Serenade de toamnă

Dana Ene
O adevărată explozie de evenimente culturale marchează acest final superb de octombrie, plin de soare, culoare și romantism. La Sibiu, se desfășoară Festivalul internațional de film documentar ASTRA (15-21 octombrie); puțin mai la nord, la Cluj, lumea se veselește în cadrul Festivalului Internațional de Film "Comedy Cluj” (12-21 octombrie); iar la sud, în București, se pregătește de start Festivalul Național de Teatru (FNT), care se va desfășura din 26 octombrie până în 4 noiembrie. Capitala e fruntea, însă, pe plan muzical. Aici se desfășoară cele mai multe evenimente de gen pe metru pătrat. Iată doar câteva dintre ele

Festivalul de Muzică Veche

Între 24 și 28 octombrie, la Studioul "Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române, în Marele Salon de Re­cepții al Muzeului Național Cotroceni și în Biserica Anglicană se desfășoară cea de-a VII-a ediție a Festi­valului de Muzică Veche București. Anul acesta, aici veți fi purtați în acorduri de lăută, oboi, flaut, clavecin, violoncel sau vioară, într-un periplu prin Europa barocului muzical. Însoțitori sunt câțiva muzicieni de excepție: Hopkinson Smith (Elveția/ S.U.A.), Menno van Delft (Olanda) și Ansamblul Il Gardellino (Bel­gia), Ketil Haugsand (Norvegia), Mayumi Hirasaki (Japonia) și mulți alții.
În cadrul festivalului, vor fi susținute patru con­certe:

•  joi, 25 octombrie, în Marele Salon de Recepții al Muzeului Național Cotroceni - "Renaissance Rain­bow” (recital de lăută renascentistă), solist Hopkinson Smith;

•  vineri, 26 oct., la Biserica Anglicană din Bucu­rești - "The Music Lesson” (concert-lecție pentru co­pii) cu intrarea liberă;


•  sâmbătă, 27 oct., tot în Marele Salon de Recepții al Muzeului Național Cotroceni, puteți asculta "Key­board Families” (recital de clavecin și clavi­cord), so­list Menno van Delft;


•  iar duminică, 28 oct., în ultima zi de festival, pe scena Studioului de Concerte "Mihail Jora” al Radio­difuziunii Române are loc "Il Maestro e Lo Scolare” (con­cert orchestral), susținut de Il Gardellino și invi­tații lor din România. Vor mai exista și o suită de mas­terclass-uri și evenimente educative.

Festivalul de Muzică Veche București este orga­nizat sub înaltul patronaj al Excelenței Sale Philippe Beke, ambasadorul Regatului Belgiei la București. Biletele pentru concerte au fost puse în vânzare prin rețeaua Eventim. Pentru mai multe detalii, puteți vizita site-ul web al acestui eveniment - earlymusic.ro.

Bal mascat la Operă

Pe 26 octombrie, Asociația "Friends of Opera” organizează la Opera Națio­nală din București un bal mas­cat ca în povești. Este un eve­ni­ment exclusivist, ele­gant și amuzant, dedicat co­lectării unor fonduri vitale pri­mei scene lirice a țării.
Îmbrăcată în straie de săr­bătoare, ONB își așteaptă spec­tatorii în lojile ei fastu­oa­se, de unde vor putea asista, începând cu ora 18, la specta­colul "Un Ballo in Mas­che­ra” de Giuseppe Verdi. Sea­ra va fi completată de un Bal Mascat real, ce va începe la ora 21. Aici sunt "acceptate” costu­me din orice epocă, iar partici­panților le-au fost pre­gătite și câteva momente spe­ciale: cock­tail, cină, parada costumelor, tombolă și, nu în ultimul rând, dans. Muzica clasică live, vo­cală și instru­mentală, va întregi fondul sonor al serii.
Accesul la bal se va face pe baza unui voucher, în va­loare de 500 de lei, iar sumele strânse prin generozitatea par­tici­pan­ților la eveniment vor fi folosite pentru susținerea activităților artistice și de pro­mo­vare ale ONB. (Mai multe detalii găsiți la adresa: friendsofopera. ro.)

SoNoRo "Love Unlimited” 2012 - Un voiaj intim în lumea muzicii de cameră

Între 9 și 25 noiembrie, se desfășoară cea de-a VII-a ediție a Festivalului In­ternațional de Muzică de Ca­meră SoNoRo. Concertul de des­chidere va fi găzduit, ca și în anii prece­denți, de Sala Unirii a Pala­tului Cotroceni din București, dar aces­ta va fi urmat de alte șai­spre­zece con­certe, programate la București, Iași, Timișoara și Cluj-Na­poca.
Peste 20 de artiști de renu­me inter­național vor urca în luna noiembrie pe scenele festivalului. Veți putea să-i as­cultați la pian pe: Kons­tan­tin Lifschitz, Joanna McGregor, Diana Ketler, Oli­ver Schnyder; la vioară pe: Alina Po­gostkina, Andrej Bie­low, Alexander Sitko­vetsky, Erik Schu­mann; la vio­lă pe Răzvan Popovici, Lars Anders Tomter; la vio­loncel pe: Monika Leskovar, Boris Adrianov, Bernhard Naoki Hedenborg, Bjorg Lewis și, nu în ultimul rând, pe Reto Bieri - clarinet, sau Cvartetele Szymanowski și Rastrelli.
Este o ediție dedi­cată iu­birii și multe din concerte au nume suges­tive: "El Amor y la Muer­te” (Dragostea și moar­­tea), "From Russia with Love” (Din Rusia cu dra­gos­te), "I've got a Crush on You” ("M-am îndră­gos­tit de tine”) sau "Des­pre dragoste și alți de­moni”.
Va exista și o premieră - un salon literar, denumit după tema acestei ediții, organizat în parteneriat cu "Dilema Veche”. Sunt invitați să abor­deze tema iubirii și să po­vestească despre felul în care emo­țiile umane influențează creația artistică: Horia-Roman Patapievici, Tudor Giur­giu, Ioana Pârvu­lescu, Marius Chivu și o parte dintre muzicienii SoNoRo.
Tot în cadrul festi­valului, va fi lansat și un nou album oficial, SoNoRo, intitulat "Love Songs”, pe care se vor regăsi piese de Johannes Brahms, Josef Suk și Antonín Dvorák, interpretate de pianiștii Diana Ket­ler și Konstantin Lifschitz, violonistul Andrej Bielow și violistul Răzvan Popovici.
(Programul complet al festivalului poate fi găsit pe sonoro.ro, iar biletele și abonamentele sunt disponibile prin rețeaua Eventim.)