Scrisori care așteaptă răspuns

Cititor Formula AS
"Îi rog pe cititorii bărbați ai ziarului să răspundă în locul soțului meu”

Trebuie să vă mărturisesc și eu po­ves­tea mea de viață; n-o pot numi nici de iubire și nici de dragoste, pentru că acestea sunt cuvinte pe care nu le-am auzit niciodată, într-o căsnicie care a durat cât o viață.
Soțul meu m-a înșelat. Pe la mijlocul vieții a clacat. Un bărbat cu șarm, apreciat de toți cu­­noscuții, inteligent și sclipitor, s-a apropiat de o colegă puțin mai mare ca vârstă decât fiica lui. O ecuație simplă, arhicunoscută. De­și semnele erau evidente, a preferat să nege. Un an, doi, trei... În ochii mei a decăzut mo­ral, iar copiii au hotărât să plece la studii în stră­inătate. Nu puteau trăi într-o atmosferă în­veninată de reproșuri. Eu îi reproșam trădarea și umilința. El, nerecu­nos­când nimic, ba, mai mult, învinuindu-mă de ha­lu­cinații, contabi­li­za anii pierduți pentru a aduce bani în casă și-a plăti studiile copiilor.
Situația devenise de-a dreptul stânjeni­toa­re pentru că eram prieteni cu noua lui muză și soțul ei. Cu timpul devenisem patru oameni de nedes­păr­țit. În ochii lumii reprezentam frumosul: două familii de vârste diferite, care se respectă și se distrează minunat. Atracțiile adulterine păreau gesturi prietenești. Știam totul unii despre alții, ple­cam în excursii, ne puneam mâncare la pa­chet, râdeam mult. Cât ne invidiau ceilalți!
Dar a venit și ziua aceea, a confruntării. In­trasem în posesia lungii corespondențe de dra­goste a soțului meu. Să mă înțelegeți! Avu­sesem bănuieli și certitudini, dintotdeauna, dar acum in­trasem în peștera lui Ali-Baba. Peș­tera cu co­mori! Soțul meu, prietenul și amantul zilelor mele, omul pe care l-am ri­di­cat dincolo de stele și căruia m-am devotat dis­cret, dar total, uitase cine este. Se înflă­cărase dincolo de fire, avea aripi de foc, dar se coborâse la nivelul primar de înțelegere. Fără a jigni, pentru corectitudinea pre­zentării, men­­ționez că descendenta zeilor, semidi­vi­nitatea peste care sufla praf de aur era destul de inteligentă pentru a rezolva delicat si­tua­ția. Scotea onomatopee admirative sau mo­no­silabice aprobări. Am citit acolo minciuni mas­culine depistate fără detector, promisiuni psihe­delice și declarații exclusiviste. Ei, ei? Li se în­tâmplă tuturor, mi-ați răspunde. Ușor de spus...
După șocul electrocutant al lecturii, au urmat revolta necontrolată și repulsia. O străină avusese acces la informații intime des­pre mine. Bărbatul îi destăinuise nefericirea sa metafizică, bariera pes­te care nu cobo­râ­sem, lipsa comunicării tota­le. Mi-am repri­mat cu greu furia oarbă, ura de moment, mi-au tre­buit săptămâni și luni de ui­tare, am călătorit, am ascultat muzică, nu am pu­tut citi nimic, nu mă puteam concentra. Am arun­cat din casă fiecare lucrușor care mi-o amintea, am făcut bocceluțe și i-am interzis să mă mai considere prietenă.
Am rămas lângă soțul meu din calcul, dar nu unul egoist. Ne cunoșteam obiceiurile și, evitând discuțiile despre ce-a fost, încercăm să trăim mai departe. Nu suntem niciunul prea fericit. El s-a re­semnat, iar eu știu că niciodată nu voi mai putea râde ca înainte. Trădarea lui m-a ars până la os. Dac-ar fi recunoscut ar fi fost altfel? Mă rog în fiecare zi să-l pot ierta, ca să mă eliberez. Încă n-am reușit.
I-aș ruga pe cititorii bărbați ai ziarului nostru drag să-mi scrie ceva, să răspundă în locul so­țului meu, de la care n-am putut scoa­te nici o ex­pli­cație, cum de se poate prosti un bărbat în ase­menea măsură, încât să-și joace la zaruri o căsni­cie de zeci de ani?
RODICA