Răspuns pentru OLIMPIA - Ploiești, F. AS nr. 864 - "Caut urgent tratament pentru incontinență urinară”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

În mod obișnuit, se disting două mari tipuri de incontinență urinară, și anume:
o incontinență de efort - se caracterizează prin pierderea urinară apărută ca răspuns la anumite tipuri de manifestări ale orga­nis­mului (strănut, tuse) sau la activități fizice solicitante (ridicarea de greutăți), care determină creșterea presiunii în abdomen. Totodată, supraponderalii și persoanele care prezintă anumite afec­țiuni cronice sunt, în mod special, sus­cep­tibili să facă incontinență de efort.
* incontinență prin contracții involuntare - în acest caz, pierderea urinară apărea când vezica se con­trac­tă singură și depășește presiu­nea sfincterului urinar. Prevalența acestui tip de afectare crește cu vârsta, dar poate apărea și în cazul unei infecții urinare ușoare sau în cazul unei anomalii preexistente a musculaturii vezicale. Este impor­tant de știut că sistemul muscular și nervos care controlează retenția și eliberarea urinei pot fi afectate de boli, medicamente, infecții de tract urinar sau complicații apărute în urma unor intervenții chirurgicale din sfera genito-urinară. În același timp, afecțiunile neurologice, pre­cum boala Alzheimer, boala Par­kin­son sau accidentul vascular cerebral, pot produce incontinența urinară. Cu toate acestea, deși este o manifestare supărătoare, inconti­nența urinară nu este, în general, o problemă medicală severă. În multe cazuri, controlul asupra vezicii urinare poate fi redo­bândit prin tratarea cauzei subiacente sau prin modifi­carea comportamentului zilnic. Se pot efectua exerciții specifice pentru tonifierea musculaturii din aria pel­vină sau exerciții de antrenare a vezicii, în scopul redo­bândirii controlului asupra actului micțional. Uneori, modificări minime în activitatea zilnică, cum ar fi mersul regulat la toaletă sau scăderea aportului de li­chide înainte de culcare, pot ameliora situația. În cazul în care incontinența urinară persistă, problema poate fi controlată prin medicație specifică (anticolinergice tip Detrol sau Ditropan), măsuri speciale sau chiar inter­venție chirurgicală.
Din punctul de vedere al medicinei naturiste, in­con­tinența urinară se poate combate prin utilizarea următoarelor remedii:
* Sunătoarea - este folosită frecvent în afecțiuni ca incontinență urinară, distonia neurovegetativă sau sindromul psiho-vegetativ, datorită proprietăților sale antispastice și astringente. Se administrează sub formă de pulbere, obținută prin râșnire, de trei ori pe zi, câte o linguriță înaintea meselor principale.
* Alcoolatura de Tuia - se administrează 3-4 lin­gurițe diluate în 100 ml apă, zilnic, în cure de 2-3 luni. Pentru un efect terapeutic superior, se asociază cu pulberea de Captalan, care se administrează exact ca pulberea de Sunătoare.
* Se mai pot folosi, cu bune rezultate, scoarța de Stejar (1 g de trei ori pe zi, înainte de mese) și reechili­brante ale sistemului neurovegetativ, cum sunt Obli­geana (1 capsulă, de trei ori pe zi) sau extractul de Tei argintiu (50 picături, diluate în puțină apă, de trei ori pe zi, înainte de mese).
Să auzim numai de bine!

Dr. Li Luo Xi - specialist în medicină tradițională chineză - București, tel. 021/210.41.64, 0788/86.43.33

"Caut un tratament pentru stres și agitație”
(Răspuns pentru ALINA M., F. AS nr. 1036)


Se întâmplă ca oricare dintre noi să se confrunte o dată în viață cu stările pe care stresul și depresia le pot genera. Grijile noastre se măresc și câteodată sim­țim că nu putem să le facem față. Aceste stări prin care trecem se pot manifesta diferit pentru fiecare, însă simp­tomele generale sunt aceleași: oboseală, agitație permanentă, nervozitate, insomnii, atacuri de panică, neliniște, lipsa energiei, evitarea contactelor cu ceilalți oameni. Starea generală a persoanei suferinde se dete­riorează. O persoană care suferă de stres și depresie devine dezinteresată de activitățile de zi cu zi, orele de somn sunt întrerupte și pofta de mâncare dispare. O persoană cu astfel de simptome se simte, în general, tristă, este melancolică, pesimistă și, uneori, irascibilă. Motivele pentru care oamenii sunt cuprinși de stres și depresie sunt numeroase, dar atunci când acestea apar fără o cauză evidentă, trebuie să fim atenți la următoa­rele lucruri:
* Supunerea la stres în mod con­stant. Presiunea mentală, activitățile in­tense de gândire și preocupare, tensiu­nea generată de locul de muncă prin con­curență, gândul că există posibili­ta­tea de pierdere a serviciului. Toate aces­­tea reprezintă motive de îngrijorare care pot cauza de­presia.
* Alimentația. Există multe persoane care nu res­pectă un program adecvat în a servi mesele principale ale zilei. Obiceiul de a nu mânca dimineața, prânzul luat în grabă în oraș și masa de seară abundentă, ser­vită la o oră târzie, toate acestea duc la deteriorarea să­nătății noastre. Prin acest mod de viață se pot acumula toxine în corp, care atacă ficatul și inima și care con­duc la obezitate, steatoză hepatică, probleme de inimă și diabet.
* Lipsa mișcării. Majoritatea oamenilor duc un stil de viață sedentar. Rutina din viața de zi cu zi ne împiedică să avem ac­tivități de recreere. Serviciul ocu­­pă majori­tatea timpului nostru și, ast­fel, deve­nim statici. Inacti­vi­tatea fi­zică repre­zintă un alt motiv prin care stresul și depresia pot inter­veni.
* Familia. Instituția familiei a fost creată pentru a ne bucura de ea. Ten­siu­nile între soți, școală, copii, toate grijile și motivele de preocu­pare pot de­termina apariția stresului și a depre­siei.
* Legăturile sociale. Acestea sunt prezente în viața noastră și nu pot lipsi. Ele trebuie să ne aducă mul­țumire de sine, dar și mulțumi­re pentru cei prin­tre care trăim. Re­lația cu oamenii tre­buie să se ba­zeze pe sentimente cin­stite, oneste, față de sine și față de celălalt. Rela­­țio­narea cu ceilalți are un rol important în viața noastră.
Ca metode terapeutice de tratare, dar și de pre­venire a apariției stresului și depresiei putem apela, cu mare încredere, la acupunctură și la un tratament pe bază de plante, recomandat, bineînțeles, de cineva specializat în domeniu.
* Acupunctura - activează circulația sângelui, de­blocând meridianele energetice și astfel dându-ne un surplus de energie. De asemenea, prin această metodă se pot elimina cu ușurință toxinele din organism.
* Tratament cu plante. În paralel cu acupunctura, se recomandă un tratament pe bază de plante, realizat dintr-o combinație specială, care ajută să se înlăture tulburările, agitația și insomnia, calmează nervozitatea etc. Prin aceste tratamente se pot stimula și funcția hepatică și splina, acestea având un rol important în buna funcționare a organismului.

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara

"De ceva vreme mă dor toate încheieturile”
(Răspuns pentru ALEXANDRU - Detroit, USA, F. AS nr. 1029)


Din scrisoarea adresată de dvs. revistei am reținut că durerile reumatismale, care vă provoacă multă sufe­rință, v-au afectat rând pe rând aproape toate încheie­turile, aducându-vă în prezent într-o situație disperată. Faptul că aceste dureri reumatismale s-au "plimbat” pe la diverse încheieturi mă face să apreciez că dvs. suferiți de o formă de reumatism de natură infecțioasă, provocată de streptococul beta-hemolitic, cunoscută sub numele de reumatism articular acut sau reumatism Sokolski-Bouillaud, după numele medicilor care i-au descoperit cauza. Popular, la noi i se mai zice "reuma­tism la inimă” și, într-adevăr, este o formă de reuma­tism extrem de periculoasă, care "linge încheieturile și mușcă inima”.
Ca și dvs., bolnavii acuză dureri, care se mută dintr-un loc în altul, acordându-le lor atenție, neștiind că de fapt pericolul major este lezarea ireversibilă de către acest microb a inimii, având drept consecință reducerea duratei vieții.
Prezența streptococului hemolitic în organism poate fi determinată printr-o analiză a sângelui, pe care o puteți efectua în orice laborator din USA, denumită ASLO - Titru de Antistreptolizine. În cazul în care valoarea rezultată în urma analizei depășește 250 unități rezultă că aveți un focar de infecție puternic instalat în corp (dentar, amigdalian, faringian etc.), care trebuie depistat și eliminat cu maximă urgență.
Tot cu maximă urgență vă veți adresa unui medic specialist cardiolog, care pe baza unor electrocardio­grame și a altor investigații va determina gradul de afectare a inimii și vă va institui imediat un tratament puternic cu antibiotice de natură a distruge microbul, fapt evidențiat la o nouă analiză ASLO printr-o valoare de sub 250 unități. Subliniez însă faptul că acest rezul­tat pozitiv nu este suficient, fiind neapărat necesară, așa cum am mai arătat, identificarea și eliminarea ime­diată a focarului de infecție, altfel se revine la situația anterioară.
După rezolvarea favorabilă a celor de mai sus, va trebui să solicitați medicului un tratament preventiv de durată, care să prevină o eventuală nouă infectare a organismului cu acest microb. Nu știu care sunt posi­bilitățile și metodele aplicate în USA în acest scop. La noi se instituie un tratament de durată (circa un an) constând din injec­ții săptămânale cu Moldamin, o penici­lină-retard realizată de Fabrica de Antibio­tice din Iași, care se absoarbe lent în organism în decurs de o săptămână, reali­zând concentrații mici de penicilină în sânge, insuficiente pentru a trata boala, dar sufi­cien­te pentru a preveni instalarea din nou a microbului, în cazul în care organismul ar avea accidental din nou un contact cu el. Am ținut să subliniez acest aspect, deoarece am constatat în decursul timpului că au existat cadre medicale in­competente care au "tratat” infecții strep­to­cocice puternice cu Mol­damin, făcând bolnavilor mai mult rău prin obișnuirea microbului cu o penicilină în concentrații reduse.
Sper că am reușit să vă lămuresc asupra pericolului vital reprezentat de această formă de reumatism, de care presupun că suferiți și dvs. În caz afirmativ, nu disperați, dar acționați rapid și veți obține rezultatul mult așteptat. Sper ca în decursul timpului să nu vă fi fost afectată inima și în acest caz măcar să opriți lezarea ei în continuare.