GIANNI MORANDI - O legendă italiană la București

Dana Ene
"Pune suflet în tot ce faci și fă doar ce-ți place cu adevărat"

Dacă sunteți nostalgici și vă e dor de lumea muzicală plină de farmec a anilor '60 - '80, pe 27 octombrie, pe scena Sălii Palatului din București, vă așteaptă un adevărat regal muzical, oferit de o mare legendă italiană - Gianni Morandi. Trecut de 60 de ani, dar veșnic tânăr și înamorat, el își va răsfăța publicul cu marile hituri care l-au consacrat: "In Ginocchio da Te”,”Belinda” sau "Loredana”.
Câștigător al festivalului San Remo, deținător a numeroase discuri de aur, a înregistrat peste 500 de me­lodii, iar cele 38 de albume i-au fost vândute în peste 49 de milioane de exemplare. Este un adevărat răsfățat al publicului italian, un public capricios, care l-a adorat, dar l-a și huiduit în egală măsură. În lunga și bogata lui carieră, a susținut peste 4000 de concerte în întreaga lume, a jucat în 20 de filme și a fost pre­zen­tatorul a numeroase emisiuni de televiziune. Deși pe 11 decembrie Gianni Morandi va împlini 68 de ani, el rămâne un artist de valoare peste care timpul a trecut fără a lăsa prea multe urme.
"Dacă e să mă uit în urmă, pot să vă spun că am avut parte de o viață frumoasă, extraordinară chiar. Am avut norocul să cunosc o mulțime de oameni deo­sebiți, care m-au ajutat să mă dezvolt ca artist. Tatăl meu a fost piatra mea de temelie, apoi întâlnirea și colaborarea cu mari artiști ca Franco Migliacci, Do­menico Modugno, Ennio Morricone, Luis Bacalov, Giorgio Gaber, Monica Vitti, sau regizori colosali cum ar fi Luchino Visconti, Pier Paolo Pasolini, Vittorio De Sica au dus la cel care este Gianni Morandi de azi. Fără ei și fără publicul meu fidel nu aș fi existat”, declara într-un interviu acordat anul acesta postului de televiziune italian Rai Uno.

Băiatul cu chitara

Gian Luigi Morandi s-a născut într-o familie mo­destă, în sătucul Monghi­doro din Apeninii Tos­cani. Tatăl, un cizmar în­drăgostit de învăță­tu­rile staliniste, a fost primul lui model în viață. A cântat de mic și s-a ală­turat adolescent fiind grupului "I Cadetti di Scaglioni”. Pe 16 aprilie 1962, în timpul unui fes­tival din orășelul Bella­ria, a fost remarcat de unul din producătorii casei de discuri italiene RCA Italiana, și i s-a oferit un contract. Avea numai 18 ani și ușa către glorie i se deschisese.
În 1963 își face de­butul actoricesc în "Totò sexy”, în regia lui Mario Amendola. Un rol minor, în care tânărul Gianni apare cântând melodia "Penelope”, dar sufici­ent pentru a fi remarcat. Cucerește ușor publicul italian, care se îndrăgos­tește de muzica lui sim­plă, dar atât de melodi­oasă, și obține o mulțime de premii naționale, printre care cel de la Festivalul Canzonissima, în 1969. Norocul îi surâde și pe plan sentimental, căci în 1966 se căsătorește cu prima lui mare iubire, Laura Efrikian.

Fortuna cea schimbătoare

În 1970, reprezintă Italia la Eurovision, cu melodia "Occhi di ragazza”. Nimic nu pare să-i stea în cale, dar tânărul Morandi nu va ști să păstreze multă vreme succesul obținut cu atâta lejeritate.
"Aveam numai 25 de ani când am cunoscut decli­nul. Am ajuns să fiu huiduit pe sce­nă, de propriii mei compatrioți. Dar lovitura cea mai mare a fost moartea tatălui meu, care s-a stins din viață într-o cameră de hotel din Caracas, la numai 49 de ani, în ur­ma unui infarct. Era prima dată când îl convinsesem să mă înso­țeas­că în afara țării, într-un turneu. Apoi am început să joc jocuri de no­roc. Am pierdut sume uriașe...”, povestește artistul, în cartea lui au­to­biografică "Diario di un ragazzo italiano”.
Pasiunile pentru jocurile de no­roc și alcoolul în exces aveau s-o în­depărteze și pe soția lui, Laura, care în 1979 divorțează, luându-i pe cei doi copii, Marianna (născută în 1969, acum actriță) și pe Mark (năs­­cut în 1974, acum cântăreț și el). După plecarea ei, Gianni începe să se dezmeticească și să realizeze că a luat-o pe căi gre­șite. În anii '80, revine în topuri, iar în 1987 va câștiga festivalul din Sanremo, ală­turi de Umberto Tozzi și Enrico Ruggeri, cântând me­lo­dia "Si può dare di più”. Un an mai târziu, lansează alături de Lucio Dalla un album istoric "Dalla/Mo­randi” și gustă iar din cupa succesului. "Este mult mai dificil as­tăzi să devii cântăreț, de­cât pe vre­mea mea. Com­petiția este acerbă, iar noile mij­loace de comu­nicare au făcut ca pu­blicul tânăr să fie mult mai pretențios, pentru că a auzit aproape totul. Ai acces la cântăreți din întreaga lume, în câ­teva secunde. Când m-am lan­sat eu, dacă un cântă­reț străin voia să cuce­reas­că publicul italian tre­buia să cânte în italia­nă. Acum tinerii se tem de etichete ca «naționalist» sau «popu­lar». Noi toc­mai asta ne doream să fim, populari și cât mai na­ționaliști”, spunea el în același interviu, acordat în august televiziunii Rai Uno.
În 1995, tot la Sanre­mo, se va clasa pe locul doi, cu melodia "In amo­re”, cântată în duet cu Bar­bara Cola, iar în anul 2000 va ocupa locul trei la ace­lași renu­mit festi­val, cu melodia "Inna­mo­rato”, com­pusă pentru el de Eros Ra­mazzotti. Soarta îi surâde din nou și întâlnește o nouă iu­bire, alături de Anna Dan.
În 2002, acceptă să prezinte emisiunea "Uno di noi”. Este anul în care se înființează, după 40 de ani de carieră, primul lui fan club oficial - "MorandiMania Fan Club”. Lucrurile încep să mear­gă iarăși bine, și de data aceasta Gianni nu se mai joacă cu succesul. În 2004, se căsătorește pentru a doua oară. Noua lui so­ție, Anna, îi dă­ruise deja un fiu, Pietro (născut în 1997). "Am fost un tată foarte strict pen­tru copiii mei mai mari. L-am imitat pe tatăl meu și am aplicat același tip de disci­plină exagerată pe care mi-o oferise și el. Când fiicei mele, Marianna, i s-a pro­pus să joace într-un film, la 14 ani, am zis clar: «Nu. Trebuie să termini întâi școa­la și apoi să te gân­dești la actorie»... și azi este actri­ță... Cu Pietro, însă, sunt mult mai blând și îngăduitor. Poate e de vină și vârsta mea...”, dezvăluia într-un in­terviu.

Tinerețe fără bătrânețe

La maturitate, Gianni a descoperit cumpătarea și echilibrul între celebritate și viața personală. A devenit vegetarian, a renunțat la alcoolul în exces și la jocurile de noroc. A început să-și selecteze mai atent aparițiile pe scenă, iar imaginea de "băiat bun”, pe care o susține deja de peste 20 de ani, l-a adus din nou în topurile favoriților publicului italian. Anul trecut și anul acesta, a fost prezentator al festivalului Sanremo. Pentru pres­tația de la ediția din 2011, a fost recompensat cu 1.3 mi­lioane euro și a fost atât de apreciat de publicul spec­tator, încât a fost invitat să repete performanța și anul acesta.
Conaționalii lui afirmă că ar fi descoperit secretul tinereții fără bătrânețe și îl alintă cu titulaturi gen "Gianni cel veșnic tânăr”. Artistul nu este total de acord cu ei "«Veșnic tânăr» e o etichetă la care aș renunța cu plăcere. M-am maturizat, am îmbătrânit și eu, dar e important cum îmbătrânești. Eu zic că nu trebuie să-ți pierzi entuziasmul. Trebuie să pui suflet în tot ce faci, iar ce faci să-ți placă cu adevărat. Viața e fru­moa­să la orice vârstă, dacă știi cum s-o privești, căci există și curcubee”. O rețetă simplă și demnă de urmat.

(Pentru concertul din București, prețul biletelor variază între 150 - 500 lei, și le puteți procura de la EVENTIM sau VREAUBILET.ro)