Rugăminte către "Formula AS”

Cititor Formula AS
De zeci de ori am început să vă scriu. Am amânat, am amânat... Sunt umilit în orgoliul meu de ro­mân; știu, nu sunt singurul, dar acest lucru mă apasă și mai rău.

Cine ne adună la un loc cu bună credință, când mișcările civice sunt create spre discreditarea societății civile? E ceasul al doisprezecelea!
"Formula AS” poate iniția, gira și polariza o acțiune de educare și conștientizare civică/politică de amploare, eficientă. Patriotismul pentru mine constă în tot ce faci nesilit, neforțat, din proprie inițiativă și din tot sufletul pentru cel de lângă tine. Îți pasă de vecinul tău, de strada ta, de județul tău și de țara ta. E timpul să facem ceva pen­tru noi și vecinul nostru. Sunt gata să fac voluntariat ziua și noaptea, în zi de lucru și sărbătoare, și ca mine sunt mii de români. Îndrumați-ne!
De ce tocmai eu? Îmi pun și eu această întrebare. Apar­țin sufletește "Florii de Colț”, un club alpin care acti­­vează în București. Nu sunt membru cotizant, nu m-am implicat în activitățile ei, dar merg pe mun­te cu mulți din membrii asociației. Nu discutăm, de obi­cei, politică în tren, dar la ultima călătorie, cineva ne forța să acceptăm că tot răul se întâmplă în România din inte­re­sul și vina occidentalilor. O avea interese occidentul la noi, dar vina este a noastră și numai a noastră, spun eu. Rezolvarea este la noi. Omul sfințește locul, și ca să-i conving, le-am cerut colegilor de compartiment să-mi asculte povestea:
În vara anului 1996, am cumpărat un apartament confort II. Când a venit frigul, a fost tăiată apa caldă și se zvonea că o să ne taie și căldura; blocul avea datorii mari la furnizorii de servicii. Soția mea tot îmi cerea să văd ce se întamplă, să rezolv problema apei, să fac ceva. Ad­minis­tratorul mi-a explicat că sunt mulți restanțieri. Știam un singur mod de a rezolva situația, dar soția nu îl ac­cepta: implicarea mea! "De ce tu, de ce tocmai tu, când în bloc sunt 66 de apartamente?”. Dacă nu vrea să mă implic, i-am spus să nu se mai plângă. Cu chiu cu vai a acceptat, în cele din urmă, să mă dedic rezolvării problemei. Administratorul mi-a spus că el se ocupă de toate și nu îl ajută nimeni. Președintele asociației a precizat că nu este plătit. Cenzorul nu a mai verificat actele de vreo 5 ani. Se impunea existența unui nucleu de criză reprezentativ și legitim. Am mers din ușă în ușă, am discutat, am con­vins și am obținut semnături pentru convocarea unei Adunări Generale, adunare care nu se mai ținuse de ani. Toată lumea voia apă caldă azi, dar existau și opinii contra­dic­to­rii: "Ai venit tu în bloc de 3 luni și vrei să faci or­dine”. "Aici sunt două găști pe care nu le spargi tu, sunt inte­re­se mari...”. "Dacă rezolvi problema, dau o ladă cu bere”.
Nu am ascultat comentariile, și după a treia convo­ca­re, am reușit să ținem o Adunare Generală, să stabilim pri­oritățile și să numim comitetul asociației. Am fost ales pre­ședinte. Am reprezentat Asociația în instanță, am soli­citat expertize judiciare. Când mă împotmoleam, consul­tam legislația și o luam de la capăt. Mobilizați, câțiva locatari au ieșit să facă curățenie în grădina din fața blo­cului. "«Căruța» dă să meargă”, îmi zic, și o iau iar de la capăt. Reușim să rezolvăm cu restanțierii și să recu­pe­răm banii deturnați de administrator. Plătim furnizorii, iar cu restul de bani înlocuim țevile de la subsol. Lucru­rile au devenit atât de normale, încât am reluat drumețiile în Bucegi. "Căruța” a fost reparată, merge, mi-am ter­mi­nat misiunea. Altul la rând, pentru președinte de asocia­ție...
Același lucru se întâmplă și la nivelul societații româ­nești, dar la altă scară: stăm și ne uităm uimiți la batjocura și jaful la care este supus poporul român. Unde sunt elitele țării, academicienii, serviciile speciale? Unde este so­cietatea civilă? Ceaușescu nu mai este; de cine ne temem? Guvernul a întrerupt finanțările pentru proiectele sălilor de sport și piscinelor în satele părăsite, dar a plătit studiile de fezabilitate, în baza cărora au fost finanțate aceste proiecte aberante. Cine plătește penal pentru aceste escrocherii, pentru că noi am plătit financiar. Are cineva relații la procuratură să-mi înregistreze plângerea?

VALERIU GOREA