Răspuns pentru ADRIANA GROZAV, F. AS nr. 1036 - "Am disfagie și nu mă pot alimenta normal”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Deși dificultățile ocazionale de înghițire nu repre­zintă, de cele mai multe ori, o problemă gravă, în con­tex­tul în care, odată cu înaintarea în vârstă, esofagul își pierde unele dintre capacitățile mus­cu­lare pentru a împinge alimentele în stomac, totuși, acest gen de afectare poa­te fi asociat cu o multitudine de pato­logii. Pornind de la această eviden­ță, es­te posibil ca, în cazul dvs., testele me­dicale efectuate până în prezent să nu fie suficiente, iar cauza (cauzele) rea­lă a dis­fagiei să nu fi fost, încă, depis­tată. Luând în considerare că suferiți de disfagie de mai mulți ani, iar tratamentele efectuate nu au dat rezultate mul­țumitoare, consider că ar fi utile și alte teste speci­fice pentru depistarea unor patologii mai importante, capabile să determine tulburări ale degluti­ției, atât în cazul alimentelor solide, cât și în cazul celor lichide. În principiu, ar fi vorba de următoarele afec­țiuni:

• Achalazia - afecțiune în care sfincterul esofa­gian inferior (cardia) nu se relaxează corespunzător, pentru a lăsa alimentele să pătrundă în stomac.

•  Strictura esofagiană - determină îngustarea lu­menului esofagian, împiedicând astfel înaintarea alimentelor spre stomac. Aceste stricturi pot fi produse de formarea de țesut cicatriceal sau de prezența unor tumori.

• Tumorile esofagiene - având semne și simp­tome ca durerea toracică și pierderea în greutate, pro­duc dificultăți de înghițire care se accentuează pro­gresiv, pe parcursul câtorva luni.

•  Boala de reflux gastro-esofagian - lezarea țesutului esofagian de către acizii gastrici refluați în esofag poate duce la cicatrizări și îngroșări ale por­țiunii inferioare a esofagului, cu apa­riția dificultăților de înghițire.

• Paralizia faringiană - se ca­racterizează prin incapacitatea ini­ție­rii procesului de deglutiție, în ciuda unor încercări repetate. Alimentele solide sau lichide pot pătrunde în trahee sau pot fi eliminate pe nas.

•  Diverticulul faringian - repre­zintă formarea unui mic buzunar în peretele faringelui. Alimentele se pot aduna în acest diverticul, producând dificultăți de înghițire, borborisme, res­pirație urât mirositoare (halenă) și tuse. Trebuie menționat și un posibil sin­drom Plummer-Vinson (disfagia sidero­penică), asociat deficitului de fier din organism, situație constant întâlnită în cazul persoa­nelor mai înaintate în vârstă.

În concluzie, pentru a putea trata eficient disfagia este, repet, foarte important să se determine cauza care a dus la instalarea ei. Așa stând lucrurile, este evident că și tratamentul naturist trebuie să se înscrie pe ace­leași coordonate, să vizeze, deci, patologia care stă la originea declanșării dificultăților de înghițire. Desigur, pentru combaterea disfagiei rămân de actua­litate tera­piile alopate consacrate, care includ inhibi­torii de pompă de protoni (utili în cazul bolii de reflux gastro-esofagian), injectarea de toxină botulinică (în cazul achalaziei cardiei), dilatarea endoscopică (în cazul stenozelor) sau chiar intervenția chirurgicală, în cazul tumorilor benigne sau maligne.
Sper ca aceste informații să vă fie utile, în scopul precizării unui diagnostic cert, urmat, bineînțeles, de instituirea unui tratament etiologic adecvat. Să auzim numai de bine!

Dr. LUCIA MUNTEANU -
apifitoterapeut, consultant nutriție, specialist medicină complementară și biorezonanță - București, tel. 0727/68.10.80, 0747/64.39.09,
e-mail: lucia_munteanu11@yahoo.com


"Nepoata mea răcește des și atunci vomită continuu”
(Răspuns pentru CRISTINA CHITU - jud. Prahova, F. AS nr. 942)


Stimată doamnă, după cum se știe, un organism cu o imunitate scăzută este mai predispus la diversele infecții cu diverși agenți patogeni, dintre care și cu diverși viruși, care pot determina stările de răceală ale nepoatei dvs. Voma poate fi cauzată de: infecție virală, intoxicație alimentară, alergii la mâncare, intoleranță la produsele lactate, mâncarea care nu se "așează” bine în stomac, medicație etc.

Din nefericire, dacă stările inițiale de răceală pro­duse de diverse virusuri gripale se tratează greșit cu antibiotice, copilul va determina ulterior, când apa­re în mod real o infecție bacteriană, o rezistență la tratament. De obicei, sunt infecții bacteriene atât la nivel respi­rator, cât și digestiv, refractare la trata­ment, întrucât agentul bacterian care a provocat proce­sul infecțios este unul care, treptat, a căpătat o rezis­tență uimitoare la mai toate antibioticele. Totodată, se pot întâlni și infecții polimicrobiene (determinate de mai multe specii patogene). Eu am obținut rezultate foarte bune utilizând un amestec complex din extracte de fructe, cum ar fi Garcinia mangostana, merișor, afine etc. Alături de acesta, recomand produsul Para Protex, cu rolul său antibacterian și antiseptic, uleiul de oregano, iar pentru refacerea florei nepatogene, acea floră care are rolul de a proteja și de a apăra mu­coasa, care este distrusă prin administrarea repetată de antibiotic, recomand administrarea de Lactobacili. Toto­­dată, pentru creșterea imunității organismului, care deși este foarte tânăr a fost supus la o serie de agre­­siuni patologice, recomand și un imunostimulator - produsul Noni Liquid. În funcție de rezultatele inves­tigațiilor biochimice, bacteriologice, de istoricul exact al afecțiunii nepoatei dvs. și de tratamentul ur­mat se va face o schemă de tratament individualizat. În paralel, veți primi informații despre măsuri de pre­venire a reinfecției. Cu stimă.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE -
medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com


"Am dureri în tot corpul: fibromialgie”
(Răspuns pentru D.B. - Brașov, F. AS nr. 976)


Stimată doamnă, diagnosticul dvs. nu este unul rar, mai ales că fibromialgia este mult mai frecvent întâlnită la femei de­cât la bărbați (9:1). Simptomele includ dureri în tot corpul, mai mult musculare ("în carne”). Une­le puncte sunt mai sensibile decât altele, de pildă zona occipitală, a omoplatului, zona lombară infe­rioară. Și tulburările de somn sunt frecvent întâlnite la pacienții cu fibromialgie, ei sunt agitați în tim­pul somnului, cu mișcări con­tinue ale picioarelor. Nu sunt semnalate cauze traumatice sau toxice în această boală, ea este mai mult asociată cu un substrat psihologic melancolic/deprimat. Persoanele care suferă de fibro­mialgie au o lipsă de încredere în sine, tendința de a accepta ușor pierderile sau eșecurile. Fibro­mialgia este aso­ciată cu tulburări dermatologice, cum ar fi lupusul eritematos și aler­giile, dar și cu alte tulburări cum ar fi: urinare, colon iritabil, tulburări cardiace și pulmonare. Înainte de a stabili acest diag­nostic, este necesară eliminarea altor posibile cauze, cum ar fi: neuro­patia diabetică, neuro­patia nutrițio­nală/ metabolică, neuro­pa­tia etilică, bolile autoimune, care pot da aseme­nea simp­tome. Întrucât afir­mați că folosiți deja, fără succes, trata­mente me­dica­mentoase, nu le voi in­clu­de în sfa­turile pe care vi le dau. Mai degrabă v-aș recomanda tratamente naturiste.

•  Acupunctură - va debloca fluxurile energetice, blocajul care duce la durerile pe care le simțiți. Meri­dianul plămân trebuie să fie baza tratamentului. Me­lancolia și deprimarea, precum și atitudinea omului resem­nat, care pierde, pe care o simt mulți pacienți, își are temeiul în acest meridian, împreună cu cel al in­testinului subțire.

•  Homeopatie - este ideală pentru tulburările func­­ționale ce au la bază un substrat puternic emo­țio­nal. Între remediile care ar fi de ajutor sunt Staphy­sa­gria, Ignatia, Natrium muriaticum, Bellis Perenis.

• Plante medicinale - Pot fi folosite ca tratament direct sau ca tratament adjuvant. Pentru tratament direct, apelați la gheara-diavolului (Harpagophytum procumbens), țelină (Apium graveolens), ghimbir (Zingiber officinale), iar ca adjuvant se poate folosi rabarbia (rheum rhabarbarum), țelină, black cohosh/ cimicifuga (Actea racemosa) și sunătoare (Hypericum perforatum).

•  Masaj - dacă este făcut blând, poate fi de foarte mult ajutor.

•  Suport psihologic - cei care suferă de această tul­burare ar face bine să caute ajutorul unor oameni care să îi sprijine emoțional, pentru a nu trece singuri prin suferința lor. De asemenea, trebuie să știe că doar de ei depinde vindecarea lor și trebuie să se adune, pen­tru a depăși obstacolele psihice pe care ei le percep. În viață, fiecare trece prin momente dificile, iar eșe­curile nu înseamnă sfârșitul, ci doar un ajutor spre viitor succes.

•  Consiliere - venită din partea unui profesionist este ideală pentru a ajuta pacientul să se confrunte cu tulburările psihice ce stau la baza bolii și a încerca să scape de ele.


Dr. TIRIL GABRIELA -
medic generalist, specialist homeopatie, cabinet Clinica Procardia - Oradea, tel. 0742/28.83.85, e-mail: gabrielatiril@gmail.com


"Am dureri de cap pe care nu le mai suport”
(Răspuns pentru VIORICA HALALAL, F. AS nr. 1037)


Simptomatologia pe care o descrieți este specifică arteritei temporale - boala Horton - care se manifestă prin dureri puternice la nivelul unei tâmple sau a ambelor, pe fondul inflamației pere­telui arterial. Diagnosticul de certitudine se pune pe seama unei hemograme - VSH-ul este crescut, semn al unei inflamații, și se efectuează o biopsie dintr-o porțiune a peretelui arterial sub anestezie locală. Tratamentul se instituie rapid, este pe bază de cortizon (Prednison 0,5-1 mg/kg/zi), timp îndelun­gat.
Până la obținerea unui diagnostic (este necesar să efectuați un examen de specialitate și examenele com­plementare pe care le-am amintit), puteți urma urmă­toarea schemă de tratament:

• Spigelia 9ch, 5 granule, de trei ori pe zi, sub­lin­gual, alternativ cu Sangvinaria 9ch, tot câte 5 granule, de trei ori pe zi, timp de două săptămâni. Sunt medi­camente homeopate, le găsiți în farmacii.

• În paralel, puteți urma un tratament suplimentar cu extracte gemoterapice specifice patologiei descri­se: Extract de muguri de Siliquastru, 40-50 picături pe zi, și Extract de muguri de coacăz negru - "corti­zonul vegetal”, 40-50 picături pe zi, într-un pahar cu apă. Cura durează 2-3 luni.

Vă doresc sănătate! Pentru orice informații legate de diagnostic și tratament, mă puteți contacta pe adre­sa de e-mail.