EVA LÜBKE - Cum să îmbătrânim sănătos (III)

Rodica Demian
Pentru anotimpul rece

Consider că o răceală pe an este chiar necesară, o spun din propria mea experiență - pentru că întărește efectiv sistemul imunitar. Cei care ani la rând nu fac nici măcar un guturai se îmbolnăvesc, adeseori, brusc, și forma este cu mult mai grea.
Cu cât înaintăm în vârstă, cu-atât mai greu se descurcă organismul nostru cu guturaiul, cu tusea sau cu răgușeala. Chiar dacă suntem deprinși cu ele. O gripă "adevărată” îi dă mult de furcă unei persoane în vârstă, iar perioada de convalescență poate dura câteva săptămâni bune.
Personal, știu cum să-i vin de hac, chiar și fără aju­torul vaccinului antigripal. Dar în această privință e bine ca fiecare să decidă singur. Pentru unii, acest vac­cin este o adevărată binecuvântare.

Preventiv

Pentru întărirea imunității, se pot face o mulțime de lucruri. Ieșiți, zilnic, afară, la aer curat, chiar dacă e frig. Faceți măcar câțiva pași, inspirând și expirând pe nas.
Mâncați în fiecare zi un măr proaspăt, sau, alter­nativ, felii de măr uscate. Și beți suc de citrice - por­tocală, grapefruit sau lămâie - deoarece conțin o can­titate mare de vitamina C, atât de sănătoasă.

Ceaiuri de plante pentru iarnă

Ceaiul se prepară mereu în același mod: o lingură rasă de plantă (sau de amestec de plante) la 1/4 l de apă. Se dă în câteva clocote, se acoperă și se lasă să se infuzeze 10 minute.

• Ceai pen­tru răcea­lă (pro­voacă transpira­ția): flori de tei (uscate).

• Ceai pen­tru tuse și gu­tu­rai: flori de soc negru (uscate).

• Ceai de tuse: 2 lin­gurițe de salvie, 2 lingurițe de plumânărică, 2 lingurițe de pătlagină și 1/2 linguriță de cimbru (toate uscate).


Răgușeala

Dacă sunteți răgușiți, fiți zgârciți la vorbă, până ce vă simțiți mai bine. Foarte eficientă este și rețeta urmă­toare: dați pe răzătoarea mică 2 cepe roșii și ames­tecați zeama stoarsă cu o lingură de miere na­turală. Luați zilnic - în mai multe reprize - între 3-5 lingurițe de suc. Vindecă răgușeala, dar este și un întă­ritor al ner­vilor.

Sfatul meu

Eu personal fac - o dată pe an - o cură de 2 săptă­mâni cu sucuri roșii. Beți, de două ori pe zi, câte un păhărel de suc roșu, după gustul dvs.: de coacăze roșii sau negre, de soc negru sau de sfeclă roșie.
Sucul de sfeclă roșie e foarte sănătos și nu conține așa de mult acid ca sucurile de fructe. Multora nu le prea place sucul de sfeclă, fiindcă are un pronunțat gust "pă­mântos”. De fapt, nu are nici o impor­tanță ce sucuri alegeți.


Încheieturi și mobilitate

Cu cât suntem mai mobili, cu-atât părem mai ti­neri. Faceți, așadar, ceva pentru propriile dvs. înche­ieturi. Din timp! Mișcarea este cel mai bun exercițiu pentru mobilitate și împotriva afecțiunilor articulare.
Dacă aveți deja probleme, ar fi important să nu re­simțiți mișcarea ca pe o povară. Și să nu o "îm­pingeți” - în nici un caz - până la durere. Începeți cu exer­ciții ușoare, pe durate scurte și sporiți treptat difi­cultatea și timpul. Este foarte im­portant, de asemenea, să dați jos din kilo­gra­mele în plus. Am cu­noscut un domn în vâr­stă, care avea niște du­reri de ge­nunchi in­su­portabile. După ce a slăbit 15 kg a început să facă mișcare și, în prezent, genunchiul nu-l mai doa­re de­loc.

Gută

Dacă aveți gută, ar trebui să schim­bați complet alimentația: multe fructe și legume, grăsimi puține, lichide multe și alcool puțin. Muesli cu iaurt sau lap­te și cu fructe proaspete reprezintă un mic dejun exce­lent. Tăiați din meniul dvs. zilnic carnea de pa­săre sau de porc, mărun­taiele, peștele cu piele, fructele de mare și sar­delele. Conțin o cantitate importantă de purine, o substanță care în orga­nism se trans­formă în acid uric. Pentru crizele de gută, recomand ur­mă­toarea rețetă: dați câțiva cartofi cruzi pe răzătoare, opăriți-i cu apă clo­cotită și țineți în terciul astfel obți­nut membrele afec­tate. Sau: îmbibați cu urină (jetul mij­lociu) o pereche de mănuși (cu deget) sau de șosete de bumbac și dormiți peste noapte cu ele, schimbându-le mă­car o dată.

Păr frumos la bătrânețe

Îngrijit așa cum trebuie, intern și extern, părul poa­te rămâne puternic și strălucitor până la o vârstă înain­tată. Importantă este ar­monizarea îngrijirii cu o ali­mentație sănătoasă.
Dacă vreți să aveți un păr sănătos și frumos la bă­trânețe, țineți seama de următoarele recomandări:

• Mâncați mei, cel puțin o dată pe săptămână. Conține o cantitate mare de siliciu, iar siliciul întărește părul și un­ghiile.

•  Consumați cât mai mul­te produse integrale - pâine, cereale etc.


Pentru un păr strălucitor

•  Dacă vreți ca părul dvs. să-și păstreze luciul, clătiți-vă, după ce vă spălați pe cap, cu apă și oțet (di­luată).

•  Efectul - din interior - este asigurat de seva de mes­teacăn (de la magazinele Bio sau, direct, de la "sursă”, primăvara).


Păr gras

Nu încercați să scăpați de părul gras, spălându-vă mai des pe cap. De multe ori, efectul este exact invers: părul se îngrașă mai tare. În loc de spălat, folo­siți o perie moale și periați-vă părul câteva minute. (Vă dați seama singuri când e de-ajuns.) Și nu uitați să spălați mereu peria cu un detergent moale.

Căderea părului la bărbați

Am încercat, cu succes, pe soțul meu, următoarea rețetă: se masează bine un gălbenuș, în părul ud, mișcând pielea capului, cu atenție, încolo și-ncoace. După câteva zeci de se­cunde, gălbenușul începe să facă spumă și părul tre­buie clătit. Dar atenție: doar cu apă călduță, ca să nu se coaguleze. Repetați procedeul din două în două săp­tă­mâni.

Cură pentru păr
(de aplicat seara)


• 1 linguriță de rădăcină uscată de urzică sau 2 lingurițe de rădăcină proaspătă.

Se taie mărunt rădăcina de urzică și se fierbe în apă circa 10 minute (bucățelele trebuie să fie acoperite de apă). Se strecoară și se lasă decoctul să se răcească, după care se pulverizează în păr și se lasă să acționeze peste noapte. Alternativ cu decoctul de rădăcină de urzică, puteți folosi un ceai din frunze de mesteacăn.


Pielea și îngrijirea pielii

Când folosim remediile pe care ni le oferă natura, se poate întâmpla ca starea sănătății să se înrăutățească la început, lucru valabil pentru toate bolile, nu doar pentru afecțiunile pielii. Nu renunțați, ci continuați tratamentul și în cele din urmă, rezultatele vor fi mai bune și bune de tot.
De la o anumită vârstă, pielea are nevoie de o în­grijire tot mai atentă. Beți lichide multe și ieșiți, zilnic, afară la aer. Și mâncați sănătos: legume, fructe și salate cât mai multe.
Dacă vreți să folosiți o cremă, în­cer­cați mai multe până ce vedeți pe ca­re o "acceptă” pielea dvs. Și schim­ba­ți-o dacă observați că nu-i mai priește.
Purtați-vă blând cu ea, pentru că la o vârstă înain­tată, orice leziune se vindecă mai încet. Nu întindeți și nu trageți de piele, și când o curățați, nu o faceți prin fre­care, ci prin tapotare.

Alergii, eczeme și alte reacții ale pielii

În cazul reacțiilor alergice, neurodermită sau le­ziuni ale pielii, cea mai eficientă pare a fi crema triplă, preparată din 500 g untură de porc, frunze și flori de coada-șoricelului (proaspete), flori de gălbenele (proas­pete) și frunze de zmeur, recomandată și împo­triva hemoroizilor. Iar pentru tratarea eczemelor, reco­mand uleiul de coada-șoricelului.

Ulei de coada-șoricelului

Ingrediente: 2 pumni de flori de coada-șori­celului (proaspete), 1/4 l ulei de măsline sau de migdale.
Se pun florile într-un borcan alb transparent și se toarnă peste ele uleiul. Se închide bine borcanul și se ține 3-4 săptămâni într-un loc cald și însorit. Se strecoară apoi uleiul și se folosește pentru cal­marea pielii, în caz în eczeme, sau pentru masaj.