Creșterea imunității cu produse din plante medicinale

Redactia
* Tot vorbim despre sistemul imunitar. Este unul din termenii cei mai "la modă” ai medicinei, care, ca tot ce este la modă, se diluează și își pierde sensul adevărat. În textul de față, "Formula AS” vă dă o întâlnire cu un specialist care își propune să vorbească despre sistemul imunitar în cunoștință de cauză. E important să îl ascultăm. Vine iarna și imunitatea va fi din nou transformată în șlagăr, de tot felul de amatori *

Unul din mecanismele ce alcătuiesc organis­mul nostru atât de complex este acela de apărare. Fără el, am fi mult mai vulnerabili și mai fragili în fața oricărui factor extern. Acest meca­nism de apărare al nostru poartă numele de sistem imu­nitar. Când vorbim despre imunitate, ne referim la o rețea complexă, compusă din organe limfoide (timu­sul, măduva osoasă, splina, ganglionii limfatici, apen­dicele, amigdalele), celule și molecule.
Pe lângă imunitatea înnăscută, există însă și imu­nitatea dobândită, pe care ne-o formăm singuri, pe parcursul vieții, și este foarte important să înțelegem cum funcționează sistemul imunitar și ce putem face pen­tru a ajuta la întărirea acestuia.
Sistemul imunitar are ca principal rol distrugerea oricărui corp străin ce ne-ar putea afecta sănătatea, și anume, agenți patogeni, precum virusuri, bacterii, ciu­perci microscopice, protozoare, paraziți, veninuri, to­xine. De asemenea, sistemul imunitar recunoaște și dis­truge și unele celule tumorale, celule moarte sau celule cu defecte. O persoană a cărei imunitate este scăzută va suferi infecții frecvente: răceală, sinuzită, infecții urinare, infecții vaginale, infecții ale ochilor, plăgi care se infectează ușor și se refac greu, gingii care sângerează, candidoze, erupții ale pielii mai frec­vente ca de obicei (herpes sau afte).
Factori care conduc la reducerea imunității: * vâr­sta peste 65 de ani * stresul cronic sau sever (psi­ho­neu­­roimunologia a demonstrat corelația strânsă între starea psihică și reactivitatea imunitară) * dereglări ale florei intestinale * expunerea la substanțe toxice, fuma­tul, alcoolismul cronic * consumul crescut de grăsimi animale * obezitatea, sedentarismul, alergiile * consu­mul exagerat de zahăr * deficitul de vitamine D, A, C, B6, B9 și E și de fier, cupru, zinc, seleniu * subnutriția * lipsa consumului de vegetale.
Sistemul imunitar este foarte complex, fiind format din componente ce se află într-o co­municare perma­nentă, un fel de in­teligență celulară, alcătuită din sis­teme care se extind până la ni­ve­lul tuturor organelor și țesu­tu­rilor.
Componentele sistemului imun sunt urmă­toarele:
Organe cu rol în apărarea imună: * Amigdalele și polipii na­zali * Ganglionii și vasele limfatice * Timusul (la copii) * Splina * Apen­dicele (în copilărie și tine­rețe) * Glandele suprarenale * Mă­duva ro­șie.
Celule cu rol în apărarea imu­nă: * leucocitele (celulele albe din sânge) * limfocite: limfocitele B, care secretă anticorpii, și limfo­cite­le T (limfokine, interfe­roni, inter­leukine) * fagocite * circulante (po­limorfonucleare, neutrofile, mo­no­cite) * staționare în țesuturi (ma­cro­fage, mastocite).
Pentru a putea să ne dăm seama când imunitatea este mai scăzută decât normal, iată semnele care apar: * infecții repetate și care răs­pund greu la tratament * parazitoze digestive greu de tratat (Giardia) * mărirea ganglio­nilor * herpes bucal sau genital frec­vent * afte bucale sau genitale repetate.
Scăderea marcată a imunității poate conduce la com­­plicații: * apariția unor boli infecțioase sau para­zi­ta­re persistente * apariția unor forme de cancer * denu­triție.

Ajutor de la natură

Natura ne oferă cele mai eficiente remedii care stimulează funcționarea sistemului imunitar. Unele au acțiune imunomodulatoare demonstrată (echinacea, usturoiul, gheara-mâței, ganoderma), altele neutrali­zează radicalii liberi (efect antioxidant), fiind surse de vitamine și minerale, iar altele contribuie prin efectul dezobstruant limfatic și depurativ (brusture, shitake).
Pe meleagurile Orăștiei, la umbra Sarmizegetusei, inima sacră a regatului dacic, tradițiile medicale popu­la­re sunt extrem de puternice, astfel că echipa de cer­ce­tare multidisciplinară de la FARES (medici, farma­ciști, biologi, chimiști) a realizat produse pentru întări­rea sistemului imunitar, atât sub formă de capsule și com­primate, cât și sub formă de ceai, tinctură, pul­beri și sirop, fiind adecvate pentru toate vârstele.

* Complexul din plante medicinale și ar­gilă OR­GANISM SĂNĂTOS este un produs care reu­neș­te toate cele 4 modalități de acțiune pentru întă­rirea sis­te­mului imunitar. Prin compo­ziția sa are atât efect imu­nostimulator, cât și efect detoxifiant (ajută elimi­narea reziduuri­lor metabolice, absoarbe metalele gre­le, protejează față de radicalii liberi, curăță sis­temul lim­fatic, stimulează funcția de deto­xifiere hepatică) și contribuie la echilibrarea florei intestinale.
Ingrediente: Semințe de psy­lium, se­mi­nțe de in, extract de Amorphophalus Konjac, standar­dizat in 95%, glucomanani, to­pi­nam­bur, fructe de soc, senna, argilă verde, fibre vegetale din grâu, shii­take (Len­tinus edodes), reishi (Ganoderma lucidum), fructe de noni, ulei esențial de portocale.
Beneficii ale utilizării: * elimi­nă toxi­nele și depu­nerile din colon, prin argila care are capacitatea de a absorbi toxinele; * stimulează peristaltismul intestinal, atât direct (prin senna), cât și prin plante care își măresc volumul în intestin (psyl­lium, in, Amorphophalus Konjac); * ajută în cura de slăbire, reduce apetitul prin aportul de fibre care își măresc volumul de 8-14 ori; * contribuie la menținerea lipidelor, colesterolului și glicemiei în limite normale, prin blocarea absorbției lor de la nivel intestinal (topinambur, Amorphophalus Konjac, psyllium, in); * susține sistemul imunitar prin stimularea producției de anticorpi și de macrofage indusă de shiitake, reishi, noni; * contribuie la echili­brarea florei intestinale. Fibrele solu­bile din semințele de psyllium și de in sunt considerate prebiotice, funcționând ca "fertilizator” pentru bacteriile din co­lon; * sus­ține buna funcționare a ficatului, prin acțiu­nea hepatoprotectoare a ciuper­cilor shiitake și Gano­derma; * ajută la eliminarea me­talelor grele, protejează față de radiații prin argilă și topinambur; * contribuie la eliminarea stă­rilor de oboseală, crește tonusul și energia.
Mod de administrare: Se ia câte 1 lingură (4 g), de 2 ori pe zi. Dacă tranzitul intestinal este lent (ten­din­ță la constipație), se administrează câte 2 linguri, de trei ori pe zi. Se administrează cu iaurt, suc de fructe sau apă, de preferință dimineața și seara, pe stomacul gol. Consumați în de­curs de 30 minute de la ingerare minimum 400 ml de lichide. Pen­tru eficiență maximă, se re­comandă consumul zilnic a cel puțin 2 litri de lichide. Durata unei cure este de 1-2 luni. Cura se poate repeta după o pauză de o lună.

* Capsule IMUNITATE cu Echinacea. Dacă răciți frecvent, vă recomand să faceți înainte de venirea sezonului rece o cură cu acest preparat. Crește rezistența organismului față de infecții, prin stimularea producției de anticorpi și globule albe, care au rolul de a distruge bacteriile. Prin proprietățile antibacteriene și anti­virale limitează răspândirea infecției, reduc seve­ritatea simptomelor, scurtează durata bolii și ajută re­facerea capacității de apărare a organismului în peri­oadele de convalescență. Pentru evaluarea eficienței, aceste capsule s-au administrat, timp de o lună (luna noiembrie 2011), unor pacienți cu afecțiuni respiratorii repetate și cu boli pulmonare cronice. S-a urmărit efectul imunostimulator în următoarele două luni (decembrie, ianuarie) după terminarea tratamen­tului. S-a constatat dispariția episoadelor infecțioase la 50% dintre pacienți, iar ceilalți 50% au prezentat doar un singur episod infecțios, acesta fiind mai ușor și de scurtă durată, și nu a necesitat tratament antibiotic sau antiinflamator alopat.
Aceste capsule au în compoziție: * Echi­nacea, re­cunoscută pentru proprie­tățile sale imu­nosti­mulatoare, antivirale și antimicro­biene. Este utilizată în infec­ții recidivan­te sau rezistente la antibio­ti­ce. * Us­tu­roiul este un important imuno­sti­mulator, eficient în prevenirea și trata­rea infec­țiilor, fiind totodată și un anti­bio­tic natu­ral cu spectru larg (Esche­richia coli, sta­filococ auriu, streptococ, pseudomonas, myco­bacterii, enterococi), antiviral și antifungic (Candida, asper­gillus, micro­sporum, trichophyton). * As­tra­galusul sau Unghia-găinii a fost folosit în medi­cina tradițională chineză. Este cunoscut pentru capaci­tatea sa de stimulare a producției naturale de interfe­roni în organism. De asemenea, are proprie­tăți antibac­teriene, antivirale, antioxidante. * Gheara-mâței este o liană căță­rătoare, originară din pădurile tro­picale amazonie­ne. Numele i se datorează spinilor ascuțiți care sunt răspândiți câte doi la baza fiecărei perechi de frun­ze și care arată ca niște gheare de pisică. Cerce­tările efectuate au demonstrat proprietățile anti­virale, antiin­flamatorii, antioxidante, imunostimu­la­toare, pro­tectoa­re celulare, tonice generale ale aces­tei plante. * An­drographis paniculata crește în Asia de Sud-Est, Chi­na și India. A fost utilizată de secole de către tera­peuții vremii, ca tratament pentru infecțiile tractului respira­tor superior, febră, dureri în gât și her­pes. Stu­diile cli­nice au evidențiat că stimulează pro­du­cerea de anticorpi și de macrofage și previne răce­lile, prin limi­tarea pătrunderii virusului în celulă.

* Capsulele NONI CU ECHINACEA sunt și ele de un real folos pentru stimularea capacității de apă­rare a organismului. Noni este un pom veșnic ver­de, care crește în zonele tropicale. Fructul de Noni creș­te imunitatea prin stimularea limfocitelor T și a macrofagelor, ca mecanism al imunității active, cu rol esențial în foarte multe afecțiuni. S-a demonstrat că are certe proprietăți antiinflamatorii, antifebrile, anti­bacteriene, antivirale, antifungice, fiind denumit și "as­pirina Polineziei”.
Mod de administrare: Se iau 1-2 capsule, de trei ori pe zi, în funcție de vârstă și de frecvența infecțiilor, timp de 1-3 luni.

* Capsule IMUNITATE CU 7 CIUPERCI, pentru persoanele care au imunitatea foarte scăzută. Ciupercile medicinale din compoziția acestor capsule (Ganoderma, Shiitake, Maitake, Cordyceps sinensis, ciuperca de mesteacăn, Coriolus versicolor, iască) tratează și previn o gamă largă de boli, prin utilizarea lor ca stimulenți și modulatori ai imunității. Cura se face timp de 1-3 luni, în funcție de severitatea afectării sis­temului imunitar.
Pentru întărirea imunității la copii, puteți apela fie la capsule (copii peste 5-6 ani, care le pot înghiți), la com­primate masticabile (copii peste 3 ani), fie la tinc­turi sau siropuri (copii peste 1 an):
* comprimate Echinacea cu propolis - 3-6 pe zi, 1 lună.
* comprimate Vitaminizant cu măceșe și cătină - 3-6 pe zi, 1 lună.
* tinctura Imunitate - 10-20 picături, de trei ori pe zi, în ceai sau sirop Imunitate, o lună.
* sirop Imunitate - 1-3 lingurițe pe zi, o lună.
Cura se face de două ori pe an și se poate repeta la nevoie.

Dr. DALIA FAUR medic specialist medicină de familie, cu competență în apifitoterapie, Fares Orăștie