Ginsengul săracului

Cititor Formula AS
* O propunere de cultivare în România a unei plante aparținând medicinii tradiționale chineze *

Este cunoscut efectul benefic al tratamentului cu ginseng (Panax ginseng, Panax quinquefolium, Acanthopanacis senticosus), dar și faptul că preparatele pe bază de ginseng sunt destul de scumpe. Prețul ridicat al acestor produse este cauzat de dificultatea cultivării ginsengului. Cele trei specii cresc în zone cu păduri, de aceea cultivarea lor în câmp deschis necesită con­struirea unor umbrare. Ginsengul este foarte sensibil la variații de temperatură și necesită soluri acide. Rădă­cina se poate folosi abia după 5-7 ani de cultură, când a acumulat cantitatea maximă de substanțe active.
Există însă o altă specie folosită de chinezi, ca substitut al ginsengului, cu proprietăți și efecte asemă­nătoare, numită Codonopsis pilosula (în limba chineză Dang-shen), cunoscută și sub numele de ginseng minor sau ginsengul săracului, tocmai pentru a sublinia faptul că este mult mai ieftin. Planta este mai puțin preten­țioasă față de factorii de mediu, iar rădăcinile se pot folosi după doar 3-4 ani de cultură. În ultimii 10 ani, am cultivat această plantă în condițiile de câmpie de lângă București, iar în prezent o am în cultură în județul Bra­șov, dove­dindu-se perfect adaptabilă în România, de la câmpie până în zona colinară.
În medicina tradițională chineză, Dang-shen este utilizată ca tonic general, pentru restaurarea curgerii echilibrate a energiei vitale "Qi” în meridianele orga­nis­mului. Rădăcina plantei se folosește, în principal, ca tonic al stomacului și splinei, favorizând digestia, absorbția și metabolismul, ajută în tratamentul unor afecțiuni inclu­zând presiunea ridicată a sângelui, diabet, me­morie slabă și in­som­nie. Planta sti­mu­lează sistemul ner­vos, tonifică sân­gele, susținând creș­terea numărului de hematii și leucocite, dilată vasele sangui­ne periferice și inhibă acti­vitatea cortexului adrenal, producând o scădere a pre­siunii sângelui. Planta are, de asemenea, efect pozitiv asupra plămânilor, ajutând în tratarea tusei cronice și a astmului bronșic. Datorită abilității de a reduce canti­tatea de adrenalină, planta este extrem de eficace în tratamentul anxietății. Cer­cetările efectuate pe ani­male de laborator au arătat că planta determină creș­terea activității fago­citozei sistemului reticuloendotelial, cu efect antagonic asupra procesului de atrofiere a țesuturilor imunitare din spli­nă, timus și nodulii intestinali, ca și asupra imuno­su­presiei produse de tratamentul cu Prednison. Prin conți­nutul ridicat în polizaharide imunostimulante, Codo­nopsis se dovedește un suport bun al sistemului imuni­tar la persoanele bolnave de cancer, prin folosirea preparatului vegetal în conjuncție cu terapiile conven­ționale antican­cer. Planta a demonstrat că are o activi­tate de protecție contra radiațiilor, fiind eficace în pro­tecția pacienților care sunt supuși radioterapiei, datorită diminuării efec­telor secundare neplăcute. Codonopsis manifestă și o acti­vitate de inducere a interferonului, ce poate avea im­portanță în multe situații de imuno­deficiență, inclusiv în infecția cu HIV.
Persoanele interesate mă pot contacta pentru a le da sfaturi privind cultivarea acestei specii.

dr. ing. ADRIAN STOENESCU -
e-mail: adrysto@yahoo.com, astoenescu45@yahoo.com