ROMÂNI ÎN LUME - SANDA MOLDOVAN

Viorel Vintila
"Nu vă lăsați doborâți de eșecuri. Sunt doar treptele către succes”

Odiseea Sandei Moldovan în Lumea Nouă a început la vârsta de 14 ani, când a aterizat la Portland, în Statul Oregon. Acum își tră­iește cu intensitate visul american în Pacific Palisades, zona Los Angeles, o oază feerică la care mulți doar... vi­sează. Sanda Moldovan visează însă cu ochii des­chiși. Nu i-a fost ușor, dar a învins. În "țara tuturor po­sibili­tăților”, fără ambiție, muncă și perseverență, nu se poate vorbi de succes. Con­curența este acerbă și doar cei buni reușesc. Po­veștile despre ro­mâni de succes au de obi­cei ca eroi scriitori, cântă­reți și actori, populari­zați în presă și la televizor. Sanda Moldovan nu e nici cântă­rea­ță și nici actriță, dar a reu­șit să-și transforme nu­mele în renu­me, practicând la nivel de artă o meserie lumească: sto­matologia.
O dovadă a aprecierii de care se bucură este faptul că expertiza profe­sio­nală a Sandei Moldovan este ce­rută și apreciată de către celebrul show de televiziune "The Doctors TV”, de pe canalul CBS. Asta, pe lângă faptul că predă și ține cursuri stu­denților de la UCLA (University of California, Los Angeles).
Absolventă a facultății "School of Dentistry of the Ohio State Uni­versity” din Columbus, Ohio, în 2001, Sanda Moldovan și-a desăvâr­șit pregătirea profesională cu un masterat în Oral Biology (biologie orală). Din anul 2004, este lector la UCLA School of Dentistry, și este membră la Diplomate of the Ame­rican Academy of Periodonto­logy. Premiile care i-au certificat pre­găti­rea profesională nu au întâr­ziat să apară și ele nu fac decât să-i încunu­ne­ze cariera de succes.
În rândurile de mai jos, veți putea citi povestea unei românce frumoase (cum altfel?), puternică și hotărâtă, care a reușit să răzbată în societatea foarte competitivă din USA și să își facă un nume sinonim cu succesul.

- Cine este doctorul Sanda Mol­dovan? În câteva fraze, te-aș ruga o scurtă biografie...

- Doctorul Sanda Moldovan este o femeie ajunsă la maturitate profe­sio­nală, după o muncă asiduă, care a început încă din prima zi în Statele Unite. După liceu, am fă­cut colegiul la Case Western Reserve University, timp de 4 ani, după care am urmat facultatea de stoma­tologie 4 ani, la Ohio State Univer­sity. Specializarea în periodontologie și masterul în biologie orală au durat 3 ani, la UCLA. Acum sunt spe­cialistă în Periodon­tologie și Nu­triție Integrativă și îmi desfășor activitatea în cele două ca­binete medicale, aflate în Beverly Hills și Santa Mo­nica. De asemenea, predau implante den­tare la UCLA și sunt participantă activă la "The Doc­tors TV”, un show de tele­vi­ziune pe CBS.

- Ai ajuns în State la vârsta de 14 ani... Îți mai aduci aminte momentul? Cum a fost impactul cu "Noua Lume” și cum te-ai aco­modat cu sistemul de învă­țământ american?

- Am venit în State la Port­land, Oregon, în septem­brie, imediat după Revolu­ție. Am început clasa a noua la liceu. După ce mi s-a fă­cut o evaluare a cunoștin­țelor generale, au constatat că nivelul meu la fizică și la matematică era cel al clasei a XI-a. După numai patru luni, am participat la olim­piada de fizică pe Sta­tul Oregon și, deși umblam cu dicționarul englez-ro­mân în buzunar mai tot tim­pul, am reușit să iau pre­miul al doi­lea. Așadar, din punct de vedere al studiilor, m-am acomodat foarte bine și nu am avut probleme. Co­legii de clasă mă tra­tau, to­tuși, ca pe o străină la înce­put și a durat vreo câți­va ani până am reușit să mă acomodez cu Lumea Nouă.

- Dar profesorii?

- Profesorii m-au apre­ciat foarte mult și m-au sus­ținut pe toată peri­oa­da șco­lară, pentru că au recunos­cut în mine perseverența și dragos­tea pentru învățătură. Cu co­le­gii a fost mai greu, în primul an școlar, deoarece mă obișnuiam cu noua lim­bă, cu obiceiurile și noul stil de viață american. După primul an, ne-am mutat în Cleveland, Ohio, în clasa a zecea. A fost un nou înce­put. Am vrut foarte mult să mă inte­grez în via­ța americană și am devenit "cheer­­­leader” (majoretă) la liceu. Cred că acesta a fost momentul în care m-am simțit în sfârșit... ame­ricancă. (râde)

- Ce a urmat după anii de li­ceu?

- După ce am terminat liceul, am urmat colegiul la Case Western Re­serve University, timp de 4 ani, în Cleveland. Apoi m-am înscris la Fa­cultatea de Stomatologie, la Ohio State University, unde am studiat pentru încă 4 ani. Du­pă ter­mina­rea stoma­tolo­giei, am fost accep­tată la UCLA, pen­tru rezidență în Pe­rio­­don­tologie. Am fost așa de fericită să mă mut aici, să fiu aproa­pe de ocean, unde mă duceam aproa­pe zilnic, du­pă școa­lă, să mă plimb. A­cum stau în Pa­cific Palisades, la nord de Santa Moni­ca, la 2 mi­le de ocean, un adevă­rat pa­radis pe pă­mânt. Natură, aer curat și vre­me splendidă.

- Spune-ne ceva despre prezența ta pe micul ecran...

- De câtva timp sunt par­ticipantă ac­ti­vă la "The Doctors TV”. Toc­mai săp­tămâna asta am înlo­cuit în emisiune un dinte cu un im­plant. Eveni­mentul a fost transmis live în timpul procedurii de im­plantare. Pa­cienta a venit la studio a doua zi cu toți dinții refăcuți și fără nici o durere.

- Cum ai ajuns să colaborezi, ca in­vitat, în acest cu­nos­cut show de televiziune de la CBS?

- Am fost recomandată de un partener de profesie, dr. Jim Sears, care face parte din show și care avea ne­voie de o extracție de măsea de minte. După ce am ter­minat acest episod, producătorul m-a sunat să mai fac un episod și așa mi-am câștigat statutul de invitat per­manent.

- Ce apreciezi cel mai mult în State? Există și ceva care îți displace?

- Îmi place viața trepidantă, plină de noutăți în toate domeniile și lipsa de îngrădiri, dacă vrei să te dezvolți. Cine are idei poate să și le pună în aplicare. Totul este posibil. Dacă vrei și perseverezi în ceea ce faci și nicio­dată nu spui nu pot, "the sky is the limit” (limita este cerul). Până acum, nu există ceva care să îmi dis­placă...

- Cum îți ocupi timpul liber?

- În timpul liber mă conectez cu natura. Îmi place foarte mult să călătoresc, să merg la spectacole, la show-uri de artă. Pentru mine, cel mai important lucru este să duc o viață echilibrată și fără excese.

- Ce te-a impresionat cel mai mult în America? Cum ai descrie americanii ca popor? Visul american este o realitate sau doar o metaforă?

- M-a impresionat faptul că sunt atâtea nații venite din toate colțurile lumii, în special în Los Angeles, și conviețuim și ne acceptăm unii pe alții, fără preju­decăți. Americanii ca popor sunt simpli și prietenoși, îi acceptă pe cei veniți din alte țări. Numai cu toleranță este posibil ca această multitudine de nații să coexiste pașnic și fără discriminări rasiale. Cu muncă multă și perseverență, oricine poate să-și îndeplinească visul american.

- O întruchipare a lui ești chiar tu. Care este re­țeta succesului? Ce sfaturi ai da unui proaspăt emi­grant?

- Mă consider o persoană realizată, care a muncit și a studiat mult ca să ajungă aici. Nu este suficient să vrei sau să poți, este necesară multă perseverență pen­tru a atinge perfecțiunea în profesia aleasă. Este impor­tant să rămâi deschis la toate posibilitățile și noutățile care se ivesc. Curiozitatea și cercetarea au stat la baza succesului meu. Mulți oameni realizați au avut eșecuri, dar cu perseverență, au găsit cheia succesului. Sfatul meu pentru noii veniți ar fi să nu se lase doborâți de eșe­curi. Viața nu e ușoară, dar eșecurile sunt doar trep­tele necesare către succes.

- Cât de des vizitezi România?

- Fiind din Sibiu, am fost acasă când orașul a deve­nit capitala culturală a Europei și mi-a plăcut foarte mult. Îmi place mult să vizitez România și sper că vara viitoare voi ajunge din nou acolo. Până atunci, sper să termin și cartea la care încă lucrez, "Accelerate your Healing” (Grăbește-ți vindecarea). Voi continua să țin cursuri în cadrul profesiei mele și sper să fac acest lucru și în România.