Răspuns pentru DIANA HOTINCEANU - Craiova, F. AS nr. 1034) - "Mă puteți ajuta cu un tratament naturist pentru leucemie limfoblastică?”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Ținând cont de faptul că leucemia limfoblastică de fază acută este o patologie cu potențial letal, care fără tratament alopat poate duce la deces în câteva luni, sfatul meu este să se continue, atât cât este nece­sar, protocolul terapeutic medicamen­tos (inițial), urmând ca pe parcurs să se asocieze și un tratament naturist com­plementar. Spun asta deoarece, în mod normal, tratamentul leucemiei limfo­blas­tice trebuie să urmeze obligatoriu următoarele două faze: prima fază, numită terapie de inducție, are rolul de a distruge cât mai multe celule leucemice, ducând la dispariția (remisia) semnelor și simptomelor de boală. Cea de a doua fază, numită terapie de con­solidare, se face pe parcursul remisiei și are drept scop distrugerea oricărei celule leucemice rămase. Astfel, dacă în cadrul terapiei de inducție, efor­tul este direcționat spre obține­rea remi­siunii, de regulă prin admi­nistrarea chi­mioterapiei, în faza de consolidare este necesară adminis­trarea chimioterapiei (în continua­re) pentru distrugerea celu­lelor leu­cemice (limfoblaste) care per­sis­tă și pot genera apariția ulterioară a recă­derilor. Concret, tratamentul de con­solidare implică administrarea pe par­cur­sul a 2-3 ani a chimio­te­rapiei în doze mici. În altă ordine de idei, din spusele dvs. reiese că la externare s-a recurs la adminis­tra­rea unui tratament mixt, for­mat din asocierea unui produs citostatic cu unul imunosupresor (Dexameta­zo­nă). Această abordare terapeutică denotă clar că, deocamdată, numă­rul de limfo­blaste este mare și îmi întărește convin­gerea că tratamentul convențional tre­buie continuat. Este important să înțe­legeți că Dexa­metazona - medicament imunosupresor din clasa cor­ti­costeroizilor - modifică răspunsul imun al organis­mului în mai multe moduri, incluzând și multiplicarea anumitor celule albe (limfocite), care în leucemia lim­foblastică determină invadarea rapidă a organismului și producerea de infecții grave, repetate. Ajutorul care poate veni din sfera medicinei naturiste, în cazul bolnavilor de leucemie limfoblastică, dar și de alte forme de leucemie, este reprezentat de remedii pre­cum:
* Zeolitul - mineral cu proprietăți imunosti­mu­latoare și detoxifiante remarcabile, capabil să elimine din start celulele maligne, indicat în majoritatea pato­lo­­giilor neoplazice, inclusiv în leucemiile acute și cro­nice. Se recomandă cure cu o durată de 60-90 de zile, timp în care se iau câte 6-8 capsule de Zeolit pe zi. De regulă, între două cure se lasă o pauză de 30 de zile.
* Aloe - studii clinice demonstrează faptul că un compus din aloe, numit manoză, existent atât în gelul de aloe, cât și în extractul cristalizat din sucul acestei plante, are efecte favorabile în leucemie. Se țin cure de câte 2 săptămâni, alternativ, în care se adminis­trea­ză gelul de aloe, câte 100 ml pe zi sau capsule cu Aloe Ferox, câte 3-4 pe zi.
* Sucul de morcovi - pare să fie, după studii re­cente, unul dintre tratamentele ideale pentru leu­cemie prin prezența acidului retinoic, derivat al vita­minei A, care are capacitatea de a constrânge celulele leucemice să își găsească funcțiile normale. Se țin cure cu suc de morcovi (150-200 ml pe zi), timp îndelungat, până la dispariția leucoblastelor.
De un real folos în combaterea limfocitozei și a leucocitozei este extractul din muguri de viță-de-vie, care se administrează în trei doze egale (50 picături di­luate în puțină apă), zilnic, pe parcursul a 6-8 săptă­mâni, cu 14 zile pauză între ele.
În sfârșit, produsele din gama Fluxxtem, bazate pe acțiunea sinergică a unor componente precum algele Afa, Chlorella, lăptișorul de matcă, mierea, Gano­der­ma, Cartilajul de rechin etc., oferă o alternativă impor­tantă și tot mai convingătoare în lupta cu mala­diile neoplazice, indiferent de etiologie și localizare. Admi­nistrarea se face conform prospectului însoțitor. Să auzim numai de bine!

Centrul de consultanță naturopată "Energy Plus” București, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00

"Am toxocaroză și toxoplasmoză”
(Răspuns pentru MARIA - București, F. AS nr. 1004)


Toxocaroza este o boală parazitară produsă de in­fec­ția cu larve de ascaris ale câinilor (Toxocara ca­nis), pisicilor (Toxocara cati), vulpilor (Toxocara leo­nine) și ai porcului (Ascaris suum). Infestarea omului se face prin consumul de fructe și legume spălate necores­punzător, de la câinii care au pe blană ouă de paraziți. Copiii se pot infecta de la locurile de joacă unde au intrat animale infectate. În intestinul omului, ouăle se transformă în larve, iar de aici, prin perforarea intesti­nului subțire, ajung în ficat, inimă, plămâni, creier, globi ocular, unde nu se mai pot dezvolta, se închis­tează și produc efectele negative asupra orga­nului res­pectiv. Omul infectat nu poate transmite in­fecția altor persoane.
Manifestările infecției pot fi pulmonare (tuse cu wheezing, dispnee, subfebrilitate), hepatice (hepa­tomegalie, anorexie, greață, febră), oculare (uveită, leziuni retiniene, dezlipire de retină), cerebrale (con­vulsii, meningită), alergii. Larvele se pot localiza în același timp în mai multe țesuturi, iar simptomele pot să apară și să dispară pe diverse peri­oade de timp.
Toxoplasmoza este o boa­lă pro­dusă de parazitul Toxoplas­ma gondii, a cărui gazdă pri­mară este pisica. Pisicile infec­tate nu prezintă simp­tome, dar elimină prin fecale, în tim­pul infecției acu­te (circa trei săp­tămâni), mai mult de 10 milioa­ne de ouă parazitare (care sunt infecțioase timp de 2-21 de zile și pot supra­viețui în solul umed mai mult de un an). Vacile, por­cii, găinile, capre­le pot găzdui chisturi de To­xoplasma în mușchi și lapte. Infectarea omu­lui cu Toxo­plasma gondii se poa­te face prin contactul cu fe­calele pisicii infectate cu acest pa­razit sau cu solul în care se află oochiste eliminate de pisici (prin mâini murdare, grădinărit, legume și fructe nespălate), con­sumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, care con­ține chisturi, lapte nepasteurizat, apă și aerul conta­minat, transfuzii de sânge, transplant de organe infec­tate.
Este important de știut că transmiterea directă de la om la om nu este cunoscută, cu excep­ția celei de la mamă la făt.
La femeile gravide, parazitul poate să treacă ușor prin placentă și să producă toxoplasmoză con­ge­nitală, care afectează grav o­chii, ficatul, sistemul nervos cen­tral al fătului. Afectarea copi­lului este mai puternică dacă in­fectarea mamei s-a produs în primele luni de sarcină.
În primele săptămâni de la contractarea parazitului, simptomele infecției pot fi asemănătoare gripei. În cazul persoanelor perfect sănătoase, parazitul nu pro­voacă nici un simptom și vindecarea este completă, fără tratament specific.
În cazul celor cu sistem imunitar slăbit, pot apărea manifestări grave ale infecției, la nivelul inimii, fica­tului, ochilor, creierului. În faza acută a infecției, apar dureri musculare, mărirea ganglionilor limfatici și se face tratament medicamentos specific.
Pentru elaborarea unui tratament natural eficient este necesară o analiză complexă a sănătății dvs., pe care o putem realiza pe baza analizelor medicale, dar și a testării EIS (electroscanarea interstițială). Testarea prin EIS oferă informații privind starea funcțională a diferitelor organe și riscurile de apariție a unor afec­țiuni. Testarea permite urmărirea evoluției stării de sănătate, a rezultatelor obținute în urma adminis­trării produselor naturale adecvate, dar și indicarea trata­men­­telor profilactice (care previn îmbolnăvirile sau reduc gravitatea simptomelor). În cadrul Centrului de Consultanță Energy Plus funcționează un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate.
Pentru a ne furniza informațiile necesare elaborării unui tratament ne puteți contacta telefonic, prin fax sau e-mail.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Fetița mea suferă de mastocitoză pigmentară”
(Răspuns pentru IOANA P., F. AS nr. 1025)


Mastocitoza este o tulburare în care se produce un exces de un anumit tip de celule aparți­nând sistemului imunitar, numite masto­cite. Există două forme princi­pa­le - cea cutanată și cea sistemică. Se pare că fetița dvs. are o formă cutanată. Mas­to­citozele cutanate pot fi împărțite în: mas­tocitom, mastocitoză difuză, mas­to­citoză maculopapulară cutanată și urti­carial pig­men­toasă. Urticaria pigmentoa­să este forma cunatată cea mai des întâlnită.
Prognoza pentru formele cutanate ale mastocitozei este foarte bună. Există mai multe trata­mente alopate - inclusiv anti­histaminice, cortico­ste­roizi, PUVA, tra­ta­mente noi biologice și altele. Pe lângă trata­mentele alopate, există și următoarele posi­bilități natu­riste, la care puteți apela:
* Dieta - Nu există dovezi foarte concludente asupra necesității eliminării unor alimente, cum ar fi căpșunile sau creveții. Însă se cere prudență în legă­tură cu substanțe cum ar fi acidul salicilic (aspirina), antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), codeine, sau substanțe de contrast folosite în radiografie. Alcoolul trebuie evitat, căci poate provoca efecte adverse.
* De evitat mușcăturile de insecte, mai ales cele la care pacientul știe că este sensibil. Un traumatism la locul leziunilor este, de asemenea, de evitat, căci poate provoca episoade acute de urticarie.
* Acupunctura este excelentă pentru puseuri acute de urticarie. De asemenea, folosind unele meridiane - ficat, plămân, rinichi, intestinul gros și vezica biliară, s-ar putea produce o ameliorare.
* Homeopatia ajută. Trebuie căutat remediul po­tri­vit pacientului. De asemenea, se pot folosi remedii cum ar fi apis mellifica, dulcamara, arseni­cum album, antimonium tartaricum, pentru puseurile acute ce afectează pielea, intestinul și plămânii.
* Trebuie monitorizați îndeaproape pacienții, mai ales cei cu formă sistemică, pentru a putea interveni atunci când sunt puseuri acute, severe. Acesta nu pare a fi cazul dvs. Vă urez succes!