UNIREA face PUTEREA

Cititor Formula AS
Românii vor unirea cu Republica Mol­­dova.

Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie efectuat de Centrul Român de Studii și Strategii în luna iunie a acestui an, 87,25% dintre cetățenii Ro­mâ­niei s-au de­clarat în favoarea acestei nece­sități istorice. Românii din stânga Prutului vor și ei unirea cu România. O demons­trează cele 10.000 de persoane care au ieșit pe străzile din Chiși­nău, în luna septembrie, pentru pro­movarea acestui obiectiv. Unirea Ro­mâ­niei cu Re­publica Moldova, ținutul is­toric românesc Basarabia, a devenit o pri­oritate pentru o parte a societății civile de pe cele două ma­luri ale Prutului. În acest sens, la 17 aprilie 2011, 30 de organizații non­guver­namentale și grupuri de inițiativă din Ro­mânia, Re­publica Moldova, precum și din alte țări europene ca Elveția, Franța, dar și din Ca­nada și Statele Unite ale Ame­ricii, au decis să creeze o coaliție care să mi­liteze pen­tru unirea celor două state ro­mânești: Plat­forma civică Acțiunea 2012.
Expoziții de fotografie, lansări și donații de carte, proiecții de filme, strângere de fon­duri pentru veteranii și familiile victi­me­lor din războiul de pe Nistru, organi­zarea unor școli de cultură și afirmare româ­neas­că, dezbateri la Parlamentul Ro­mâ­niei sunt câteva dintre căile prin care Platforma ci­vică Acțiunea 2012 a promovat idealul uni­rii, pe parcursul unui an și jumătate. Men­ținerea acestui subiect pe agenda publică românească a fost, însă, rea­lizată cu cel mai mare impact prin orga­nizarea manifes­ta­țiilor stradale. Marșurile unioniste de la Chi­șinău, Cahul și Bălți au dezmorțit conștiința ro­mânilor, înțelesul interior de a fi împreună și de a semnala factorilor deci­zionali că isto­ria o scriu cei puternici și uniți.
Puternici și uniți vor fi și bucureștenii, la 21 octombrie a.c., când vor solicita uni­rea României cu Republica Moldova, în pas de marș. În zi de duminică, la ceas de tihnă și reflecție, cu plecare din Piața Vic­toriei, Platforma civică Acțiunea 2012 va desfășura un tricolor în mișcare, în cadrul căruia fiecare participant va fi cuprins sub culoarea roșie, galbenă sau albastră. Emo­ții, cântece, scandări, hora Unirii, regăsiri și recuperări ale identității, ale românității vor putea fi vizibile duminică, 21 octom­brie, la București, începând cu ora 14:00. Evenimentul este destinat tu­turor celor care nu au uitat că Basarabia este pământ românesc și că refacerea unității naționale se menține ca tematică stringentă contem­porană. Dincolo de talk-show-urile politi­ce, de campaniile electorale, de consume­rism, de sentimentul mărginirii și al deznă­dejdii, există orizontul marilor transfor­mări. Aces­tea pornesc din așezarea corectă a con­știin­ței colective față de istorie și față de neam. UNIREA face PUTEREA și la Bu­curești!

IULIA MODIGA