EVA LÜBKE - Cum să îmbătrânim sănătos (II)

Rodica Demian
TENSIUNE ARTERIALĂ ȘI IRIGARE SANGUINĂ


Un lucru este cert: hipertensiunea arterială poate fi redusă printr-un stil de viață mai liniștit. Învățați ce-nseamnă să fiți calmi și fiți mulțumiți cu propria dvs. viață.

Pentru tensiune, cel mai eficient remediu este leur­da. Echi­li­brea­ză tensiunea arte­rială: cea mare sca­de, iar cea mică crește.
Dacă aveți ten­siune, consultați nea­părat un medic. Pen­tru că tensiunea prea ridicată atrage după sine mul­te ne­cazuri, de exem­plu infarctul sau a­ta­cul cerebral. Con­trolați-vă, mai ales, greutatea. Dacă sunteți su­pra­pon­derali, străduiți-vă să slăbiți și hipertensiunea va dispărea de la sine.
O altă recomandare: morcovii rași.

Salată de morcovi
* 2-4 morcovi (în funcție de mărime)
* ulei presat la rece sau frișcă nebătută

Dați morcovii pe răzătoarea mică și amestecați-i cu uleiul, respectiv cu frișca. Ultimele sunt ne­cesare pentru că altfel nu poate fi valorificat betacarotenul exis­tent în mor­covi. În organism, betaca­rotenul este trans­for­mat în vitamina A.
Recomandare: Nu consumați sa­lata de morcovi dintr-o dată, ci pe tot par­cursul zilei. În felul acesta, "leacul” poate ac­ț­iona mai eficient.

Hemoroizi

Mulți oameni fac hemoroizi la o vârstă mai înain­tată. Dacă aveți probleme, nu vă fie jenă și mergeți la medic. Sigur că nu e plăcut să vorbești despre această boală, dar dacă o priviți ca pe orice altă afecțiune, va fi mai ușor.
* Unii pacienți au obținut rezultate bune cu urmă­torul exercițiu: încordați și relaxați fesele și sfincterul, de câteva ori con­secutiv, pe parcur­sul zilei. Repetați în mod regulat și nu renunțați ușor.
* Dacă suferiți de hemo­roizi, evitați căldura în zona respectivă. Deci nu faceți băi calde de șezut și nici aburi. Și dacă optați pen­tru comprese - de exem­plu cu decoct de coa­jă de stejar - aces­tea trebuie să fie reci. Decoc­tul se face ușor. Puneți un pumn de scoarță de stejar într-o oală mare cu apă (să nu fie emailată!) și lăsați să fiarbă 10 minute. Luați apoi decoctul de pe foc și lăsați-l să se pătrundă, cu capac, câteva ore. După ce îl strecurați și după ce s-a răcit com­plet, puteți să-l folosiți.
Mod de utilizare: Îmbibați o cârpă de bum­bac (nu frotir sau vată) în decoctul rece și țineți-o aproximativ o oră pe zona afectată. După folosire, aruncați-o și luați alta.
* Un alt remediu eficient este alifia cu coa­da-șoricelului, gălbenele și zmeur.

Alifie pentru hemoroizi
* 500 g untură de porc
* flori și frunze proaspete de coada-șoricelului
* flori proaspete de gălbenele
* frunze de zmeur (vârful frunzelor sau frunze tinere întregi)
Toate plantele în părți egale.

Mărunțiți un pumn mare de plante ames­tecate, puneți-le în untura încinsă și lăsați-le să fiarbă în­cet, 4-5 minute, amestecând întruna. Luați apoi oala de pe foc și lăsați conținutul să se pătrundă bine, aproximativ 3 zile.
Încălziți compoziția încă o dată, strecurați-o printr-o pânză sau printr-o sită deasă în borcă­nele sau cutii mici, care vor fi ținute la frigider.
Alifia trebuie preparată iar și iar, pentru că se râncezește repede și nu mai poate fi folosită.
Recomandare: Ungeți ușor hemoroizii cu ali­fie. Și nu doar hemoroizii. Această alifie poa­te fi uti­lizată în aproape toate afecțiunile pielii, inclusiv pentru vindecarea rănilor.

Afecțiuni ale venelor

Odată cu vârsta, pot apărea varicele. Spre deosebire de vinișoarele superficiale, care reprezintă doar o pro­blemă cosmetică, varicele adevărate sau flebita sunt o problemă de sănătate și trebuie văzute cât mai repede de medic. Dacă trebuie să purtați ciorapi compresivi, nu ezitați. O pacientă de 75 de ani îi poartă încă din tinerețe și îl scoate numai noaptea și este foarte mul­țumită de rezultat. "La început”, spune ea, "mi-a fost foar­te greu să port tot timpul ciorapii și le invidiam pe femeile tinere cu picioarele lor frumoase. Dar as­tăzi eu am picioare mai frumoase decât multe alte femei”.
Un sfat: puteți purta, peste ciorapii compresivi, cio­rapi normali, subțiri, și arată mai bine.
În cazul afecțiunilor venoase, puteți bea, la prânz, apă cu oțet: puneți într-un pahar un deget de oțet de mere, umpleți paharul cu apă și beți câte-o înghițitură după 2-3 îmbucături.

Tinctură pentru vene
* castane (sălbatice)
* rachiu natural

Tăiați felii cas­ta­nele proas­pete și um­pleți cu ele cam o trei­me dintr-o sticlă albă cu gâtul larg. Turnați apoi rachiul până sus și ți­neți sticla într-un loc cald și înso­rit, între 6 și 8 săptă­mâni.
Utilizare: Tinctura se fo­losește doar ex­tern, pen­tru frecții.


STĂRI DEPRESIVE și TRISTEȚE

A venit toamna, lumina e tot mai firavă și mai puțină și depresiile ne amenință la tot pasul. Profitați de zilele însorite și ieșiți afară, la aer.
La o vârstă mai înaintată, momentele de tristețe devin tot mai frecvente. Fac parte din viață și nu este bine să privim prea insistent în interiorul nostru și nici să ne plângem de milă. Altminteri, ieșirea din această stare ar putea să dureze mai mult. Natura ne oferă diferite plante medicinale, care ne ajută să învingem stările depresive: sunătoarea, roinița, hameiul și va­leriana. Iar dacă aveți nevoie urgentă de ajutor, mân­cați câteva migdale sau câteva castane comes­tibile.
Sau rugați-vă. Repetați de câteva ori: "Îndură-te de mine, Doamne” și veți vedea cât de benefică este rugă­ciunea în momentele depresive.

Sfaturi pentru ceasurile triste
* Ieșiți în natură și bucurați-vă de toate minunile ei: o pasăre, un copac, o floare...

* Pictați un tablou, folosind culori cât mai vesele, chiar dacă vi se pare greu la început.

* Îmbrăcați-vă frumos, în culori deschise și faceți o plimbare prin oraș.

* Ascultați o melodie voioasă și intonați-o și dvs.
* Vizionați un film care să vă provoace râsul.
* Beți 1-2 cești de ceai de sunătoare.
* Mâncați cât mai multă ceapă roșie.
* Cumpărați-vă flori.
* Sunați un prieten sau o prietenă și ieșiți la o cafea.

Ceai contra tristeții
* sunătoare (flori și frunze uscate)
* frunze de roiniță (uscate)
* rădăcină de valeriană (uscată)

Puneți o linguriță plină de rădăcină de valeriană în puțină apă și fierbeți-o circa 2 minute. Puneți, de asemenea, o lingură de amestec de sunătoare și roiniță (în părți egale) într-o jumătate de litru de apă și lă­sați-le să dea în câteva clocote. Luați vasul de pe foc și încorporați rădăcina de vale­riană cu apa în care a fiert. Lăsați-le pe toate să se pătrundă 10 minute, strecurați ceaiul și beți-l încet, înghițitură cu înghi­țitură.
Utilizare: Ceaiul alungă tristețea, pro­du­ce un somn odihnitor și calmează starea de agitație.
Atenție: Când consumați sunătoare, nu fa­ceți băi de soare, pentru că sporește sen­sibilitatea la lumină