mal, auzind motorul unei mașini în de­părtare. Nu putea fi, dinspre Să­vâr­șin, decât Regele. Când s-a mai apropiat, a văzut că e chiar Mi­hai. Doar că, în loc să oprească pe mal și să aștepte după brodul lui Bela, Mihai s-a avântat în vite­ză în Mureș cu mașina! Să leșine Bela, nu altceva! Numai că, mi­nu­ne!, mașina Regelui plutea pe apă precum o barcă cu motor. În două "șperțuri”, a fost pe celălalt mal, iar Mihai, coborând din am­fibia sa cea nouă, militară, s-a oprit direct la Bela. "Ei, de mași­năria asta care trece prin apă ce mai zici, bade Bela? De acuma, vezi-ți de treaba dumitale, că eu nu mai am nevoie de brod!”, i-a spus, pe ton de glumă, Regele bro­darului, luându-l prietenește de după umăr.

Dezastrul din "Franța Parc”

Doar poveștile acestea, simple și tandre, păstrate ca niște amin­tiri luminoase, au mai rămas din acei ani. Povești cu Regele care își aștepta rândul la brod, când vedea înaintea sa țărani, cu carele pline de recoltă - "Voi strângeți pâinea țării, mergeți înainte, eu am vreme să aștept!”. Povești cu Regele coborând din jeep, ca să dea o mână de ajutor unora cărora li se împotmolise căruța, povești cu oameni care l-au ajutat și ei, la rândul lor, pe Rege, să-și scoată mașina de pe răzoare, unii habar neavând că au de-a face cu tâ­nărul Suveran de la București și bește­lin­du-l că ce-și stri­că el mașina pe toa­te coclaurile alea... Povești cu ajutoa­re­le bănești prin care Mihai i-a încurajat pe mulți tineri să rămână în sat, să-și întemeieze acolo o familie, pentru că ținea foarte tare ca satul acela, cu oa­menii și obiceiurile lui, să nu se schim­be. Astăzi au mai rămas doar poveș­tile, iar nea Iosif Zaicu e ultimul din sat care le-a trăit aievea, ultimul care a trăit anii de glorie ai Bulciului, anii de glorie ai Mocio­neș­ti­lor și anii de în­florire a caste­lu­lui și a super­bu­lui parc ce-l în­conjura. Nea Io­sif e ulti­mul care s-a trezit di­mi­neața, ase­meni Regelui Mi­­hai și Regi­nei-mamă Ele­na, în trilurile păsăretului din paradisul de la "Franța Parc”.
De castel s-a ales praful, du­pă venirea co­mu­niș­tilor. Au stat în el tractoriști, apoi a devenit sediul Gosta­tu­lui, ultima oară a fost spital TBC. Superba seră cu încălzire interi­oa­ră, cu bazinaș de apă și cu gea­muri din sticlă curbată, reali­za­tă de meșteri aus­trieci la 1912, în care creșteau pal­mieri, nuferi și alte minuni exotice, deve­ni­se, într-un final, seră de castra­veți și legume pentru cantina spitalului. Acum e paradisul bălă­riilor. Prin gea­mu­rile sparte, arbuștii și-au fă­cut loc prin aco­periș. Din fostul parc dendrologic s-au mai păstrat, ca prin minune, vreo 70 de specii de arbori și ar­buști, dar și ei sunt lăsați în pa­ragină, îmi spune Laci Hele­port. Iar castelul, castelul a ajuns în ultimul hal. S-au prăbușit plafoanele, cad stâl­pii și ornamentele ce susți­neau balcoanele, doar bla­zonul Mocioneștilor și gresia cadrilată de pe terasa pe care Regina-mamă și Mihai ser­veau ceaiul, la ceas de taină, cu Bielle și Ionel Stârcea, mai aduc aminte de fastul din fotografiile de odinioară, păstrate cu sfințenie de Laci Heleport în muzeul din Bulci.
De când cu decăderea castelului, nici Regele Mi­hai nu-și mai face drum prin Bulci, atunci când locu­iește la Săvârșin. Acum câțiva ani, însă, a vizitat satul. A mers la biserică și a stat la povești cu bătrânii care încă își mai aminteau de Bulciul drag sufletului său. A fost și nea Iosif acolo, și fratele său, câți mai trăiau pe vre­mea aceea. După slujbă, însoțit de bătrâni, a vrut musai să vadă castelul. Un cuvânt n-au scos nici unii. Regele s-a oprit, înalt și zvelt, în mijlocul curții și a stat așa, nemișcat, minute în șir, ca un comandant ce-și trece în revistă eroi căzuți pe câmpul de lup­tă. Câte imagini vor fi trecut prin fața ochilor Regelui... La final, s-a întors spre bătrâni: "Zi­ceți-mi de brod, dragii mei! Mai există brodul lui Bela?”. "Tot acolo e, Majes­tate!”, a în­cuviințat unul dintre ță­rani. Iar Re­gele a luat-o agale, de unul singur, ca odi­nioară, spre ma­lul Mureșului, spre pluta bătrână legată de la un mal la altul cu un odgon.


Fotografii: FLORENTIN POPA
Imaginile de colecție au fost obținute prin ama­bilitatea dom­nului LADIS­LAU HELEPORT