În România sunt tăiate trei hectare de pădure pe oră!

Ion Longin Popescu
Este necesar un moratoriu de stat asupra tăierilor de arbori

Harta suprafețelor împădurite ale țării noastre, lansată anul acesta de Greenpeace România, este tragică: în fiecare oră, în Carpați sunt tăiate 3 hectare de pădure! Așa a ajuns țara noastră să aibă doar 29 la sută din suprafață acoperită cu păduri, în timp ce media europeană este de 42 la sută! O crimă săvârșită sub ochii noștri indiferenți, cu con­cursul interesat al unor autorități corupte, la­come și iresponsabile, pe care nici DNA, nici alte structuri ale statului nu le-au cerce­tat niciodată. Mafiile României "profunde”! Studiul elaborat de Greenpeace arată că suprafața forestieră totală, despădurită și degradată în perioada 2000-2011, a fost de 280.108 hectare - adică peste 28.000 de hec­tare pe an, cele mai afectate fiind județe­le Suceava, Harghita, Argeș, Maramureș și Cluj. Greenpeace a scormonit adânc în pu­tregaiul silvic, arătând că jumătate din su­pra­­fețele despădurite se află în arii protejate "Natura 2000”. Au fost afectate chiar și une­le păduri virgine. Întrucât ne aflăm în ulti­mul ceas dinaintea unei catastrofe, despădu­ririle, chiar cele legale, sunt o crimă ce n-ar mai trebui tolerată. Este necesar un mora­toriu de stat asupra tăierilor de arbori, cel puțin în zonele de deal și câmpie.
Greenpeace România a cercetat perioada 2009-2011 și a înregistrat peste 30.000 de tăieri ilegale, marea majoritate soldate cu sancțiuni ridicole. Este simptomatică, pentru tragismul românesc al naturii, și poziția fos­tei conduceri a companiei de drumuri CNADNR, care a defrișat o parte din pădu­rea protejată Surlari, pentru a face loc au­to­străzii București-Ploiești. Dacă în Ungaria, o autostradă a fost deviată pentru a nu tul­bu­ra o colonie de șoricei, în România, drumarii nu s-au sinchisit de amănunte precum tul­bu­rarea habitatului unor păsări (berze albe, stârci roșii, stârci galbeni, stârci de noapte), și au doborât sute de arbori multiseculari, fără nici o remușcare. N-au avut nici măcar bunul simț de a împăduri, în altă parte, o suprafață similară, cum cere legea. Credeți că a intervenit Garda de Mediu? Cum să in­ter­vină, când însuși șeful ei din perioada res­pectivă, Silvian Ionescu, era ocupat în altă parte, contribuind direct la... urbanizarea pădurii Băneasa.
Patru maratoane pentru "Pădurea Copiilor”
Din păcate, opinia publică românească, omul obișnuit, manifestă tăcere și indife­ren­ță față de uciderea pădurilor țării. Totuși, când te aștepți mai puțin, răsare câte un om de acțiune, precum Florin Stanciu, un me­canic auto în vârstă de 40 de ani care trăiește în Pri­boieni, o comună de lângă Pitești, unde își petrece zilele având grijă de gospodărie și de tatăl său. Este alergător de cursă lungă și a participat anul trecut la Maratonul Bucu­­reștiului, iar în 6 octombrie curent, pleacă din Pitești și vrea să alerge aproape patru... maratoane într-o singură zi, adică peste 150 de kilometri! Dedică extraor­di­narul său efort... "Pădurii Copiilor” și Drep­turilor Na­­turii. "Pădurea Copiilor” este o cam­pa­nie declanșată de organizațiile ViitorPlus și Pachamama România, ce își pro­pune să planteze câte un puiet pentru fiecare nou-năs­cut pe terenurile degradate din sudul ță­rii. Pădurea a început deja să creas­că în co­mu­na Poroschia, județul Te­leor­man. Însă sunt mii de puieți ce ar trebui plantați și în­grijiți an de an, pentru ca nou-născuții zi­lelor noastre să se poată bucura de o pădure a lor atunci când vor fi adulți. In­ten­ție ge­ne­roa­să, chiar înduioșătoare, dar în primul rând ar fi de dorit ca pădurile de azi, câte mai sunt, să rămână întregi, acolo unde sunt, iar guvernanții să înțeleagă, măcar în ceasul al XII-lea, că și Terra Madre are drep­turile ei, pe care nu le mai pot ignora. Dacă și-au luat partide ecologiste în coaliția parla­men­tară, fapt ce merită salutat de altfel, atunci e timpul ca acest lucru să se vadă măcar în salvarea pădurilor patriei.

Mai multe amănunte pe www.viitorplus.ro